Вечерни новини: Здравният министър предлага да паднат лимитите на болниците, три от три проверени язовира не работят

И още: Служебното правителство ще отчита месец дейност, bitcoin поскъпна след решение на Tesla

Скандалът с язовирите в България продължи да се разраства. Здравният министър излезе с идеи за реформа. Извън това наближаващото лято, макар и необичайно дъждовно, отминалата неделя и европейското по футбол, изглежда, си казват думата и въпреки предизборната ситуация потокът от новини днес беше вял.

ВАС се произнесе, че антиромските изказвания на ексвицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов са дискриминация. Лошото време прекъсна издирването на черната кутия на падналия МиГ-29 в морето край Шабла.

На 14 юни стават осем години, откакто Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС, след което избухнаха масови граждански протести. И 12 дни откакто САЩ му наложиха санкции по закона "Магнитски".

В графата полезно: НОИ пусна електронен калкулатор, с който българите, родени след 1959 г., вече могат да видят реалния размер на основната си пенсия.

Крайнодесният националист Нафтали Бенет оглави новото израелско правителство и парламентът го одобри. Така той свали Нетаняху и стана първият религиозен премиер на Израел. А в Алжир главната ислямистка партия в Алжир - Общественото движение за мир, обяви победа на предсрочните парламентарни избори в страната.

Сред новините преобладаваха спортните: Новак Джокович за втори път в кариерата си спечели купата "Ролан Гарос" след зрелищен петсетов мач в неделя със Стефанос Циципас. Европейското по футбол 2020 набира скорост. Довечера ще играят Полша срещу Словакия и Испания срещу Швеция. Българският футболен съюз (БФС) подписа договор, с който букмейкърът "Ефбет" става генерален партньор на националния отбор по футбол. В тази роля замества "Еврофутбол", които бяха партньор от 2009 г.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Здравният министър предлага да отпаднат лимитите на болниците

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз пакет от мерки за промяна на модела на здравната система. Той настоява да отпаднат лимитите за лекувани пациенти в болниците, които бяха въведени 2015 г. и дефакто са наказание за добре работещите болници. Той предлага да се въведат коефициенти на цените на медицинските услуги, така че за пациенти с множество тежки заболявания да се заплаща повече. Друга идея е здравната каса директно да сключва договори с лечебни заведения, за да поемат те пациентите в периода, в който личните им лекари са в почивка. Сега те трябва да са на разположение 24/7, което е нереалистично. Кацаров се надява някои от промените да станат веднага, други - като лимитите и коефициентите - от началото на 2022 г.

Три от три проверени язовира са ремонтирани за 4.8 млн. лв., но не работят

Още два язовира, този път в Сливенско, са били ремонтирани и платени, но реално не работят. Това съобщи служебният икономически министър Кирил Петков на пресконференция в понеделник, след като в петък направи проверка на водоем край Ловеч и констатира същия резултат. За трите ремонта са платени общо над 4.8 млн. лв., като дейностите са извършени от една и съща външна фирма като подизпълнител на държавната "Монтажи", и то при значително завишени цени. Министър Петков каза, че случаите ще бъдат предадени на прокуратурата, а прокуратурата обяви, че се самосезира.

Tesla пак ще приема биткойн и за плащане, криптовалутата поскъпна

Американският производител на електромобили Tesla ще приеме отново биткойн като платежно средство, но при определени условия, каза главният изпълнителен директор Илън Мъск. Ако се окаже, че при "добива" на биткойни се използва около 50% възобновяема енергия и има положителна тенденция в тази посока, Tesla отново ще разреши транзакции с криптовалутата. През март Мъск обяви, че Tesla ще продава в бъдеще автомобилите си срещу биткойни, но през май направи обратен завой заради климата. Мъск също така написа в туит, че Tesla е продала около 10% от своите биткойни, "за да потвърди, че биткойн може просто да бъде ликвидиран, без да се движи пазарът". След изявленията му цената на биткойна се повиши с около 10% и надхвърли 39 хил. долара.

Число на деня

193.8 млн. лв.

са дълговете на държавата и общините към бизнеса в България в края на първото тримесечие на 2021 г. От тях почти 103 млн. лв. са задължения на местната власт, а 91 млн. лв. - на централното правителство. От началото на годината забавените задължения на централната власт се увеличават с почти 31% за три месеца.

КАКВО СЛЕДИМ

Служебният кабинет ще отчете дейността си

Служебното правителство ще представи във вторник отчет за дейността си за месеца от встъпването в длъжност. На брифинга в сградата на Министерския съвет ще участват министър-председателят Стефан Янев, зам. министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, зам. министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, икономическият министър Кирил Петков, финансовият Асен Василев и здравният д-р Стойчо Кацаров.

ЦИК ще преговаря за доставка на 1500 машини за изборите

Разговорите за финансовите параметри по доставката на почти 1500 машини за гласуване между Централната избирателна комисия и фирмата производител "Смартматик" ще се проведат във вторник. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в интервю за bTV. Матева обясни, че с фирмата е говорено за 800 машини за гласуване, като тези, с които разполага страната, да бъдат произведени в Тайван до сряда и още в четвъртък да бъдат транспортирани към страната. Освен това в Нидерландия има 672 машини от същия вид, като от "Смартматик" са декларирали, че ще съдействат за доставката. Ако стане така, че да останем само с наличните 9600 машини, ще организираме изборите с тях, каза Матева.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новите случаи на коронавирус в България са 42. Те са установени с 3470 теста, което означава, че положителните проби са 1.21%. Новите жертви на пандемията са двама, с които общият им брой става 17 900. Като излекувани са отчетени 93-ма. В болница се намират 2284 са пациенти с ковид, 247 от тях са в интензивните отделения. В 12 области не са регистрирани нови заразени.

Увеличаването на новозаразените с коронавирус в Русия стана причина столицата Москва първо да въведе "неработни" дни до началото на седмицата, а след това да ги удължи до 20 юни. В Санкт Петербург, вторият по големина град, също бяха въведени мерки.

Германия регистрира най-малък брой нови случаи на коронавирус за денонощие от почти 9 месеца и се обмисля възможността за облекчаване на правилата за носене на маски, предаде "Асошиейтед прес".

Отмяната на част от противоепидемичните мерки в Англия се отлага с четири седмици заради увеличаването на новите случаи на коронавирус. Ще останат затворени например нощните клубове, препоръчва се дистанционна работа където и когато е възможно. Частичното разхлабване трябваше да бъде на 21 юни.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

България е на 45-о място в света по щедрост, първа е Индонезия

България е на 45-о място по щедрост сред 114 държави в света, отчита проучване на Световния дарителски индекс на КАФ 2021 (CAF World Giving Index). За първи път страната се намира в горната част на таблицата с дарителски индекс 37 на сто и не е последна сред 10-те държави в Източна Европа. Световният дарителски индекс се представя в България от фондация BCause, която е българският член на CAF Global Alliance. В България през 2020 г. 64% са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци. Традиционно най-високи показатели получаваме при "помощ за непознат", а доброволчеството е най-слабо, коментират от фондацията. През 2020 г. в топ 10 на най-щедрите страни са: Индонезия - на първо място, Кения, Нигерия, Мианмар, Австралия, Гана, Нова Зеландия, Уганда, Косово и Тайланд.