🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ГЕРБ си измисли скандал с шефа на фонд "Земеделие", почивките на 150 хил. българи в Гърция са застрашени

И още: Напрежение между Русия и НАТО в Черно море, компания на братя Домусчиеви ще чисти Варна още 5 години и с 30% по-скъпо

Горещата вълна, която нахлу в страната, засили усещането за летен режим в държавата, но сякаш свали политическия градус. Малко повече от две седмици преди изборите на 11 юли усещането за кампания и партийна надпревара става все по-слабо. Повечето от събитията опират до обвинения и малко измислени скандали.

В сряда ЦИК отхвърли жалбата на ГЕРБ за предизборна агитация от страна на служебното правителство на президента Румен Радев. "От отчета на служебното правителство не считам, че има ясно изявен призив за подкрепа на партии и коалиции или за неподкрепа", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. В същото време МВР обяви, че се увеличават опитите за натиск на български граждани за контрол на вота им.

"Спаси София" пък обявиха, че подкрепят 9 личности от кандидатдепутатските листи на "Демократична България". Все пак от градското движение подчертаха, че не стават част от коалицията, а подкрепя тези кандидати напълно безкористно заради техните знания, капацитет, усилия и енергия да изведат София и България на правия път. А трайното затопляне продължава - в следващите дни температурите ще надминат 35 градуса.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ГЕРБ уличи шефа на фонд "Земеделие" в данъчни измами, той обаче се оказа оправдан от съда

Скандалите в държавата един ден са предизвикани от служебното правителство, което разкрива схемите на кабинета "Борисов 3", а друг - от бившите управляващи от ГЕРБ, които критикуват назначенията на сегашната власт. Днешния ден беше от вторите. Кандидат-депутатите от партията на Борисов Томислав Дончев и Тома Биков дадоха кратък брифинг (2 минути), в който непряко завиха, че сегашният шеф на Държавен фонд "Земеделие" Борис Давидов Михайлов е бил разследван за данъчни измами. Малко по-късно Михайлов отговори, че е осъдил държавата за това, че е бил набеден в конкретния казус.

Какви са обвиненията

  • "През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документални и данъчни измами. Обвинителният акт е бил срещу него и още 6 души. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001 - 2004 г.", обяви Тома Биков.
  • Лице със същите три имена е било задържано в организирана престъпна група, източвала 15 млн. лв. ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район "Овча купел". Според Тома Биков разследващите тогава са установили, че престъпната група, в която е участвало лицето със същите имена, е плащало на други хора да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер.
  • "Тогава разследващите полицаи установяват, че дружествата са кухи фирми с несъществуващи адреси. След което по класическа схема фирмите са били прехвърляни на лица с нисък социален статус", коментира още Биков.

Важна подробност е, че разкритието през 2004 г. е обявено като съвместна акция на главния прокурор по онова време Никола Филчев и главния секретар на МВР Бойко Борисов.

Отговорът

Няколко часа след въпросите на Биков и Дончев земеделският министър Христо Бозуков, обясни, че Михайлов действително е попаднал във въпросното разследване, но съдът го е признал за невинен. Самият Михайлов също даде брифинг, на който заяви, че през 2004 г. се е опитал да намали корупцията в данъчната система и точно заради това е бил арестуван от бившия главен секретар Бойко Борисов.

Освен това през 2015 г. прокуратурата е била осъдена от Михайлов да му заплати 45 000 лв. за нанесени вреди. "След като днес за пореден път се опитвам да намаля корупционните схеми във Фонд "Земеделие", отново ГЕРБ ме атакуват и ми нанасят репутационна щета. Оттук нататък ще си търся правата в съда", каза Михайлов.

"Обвиненията са абсолютно политическа форма. Не са избрали верния човек", заяви и говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Почивките на 150 хил. българи в Гърция са застрашени

Изпадналият във финансови затруднения гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира временно да работи и застраши почивките на 150 000 български туристи в Гърция. Първоначално преди дни той съобщи, че анулира всички резервации за хотели до 26 юни, но днес от компанията обявиха, че удължават този срок до 31 юли. През този период туроператорът ще търси финансиране и ще осребрява имущество, за да покрива свои задължения. Чрез базирания в Солун туроператор "Музенидис травъл" се извършват близо 70% от организираните пътувания на българи в Гърция. Около 600 български турагенти работят с гръцката компания, като купуват от нея пакети за настаняване в цяла Гърция, посочва "Сега". Няма много яснота и какво ще стане с отменените резервации и парите за тях.

Регионалният министър обеща зелена светлина за нова сграда за детската болница

В рамките на дни регионалното министерството ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на детска болница на отреденото място в двора на Медицинска академия. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в сряда. Тя и здравният министър се срещнаха с протестиращите срещу плана новата детска болница да се помещава в недовършената стара сграда от 70-те години на миналия век, която се намира в двора на Медицинска академия. От обясненията на Комитова стана ясно, че няма как при действащия подробен устройствен план, който е със статута на закон, да се дострои и завърши старият строеж, който е бил предвиден за събаряне. Така миниcтeрcтвoтo щe oткaжe измeнeниeтo нa дeйcтвaщия пoдрoбeн уcтрoйcтвeн плaн и e в гoтoвнocт дa издaдe визa зa прoeктирaнe нa нoвa cгрaдa нa cъщoтo мяcтo c виcoчинa 20 м.

ЗМБГ на Домусчиеви ще чисти Варна още 5 години и с 30% по-скъпо

Свързаното с братя Домусчиеви дружество ЗМБГ най-вероятно ще чисти Варна и през следващите пет години, след като изпълняваше тази дейност от 2016 г. досега, съобщава "Дневник". Компанията е единствената, подала оферта в търга за обществената поръчка на стойност 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС, обявен от местната администрация. Тази стойност е с близо 30%, или 30 млн. лв. повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни договори за поддържане на чистотата в града. След 2016 г. събирането на сметта беше поделено между свързаните с братята Кирил и Георги Домусчиеви ЗМБГ и консорциум "Варна 1" ДЗЗД. Общата стойност на обществената поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лв. без ДДС. Сега по всяка вероятност само ЗМБГ ще получи с 30% повече, за да събира приблизително същото количество боклук, което е събирала и през последните пет години.

Кабинетът даде 10 млн. лв. на ЦИК за нужните екстра машини за вота

Cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo oтпycнa дoпълнитeлните 10 млн. лв. нa ЦИK, зa дa зaдвижи ocигypявaнeтo нa дoпълнитeлни мaшини зa глacyвaнe нa пpeдcтoящитe избopи нa 11 юли. Kaбинeтът oдoбpи пpeдлoжeниeтo нa ЦИK дa бъдe cĸлючeн дoгoвop зa дocтaвĸa нa ycтpoйcтвaтa нa "Cмapтмaтиĸ" диpeĸтнo нa "Инфopмaциoннo oбcлyжвaнe", ĸoeтo e oтopизиpaн пpeдcтaвитeл нa пpoизвoдитeля y нac. Така щe бъдaт зaĸyпeни още 1637 мaшини, а общата цeнa нa пpeдcpoчнитe избopи се yвeличaвa дo oĸoлo 66 млн. лв.

Руски кораб стреля по британски в Черно море

Руските власти съобщиха, че боен кораб е стрелял по британски разрушител в Черно море. От руски самолет Су-24 са пуснати и четири бомби по пътя му като предупреждение. Според информацията на "Интерфакс" британският плавателен съд HMS Defender е навлязъл близо 3 км в руската акватория, преди да я напусне след предупрежденията. "Разрушителят е предупреден, че ще се използват оръжия, ако прекоси границата на федерацията," но не последвала реакция, съобщава руското министерство на отбраната. Инцидентът е в района на нос Фиолент, на около 3 км от него и следователно от анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Тъй като анексията не получи международно признание, от международноправна гледна точка корабът е навлязъл в украински води. Малко по-рано началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов обяви на конференцията по сигурност в Москва, че активността на НАТО по море край руските граници "значително" се е увеличила.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

2 трлн. долара

достигна пазарната капитализация на американския технологичен гигант Microsoft и така той стана втората публична компания в САЩ след Apple по този показател. Инвеститорите залагат, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително след пандемията от коронавирус. Акциите на компанията поскъпнаха с 1.2% във вторник, което беше достатъчно да влезе в престижния клуб.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 94 нови случаи на COVID-19 са отчетени в страната за последното денонощие. Те са установени с 11 151 теста, т.е. делът на положителните проби е 0.8%. В болници се лекуват 1650 души с коронавирус, 196 от тях в интензивни отделения. За последните 24 часа починалите са осем, а оздравелите - 450. Поставените дози ваксина са 12 733.

Лицензираните лаборатории за PCR тестове ще изпращат всяка седмица 10% от положителните си проби за допълнително изследване за нови версии на COVID-19, разпореди здравният министър Стойчо Кацаров с издадена във вторник вечерта заповед. Пробите ще се изпращат в Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" на Националния център по заразни и паразитни болести, където ще им се прави т.нар. целогеномно секвениране.

Германската компания BioNTech смята, че ваксината ѝ срещу коронавируса ще е ефективна и срещу най-новите известни варианти, съобщи DPA. Според изпълнителния директор Угур Шахин "в момента няма доказателства, че ваксината ни трябва да бъде адаптирана към вариантите, които циркулират на различни места". Пред общото събрание на компанията той коментира, че BioNTech непрекъснато анализира ефективността на разработената съвместно с американската Pfizer ваксина срещу новите варианти на вируса, така че да може да реагира бързо, ако се наложи трета, подсилваща доза от продукта.

ЦЕНЗУРА НА ДЕНЯ

Водещият продемократичен таблоид в Хонконг спира да излиза след атака от Пекин

Хонконгският продемократичен таблоид Apple Daily ще спре да излиза най-късно в събота, след като националните служби за сигурност арестуваха още един негов служител, обявиха от издателя му Next Digital. Спирането на излизалия 26 години таблоид, който съчетава продемократични позиции с пикантни слухове за живота на знаменитостите и с разследвания на управляващите, породи тревога за медийната свобода и други права в управлявания от Китай град. Подкрепата на Apple Daily за демократичните процеси го превърна в трън в очите на Пекин, още когато собственикът Джими Лай започва да го издава през 1995 г. Решението за затваряне на вестника, за който работят близо 600 журналисти, е взето "заради създалата се в Хонконг ситуация". Миналата седмица полицията замрази активите на свързани с таблоида компании и арестува петима от шефовете му в рамките на закона за националната сигурност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals

    https://glasove.com/categories/skandalyt/news/kapital-istoriyata-za-aresta-na-boris-mikhaylov-prez-2004-g?fbclid=IwAR1oAj3Vtk8zdn7CxOUjfNphXRCGCMEXdKgllYEQTMuoh70mPrPj8n_Q56I
    "Капитал" описва историята около ареста на Борис Михайлов през 2004 г.
    Автор: Йово Николов, "Капитал"
    ВСИЧКИ СТАТИИ НА АВТОРА
    23.06.2021 17:53 128 преглеждания 1 коментар/а Принтирай ИЗПРАТИ
    Поместваме статия на Йово Николов, публикувана във в. "Капитал" на 9 октомври 2004 г. В нея подробно е описано разследването около групата, източвала ДДС, след което се стига до арести, включително и този на Борис Михайлов, който бе назначен от служебното правителство за шеф на Фонд "Земеделие". Информацията за неговия арест бе изнесена от ГЕРБ. По-късно Михайлов обясни, че е оправдан по всички обвинения и ще заведе дела за репутационни щети. Оригиналното заглавие на статията в "Капитал" е "Източването на данък е свързано с контрабанда".
    "Капитал" описва историята около ареста на Борис Михайлов през 2004 г.
    Борис Михайлов, директор на Фонд "Земеделие"



    Има измами, които са публична тайна от години, но продължават да носят гигантски печалби на техните автори. Такива са измамите по митниците. Такива са и измамите с ДДС. Източването на ДДС от бюджета е сложна комбинация от отлична организация, перфектни счетоводни действия и подкупни държавни служители. На 1 октомври главният секретар на МВР Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев обявиха, че е разкрита престъпна група от 5 души, която е нанесла щети на бюд­жета чрез източване на ДДС. В четвъртък МВР съобщи, че са арестувани още двама заподозрени в измама с ДДС, свързани с групата на Пламен Калчев.



    Единият от тях е негов съдружник във фирма „Глобална реклама България“ - Наско Начев. Според вът­решното министерство първоначалната преценка е, че нанесените щети на държавния бюджет от групата на Калчев са около 15-16 милиона лева. Извършените проверки в данъчно подразделение „Витоша“ в София са показали 800 хил. лв. неправомерно възстановен ДДС и прихванати над 1 млн. лева на фирми, свързани с арестувания, съгласно актове за възстановяване и прихващане, което се приема за пряка щета върху бюджета. При проверки в данъчно подразделение „Лозенец“ в София са били установени засега над 20 фирми с фиктивна дейност, обслужвани от Пламен Калчев, за които са подадени искания за възстановяване или прихващане на ДДС в размер на 1.5 млн. лв.





    Пламен Калчев беше задържан на 30 септември заедно с още 4 души с подозрения, че са създали и използвали схема за ощетяване на държавния бюд­жет чрез десетки фирми с фиктивна дейност.



    Сред арестуваните бяха и двама високопоставени данъчни инспектори. Шефът на данъчно подразделение „Витоша“ Марио Камишев беше освободен, а в ареста остана шефът на отдел „Ревизии“ в данъчна служба „Овча купел“ в столицата Борис Михайлов.



    Според прокуратурата двамата са подпомагали 34-годишния Пламен Калчев и 29-годишния Ивайло Колев при източването на ДДС от бюджета. Петият задържан беше съпругата на Калчев. Прокуратурата обвини петимата в измама в особено големи размери. Според прокурор Калина Серафимова, която поиска мярка „задържане под стража“ на арестуваните, засега документираните щети са за над три милиона лева.Полицаите от НСБОП са конфискували купища документи, фактури и договори при претърсванията, които са приложени към следствието.





    Пламен Калчев е поддържал два офиса - един легален на столичния булевард „Витоша“ и втори нелегален, в който се извършвали измамите, на ул. „Милин камък“ в столичния квартал „Лозенец“. Нелегалните офиси често сменяли адресите си. Преди операцията на НСБОП предстояло нова адресна промяна за фабриката за източване на ДДС, както нарече групата главният прокурор Никола Филчев.



    Нелегалният офис е бил оборудван с компютри, факс машини, регистрирани в данъчното касови апарати, десетки печати, над 40 класьора с данъчни досиета. По документи фирмите са си действали като истински, прос­то не са имали никаква дейност, а тя се е извършвала фиктивно. Групата намирала хора, на чиито имена регистрирала фирмите, през които с фалшиви фактури прехвърляли средства по документи, след което изтегляли ДДС-то. При проверката на НСБОП било установено, че въпреки големите обороти фирмите на Пламен Калчев нямали никакви складови наличности освен един склад, в който имало няколко купчини дрехи на старо. Адресите на фирмите се сменяли често, за да бъдат регистрирани в нови данъчни служби. Това затруднявало данъчните при насрещните проверки и ревизиите. Според хора, запознати с разследването, подозренията са, че в почти всяка данъчна служба в столицата ДДС-арите си имат свои хора, за да не стане гаф при работата и мрежата да бъде разкрита.



    След като няколко пъти е била употребена, фирмата се прехвърляла на роми или други лица с нисък социален статус, от които при съдебно дирене държавата няма какво да вземе. (Това е класическата схема за кражба на ДДС, установена и при предишни разследвания на НСБОП - и при видинските ДДС-ари от миналата година, и при случая през април т.г., когато бяха заподозрени 11 данъчни служители от столицата. Следствията и по двата случая продължават.) Полицаи споделиха, че са впечатлени от способностите на Пламен Калчев като счетоводител. Всички фирмени досиета били напълно изрядни, до най-малкия детайл. В офиса му в „Лозенец“ са били намерени вътрешни инструкции на данъчните инспектори, в които техните ръководства им обръщат внимание при какви документи да търсят неизправности.



    На базата на тях Калчев направил контраинструкция до своите служители, в която им посочвал при кои детайли трябва да бъдат осторожни, за да не предизвикат подозренията на данъчните. Принципно кражбата на ДДС става поне по три начина, твърдят полицаи, разследвали подобни афери. Първият е чрез „напомпване“ на оборот на фирмата (виж горе). Вторият начин е чрез фиктивен износ на стоки. Това предполага подкупен митничар, който да оформи митническите документи и да ги подпечата. Третият е чрез прихващане на бъдещо ДДС към фирма вносител.





    Разследването по случая е започнало през юни след сигнал, но е твърде вероятно групата да е работила от началото на миналата година, тъй като съществуват подозрения, че Пламен Калчев е по някакъв начин свързан с Николай Методиев-Пилето.Според информация от МВР другият арестуван в аферата - Ивайло Колев, е близък до разследвания за контрабандна дейност и измама в особено големи размери Николай Методиев-Пилето. Първоначалната информация е била, че Колев е само „бушон“, който да изгърми при проверки. Впоследствие обаче се оказало, че Ивайло Колев е съвсем реален играч в схемите с ДДС-тата. Пилето е разследван за внос на 183 ТИР-а с китайска стока през митнически пункт Калотина от май 2003 г. и има още едно дело за самоуправство при подмяна на стока в складовата си база в Горни Богров. Втора част от стоката на Пилето била внасяна и през Кулата. След вноса на стоката идвал ред на схемите за източване на ДДС чрез Ивайло Колев и Пламен Калчев. Вносителят продавал фиктивно стоката на фирмите на Калчев и Колев, а самата стока реализирал на Илиянци. След това ДДС-арите „препродавали“ стоката през няколко фирми и си искали от държавата ДДС-то.



    Ивайло Колев има регистрирани няколко фирми на свое име. Част от тях са на адреса, на който е регистрирана „Интер трейд - Пламен Калчев“ ЕТ - бул. „Витоша“ №1А, ет. 4, кантора 420. На същото място е регистрирана първоначално „МСБ трейдинг“. През март тази година фирмата е прехвърлена на някой си Стоян Стоев. В съдебното решение е написано, че той поема фирмата „като съвкупност от права, задължения и фактически отношения“. Същата формулировка е написана и при прехвърлянето на другата фирма на Ивайло Колев - „ИАК комерс“, на същото лице по същото време. Всъщност тези действия и формулировката напълно отговарят на описаните по-горе схеми за отърваване от отговорност към държавата чрез продажби на фирмите на нищо неразбиращи хора.



    Може би не като част от пейзажа е добре да се каже, че арестуваният Калчев е съд­ружник във фирма „Олинекс 6“ с Цанко Дренски, съпруг на депутатката от НДСВ Теодора Дренска. Според полицаи те работели заедно допреди близо 2 години, след което се разделили.



    Източник: "Капитал", 9 окомври 2004 г.

    Нередност?
Нов коментар