🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новото правителство: ИТН все пак ще представи проекто кабинета на потенциалните си партньори

Хронология и бърз анализ на политическата ситуация около опитите да се сформира нов кабинет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще могат ли "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП да сформират мнозинство в парламента, което да излъчи правителство, или ще се върви отново към предсрочни избори? Тук може да проследите хронологията на събитията по опитите да се направи правителство в това Народно събрание, събрана и обяснена от политическите журналисти и редактори в "Капитал".

(Най-отгоре са последните новини)

Неделя, 1 август, 21.00

ИТН канят на среща "Демократична България", "Изправи се БГ!Ние идваме!" и БСП

Три часа след като Слави Трифонов нападна съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов като го обвини, че иска постове, а неговите заместници Тошко Йорданов и Филип Станев в продължение на два дни твърдяха, че няма да оповестяват проекто правителството си докато то не бъде внесено в парламента, от "Има такъв народ" изпратиха съобщение до медиите, в което заявяват, че в следващите дни ще поканят на среща потенциалните си партньори, за да ги запознаят със структурата и състава на бъдещия кабинет. Съобщението е от името на Тошко Йорданов.

"Уважаеми колеги, уведомяваме ви, защото всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността, че в следващите дни политическото ръководство на парламентарната група на ПП "Има такъв народ" ще изпрати покани за срещи до политическите ръководства на парламентарните групи на "Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП, за да ги запознае със структурата и състава на нашия проект за министерски съвет", се казва в съобщението.

Неделя, 1 август 18:20

Изявление на Слави Трифонов във Facebook показа, че е обиден на Демократична България

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и втория човек след него - Тошко Йорданов публикуваха разговор във facebook, в който заявиха позицията си по преговорите за правителство и дадоха заявка какво предстои.

Целият разговор може да видите във видеото, а малко по-долу - най-важното от него.

От тона и казаното в целия разговор станаха ясни няколко неща:

  • Слави Трифонов е обиден на "Демократична България" заради декларацията, прочетена в парламента от Христо Иванов. "Чакай бе, като какъв предлагаш [министри]? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? А ти като какъв се водиш за предлагач? Кога реши последните дни, че ще предлагаш? Що ще предлагаш? Като какъв предлагаш? Като 4-та политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш изборите и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш?, попита той.
  • Според лидера на "Има такъв народ" той ще предложи правителство на малцинството и никой няма право да му се бърка кой да бъде в него. "Стана един хаос. Как може да се оправи? Хората имат нужда от ред. Дали ще може този парламент да им го даде ще видим тепърва в следващите дни", каза Слави Трифонов
  • Изглежда проекта за кабинет ще бъде внесен за гласуване без предварителни консултации. "Ще видиме как ще реагират. "Демократична България" или ще подкрепят това правителство, или не и ще понесат своите последствия", каза Слави Трифонов.
  • Ако се съди по изявлението на политика вероятно всички разговори с "Демократична България" ще спрат. "Никой, нито Христо Иванов, нито който и да е там, не може да повлияе на което и да е наше решание. Само българските избиратели, хората, могат да влияят на нашите решения. (...) Никой не може да ни извива ръце, защото не съм водил разговори с никой. И именно това може би е проблемът", заяви Трифонов.

"Чакай бе, като какъв предлагаш [министри]? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? А ти като какъв се водиш за предлагач? Кога реши последните дни, че ще предлагаш? Що ще предлагаш? Като какъв предлагаш? Като 4-та политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш изборите и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш?

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Лидер на "Има такъв народ"

В изявлението си Слави Трифонов обясни и защо не смята, че Асен Василев е подходящ за министър на финансите: "Чакай бе, що трябва да е Асен Василев? Що трябва да си министър на финансите? Ми няма да си ти министър на финансите. Много си ми ляв на мене. Много ляво гледаш. Много искаш теглене на заеми и един куп неща, които Аз съм по-бизнес ориентиран и смятам, че човек трябва да харчи, ако има излишъци. А не да си тегли пари непрекъснато. Ами няма да си ти министър на финансите"

От думите на Трифонов се разбира, че ИТН вероятно няма да изпълнят нито едно от условията на "Демократична България" и твърде вероятно двете формации едва ли ще работят заедно на този етап. Това означава, че оттук нататък има две възможности пред сегашната ситуация:

  • Проектокабинетът на ИТН да бъде избран с гласовете на БСП и помощ от ГЕРБ и ДПС
  • Този парламент да не сформира мнозинство и да има нови избори

Събота, 31 юли, 18:00

Реакциите на основните партии

От медийните изяви на двамата заместници на Трифонов в "Има такъв народ" - Тошко Йорданов и Филип Станев стана ясно, че съставът на правителството ще бъде оповестен едва след като кандидатът за премиер върне на президента папката с изпълнения мандат и предложенията бъдат внесени в парламента. Не се разбра дали преди това те ще бъдат представени на потенциалните партньори, с които формацията на Трифонов води разговори за сформиране на мнозинство. Пред БНТ Филип Станев уточни единствено, че в проектокабинета няма да има представители на "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", БСП или министри от служебния кабинет, но ще намерят място някои от номинираните за министри от оповестения от Трифонов и малко след това оттеглен кабинет. На въпроса дали от "Има такъв народ" ще търсят някаква коалиционна форма на управление Филип Станев каза, че "да се прави коалиция е един от най-изхабените в политическата история ходове".

Тошко Йорданов пък отрече пред bTV ДПС да участва под някаква форма в бъдещото управление. Това е едно от условията на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за подкрепа. Йорданов допусна като най-логично гласовете за бъдещото правителство да дойдат от БСП. "Другите две партии, за които се твърди, че са на протеста, се надявам поне едната да си застане зад думите и да гласува за приоритетите, които заедно уточнихме", заяви той.

Най-остро на начина, по който партията на Трифонов излъчи кандидата си за премиер, реагираха от "Демократична България". "Рано е да се дават оценки за премиер, представен в последния момент от партия, която има едва четвърт от депутатите в парламента", каза депутатът от обединението Борислав Сандов, който е и съпредсетател на партия "Зелено движение". По думите му идеята не е да се подкрепи един човек, а структурата, състава и програмата на правителството. "За целта се изискват сериозни преговори", добави Сандов пред bTV.

Засега от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са по-умерени в критиките към подхода на "Има такъв народ" към потенциалните си партньори. В предаването "Панорама" пред БНТ Мая Манолова каза, че е "обнадеждена" от това, че четири от петте обявени от номинирания за премиер приоритета съвпадат с програмата на коалицията. Окончателното решение за подкрепа обаче от "Изправи се БГ! Ние идваме! Ще зависи от персоналния състав на правителството и от гаранциите, че ГЕРБ и ДПС няма да имат влияние върху решенията на изпълнителната власт.

На този фон положителни сигнали за подкрепа на бъдещия кабинет на "Има такъв народ" идват само от БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви по повод на номинацията на Пламен Николов за премиер, че го познава от преговорите между двете партии в частта "образование". "Той показа компетентност и

диалогичност в тази среда. Това, разбира се, не е достатъчно. Затова ние във вторник ще го поканим на среща с парламентарната група. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политики, ще бъде изпълнявано от следващия Министерски съвет", каза Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП. Петък, 30 юли, 17.45 Номинираният за премиер обяви пет приоритета на бъдещия кабинет

На излизане от президентството кандидатът за премиер Пламен Николов обяви пет приоритета на бъдещото правителство:

  • Одобряването на плана за възстановяване
  • Справянето с COVID кризата
  • Преизчислението на пенсиите
  • Промяна на избирателната система
  • Съдебна реформа

За два от тези приоритета настояват евентуалните партньори на "Има такъв народ" в парламента. От "Демократична България" поставят въпроса за провеждането на радикална съдебна реформа срещу подкрепата за бъдещия кабинет. За преизчислението на пенсиите пък настояват от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП.

Петък, 30 юли, 17.16

Радев връчи мандата на кандидата за премиер Пламен Николов

Малко преди 17 ч. кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов влезе в президентството заедно с председателя на парламентарната група Тошко Йорданов и сценаристите Филип Станев и Ивайло Вълчев, за да му бъде връчен проучвателен мандат от президента Румен Радев. Номинацията му е изненадваща, защото до обяд за поста се сочеше името на юриста Петър Илиев. Името на Илиев като евентуален кандидат за премиер беше съобщено от "Има такъв народ" и по време на неофициалните срещи с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които обаче имаха съображения за номинацията му.

За възможната му замяна с друг кандидат за премиерския пост се разбра около час преди връчването на мандата. Пламен Николов в момента е депутат от "Има такъв народ". Името му Николов първоначално се спрягаше като евентуален министър на икономиката в бъдещото правителство.

Кой е Пламен Николов

Сегашният депутат от "Има такъв народ" идва от корпоративния свят. Доскоро той е бил генерален мениджър за Европа, Близкия изток и Африка на FINIS. Това е малка американска компания за производство на плувно оборудване - очила, шапки, шнорхели, плавници, бански, оборудване за басейни и пр. На тази позиция той е от 2012 г.

Според фирмата за бизнес разузнаване Dun & Bradstreet американската Finis е в категорията малка компания. Тя има общо 25 служители по целия свят (един от тях явно е Николов) и за миналата година има оборот от 3.71 млн. долара.

Преди Finis Пламен Николов е бил две години мениджър за България на немската компания Gustav Hensel, която се занимава с индустриални системи за пренос на ток. Работил е и като търговски директор в "Агрипан България" за двете години, през които компанията беше официален вносител на автомобилите Daihatsu. Бил е директор "Продажби" на официалния дилър на "Тойота" в България.

Има PhD по икономика от австрийския университет Клагенфурт.

Той е участвал в политическия кастинг на Слави Трифонов, представянето му може да видите тук:

Какво означава това?

Смяната в последния момент на кандидата за премиер е любопитна, но истината е, че в момента проблемът за сглобяването на парламентарно мнозинство не е толкова конкретната личност. Петър Илиев, или Пламен Димитров, истинската трудност е постигането на съгласие за политиките, по които да работи следващото мнозинство. Какъв е бекграунда на кандидата за премиер - дали той е активен, принципен и морален човек, разбира се има много голямо значение, но в настоящата ситуация това далеч не е достатъчно. През седмицата "Демократична България" предложи подписването на споразумение с ИТН, в което да се разпишат какви да са приоритетите на евентуалното общо управление. От партията на Слави Трифонов обаче бягат далече от всичко, което може да оприличи случващото се в политиката на коалиция. Затова те предлагат друга формулировка на подобен документ. Дали обаче ще се стигне до него и как точно ще протекат преговорите през следващите на етапа не може да се прогнозира. ИТН са непознат, извънсистемен играч и действията им често се разминават с политическата логика.

Петък, 30 юли, 16:00

Към този момент само БСП склонни да подкрепят кабинет на ИТН

Малко след като президентът Румен Радев обяви намерението си да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ" от партията на Слави Трифонов инициираха срещи в парламента с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", след които се разбра, че по време на разговорите е било заявено, че Петър Илиев, който в първия вариант на правителството на "Има такъв народ" беше предложен за министър на правосъдието, е номинацията на партията за премиер. След разговорите нямаше официални изявления, но двете формации събраха поотделно депутатите си на заседания на парламентарните групи, за да обсъдят ситуацията. Мая Манолова преповтори пред журналисти в парламента условията на "Има такъв народ" за подкрепа на кабинета на "Има такъв народ" - гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма да имат влияние върху мнозинството и изпълнителната власт и подписване на споразумение с конкретните ангажименти по приоритетите на коалицията.

Заседанието на парламентарната група на "Демократична България" продължи около два часа, но след него нямаше изявления. Неофициално според депутати те са обсъждали плюсовете и минусите на евентуалната подкрепа на предложения от "Има такъв народ" кабинет, но окончателно решение ще бъде взето след предстоящите в следващите дни срещи с представителите на партията на Слави Трифонов. Очакванията са на тях да бъде представен и проекто съставът на новото правителство. Пред "Капитал" депутатът Радостин Василев от "Има такъв народ" уточни, че разговорите ще са в събота и неделя.

Пак по неофициална информация намерението на партията на Слави Трифонов е да предложи на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" вместо споразумение, да се подпише програмна декларация, в която ще бъдат включени приоритетите за които двете формации настояват.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък за пореден път заяви пред журналисти, че социалистите са удовлетворени от разговорите си с "Има такъв народ". Тя заяви, че от партията очакват да чуят и състава на правителството, след което националният съвет на БСП ще реши окончателно дали кабинетът да бъде подкрепен. БСП одобрява кандидатурата на Петър Илиев за премиер, защото от формацията са ползвали "услугите на кантората му по няколко конституционни жалби", които партията е внасяла в Конституционния съд. Нещо повече - неофициално депутати от БСП твърдят, че партията ще подкрепи правителството на "Има такъв народ".

Петък, 30 юли, 10:00

Президентът ще връчи мандата за правителство в 17 ч.

В сравнително изненадващ ход Румен Радев заяви, че ще връчи мандат за съставяне на правителство на посочения от "Има такъв народ" (ИТН) кандидат в 17 ч. в петък. Допреди тези негови думи заявката от президенството беше, че той ще забави този ход, за да даде достатъчно време за разговори между ИТН, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, вие чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет", каза Румен Радев в петък сутринта.

Решението на президента дава съвсем нова динамика на преговорите за правителство. Така трите партии, които имат някакви шансове да сглобят мнозинство имат само една седмица - до следващия петък да го направят с този мандат.

Дори и това да не се случи обаче, шансовете да се направи правителство в този парламент няма да бъдат съвсем загубени. Ако ИТН не успее да събере мнозинство с първия мандат, вторият ще отиде при ГЕРБ (по-вероятно ще бъде върнат веднага) и след това президентът ще трябва да реши коя трета партия ще има шанс да събере по-голяма подкрепа.

Как се стигна дотук?

Към вторник отговорът на въпроса дали ще има правителство клонеше към "по-скоро да". Политическите ръководства на четирите формации проведоха срещи в парламента, които бяха последвани от разговори между експертните им групи за уточняване на приоритетите, които след това да залегнат в евентуалното правителство на "Има такъв народ". (Как протекоха те ТУК, ТУК, ТУК и ТУК).

В сряда обаче в ситуацията настъпи пълен обрат. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи декларация от парламентарната трибуна, с която поиска да се подпише споразумение за ангажиментите по политики на бъдещото правителство, гаранции, че ДПС няма да има влияние в бъдещата изпълнителна власт и изрази учудване, че от партията на Трифонов не правят опити в бъдещия кабинет да останат министри от служебното правителство като икономическия Кирил Петков, финансовия Асен Василев и образователния Николай Денков. Към декларацията на Иванов се присъедини и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!". В четвъртък председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отговори също с декларация от парламентарната трибуна. Той обвини "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" че "водят нещата към предсрочни избори" и атакува служебния финансов министър Асен Василев като го обвини в кражба на интелектуална собственост по фирмен спор с негово дружество отпреди осем години. Василев отговори, че по въпросния спор е спечелил всички дела и, че обвиненията на "Има такъв народ" са "координирана атака" на Тошко Йорданов и ДПС. Преди това Йордан Цонев от ДПС атакува икономическия министър Кирил Петков при свое участие в Нова TV. (Още за сложната ситуация ТУК).

Към обвиненията, че "Демократична България" тласка страната към предсрочни избори се присъедини и Слави Трифонов по обичайния начин - чрез статус във фейсбук. Той отрече партията му да води разговори с ДПС и посочи еднаквите позиции за съдебната реформа, която имат двете партии. Съпредседателят на "Демократична България" му отговори, че от отговора на три въпроса ще зависи дали обединението ще подкрепи кабинет на "Има такъв народ":

  • Какъв е стандартът, по който ще се избират премиерът и министрите?
  • Ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа?
  • Каква е конструкцията на парламентарното мнозинство, така че да изключи възможността за влияние на ДПС и ГЕРБ върху неговите решения?

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 10
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • - 13
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Нямам никакви съмнения че Малкия Мук не е херувим, и че е по-омазан от Христо Иванов или Кирил Петков, за които също вече вървят приказки на кога са хора. Но това, което Мук предложи - беше работещо като антикорупционна мярка - приватизирането на ББР (или буквално закриването й) . А Кирил Пеков щял да раздава до 5 милиона лева на стартъпи и честни хора. Е сега следващият министър ще се посмее, и ще си раздава на свои хора, а за Капитал пак ще си остане да описва далаверите. Подобни са предложенията и за съдебна реформа на Христо Иванов - трябват и един тон честни съдии да си внесем за да има резултат. А това, което постигна Малкия Мук и правителството тарикати на НДСВ беше в пъти повече (като растеж на икономиката и условията за бизнес)
    от регреса при Боко Мутрата.

    Нередност?
  • 11
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 18

    Политиката продължава да се опростачва и това е с ясното съзнание, че ще отврати една значителна част от обществото. Не виждам особено разлики между ГЕРБ и ИТН откъм манталитет, език, поведение, изначално разбирания за политика, институции и разделение на властите, но най-вече откъм зависимости спрямо Сараите.

    Нередност?
  • 12
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#]10 от "Pronto":
    Ники Маус е виден крадократ, доказал се с редица дърти дийдс като отявлен участник в корупционни схеми с лично захлебване... единственото му позитивно постижение е безсмислен закон за транслитерацията, за която, като ви издават ЛД в МВР се подписвате.
    Растежа на икономиката и влизането в ЕС по него време бе резултата от последователната външна политика на правителството на ОДС с Костов и Михайлова като министри.. и че намачкаха Мултигруп ...
    А и като тръгнеш от ниска база, всяко леко усилие се вижда като голям скок...
    Какво стана 2001 - Симо цар поканен от крадолигарсите да върне и ибрикчиите на Мултигруп, и ДС АБПФК прослойката, на власт.. Резултат приватизация за жълти стинки на структурни за нац. сигурност компании - БТК, ЕРП, Булгартабак, заменки кон за патка..
    Бил ли е участник в грабежа на състояние, градено от всички в БГ в предишните 80г., Ники Маус и облагодетелсвал ли се е персонално - определено да! С какво е стартирал Експат Капитал - със сребърниците от редица корупционни схеми, най-вече БТК. Затова и прокурорите от Татарчев насам са такива - те са там назначени да прикриват и да не преследват корупцията - от н-к отдел в община до Бойко Таралежа.

    Нередност?
  • 13
    fbi_mitko avatar :-|
    DimtarDimitrov
    • + 5

    Безспорно има причина толкова безкрайно изобилие от мъдри мисли и личности фрази към нас останали в наследство за поколенията ни и се носят от уста на уста, макар и изречени преди десетилетия.Тук ще намерите-/ Парламента/ компилация от някои от най-популярните мъдри мисли за живота, приятелството, правдата и човешките взаимоотношения, които определено бихте искали да прочетат и вашите деца. Не встъпвайте в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.Мъдрият се учи да може, умният – да знае. Само на глупака всичко му е ясно.След 20 години ще сме по-разочаровани от нещата сега.Ако разберете границите на своите възможности вие политици, ще можете да действате в съгласие с тях, вместо да ги оставяте да работят против вас и да ви се пречкат, което впрочем създавате, правите винаги и като краен резултат -смях във залата, когато ги пренебрегвате, независимо дали го съзнавате или не. И едва тогава ще установите, че ограничените ви възможности могат да се окажат проблематичини , но не само за вас ,а за цялата ни държава ,за смях пред света.

    Нередност?
  • 14
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 1
    • + 6

    След Б.Б. всеки е подходящ и става за премиер на този народ!

    Обявяване проектосъставът за правителство на малцинството, без осигурена подкрепа, в последния ден преди връщането му означава служебното правителство на президента да продължи да управлява в същата посока, ...въпреки щенията на К. Нинова и компанията й за власт.

    Нередност?
  • 15
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    "Чакай бе, като какъв предлагаш ..."

    Чувам Бойко Борисов.

    Нередност?
  • 16
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 5

    Гледната точка на Иконо към ИТН е изосновно сбъркана.
    Оттам и нескончаемите изненади вече 3 седмици, че Станислав & сценаристите не щат да станат ракета носител на Хр.Иванов, който се прегърби от скафандъра, с който тъпче на ракетната площадка и който не сваля оттогава, за да е винаги готов.

    Защото видимо понятието асистемна формация е странно и неясно както за публиката, така и за местните анализатори, да му потърсим по-понятно етикирне, макар да рискуваме да кривнем от същността му. Да ги наречем анархисти:
    1.против системата са;
    2. общо взето леви са;
    3. нямат представа какво искат, но много добре знаят какво не искат;
    4. нямат откровени връзки с властта, напротив!;
    5. имат спонтанна народна подкрепа.

    От този десен беше и Татко Махно, чиято крилата фраза беше: "Бий червените, докато побелеят, бий белите, докато печервенеят!" Тази квинтесенция за "другост" е много намясто в описването на характера на ИТН.
    Те изобщо не са "партия на протеста", макар така да бяха групирани от неолибералните медии с ДБ и Маината, за да дадат плът на градската десница и да й постелят червеното килимче към властта.

    Наивно и много непрофесионално беше тая нега да се лъска отпреди изборите, та чак до сега.
    Дали не е време да спукаме розовия балон и да вземем да мислим върху няколко азбучни истини:
    1.Асистемните формации - и ИТН в това число - са плод на народното недоволство. То, а не системата/олигархията/Америка за БГ и пр. им дават представителност и силата да налагат вижданията си;
    2. Огромната опасност пред асистемните формации е да бъдат вкарани в шаблона от системните чрез абсолютно системни действия: преговори/разговори/уточнения на кандидати и пр. Затова и те бягат от тях като дявол от тамян.
    Какво направи Станислав Тр. преди 20 дни? Обяви състав и програмка на правителство още преди да са обявени резултатите от изборите.

    Какво стана? Хистеричен припадък от всички системни партии без изключение - без значение дали са се валяли във властта 12 г, или са се валяли по жълтите павета 2-3 седмици.

    Какво направи Станислав Тр. онзи ден? Пак същото. Дори обяви, че онзи със скафандъра е искал постове във властта. Демек: разградителите са "стани да седна", т.е. нищо не отличава една системна партия от всички останали системни партии.

    И тъй като силата на асистемните е народната любов (която е нещо много кратко и относително нещо), от всички БГ партии в или извън НС, единствено ИТН може да си позволи да израе хазарт с народната любов с вероятност да спечели. Всички останали системни партии ще загубят.
    По една изключително проста причина:
    системните "партии на протеста" ще блеснат като причината БГ да тъпче на едно място и не само да не може да се "изчегърта" баце, а и нищо по същество да не се променя.

    Просто, защото те са част от системата.

    Нередност?
  • 17
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 3

    Непоследователните, нелогични, понякога със завой на"360 градуса" /както се изразява експремиерът Борисов/ са действията на представителите на ИТН. Ще е интересно да се разбере дали арогантността на Сл. Трифонов & Co ще стигне дотам, да предложат Петър Илиев за член на правителството, след като Т. Йорданов наскоро заяви в парламента, че "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не може да бъде български министър." /за сл. фин. министър Асен Василев/.
    Интересна статия в "Клуб Z":
    https://www.clubz.bg/116759-potvardeno_petar_iliev_e_plagiatstval_ot_dots_d_r_nataliya_kiselova

    Нередност?
Нов коментар