Правителството на "Има такъв народ": в третото действие пушката на сцената гръмна

ДПС и ГЕРБ аплодираха бурно декларацията на Тошко Йорданов срещу протестните партии и популярните служебни министри

Неясните обстоятелства около Слави Трифонов изведоха Тошко Йорданов като неформален лидер на "Има такъв народ"
Неясните обстоятелства около Слави Трифонов изведоха Тошко Йорданов като неформален лидер на "Има такъв народ"
Неясните обстоятелства около Слави Трифонов изведоха Тошко Йорданов като неформален лидер на "Има такъв народ"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Неясните обстоятелства около Слави Трифонов изведоха Тошко Йорданов като неформален лидер на "Има такъв народ"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три месеца след редовните избори през април, в които бяха проведени и предсрочни, въпросът за властта продължава да виси. Ако в понеделник шансът да бъде излъчено правителство изглеждаше много по-голям в сравнение с предишния парламент, в четвъртък започна да клони към нула - поне в посоката, в която се очакваше да бъде сформирано. Което не изключва варианта правителство все пак да има, но може би няма да е това, което мнозинството от гласувалите на изборите са си представяли.

За по-малко от седмица процесът по договаряне на подкрепа за втория проектокабинет на "Има такъв народ" претърпя обрат и стигна дотам, че още преди да представи състава и програмата му, от партията на Слави Трифонов обявиха двете протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", че тласкат страната към трети избори. И заедно с ДПС атакуваха двама от популярните служебни министри под аплодисментите на ГЕРБ.

Така след първото действие "Разговори по принцип" и второто - "Експертни работни групи за уточняване на детайлите", в третото, в което се заговори за писмени споразумения с ангажименти и гаранции като условия за подкрепа, пушката на политическата сцена гръмна. При това логично, ако сценаристите на "Шоуто на Слави" са очаквали другите да се съгласят да гласуват правителството на сляпо.

Между обявяването на първия и втория проектокабинет на "Има такъв народ" има важни разлики, но и прилики. Когато на другия ден след изборите Слави Трифонов обяви готов проектосъстав на правителството си заедно с дузина приоритети, по които то ще работи, вероятно не е очаквал реакцията, която получи. Тя беше еднозначна: че така - без консултации и преговори за подкрепа, не се прави, ако депутатите, с които разполагаш, са наполовина на нужното за стабилно управление мнозинство в парламента.

Отделно стъписване предизвикаха и посоченият за премиер Николай Василев, бивш вицепремиер и министър в правителствата на НДСВ - ДПС и на тройната коалиция на същите с БСП, както и изброените приоритети. Дали от "Има такъв народ" са разбрали какъв е точно проблемът не е ясно, но, така или иначе, се отказаха от този ход и решиха да проведат предварителни разговори за търсене на подкрепа за втория опит да излъчат правителство. Очаква се този път то да бъде доминирано от представители на партията, но секретността, в която е забулен съставът му, може да се приеме и като ново обещание за изненада. Странно беше и това, че след като на напоителна пресконференция отрекоха почти войнствено подозренията, че зад хода с първото правителство прозират механизмите, по които ДПС подрежда задкулисно управленията от 20 години насам, от ръководството на "Има такъв народ" включиха в разговорите за подкрепящото мнозинство и партията на почетния председател Ахмед Доган. Така, от една страна, се създаде впечатление за поставен знак на равенство между ДПС и т.нар. формации на антистатуквото в лицето на "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!". От друга страна, във въздуха останаха да висят въпроси като дали посланието за "изчегъртването", с което партията на Слави Трифонов спечели изборите, се отнася и за модела, по който държавата се управляваше доскоро, а не само за смяната на ГЕРБ. Още повече че по време на предизборната кампания от ИТН определяха и ГЕРБ, и ДПС като "токсични" за политическо взаимодействие.

В първия епизод - съгласия по принцип

Независимо от заявленията за съгласие и гледане "в една посока", продължилите три дни в края на миналата седмица разговори с четирите поканени парламентарни сили не дадоха яснота по нито един важен въпрос, свързан с характера на бъдещото управление. Потвърдено беше, че правителството отново ще е на малцинството - защото според Трифонов думата коалиция е станала мръсна. Заместникът му Тошко Йорданов обясни изрично, че това не са преговори, а разговори за изясняване на позициите по принцип, както и че съставът на втория кабинет, който ИТН ще предложи, не подлежи на "външна оценка".

По време на срещите представителите на "Има такъв народ" изслушаха приоритетите, на които "Демократична България", БСП и коалицията около платформата на Мая Манолова държат най-много, и отговориха в стил "Да, добре"*. Срещата с ДПС си остана енигматично събитие, включително с обяснението на Йорданов, че не са търсили подкрепа от тази партия.

Разбира се, внушението за съгласие по всички сами по себе си трудни въпроси - от съдебната реформа и статута на главния прокурор до преизчисляването на пенсиите и още цял куп социални мерки, нито е сериозно, нито е вярно. По-важният момент в случая беше договореното продължаване на разговорите - в детайли по различните теми и с общи работни групи от експерти. Защото за смяната примерно на Висшия съдебен (със сегашния си пленум - повече прокурорски) съвет и на главния прокурор основният въпрос е как ще бъде гарантирано, че няма да се случи същото за пореден път с други лица. Както сочи опитът досега, именно през тази система се управлява цялата мрежа от зависимости, която превръща и политиката, и управлението на държавата в блато.

Работни групи с "Демократична България" бяха създадени за пет области, а с БСП - за три. Корнелия Нинова освен това заяви, че подкрепа от партията й може да се очаква само след писмено споразумение за конкретни ангажименти. С това политическият танц около сформирането на парламентарно мнозинство зад правителството навлезе в по-сериозен етап. Президентът Румен Радев каза в неделя, че няма да бърза с връчването на мандата, за да даде възможност за постигане на резултат, който би гарантирал и по-голяма стабилност на управлението. Само два дни по-късно обаче от "Има такъв народ" съобщиха, че ще представят новото си предложение за кабинет до края на седмицата. А в сряда отмениха намерението си.

Във втория - конкретни условия

При правителство на малцинството, с каквото партията на Слави Трифонов иска да упражнява властта, реално и устойчиво мнозинство зад него може да бъде постигната именно с договаряне и гаранции, дадени пред други формации в парламента, за изпълнение на конкретни ангажименти - и за законодателството, и за изпълнителната власт. И вероятно по-ефикасно е, ако спорните въпроси се изчистват и в някакъв по-общ формат, а не с всеки поотделно.

При липса на яснота и за състава, и за цялостната политика на бъдещото правителство гласуването му в парламента е равносилно на подписване на празен чек. В такава ситуация политическият залог за даващите подкрепата е много по-голям от този за получаващите я. Още повече че самият Тошко Йорданов светна червената лампа с лансираната идея правителството да управлява с "плаващо мнозинство", за което не се искало кой знае какво, освен партиите да надскочат "партийните си пристрастия" и "несъвместимите точки" помежду си.

Този опасен възглед за политиката и за смисъла от нея рядко е чуван публично. Пристрастията наистина могат да бъдат надскочени - в консолидирани демокрации, като Германия например, където институциите и съдебната система работят по ясни и утвърдени от конституцията правила, това не означава политическа драма. Но в България, където картината е точно обратната, заличаването на несъвместимостите би означавало още по-голямо затъване в блатото. Защото те не са по линия на "ляво", "дясно" и "център", а по фундаментални за самата демокрацията проблеми с правосъдието и превзетата от ендемична корупция държава.

Политическият залог за даващите подкрепата е много по-голям от този за получаващите я.

Ако се съди по реакциите на парламентарни сили, с които "Има такъв народ" води разговори, те не изглеждат склонни да рискуват с вариант за подкрепа на сляпо - след БСП и "Демократична България" постави въпроса за споразумение. А приоритетите на формациите, включително "Изправи се, БГ!...", с които започнаха разговорите, се превърнаха в условия. В сряда Христо Иванов и Мая Манолова отново посочиха своите, със съвпадащ акцент върху парламентарна конфигурация, която да държи ГЕРБ и ДПС н санитарна дистанция от управлението. Междувременно парламентарната група на "Демократична България" започна да събира подписи за създаване на анкетна комисия за санкциите по закона "Магнитски", която да установи също защо не са събрани 700 млн. лв. от хазартни такси и защо Пеевски беше недосегаем.

Иванов поиска и яснота за лицата в бъдещото правителство, които по думите му трябва "да привличат доверие, но да не повдигат въпроси". Според него полезно усилие би било привличането на ползващите се с голяма обществена подкрепа служебни министри: Кирил Петков (на икономиката), Асен Василев (на финансите) и проф. Николай Денков (на образованието). В отговор Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" коментира: "Далече сме от мисълта да строим поведението си в преговорите за правителство по това кой какво очаква от нас и с какво ще бъде щастлив." А на въпрос ще отговорят ли на искането за споразумение отговори: "Не сме разсъждавали."

В третия - подкрепяйте и не питайте

Вместо отговор ще се ангажират ли със споразумения, в четвъртък зам.-председателят на "Има такъм народ" Тошко Йорданов прочете от парламентарната трибуна декларация с обвинения към лидерите на "Демократична България" и "Изправи се, БГ!..." Христо Иванов и Мая Манолова, че се опитват да редят състава на новия кабинет. Йорданов изчете и компромат срещу служебния финансов министър Асен Василев за съдебен спор отпреди осем години, свързан с кражба на интелектуална собственост. "Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми. Но това, което най-силно ме притеснява, е защо, след като идваха при мен три пъти да ме канят в правителство на ИТН в предишния състав, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен", коментира в парламента Василев.

Междувременно друг представител на формацията на Трифонов атакува и икономическия министър Кирил Петков, който беше поканен да говори за ситуацията в ББР, променяйки темата с обвинения, свързани с плана за възстановяване и продължаване на корупционните практики на ГЕРБ чрез Фонда на фондовете, замесвайки името на зам. финансовия министър Виолета Лорер.

По-рано сутринта пред "Нова телевизия" зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му няма да подкрепи правителство с участие на министри от служебния кабинет, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във видео във фейсбук: "Онова, което говорихме досега, го чухме днес в парламента - че министрите на служебното правителство са далавераджии, че Христо Иванов иска постове."

"Казах му на Слави Трифонов през медиите преди 20 дни - аз на тези реформатори съм им сърбал попарата. Ще го оставят по средата на реката", каза още Борисов, без вероятно да осъзнава, че така посочва основния проблем. През 2014 г., след падането на кабинета "Орешарски" на БСП и ДПС, Реформаторският блок подписа коалиционно споразумение с второто правителство на ГЕРБ, с което Борисов се ангажира официално за извършване на радикална съдебна реформа по предложения от влезлия в правителството като правосъден министър Христо Иванов модел. Две години по-късно, при гласуването на промените в парламента, ГЕРБ, ДПС и БСП бламираха основната част на реформата, свързана с главния прокурор, заради което Иванов подаде оставка, а депутатите от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок излязоха от коалиционното мнозинство.

След седем години и още едно правителство на ГЕРБ - с неофициален партньор ДПС, основният въпрос за властта и държавата отново е свързан с правосъдието и главния прокурор. А спечелилите изборите атакуват формациите, настояващи за писмено споразумение за съдебна реформа срещу подкрепата си за правителството им.

През изминалите три месеца на празни политически обороти обаче се случи и друго - управлява временно правителство, което реално започна да демонтира модела на ГЕРБ - ДПС, получавайки одобрението на близо 60 на сто от гражданите - нещо отдавна невиждано. Атаките срещу него също са форма на позициониране - в лагера на тези, които искат да спрат часовника на промяната.

*Така Ахмед Доган отговори иззад оградата в Росенец през юли м.г. по време на протестите срещу сарая му на хора, които се обърнаха към него с призив "да има шанс за България" и "да започнем със спазване на законите".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 16

    "Мъдрият" български народ реши да смени една мутра на кормилото на държавата с друга.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 3

    Тошко Йорданов все повече почва да мяза на Данчо Айдъла..

    Забрави за правилата.
    Шат на патката главата...

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Тези май добре правиха, като си мълчаха. Решиха и те да се правят на политици и нагазиха в блатото. #КОЙ всъщност я води тази дружина?

    Нередност?
  • 4
    rsj241068273 avatar :-(
    rsj241068273
    • - 17
    • + 3

    Както навремето псевдопатриотите и ДПС се бутаха, плащейки електората си едни с други, сега дабг и ДПС са скачени съдове, преструващи се че олигарсите зад тях са в някаква война.

    Христо не иска съдебна реформа, защото ако такава бъде осъществена ще се изгуби смисълът на политическото му съществуване, а оттам - и сладката държавна пара, която дори и в момента засмуква през фонда Джереми. И той като ДПС печели повече от това да е трета-четвърта политическа сила която надава вой, отколкото да е такава с реална възможност за промяна.

    Победата на ИТН сериозно му обърка плановете, и в момента господинът прави всичко необходимо да върне мутрите на власт, за да е техен антипод. Тъжно за младите софийски сектанти с фейсбук рамките, които смятат че гласоподавателите на ИТН са излъганите, а не те самите.

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 5
    • + 1

    ГЕРБ са в изолация , БСП и ДПС в овулация и очакват инсеминация чрез ДееБъ и ИБГНИ от ИТН ...

    Нередност?
  • 6
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 9

    в началото на политическия сезон Слави Трифонов обяви "Демократична България" като по-малкото зло". По всичко личи това да е политика на сценаристите - не да търсят партньорства, а да налагат свои някакви си новости в управлението на държавата. И тръгнаха с провали - кабинет на Ник. Василев, претърпял фиаско, под аплодисментите на ГЕРБ и ДПС атакуват естествения си съюзник(донякъде) ДБ и ИБГ и персонално Хр. Иванов и служебните министри, а накрая с възможния си неуспех за провал на втория мандат да съставят правителство са готови да хвърлят вината за това на други. По-добре да си сменят финансовия експерт, който за сега им залага подводни камъни с безумни компромати срещу Асен Василев и успешните министри на служебния кабинет. Ако не бъдат диалогични с всички, които реално спечелиха гласовете на хората за дълбоки структурни реформи в държавата, ИТН скоро ще започнат да се разпадат.

    Нередност?
Нов коментар