Вечерни новини: Фед ще вдигне лихвите по-рано от очакваното, избраните от "Автомагистрали" фирми сами са определяли цените си

И още: АПИ спира строителството на мостове без одобрен проект на "Хемус", АЕЖ осъди МВР по случая "Кенаров"

Също като вчерашната среща Байдън - Путин визитата на македонския премиер Зоран Заев в София не доведе до пробиви. Тя започна с разговор с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, при чието управление започна втвърдяването на тона към Скопие и се стигна дотам България да попречи на Северна Македония да започне преговори за членство с ЕС. Борисов обаче опита да прехвърли отговорността към служебното правителство и президента и предупреди Заев, че от срещите му в София със Стефан Янев и Румен Радев няма да произлезе нищо.

Затова пък от останалото "наследство" на управлението на Борисов продължават да излизат доста неща. Служебното правителство продължава да вади нелицеприятни факти, като днес бяха оповестени смущаващи злоупотреби при строителството на пътища и мостове.

В същото време един от посмелите да повдигнат завесата за корупцията в ерата "Борисов" - зърнопроизводителят Светослав Илчовски, е атакуван със серия от дела на обща стойност 15 млн. лева. Те ще бъдат заведени срещу него от фирмата "Градус" и един от нейните собственици Иван Ангелов заради "опита за дискредитиране на компанията" и "нанасянето на финансови загуби както на дружеството, така и на неговите акционери".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Фед ще вдигне лихвите по-рано от очакваното

Федералният резерв на САЩ даде ясен сигнал, че е възможно да започне да повишава лихвените проценти през 2023 г., което е по-рано от предвиденото досега. Промяната се дължи на новите икономически прогнози, които предвиждат по-бърз растеж след корона кризата и рязко покачване на инфлацията през тази година. По този начин американската централна банка ще направи по-бърз преход към по-строга парична политика. Покачването на лихвите означава поскъпване на кредитите и намаляване на бизнес активността. За разлика от САЩ, възстановяването в ЕС върви по-бавно. Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди наскоро, че банката и правителствата от еврозоната не трябва да премахват подкрепата за икономиката на региона, преди да видят ясни признаци, че тече възстановяване.

Избраните от "Автомагистрали" компании сами определяли цените си

На специална пресконференция, която даде съвместно с министъра на икономиката Кирил Петков, министърът на регионалното развитие Виолета Комитова днес се възмути от начина, по който са определяни цените за строеж на "Хемус", пътя Видин - Ботевград и укрепване на свлачища. Според Комитова, освен че дружеството е избирало определени компании по непрозрачен начин, то е позволявало на компаниите сами да определят цените, на които да работят. По този начин едно и също дружество оценява, проектира и изгражда, което е известно като строеж "на инженеринг". Същата практика е имало и при Държавната консолидационна компания, обяви Петков. Там 72% от ремонтите на 416 язовира са възложени на 7 компании. Петков и Комитова се обявиха против тази практика, която ощетява бюджета за сметка на частните компании.

АПИ: На "Хемус" се строят мостове без одобрен проект

Пътната агенция обяви, че спира изграждането на 4 мостови съоръжения в строящата се втора отсечка от продължението на магистралата, защото е установено, че се работи без технически проект. Най-голямото от тях е с дължина около 1 км. И се намират в отсечката между Угърчин и Ловеч. На 26 май Експертен технико-икономически съвет в АПИ е отхвърлил представения от изпълнителя проект и е изискал изработването на нов проект. Въпреки това работата по изграждането на 4-те мостови съоръжения е продължила без технически проект, което е в категорично противоречие с нормативната уредба и строителните практики. Според доклада на Сметната палата основният строител на тази отсечка, на който държавната "Автомагистрали" са платили огромен аванс от 60 млн. лв., е малката и непозната в строителството на магистрали частна компания "Автомагистрали София". От държавното "Автомагистрали" отговориха по-късно, че на участък 2 на автомагистрала "Хемус" се изпълняват дейности по три съоръжения, като за едното има одобрен инвестиционен проект от АПИ, а за другите две има приети технически проекти от проведен Експертен технико-икономически съвет на 29 април 2021 г. На 31 май 2021 г. в АПИ са внесените коригираните и окончателните технически проекти, а дейностите по тези два обекта са прекратени заради промяна на проекта по време на строителството.

АЕЖ осъди МВР да представи всички данни от проверката за ареста на Димитър Кенаров

Административен съд София-град задължи МВР да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. Делото беше образувано след мълчалив отказ на предишния вътрешен министър Христо Терзийски да предостави на АЕЖ информация за хода на проверката, а междувременно прокуратурата отказа да образува разследване за побоя, позовавайки се на вътрешната проверка на МВР, според която Кенаров се е съпротивлявал на полицейски разпореждания. Според съда става въпрос за информация от обществен интерес, която ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР

Снимка на деня

Много символика и малко резултати на срещата между Байдън и Путин

Очакванията за срещата между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в Женева не бяха високи още преди началото й. След продължилите малко повече от три часа разговори, резултатът е много символика и никакви пробиви. По думите на Путин по време на пресконференцията му (Байдън даде отделна) в Женева, срещата е била "ползотворна" и разговорите са били "конструктивни". Той обяви единствените конкретни резултати - двете страни са се разбрали да върнат посланиците си (извикани в собствените си столици "за консултации" от месеци) и да възобновят разговорите по контрола върху въоръжаването. Байдън от своя страна обяви, че е поставил на масата въпроса за човешките права и е дал да се разбере, че за Русия ще има "тежки последици", ако намиращият се в затвора опозиционер Алексей Навални умре. Всъщност макар и от двете страни да признават, че отношенията са в най-ниската си точка, САЩ и Русия имат за какво да си говорят и диалогът в Женева е шанс за придвижване напред по теми от общ интерес. Такива са киберсигурността, разоръжаването и климатичните промени.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 95 са новите случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие. Те са установени с 12 171 тестове, т.е. 0.8% дял на положителните проби. Броят на хората в болници пада под 2000 и към днешна дата е 1954, от които 227 в интензивни отделения. За изминалото денонощие са починали 25 души с доказана коронавирусна инфекция, а оздравелите са 1064. Поставени са 17 626 дози ваксина.

В България вече има установен случай на т.нар. индийски ("делта") вариант на коронавируса, който Световната здравна организация определя като "вариант на безпокойство". Това стана ясно от съобщение на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), откъдето посочват, че вариантът е бил засечен при временно пребиваващ в страната пациент във възрастовата група 20 - 30 г. от Плевен, който е бил изследван през април.

Германската биотехнологична група CureVac обяви, че ваксината й срещу COVID-19 е показала 47% ефективност при последната фаза на клиничните изпитвания, което е под основната цел на изследването.

Великобритания все пак може да въведе документи, улесняващи пътуването на ваксинираните си граждани, след като по-рано правителството отхвърли идеята като дискриминационна по отношение на неваксинираните.

Дания ще предложи ваксини срещу COVID-19 за деца на възраст 12-15 години, след като възрастното население бъде ваксинирано, за да повиши цялостния си имунитет срещу вируса преди зимата, съобщиха здравните власти в четвъртък.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Гърция стана третата европейска държава, чийто план за възстановяване беше одобрен от Брюксел

Гърция стана третата държава от ЕС, която получи одобрението на Европейската комисия за плана си за възстановяване и устойчивост след пандемията и за трансформация към по-екологична и дигитализирана икономика. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви това по време на третата си спирка в започналата обиколка сред първите страни, представители своите планове. Финансирането трябва да дойде от Механизма за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро, като Атина ще получи 17.8 млрд. евро директни безвъзмездни средства и 12.7 млрд. евро под формата на заеми. "Одобрението ни днес е важен крайъгълен камък за изплащането на 30.5 млрд. евро през следващите години", посочи Фон дер Лайен след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.