"Тренд": Слави Трифонов е на път да изпревари ГЕРБ

Агенцията дава шанс на "Патриотите" за парламента и прогнозира сравнително ниска избирателна активност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изследването е проведено в периода 11 - 18 юни 2021 г. от "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". То е правено сред 1003 пълнолетни граждани по метода на прякото полустандартизирано интервю "лице в лице".

По-малко от три седмици преди предсрочните парламентарни избори ГЕРБ запазва минимална преднина от около процент и половина пред "Има такъв народ" на Слави Трифонов, а следващото Народно събрание се очаква да е подобно на кратко просъществувалото 45-о НС, като се прогнозира отново шест формации да минат бариерата от 4% от гласовете, а още една е под въпрос. Това показва проучване на агенция "Тренд" за в. "24 часа", проведено в периода 11 - 18 юни. То също така прогнозира сравнително ниска избирателна активност от 48%. Ако се вярва на тези данни само за два месеца "Има такъв народ" е отбелязал изключително голям ръст в подкрепата. На изборите партията на Слави Трифонов беше на близо 10% зад ГЕРБ, докато сега, според това изследване, те са почти с изравнен резултат.

"Тренд" е третата по-голяма агенция, която публикува електорални нагласи за вота на 11 юли след "Алфа рисърч" и "Маркет линкс", като изследванията в много отношения са близки - всички те прогнозират фрагментиран парламент с поне шест формации. Има обаче и известни различия - основно при битката за четвъртото място между ДПС и "Демократична България", избирателната активност и отношението към служебния кабинет.

Това проучване обаче не дава много ясна представа какво всъщност ще се случи на изборите. Един месец преди гласуването през април "Тренд" даваше на Слави Трифонов 12.9%, докато в крайна сметка той получи 17.6%. По същия начаин 30 дни преди вота се предвиждаше "Демократична България" да има 6.2%, докато реалният резултат беше 9.45%. За сметка на това гласовете за ГЕРБ бяха надценени с над два процентни пункта.

В рамките на грешката

Моментната снимка на нагласите сред гласуващите сочи, че ГЕРБ все още задържа първото място (21.7%) въпреки отчетливата ерозия на резултата им, който спада с няколко процента в сравнение с редовните избори през април. При "Има такъв народ" агенцията регистрира ръст до 20.2% и в крайна сметка разликата между двете формации е в рамките на т.нар. социологическа грешка.

Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16.1% - на сериозна дистанция както от втория, така и от четвъртия. Четвъртата позиция според "Тренд" е непредсказуема, заради особено близките резултати на "Демократична България" (11.2%) и ДПС (10.9%). Тук социолозите уточняват, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори.

Формацията около Мая Манолова набира 5% и най-вероятно също ще попадне в Народното събрание, а новообединените "Патриоти" са много близо до парламентарната бариера с 3.9%. С най-добри резултати, но все пак под прага за влизане остават "Възраждане" на Костадин Костадинов, "Българско лято" на Васил Божков и "Ляв съюз за чиста и свята република" на Жан Виденов.

Какво казват други проучвания

Данните на агенция "Тренд" са сравнително близки до тези, които "Алфа рисърч" публикува преди малко повече от седмица - също с прогноза за минимална преднина на ГЕРБ от около 2% и отчетен спад с обяснението, че партията на Борисов губи подкрепа след наложените от САЩ санкции за корупция на трима българи, сред които Делян Пеевски и Васил Божков. Малко по-съществена разлика между данните на "Тренд" и предходни проучвания от последния месец има при битката за четвъртото място, като според "Алфа рисърч" и "Маркет линкс" преднината на "Демократична България" пред ДПС е в рамките на 2 - 2.5%, докато според "Тренд" тя е едва около 0.3%.

Малка разлика има и в резултатите на "Български патриоти", както се нарича новата коалицията между ВМРО, НФСБ и "Воля" - според "Алфа рисърч" и "Маркет линкс" обединението остава под границата за парламента, докато според "Тренд" националистите са точно на ръба с 3.9% и може и да я прескочат.

С прогноза за управляваща коалиция около ИТН

Пред в. "24 часа" управителят на "Тренд" Димитър Ганев прогнозира, че този пък т.нар. партии на антистатуквото ще увеличат общите си места в парламента - в 45-тото Народно събрание те имаха заедно 92 мандата, но все пак е по-вероятно да не успят да постигнат мнозинство от 121 мандата, за да съставят обща коалиция. Така ще им е нужна отново подкрепата на БСП и/или ДПС, която обаче партията на Слави Трифонов отхвърли след редовните избори.

Според Ганев обаче сега е много по-вероятно да бъде съставен кабинет с тази подкрепа, защото политическата ситуация е друга - обществените очаквания за съставяне на правителство са големи, а пътят към втори предсрочен вот едва ли ще донесе позитиви за "Има такъв народ". Така според Ганев този път Трифонов ще има "алиби" да приеме подкрепа от БСП и/или ДПС, а очакванията на социолога за бъдещия кабинет са той да е подобен на служебния - без ярки политически лица, повече експертен профил и някаква програма насоченост.

По-ниска избирателна активност

Под половината (48%) от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни избори, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват, сочат данните на "Тренд". Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват. Тази прогноза е дори под избирателната активност от последния вот (50.6%) и е по-ниска от прогнозираната от "Алфа рисърч" (53.2%) и "Маркет линкс" (63%). Принципно от по-висока избирателна активност би могло да има много повече положителен ефект за партиите от антистатуквото, докато от по-ниска активност печелят формациите с твърди ядра от избиратели, сред които са ГЕРБ, БСП, ДПС и до известна степен "Демократична България".

Допълнителен елемент на несигурност внася сравнително високият дял на нерешилите кого да подкрепят. Сред заявилите, че ще гласуват на 11 юли, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

По-сдържана оценка за служебния кабинет


Един месец след началото на дейността му, работата на служебния кабинет е оценена положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка, сочат данните на "Тренд". Тази оценка като цяло се разминава с измереното отношение на другите две агенции, като "Маркет линкс" отчете отявлено висока подкрепа за служебния кабинет, а "Алфа рисърч" - по-сдържана, но с доминиращо положителни оценки.


Висок остава рейтингът на президента - с 49% положителни оценки, като от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа - от 40% през април до 32% през юни, твърдят от агенцията.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 6
    • + 5

    Слави нали се оттегли и няма да е депутат?
    Защо ще ходи на избори въобще?
    Зад него са Пеевски и ДПС.
    400 нови избирателни секции в Турция.
    Честито на простия народ!

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 5

    Република България ползва левове с неограничени щети.
    Политиците, банкерите и другите сме жертви на лоша държавна употреба на левове.
    Щетите от съдбовната грешка подсигуряват политическият провал на правителството.
    Ако не е злокобната парична процедура, Република България нямаше да има сегашни дългове.
    ГЕРБ са мълчаливи за държавната слабост и осигуряват своя политически провал.

    Защо Република България е със съдбовна парична грешка?
    За устойчив политически успех на правителството е необходима политика за употреба на левове с жизнено важна защита срещу щети.

    Нередност?
  • 3
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov
    • - 6
    • + 1

    Аз вероятно няма да гласувам защото оставиха партийната субсидия 8 лв колкото повече гласове толкоз повече депутатски хайлязи на наша сметка ,1лв беше добра алтернатива но явно никой не я подкрепя вече ,,май само Марешки,,защото се храни от бизнеса си

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 5

    До коментар [#3] от "":

    Сравни парите от бюджета за 8 лв. субсидия на глас спрямо разсипията от последните 12 години и всичко откраднато.

    Статията си го казва - при по-ниска избирателна активност печелят партиите на статуквото, с твърдите ядра.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 5

    Тренд са придворна агенция на Буци.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 7

    Надлъгването започна.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    Защо сменихте заглавието?

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 3

    До коментар [3] от "Nikola":

    Да е МПО, да му го набиеш, но акъл...

    Българино, ако теб гражданския ти интерес да определяш управляващите на държавата си се изчерпва с една партийна субсидия, по-добре май наистина да не гласуваш.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 3

    До коментар [1] от "The Investor":

    Това можеш само да го предполагаш. На практика влиянието на ДПС зависеше от излаза до властта, а не от процентите. Този излаз се гарантираше от ГЕРБ и лъже-патриотите.

    Трифонов е много по-добър шанс да лишиш ДПС от власт спрямо ГЕРБ. При последното правителство на Бойко Ахмед Доган си правеше каквото иска, построи си лятна резиденция, загради си държавен плаж, усвои пари за студен резерв с неработещ ТЕЦ, драгира си с държавни пари път до пристанището...

    Нередност?
  • 10
    knb avatar :-P
    Кнб

    Басня: За болнавия, за финикиеца, за бившия и настоящия и за пациентите на ТВ екран:

    Финикиеца:

    "Слушай мен само мен, Аз днес мога да ти обещая това, което утре никой не може да ти даде". (Това всеки ден за сутрешна и вечерна молитва на пациента).

    Онзи, зад кулисите, извън редния, прередил всички, чийто име не може да се споменава в този вестник: "Колко сте песопойни птички волни, какво сиренце имате в устата. Откъде ли го взехте, кой ви позволи, как ли ми го откраднахте? Я кажете в хор нееее, че ще отварям мандра".

    Нередност?
Нов коментар