🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След кратък флирт с промяната Слави ще се жени за статуквото

ИТН се оказа в ситуация правителството ѝ да има най-голям шанс да бъде подкрепено от БСП, ГЕРБ и ДПС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Стана един хаос." Това беше част от обяснението на Слави Трифонов в неделя как върви събирането на мнозинство за избор на правителство. Хаосът според него е настанал след декларацията на "Демократична България", в която те поискаха, ако се търси тяхната подкрепа, да има ясна процедура за уточняване на политики и приоритети на евентуалното управление. От 26-те минути разговор във Facebook на Тошко Йорданов със Слави Трифонов се разбра едно: от всички възможности за партньорства в този парламент най-малко желано изглежда това с "Демократична България". Дали обаче това е хаос?

Ако политическите събития продължат да се развиват по същата логика, в края на тази седмица може да има правителство с мандата на "Има такъв народ", избрано основно с гласовете на БСП и къде явна, къде дискретна помощ от ГЕРБ и ДПС. Това би било точно обратното на заявките от Слави Трифонов и хората около него през последните месеци. Всяка от тези партии ще е поставила условия за подкрепата си и те едва ли отговарят на целта за демонтаж на статуквото.

През цялата последна кампания ИТН обясняваха, че техните естествени съюзници са "Демократична България" и формацията около Мая Манолова, защото само с тези партии има някакъв шанс да се направи основен ремонт на държавата. След като в петък беше представен кандидат за премиер, без да е казано нищо на желаните партньори, в неделя Слави Трифонов каза в прав текст, че ще предложи правителство на малцинството - който гласува за него, гласува.

Тези негови стъпки, от една страна, отблъскват "Демократична България" и поне отчасти "Изправи се БГ! Ние идваме!", а от друга, галят ушите на БСП, ГЕРБ и ДПС. Всяка от "старите" партии има свои причини да подкрепят правителство, предложено от Слави Трифонов.

Най-лесно е обяснението за БСП. Трети избори тази година едва ли ще обърнат негативния тренд за лявата партия. Тя има нужда от няколко глътки въздух, за да намери себе си, и посока, в която да се движи, и всякакво правителство ще й свърши работа.

По-важни обаче са евентуалните печалби от тази ситуация на ГЕРБ и ДПС - след последните дни те вече могат да изстудяват бутилките Moët & Chandon. Това, което има значение за тях, е, че само за две седмици се разпадна възможността за съставяне на реформаторско мнозинство, което да застраши позициите им в държавата - в администрацията, службите, съдебната система и местната власт.

"Правителство на малцинството" означава кабинет, който ще трябва да разчита на "динамични мнозинства". Иначе казано, вратата на компромисите е широко отворена. Зад нея не се крие хаос, а нещо, което много добре познаваме - същото като през последните 20 години.

Развръзката на заплетения от "Има такъв народ" възел трябва да стане най-късно в петък, когато номинираният за премиер Пламен Николов ще трябва да върне на президента Румен Радев папката с проектосъстава и структурата на новия кабинет, което означава, че след това той трябва да се гласува в парламента. Оттам сценариите (на етапа) са два:

  • Да се избере правителство с гласовете на ИТН, БСП и евентуално части от "Изправи се БГ! Ние идваме!", с решителната подкрепа на ГЕРБ и ДПС.
  • ИТН да върнат празна папка, което означава, че държавният глава ще трябва да връчи мандата на втората по численост парламентарна група - ГЕРБ, чиито шансове да излъчи кабинет са нищожни. Третият мандат ще отиде в някоя от останалите парламентарно представени формации по преценка на президента, но шансовете на третата политическа сила да стигне до сформиране на кабинет до голяма степен ще зависят от отношенията между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които към този момент изглеждат пред разрив. Тоест ще се отива към нови избори.

Какво е ясно досега

От изявите на ключови фигури от "Има такъв народ" през уикенда, включително и на лидера Слави Трифонов, станаха ясни няколко неща:

  • Партията на Трифонов няма да отстъпи от намерението си да предложи правителство на малцинството, което няма да съгласува с нито една от формациите, които биха могли да го подкрепят. Нещо повече - Трифонов каза, че ще предложат кабинет, а всяка политическа сила сама ще решава дали да го подкрепи.
  • От "Има такъв народ" се опитват да елиминират от бъдещото мнозинство "Демократична България". В двадесетминутното си изявление под формата на интервю на Трифонов, излъчено във фейсбук, лидерът на "Има такъв народ" нападна Христо Иванов, като го обвини, че се опитва да кадрува в бъдещия кабинет. И ако до това изявление все пак имаше шансове за изглаждане на отношенията между двете формации, то след него е твърде вероятно преговорите между "Има такъв народ" и "Демократична България" да приключат. Часове след нападките на Трифонов към Иванов от "Има такъв народ" изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че партията ще покани останалите три формации на среща, на която все пак ще им представи проектосъстава си на кабинета, но не е съвсем сигурно дали с този ход от партията ще компенсират досегашното си отношение към евентуалните партньори и най-вече към "Демократична България".
  • Очевидно от партията на Трифонов ще се опитат да получат подкрепа от БСП, с които разговорите минаха сравнително гладко, както и от "Изправи се БГ! Ние идваме!"
  • Гласовете на трите формации обаче няма да са достатъчни правителството да бъде избрано и най-вероятно от "Има такъв народ" ще разчитат на парламентарни хватки със снижаването на кворума, за да прокарат кабинета си.

ИТН влезе във война с "Демократична България"

В неделя във войната с "Демократична България" се включи и Слави Трифонов. Той нападна съпредседателя на обединението Христо Иванов, като го обвини, че иска постове в новото правителство. "На Христо Иванов суверенът е определил да е четвърта политическа сила, а не първа и да може за решава кой какъв ще бъде. Ако иска да подкрепя, ако иска - да не подкрепя. Първата политическа сила ще направи правителство на малцинството. Всеки един, който участва в тази история, ще си носи отговорността за действията си", каза Трифонов.

"Чакай бе, като какъв предлагаш [министри]? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? А ти като какъв се водиш за предлагач? Кога реши последните дни, че ще предлагаш? Що ще предлагаш? Като какъв предлагаш? Като 4-та политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш изборите и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш?

Слави Трифонов
Слави Трифонов

в реплика към Христо Иванов

С това изявление лидерът на "Има такъв народ" на практика затваря вратата за разговорите, които се очаква да продължат и тази седмица, преди мандатът за съставяне на правителството да бъде върнат на президента. На този етап не е ясно каква ще е реакцията на "Демократична България" след нападките на Трифонов. От думите на Христо Иванов преди това все още съществуваше вариант, при който обединението можеше да подкрепи бъдещия кабинет на "Има такъв народ".

Пред БНР в неделя Иванов заяви готовност "Демократична България" да подкрепи "силно реформаторско управление". "Готови сме да дадем подкрепа, но за силно реформаторско управление. Не просто програма, която в някакъв момент ще се появи на хартия, а се споделя от екип, който може да го реализира и има лидер, на който от ден първи да му се има доверие, че ще има силно трансформационно поведение", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Заедно с това обаче той критикува начина, по който се вземат решенията в "Има такъв народ". "Има център на вземане на решения около Слави Трифонов, който представлява изнесена извън институциите политика. Никой не разговаря с него от предполагаемите подкрепящи, това е една черна кутия", каза Иванов. Съпредседателят на "Демократична България" допусна и вариант, при който обединението може да подкрепя бъдещия кабинет по теми, по които има съвпадение на приоритетите на двете формации, но без да се ангажират с подкрепа на кабинета.

Разнопосочни сигнали от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

За разлика от категоричната позиция на "Демократична България", че няма да подпише предлагания от партията на Трифонов празен чек срещу подкрепата за новия кабинет, в другата формация на промяната - "Изправи се БГ! Ние идваме!", мненията изглеждат разнопосочни. Лидерът на платформата "Изправи се БГ!" Мая Манолова каза пред БНТ, че е "обнадеждена" от това, че четири от петте обявени от номинирания за премиер приоритета съвпадат с програмата на коалицията. Далеч по-критични към начина, по който се държат от "Има такъв народ" към потенциалните си партньори, обаче бяха колегите й от парламентарната група Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. "Неприемливо е "Има такъв народ" да се държат така сякаш са единствената политическа сила. Да те са първи, но не са единствени", каза Хаджигенов. "Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на "Има такъв народ", а репутационните щети ще бъдат като от цунами. Щом "Има такъв народ" смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа", заяви Дончева пред БНР.

Кой ще подкрепи кабинета на ИТН

Засега БСП се оказва единствената формация, която изглежда склонна да подкрепи бъдещото правителство на "Има такъв народ". След приключването на разговорите между експертните групи на двете партии лидерът на БСП Корнелия Нинова констатира, че има почти препокриване между приоритетите на "Има такъв народ" и социалистите. А след номинацията на Пламен Николов за премиер Нинова изрази мнение, че е "все по-вероятно да има кабинет", въпреки че от БСП също настояват да подпишат споразумение с "Има такъв народ", както и да се запознаят предварително със състава на бъдещото правителство.

Ако БСП все пак реши да го подкрепи обаче, гласовете на двете партии ще са недостатъчни кабинетът да получи одобрение от парламента. Двете партии имат общо 101 депутати. На този етап не е ясно и дали "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще дадат подкрепата си за бъдещото правителство. Отношенията вътре в най-малката парламентарна група са сложни и не е изключено част от депутатите да гласуват "за" кабинета, но други да не го подкрепят. Но дори и цялата група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" (13 народни представители) да застане зад бъдещото правителство, гласовете пак няма да са достатъчни. Единствената възможност кабинетът да бъде прокаран с гласовете на тези формации е някоя от останалите партии - ГЕРБ или част от депутатите от партията на Борисов и ДПС, да не участват в гласуването. Така ще падне кворумът и съответно необходимият брой гласове. За да може правителството да бъде избрано, трябва повече от половината от присъстващите депутати да го подкрепят. Такава интрига се опита да вкара бившият премиер Борисов, който в събота заяви, че е готов да "извади" депутатите си от пленарната зала, за да може правителството на "Има такъв народ" да мине.

Разбира се, не е изключен и по-радикалният вариант - "Има такъв народ" да не внесе проектокабинета си в пленарната зала, ако стане ясно, че няма необходимата подкрепа. В средата на юли, когато от партията оттеглиха първия си вариант на правителство начело с Николай Василев, Тошко Йорданов заяви, че ако бъдещият кабинет не получи подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", той няма да бъде внесен в парламента за гласуване.

Какво ще стане до края на тази седмица не може да се предвиди. Един от парадоксите е, че когато в позиция да управляват ситуацията са група сценаристи, не изглежда да има много ясен сценарий. А когато няма сценарии, нещата често си остават същите.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 37
    • + 8

    В тона на брачната терминилогия в заглавието, бих добавил, че Капитал отново е от страната на булката...

    А иначе: ИТН хвърли не камък - скала - в БГ политическо блато!

    И е прелюбопитно да се наблюдава абсолютния синхрон на "вълничките", които предизвика, както у анализаторите в гербаджийската бТв, така и в декларираните им "опоненти" от неолибералните грантаджийски медии Иконо, Медиапул, Клуб Зет и по-незабележимите.

    Скубането на коси: "как ще управлява без нас(Герб) до "къде сме ние, автентичните демократи (ДБ), говори за абсурдно неразбиране или нежелание да се приеме това, което се случва:
    1. Асистемната формация ИТН още отначало се дистанцира от досегашния БГ политически модел, но анализаторите не го схванаха и всеки според нагласите (и грантовете) я заподозря в игра с другия;
    2. Представянето на проектокабинети от неполитически, млади, завършили навън и успели в БГ хора бе сигнал, че страната има достатъчно потенциал да излезе от тресавището на досегашното политическо;
    3. Нежеланието да постига коалиции/договорки/споразумения със системните партии в БГ говори много ясно, че ИНТ руши сегашния политически модел в БГ.
    4. На останките от крадливите, самозабравилите се, вресливите и маниакалните партийки от ИТН смятат да построят някакъв модел, основаващ се на пряката демокрация. За това говорят както инициирания през 2016 г скопен от политическото референдум, така и декларираните мажоритарни избори, пряк избор на висши администратори и нестрах от избори, напротив: водени са от намерението във всяка възможна ситуация да се допитват до суверена, а не съдбите ни да се решават от хора без лица в партийни кабинети (и в Осемте джуджета/Монтерей и пр. кръчми).
    5. Представителите на системните партии и техните медийни креатури са в потрес, защото демаршът на ИНТ да зареже политическите кандърми и да се обърне направо към народа показва ясно несъстоятелността и паразитността на БГ партийното, което сме отхранвали досега.
    6. С какъв акъл интелигентни анализатори очакват една асистемна формация да търси парламентарна подкрепа от представители на срастнали се с банките политически фигуранти? ! Всеки премиер на ИНТ носи в ръката си оставката на кабинета. Нейното депозиране означава край на статуквения политически парламентарен театър и заставане пред лицето на народа, на който всички системни ще трябва да се обясняват този път не за магистрали/демокрация и пр. дъвки, а защо се обединиха с едни и същи доводи срещу носителите на волята на мнозинството БГ граждани?
    7. Колкото и тривиално да звучи, ИТН напомнят оня вятър на промяната от 1989 г. Въпросът е само колко силно ще духа и ще може ли да издуха политическото бунище или ще стане като тогава?
    8. Единственият проблем на ИТН е никаквата комуникация с народа, който единствен може да подкрепи борбата му с статуквената системност на БГ политическата класа.
    9. ИТН е опит за революция. Макар на мен лично да ми изглежда доста недъгава, разчитам сигналите и ми се ще този път да постигнем промяна.
    Иначе на космодрума ще продължават да клечат хора със скафандри, които очакват поредната ракета-носител да ги изстреля (безплатно - не като при Безос и Брансън!) в космоса.

    В политическия БГ космос.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5
    • + 22

    До коментар [#] от "D-r D":
    Ти явно си изпаднал в екстаз, че Трифонов ти се събира с Партията майка БСП. Той всъщност никога не се е разделял с тях. Този екстаз ти е замъглил до толкова разсъдъка, че да пишеш глупотевини как Трифонов прави революции, как ще смена статуквото, ще прави някаква съществена промяна и т.н. Трифонов ще е на върха и хората ще му гледат шоуто докато усетят, че парите в джоба намаляват. Българинът от всичко друго най не обича да му бъркат в джоба и тогава жална майка на "протестните партии"!

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 6

    Точно написано.

    Нередност?
  • 4
    knb avatar :-(
    Кнб
    • - 19
    • + 2

    От цялата тази аритметика се изключва военното правителството на Радев и личните му цели против кръга на Борисов. И то правителство в ситуация на извънредно положение, което може да лиши от свобода ако не и от нещо повече всеки, който намери за добре. Било то личност, квартал, село, град, пък дори и да затвори страната. И че това е правителство готово да използва ситуацията и няма никакви скруполи или спирачки, както го показва всеки час.

    Естествено за България и българите най-изгодно е коалиция между ИТН и ГЕРБ. И тогава България ще гради а няма да руши и да проси невъзвращаеми ипотеки на земята ни, а не да хвърля спестените пари на площада, само и само тълпата да е доволна, докопвайки се до 50 лева, които само предизвикват инфлация и повишение на цените със 100 лева. Тъжна, затворническа картина се оформя за следващите месеци за военнопленниците. Оправдана с хремата, предизвикана от изчегъртването.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 6

    Re:scubi
    Не съм очаквал да схванеш нещо от написаното, макар да съм го подредил на точки с прости изреченея.
    1. Същественото- ще повторя- е, че асистемното ИТН обедини срещу себе си цялата политическа система, която заговори на един и същ език с едни и същи доводи;
    2.БСП също е част от системата, която е заплашена, но до момента се държи най-адекватно: без истерични декларации, поставяне на условия и пр.инструментариум на системтите партии.
    Може би защото има константен твърд електорат и не се плаши да ходи на избори, което е най-реалния изход от ситуацията.
    3. Фактите ( както и този, че Земята е кръгла) не се вълнуват от пристрастята на някои към обратните вярвания.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 14

    До коментар [#] от "":

    Уникален анализ, докторе! Капитал има свойството прекрасно да ти вдига топката и ако не беше толкова ангажиран с Христо, нямаше да се излага да пише такива обтекаеми опуси, съзвучни с Харалан, Мадам В.
    Аз не мисля, че Слави е точно вятъра на промяната, но че трябва да духне такъв нямам съмнения.

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 11

    Това чалгата не прощава... трябва да бъде обявена за опасна болест, както Ковид делта, деменцията..
    Слави персонално настъпи мотиката отново... ИТН без желание за споразумение с партиите на Промяната? Забравил ли е, че протестите м.г. започнаха след акостиране на плажа Доган сарай Росенец?... Какво съдържание и цели добавиха те пред обществото и политическите играчи?...
    С това си поведение си отварят пътя недоволното гражданско общество отново да излезе по площадите .. Хитове като Шат на патката главата и Пари нема - действайте могат да придобият нов смисъл и популярност..

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 5

    Re: borodino

    Ласкаеш ли ме, докторе? :)
    Не виждам нищо уникално да събереш фактите. Е, трябва и да можеш да видиш взаимовръзките...

    От данданиите околои ИТН много ясно започна да се вижда, че представителната демокрация в БГ варианта й е крипителят на системно политическото, независимо какви етикети си лепи то. Представителната демокрация представлява едни партийни списъци с калинки, които трябва по определени помежду партиите квоти за заемат едни кутийки в държавния апарат. Така е било досега, така и ще бъде, ако не настане промяна.
    Затова и българинът на избори не се занимава да чете поменика от 50-60 нищо не говорещи му имена на партийци, а просто пуска бюлетината с партийния номер, делегирайки правото на апарата й да избира вместо него.

    Контрапунктът на това партийно гласуване е пряката демокрация.
    Да, тя е нож с две остриета, но как швейцарците са узрели да боравят с него?

    Нередност?
  • 9
    kamito_25 avatar :-|
    Kameliq Peneva
    • - 8
    • + 1

    Ще видим кой е статукво като си прокарат "светите" демакрати интересите на своите кукловоди и ментори😀. От лошо по-лошо ни очаква така вещаят звездобройците. Само лобизъм и лични интереси. Не мислят социално. Това означава да мислиш за хората и да намалиш разликата между бедни и богати. С политики на приватизации, закриване на държавността и производството страда масата от населението за сметка на 3-4 олигарси, които отвапят шампанското. А ние затъваме все повече в демографската криза и регионална и социална такава. Мислете, не блейте. Само със скъпа е натякващи кампании и реклами не става. Мислете, не блейте като стадо.

    Нередност?
  • 10
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 12
    • + 2

    За мен най-важно е новото правителство да не слугува на чуждодържавни интереси.
    ИТН изглеждаха най-независими в това отношение и затова спечелиха моя глас.
    Проектокабинетът, който Слави обяви преди две седмици ме накара да съжалявам за решението си - гласувах за ИТН, а получавах ДБ с ориенталски привкус.
    Бързата крачка назад и поне привидното отдалечаване от курса на ДБ, ми вдъхват оптимизъм, че макар и да са неопитни в политиката, може би не са чак толкова зависими от ул. Козяк №16. Предстои да видим списъка с менистри, който ще бъде в папката връчена на президента.
    Особено се вълнувам кой ще е здравния министър и силно се моля да не е онази дама, дето е работила във "филантропската" фондация на Бил и Мелинда Гейтс, защото ако здравната политика зависи от такива като нея, няма да видим бял свят от локдауни и принудителни ваксинации.

    Нередност?
Нов коментар