Най-важното: Петков ще сезира прокуратурата за фиктивен ремонт на язовир, Г-7 се разбраха за твърдост към Китай

Новините от последните дни, които задават тона на започващата седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В дъждовния уикенд освен опашките на границата с Гърция и провеждането на "София прайд" основните новини бяха от откриването на предизборните кампании на партиите.

След като "Демократична България" даде старт с концерт в петък, в неделя своите откривания направиха "Атака" и ГЕРБ. Формацията на Волен Сидеров започна кампанията в типичния си стил - с протест пред военното министерство с искане за закриване на американските бази в България и излизане от НАТО.

При ГЕРБ откриването съвпадна с рождения ден на лидера Бойко Борисов, който обаче не присъства на събитието пред НДК, като вместо това се срещна с млади симпатизанти. Основният оратор при старта на кампанията бе зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в 24 МИР Даниел Митов, който обяви, че силата на партията е свършената работа. "Ние можем да преодолеем разделението. Реваншизмът и омразата се плащат скъпо", допълни той.

Икономическият министър ще сезира прокуратурата заради фиктивен ремонт на язовир

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще сезира прокуратурата заради фиктивен ремонт за над 2.3 млн. лв. на язовир "Пазар дере", извършен на силно завишени цени. Преди дни проверка на място установи, че язовирът на практика е празен, през него минава малък поток, а на място дори е разположено "иновативно" съоръжение за измерване на дълбочината, което представлява приспособена празна бутилка от кока кола.

Ремонтите на определените като рискови водоеми са възложени на Държавната консолидационна компания (ДКК). И сега става ясно, че схемите в "Автомагистрали" и ББР са копирани от ДКК. Там са излети 630 млн. лв. на данъкоплатците, които без състезание са разпределени между шест неназовани частни фирми. Целта е била спешни ремонти на опасни язовири. Но първият готов "обект" от общо 10 завършени сред набелязаните 414 показва абсурдността на модела.

Цените. Ремонтът на "Пазар дере", който е първият проверен, струва 2.35 млн. лв. Смущаващи обаче са цените на услугите и материалите. "Хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв., плюс 30 лв. транспорт, приблизително двойни цени на бетон. По-фрапиращи са цените на транспортните разходи - обикновено цените са 15-20 стотинки на тон/км, тук цените са 1.16 лв. на тон за километър", посочи инж. Владимир Барзов, който е част от междуведомствената работна група за прозрачност и контрол на ДКК.

Задочно. Министър Петков определи случая като корупция, а бившият ресорен министър Лъчезар Борисов отговори задочно, че язовирът е бил източен умишлено няколко дни преди настоящата инспекция. "Може би сценаристите на този филм са пропуснали, че има модерна измервателна система, която е заснела абсолютно всичко и посещението на министър Петков на този язовир е в период, след което точно управляваното от него министерство са изпуснали язовира и той е празен, за да бъде направен този филм", коментира Борисов пред бТВ.

ДРУГИТЕ ВАЖНИ СЪБИТИЯ НАКРАТКО

Лидерите от Г-7 се разбраха за повече пари за климата и твърда позиция спрямо Китай

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни се споразумяха да увеличат приноса си във финансирането на действия, свързани с климата, както и да имат по-твърда позиция спрямо Китай. На тридневната си среща във Великобритания те поеха ангажимент да изпълнят обещанието си за осигуряване на 100 милиарда долара годишно за подпомагане на по-бедните страни. Планът бе сравнен със зелена западна алтернатива на китайската стратегия "Един пояс, един път", с която Пекин печели влияние. Неправителствени организации обаче критикуваха Г-7 за липсата на детайли откъде ще дойде финансирането и за какво ще се използва. Лидерите на най-развитите държави се договориха и да възприемат по-твърда линия спрямо Пекин, като се ангажират да противодействат на нелоялните търговски практики на Китай, нарушенията на човешките права и гоненията срещу опозицията в Хонконг.

ЦИК няма да може да осигури още 1500 машини за предстоящия вот

ЦИК няма как да осигури още 1500 машини за изборите, съобщи зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева пред "Дарик". Производителят "Смартматик" е обявил на среща с ЦИК, че ако решението бъде взето в близките дни, може да произведе и достави малко над 500 устройства за предстоящия вот. От избирателната комисия вече съобщиха, че нова фирма е предложила да достави устройствата, след като досегашният доставчик - "Сиела норма", отказа за доставя на определената от ЦИК цена. Матева посочи, че вече наличните 9600 устройства от предишните избори ще бъдат достатъчни за гласуване в България, но без секциите в чужбина и без резервни машини.

Банките в България блокираха сметките на Божков и Пеевски

Банките в България с открити сметки и бизнес отношения с Васил Божков, Делян Пеевски и техните фирми са предприели ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, карти, наложени запори и закриване на сметки, съобщи Българската народна банка (БНБ). Целта на централната банка е да предпази кредитните и финансовите институции в България от опасността да понесат огромни глоби и репутационни щети, ако допуснат операции на лица, уличени в корупция или пране на пари. Ограничителните мерки са въз основа на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

55 млн. лв. са предвидени за фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки

В понеделник стартира трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". До момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите две фази на програмата, допълниха от НАП. Трета фаза на програмата е свързана с удължаване подпомагането със средства за оборотен капитал на фирмите с преустановени дейности или обекти за периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г. според заповедите на министъра на здравеопазването. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

"Не съм фен на това ръководство на БСП, но днес не е време да се харесваме, а да работим. (...) Знам от горчивия си житейски опит - падналите нямат приятели. Такова е днес положението на БСП. Като трета политическа сила - врагове много, приятели малко. От нафталина възкръснаха дълбоко забравени политически лица, които претендират да са новото "истинското ляво", други пък вече повече от година "бракониерстват" по нашите редици и селективно изкушават наши кадри."

Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП, във видеообръщение към членовете на левицата

"Шоуто на Рашков и Минеков измести шоуто на Мая Манолова."

Боряна Димитрова, социолог, пред "Дневник"

"Заварихме един хаос в много сегменти на изпълнителната власт. Опитваме се по най-добрия начин да оправим това."

Стефан Янев, служебен премиер, пред "Дарик радио"

"Звездата и на единия, и на другия (Делян Пеевски и Васил Божков - бел. ред.) изгря доста преди да се появим като политическа партия. Недостатък, вероятно комуникационен, е, че сме допуснали да бъдем обвързани, свързани. За което няма основание."

Томислав Дончев, бивш вицепремиер от ГЕРБ, пред "Нова телевизия"