Вечерни новини: Съдът спря рокадите в БЕХ, Рашков даде Гешев на следствието, жалба на "Трейс" спря тунела под Шипка

И още: Бизнес доверието в Германия намалява през юли, броят ваксинирани скочи заради отчитане на еднодозовите имунизации

Във вторник единственото по-мъчително нещо от тягостното чакане на излъчването на кабинет от страна на "Има такъв народ" се оказа страхотната жега в цялата страна. Малкото "успокоение" днес е, че ще става още по-горещо. И че България далеч не е сама - почти цяла Европа се задъхва с температури над 30 градуса по Целзий. Преди дни гръцката столица Атина дори обяви, че в града има нова длъжност - главен директор по жегите. Основната му задача ще е да предпазва жителите от все по-високите температури и да намери начини как да адаптира мегаполиса към задаващите се промени.

Ако се върнем обратно към политическата обстановка, в общественото пространство се въртят все повече имена на потенциални министри в новото правителство. Последното такова беше на служебния министър на културата Велислав Минеков, който потвърди, че неофициално му е предлагано да остане на същия пост и в новия кабинет, но засега е отказал. И тъй като не минава и ден без присъствието и на Бойко Борисов в информационния поток, днес стана ясно, че бившият премиер се е ваксинирал с Moderna, защото "иска да е модерен".

В последните часове на работния ден стана ясно и че е завършена продажбата на активите на CEZ Group в България на "Еврохолд", като българската група е платила 335 млн. евро за седем дружества на чехите тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Рашков подаде сигнал срещу Гешев в следствието

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е подал сигнал до зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяването на информация, придобита чрез СРС. Става въпрос за внесения от служебния правосъден министър Янаки Стоилов материал във Висшия съдебен съвет, чрез който се искаше отстраняването на Гешев. Според Рашков има основание с този въпрос да се занимае следствената служба. "Надявам се, че там, където има доста качествени следователи с богата подготовка и квалификация, те ще проведат разследване, за да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор, или не. И, ако се даде отрицателен отговор на този въпрос, какви ще са мотивите за това", допълни Рашков. Малко след изявлението му от Националната следствена служба разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че са препратили сигнала до Специализираната прокуратура, тъй като нямат правомощия да образуват досъдебни производства.

"Трейс" обжалва избора на "Хидрострой" за тунела под Шипка

Изграждането на тунел под Шипка може да се забави, след като изборът на изпълнител беше оспорен от друг участник, стана ясно от съобщение на КЗК. В своя жалба обединение "Шипченски проход", в което влизат фирмите "Трейс груп холд" и проектантската "Алве консулт", се противопоставя на възлагането на поръчката на победителя в търга - консорциум между "Хидрострой", "Пътни строежи - Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т". Те спечелиха наддаването с оферта от 358 млн. лв. с ДДС. Тунелът под Шипка, който всъщност е проект за най-дългото подобно съоръжение в страната и още четири по-малки тунела с обща дължина 4 км и 10 км път, не привлече останалите най-големите строителни компании като ГБС, "Джи Пи груп", "Щрабаг", "ПСТ груп" и "Грома холд". От подадените общо 7 оферти в състезанието имаше четири от чужбина, което бе изненада след като през последните години в поръчките на АПИ се включваха само местни играчи. Проблемът е, че за тунела няма осигурено финансиране.

Съдът спря рокадите в БЕХ

Решението на служебния министър Андрей Живков да смени цялото ръководство на Българския енергиен холдинг от петък (23 юли) е блокирано от жалби на старите шефове. С определение на Софийския градски съд от днес (27 юли) вписването на новите директори е спряно по искане на досегашния директор Валентин Николов (ГЕРБ), който е завел иск за установяване на нищожността на решението на Живков. Спорът може да създаде риск за плащането на облигационната емисия на БЕХ от 600 млн. евро на 2 август, тъй като старите директори са с формално прекратени пълномощия, а новите няма да са вписани в Търговския регистър и реално може да се окаже, че няма кой да нареди плащането.

Бизнес доверието в Германия намалява през юли

Доверието на германския бизнес в икономиката се понижава през юли, което е сигнал за притесненията на компаниите, че затрудненията в доставките и тръгналият отново нагоре брой на заразените от коронавирус могат да забавят възстановяването. Индексът на базирания в Мюнхен институт Ifo показва понижение на доверието за първи път от шест месеца до 100.8 пункта от 101.7 пункта през юни. Анкетирани от Reuters икономисти очакваха индексът отново да се повиши, но президентът на Ifo Клеменс Фуест отбелязва: "Компаниите стават много по-малко оптимистични за следващите месеци. В производството почти две трети от фирмите казват, че изпитват проблеми с доставките."

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

742 800

чужденци са посетили България през юни, показаха данни на Националния статистически институт. От тях делът на гражданите от Европейския съюз е 49.2%, или 365.8 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 46.7%, Германия - 12.9%, Полша - 10%, и Гърция - 6.7%.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 млрд. долара, ако космическата агенция избере компанията му Blue Origin за договор за създаването на космически кораб, който да пренесе астронавти до Луната. През април НАСА възложи на SpaceX на Илън Мъск договор на стойност 2.9 млрд. долара за изграждането на космически кораб до Луната най-рано през 2024 г., като тогава отхвърли офертите на Blue Origin и други компании.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Кафето поскъпна до най-високите си нива от 7 години насам

Фючърсите на сорта арабика на борсата ICE минаха 2 долара (204 цента) за паунд (0.45 кг), което е най-висока цена от октомври 2014 г. насам, показват данните на Tradingeconomics. Рязкото понижение на температурите в три от най-големите региони, производители на кафе в Бразилия - Парана, Сао Пауло и Минас Жерайс, предизвика притеснения за реколтата догодина. Студът идва след година на суша в най-големия производител и износител на кафе в света, което донесе най-големия спад в реколтата от 20 години. В същото време се очаква световното потребление на кафе през тази година да надхвърли производството - дефицит, който не се е случвал от 2017 г. насам.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

193 случая на коронавирус са отчетени във вторник в България - над 50% увеличение на седмична база. Ръстът на случаите продължава плавно втора седмица и според здравните експерти това показва зараждането на нова вълна, причинена от по-заразния "делта" вариант в страната. Все още обаче числата са ниски и вероятно идните няколко седмици ситуацията ще е относително спокойна.

Поправена грешка в информационната система за ковид-19 доведе до увеличение на напълно ваксинираните у нас с близо 73 000 при поставени едва 8538 дози ваксини за последното денонощие. След поправката хората със завършен имунизационен цикъл са над 970 хил. От фирмата разработчик "Информационно обслужване" обясниха, че става въпрос за коригирана грешка, свързана с отчитането на еднодозовата ваксина на Janssen (Johnson & Johnson).

Пикът на сегашното увеличаване на нови случаи на ковид-19 в Гърция вероятно ще е около 10-12 август. Моделиране на пандемията в Аристотеловия университет в Солун показва, че новите случаи ще достигнат 3400 на ден. Броят на новите случаи на коронавируса в Гърция в последните седмици расте рязко и страната е в червената зона според идентификацията на ЕС. Има обаче тенденция на намаляване на темпото в последната седмица, което е накарало учените да коригират предишни мрачни прогнози за 10 хил. нови случая на ден. Как ще се развие ситуацията след средата на август ще зависи от различни фактори, включително темпото на ваксиниране.

До края на юли 70% от пълнолетните граждани на ЕС ще са получили по една доза ваксина, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Така по думите й съюзът успява да покрие заложените цели, а именно 70% от хората над 18 г. да са защитени с поне една доза. Няколко държави все пак са под тази цел, като България (18.5%), Румъния (31%) и Латвия (44%) са най-далече от нея.

Ресторантите, пъбовете и баровете в Ирландия могат от днес отново да обслужват клиенти на закрито, но само такива, които са напълно ваксинирани или са прекарали коронавируса през последните шест месеца, като те могат да взимат със себе си и децата си.

Броят на новите случаи на коронавирус в Токио нарасна до рекордно за Япония равнище по време на олимпийските игри. За последното денонощие японската столица отчете 2848 нови случая на заразяване, с което беше надминат предишния рекорд от 2520 случая на 7 януари. Преди игрите експерти предупредиха, че броят на новозаразените на денонощие може да достигне до 3000 по време на спектакъла.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Във Ватикана започна процес за измами за 350 млн. евро

Във Ватикана започна процесът заради финансови злоупотреби срещу кардинал Анджело Бечиу, който до неотдавна беше известен като близък до Папа Франциск. Той е най-високопоставеният църковен служител, срещу когото са повдигани подобни обвинения. Твърденията са, че 73-годишният Бечиу е използвал 350 млн. евро пари на Ватикана за придобиване на сграда в Челси в Лондон с инвестиционна цел, но на завишена цена, като средствата са били от дарения на вярващи.

Все още няма коментари
Нов коментар