Нова партия, нов обрат

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев може да пренареди силите в следващия парламент, въпросът е дали ще увеличи потенциала му за промяна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Който и каквито сметки да си е правил по отношение на маратона с изборите през тази година, изглежда, че след всяка премината отсечка шестте формации от последните два парламента се оказват в изходна позиция с неясна перспектива за резултата си на финала.

Продължилото над десетилетие господстващо положение в политическия живот беше хакнато по различни начини, като след два вота и два провала да се сформира редовно правителство ситуацията отново е на кантар за силите на "промяната" и на "статуквото".

Две основни събития бяха в основата и поддържането на изборната интрига от април досега - бурното нахлуване в политиката на партията на Слави Трифонов, която детронира ГЕРБ от първото място, и назначеното от президента Румен Радев служебно правителство, което започна да демонтира ключови елементи от модела, по който се управляваше държавата. И докато през изминалите месеци "Има такъв народ" затъваше в неяснота от коя страна на барикадата е по линията на промяната и статуквото, от служебното правителство се роди нов политически проект, свързан с протестната енергия на 2020 г. С мотото "Промяната продължава" той на свой ред е напът да размести през ноември класирането, с което основните формации влязоха в парламента на предсрочните избори през юли.

Подкрепа отляво и отдясно

Излизането на довчерашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев на политическия терен беше в голяма степен очаквано. Въпреки че заради постовете се въздържаха от преки отговори по темата, двамата дадоха достатъчно сигнали, че след като приключат ангажиментите си в правителството, ще останат в политическия живот на страната "по един или друг начин". Заедно с решението да се явят на следващите избори самостоятелно двамата инициатори на проекта позиционират ясно бъдещата си формация сред "силите на промяната".

Остава неясно дали смятаното им отсега за сигурно влизане в парламента ще разшири съществено обхвата на лагера антистатукво. Това ще зависи и от структурата на прогнозирания отлив на гласове от други партии, включително от протестните. Според представеното в понеделник проучване на "Алфа рисърч" за предаването "Референдум на БНТ" - най-голям дял от гласувалите за "Има такъв народ" и "Изправи се! Ние идваме" (почти половината) посочват, че на предстоящите избори няма да повторят вота си за същата формация. Данните бяха приети и като знак, че партията на Трифонов и коалицията около Мая Манолова може да са сред основните губещи от появата на новия проект.

По около 20% от гласувалите и за останалите четири политически сили в приключилото в сряда 46-о НС са заявили, че на 14 ноември няма да направят същия избор.

Въпреки че все още няма огласени социологически проучвания за предстоящите избори, включващи новата партия на Петков и Василев, анализатори прогнозират, че сред по-силно засегнатите от появата й ще е и БСП. Това опасение проличава и от враждебните коментари в последните дни от представители на левицата срещу проекта на Петков и Василев, които привиждат роля на президента в създаването му. През седмицата Корнелия Нинова почти "заплаши" Румен Радев с ревизия на огласената от Националния съвет преди месеци подкрепа за кандидатурата му за втори мандат и възможността БСП да издигне свой кандидат-президент. И в същото време уточни, че структурите на партията "си харесват Радев и Йотова".

Самият Радев отговори на атаките с думите: "Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда - не аз съм човекът, който ще ви предаде. За себе си гарантирам." А за политическия проект на досегашните си министри допълни, че "ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредната партия, а да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество".

Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредната партия, а да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество.

Румен Радев
Румен Радев

президент

С прагматични валенции

Кирил Петков и Асен Василев, които отхвърлят внушенията, че правят "президентска партия", бягат от идеологическа окраска на проекта си по традиционната линия ляво и дясно. Заявката им за изчистване на държавата от корупцията и прилагане на прагматичен подход в управлението отговаря на широката обществена симпатия, която привлякоха с действията си като министри на икономиката и на финансите. Според наблюдатели тя идва по няколко линии:

  • От една страна, двамата се позиционират в една до голяма степен останала незаета ниша в България - тази на по-младото поколение либерални политици с модерни ценности, които могат да бъдат припознати от съответните либерални градски прослойки. Тук именно биха се конкурирали с "Демократична България" и рискът за демократичното обединение е немалка част от новоспечелените й избиратели (в изследването на "Маркет линкс" от края на август ДБ се нареди като втора политическа сила след ГЕРБ) да преминат към проекта на Петков и Василев, а обединението да се свие обратно до електоралното си ядро. Според анализатори обаче ползите от създаването на самостоятелна партия на досегашните служебни министри, която се очаква да привлече по-широк и по-различен електорат от този на "Демократична България", биха били повече от гледна точка на разположението на силите в бъдещия парламент и търсенето на съюзници за сформиране на мнозинство.
  • От друга страна, въпреки че излизат от средите на бизнеса, те спечелиха силни симпатии сред по-уязвимите слоеве, част от които са смятани досега за традиционна електорална крепост на левицата. Философията на Кирил Петков и Асен Василев игнорира идеологическите комплекси и за разлика от наложената консервативна линия стъпва на разбирането, че повишаването на социалните разходи е възможно, ако се подобри събираемостта на държавните вземания и се запушат едрите "течове". Именно разкритията за разпределяне на големи финансови ресурси на тъмно през държавни фирми са в основата на популярността, която Кирил Петков набра като министър на икономиката.

Успешното участие на двамата в служебния кабинет на президента до някаква степен прехвърля към тях и симпатии от привържениците на Радев.

На ход е реалността

Така според някои анализатори в най-широкия си и нерафиниран вид нагласите за подкрепа на политическия проект на Петков и Василев могат да достигат до 30-35%, но в ситуация на реални избори най-вероятно биха получили около 15% от гласовете.

Причините за това са няколко. Първата е, че преди да бъде представена по-детайлно новата партия, подкрепата за нея стъпва предимно на високите лични рейтинги на двете основни фигури в нея. Проучването на "Маркет линкс" от края на август измери 42% одобрение за Кирил Петков и 31% за Асен Василев. По-високи оценки сред всички водещи политици получават единствено премиерът Стефан Янев (52%) и президентът Радев (59%).

Социолозите обръщат внимание, че би било грешка личните рейтинги да се приравнят автоматично с електорална подкрепа, тъй като на самите избори ще бъдат намесени и други фактори. При практическия недостиг на време за регистрация на собствена партия важни ще бъдат въпросите с регистрацията на коя или кои партии ще участват във вота, кои ще са кандидат-депутатите, какви конкретни цели и политики ще предложат като управленска програма.

Обвиняваният отсега в "партиен канибализъм" проект на Петков и Василев също е изправен пред неизвестни, характерни за всяка формация без ясно и твърдо ядро. Така например опровергаването на спекулациите, че са президентска партия, може да им коства загуба на част от потенциалната подкрепа от симпатизантите на Радев.

Преди третите избори за годината основните политически играчи отново са с неясна перспектива за резултата си на финала.

Ефектът за политиката

Най-малко засегнати от появата на новата формация за предстоящите избори се очертават ГЕРБ и ДПС - с изпиления вече до ядрото си електорат на партията на Борисов и невлияещия се от никакви външни фактори електорат на ДПС. В същото време по някакви по-дългосрочни и по-дълбоки причини двете олицетворяващи модела на статуквото партии изглеждат най-притеснени. По всяка вероятност - от трайно намалялото им влияние въпреки впрегнатата за целите им пропагандна машина. Двата безплодни парламента отчасти обезсилиха "силите на промяната", но не върнаха на ГЕРБ и ДПС контролния пакет върху политическите развития. Основният инструмент в него - главният прокурор, все повече губи тежест. Към момента не изглежда да има време и за нови сценарии, затова може да се очаква, че битките, които предстоят, ще се водят без маски. Включването на Петков и Василев ще ускори падането им.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 42
    • + 10

    Ясно е, че това е пореден американски проект у нас, който трябва да подкрепи ДБ за следващ парламент след като ИТН игра самостоятелно и не се подведе. Не е нужно дори Байдън да хвали Киро в обръщение или Херо Мустафато да ходи при Спецов в НАП. Американците имат пари, много медии и по света и у нас така, че това което искат ще се случва!
    Сега следват "социологически" проучвания, които дават големи проценти за партията на тези двамата лисугери, а другата работа ще свършат машините на изборите.

    Чакам статия тук за това как тези двамата хубавци на снимката са се опитали да купят политически клуб "Екогласност". Нали добре звучи "Екогласност", още няколко процента към партията им!

    Нередност?
  • 2
    bnu16317991861076004 avatar :-?
    Martin Toshkov
    • - 2
    • + 20

    До коментар [#] от "":

    Много конспирации. Ако е така, както казва scuby, партията вече щеше да е учредена, а тя не е и действат в движение.
    ИТН се опитаха да са следващите големи и да измислят наново парламентарната демокрация, сори.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 25
    • + 17

    Ако дамите бяха написали единствено: „Гладна кокошка просо сънува“, щяха да си спестят месианския апломб и претоплянето на лоясалата вчерашна манджа за поредния, изникнал от нищото спасител/и.

    Който апломб, естествено, не лежи на нищо конкретно, а единствено на жълтопаветната нега Киро и Асен да подкарат изпадналия от чалга стадото на Слави електорат към егрека на Ицо Иванов.

    Който пък от своя страна страшно много иска да стане премиер.

    Да, Киро и Асен изглеждаха прекалено нормални за БГ министри след 12 г погроми от бацевите случайници. Правили били разкрития за далаверите на баце и хората му. Ами тя и Комитова вади справки за милиони, раздавани в аванс за непроектирани магистрали и уволнява надзорни съвети, пък никой неолиберален писач не я окичва с нимба. Защо ли?
    С шумното обожествяване на двамата министри неолибералите видимо целят да отвлекат вниманието от бягството си от предизборните си лозунги: Баце – вън! Гешев – вън! Цацата - вън! Нов ВСС!

    Ако т.н. протестни партии бяха осъществили това, заради което хората ги вкараха в НС, щяхме да видим действителното състоянието на БГ Авгиевите обори и да започне необезпокояваното от прокуратурата на Гешев изриване на гюбрето.

    Това не стана. Видимо няма да се случи и в следващия парламент, просто защото не е приоритет на Слави, ДБ и пичовете на Мая. Приоритет им е единствено и само властта.
    И след като сами не могат да си я осигурят, защото са им малко силиците (пък и властоманията много им личи), разчитат на нова ракета-носител. Слави беше гласен за такава, ама се усети навреме...

    Това е същината на набиваната от месеци месианска конструкция за министрите-отличници, които ще дойда да ни оправят.
    И все недооправени си ходим: от нефелността на царА, от ачността на генерала, от психозите на шоумените...

    И определено няма смисъл от нови партии, които да разджуркат парчета от програмите на старите партии а нови идеи и нови хора.

    Но до този извод ще стигнем чак след като изядем солта, тоягите и (...)

    Нередност?
  • 4
    hpu44648699 avatar :-|
    hpu44648699
    • - 2
    • + 13

    Около Радев и служебния му кабинет се зароди огромен политически потенциал и рейтингът им скочи до небето, но той беше пропилян поради малодушието на президента. Предпочете да се скрие зад яловите протестни парти и БСП, които трябвало да извършат "промяната", а той да е само наблюдател и евентуално да прави служебни кабинети. Не, приятелю, обществото ти гласува доверие, застана зад теб като водач на промяната и затова тръгнаха и протестите лани. Ако Радев беше напуснал президентството, създавайки свой полит. проект със служебните министри в него, можеше да обърне баланса на силите в парламента и да обедини около себе си и останалите партии, искащи промяна. Щеше да е рисковано и нестандартно решение, да има критики, но е единствен възможен изход от политическата криза.
    Петков и Василев са само брънка от този потенциал. И макар първоначално да получат някакъв бонус на доверие и да се облагодетелстват не само от плодовете на своята работа, но и от общия рейтинг на служебния кабинет и президента, то тази инерция бързо може да затихне. Ако очакват да се превърнат в новите полит. месии и да вземат едни 30-40% на изборите, това няма как да се случи. Дори не е сигурно, че появата им ще нареди пъзела в следващия парламент. И дори да се сформира мнозинство и правителство с тяхно участие, то едва ли ще е и достатъчно стабилно, и достатъчно целеустремено, че да успеят да реализират идеите си за управлението. Това ще е коалиция от 4-5 коалиции с 50 вожда в тях, цирковете ще са ежедневие.

    Нередност?
  • 5
    hpu44648699 avatar :-|
    hpu44648699
    • - 4
    • + 16

    Иначе е похвално, че са проявили смелост, защото беше по-лесно да си останат служебни министри. А още по-лесно да си гледат бизнеса. Но не бива да имат големи очаквания.

    Симеон беше легенда и още през 96-та събираше десетки хиляди по площадите, скандиращи "искаме си царя". Борисов градеше медиен образ с години преди да вземе властта - първо главен секретар на МВР, после кмет на София. Слави е по екраните от 30 години, критикувайки всички правителства, и пак взе малко. И т.н. За два месеца каквото и да си направил, не можеш да очакваш чудеса на изборите, а и май отминаха тези времена с месиите и сляпото доверие.

    Фактът, че отказват да се позиционират ясно в политическия спектър показва, че търсят широка подкрепа. Може би затова и Петков е напуснал "Да, България" и не говори нищо за тези отношения. Но топлата връзка с гранто-либералните кръгове около ДБ и Прокопиев не може да се скрие и ще им тежи. Тази ултра-прозападна и либерална идеология с бабуване от УС-посолството не се възприема от поне 95% от българите.

    Нелепи (и видимо преднамерени) са опитите на пишман-анализатори да ги пришият към лявото пространство. Че щели да отнемат най-много гласове от БСП и т.н. Пълен абсурд, дори и да е имало подобен замисъл. А ако е имало, тук вече личи точно "инженеринг". Ще откраднат най-много от ДБ като относителен дял, след това от другите протестни - ИТН и Мая, и едва накрая остават БСП и ГЕРБ. От БСП биха взели нещо дотолкова, доколкото ги припознаят като президентска партия; никаква връзка с ляво-дясно.

    В България има свободна ниша за нова голяма партия единствено в център-дясното консервативно пространство. ДБ са либерали и зелени, а ГЕРБ са "по-малкото зло" за все по-малко хора. Няма много българи с леви и либерални възгледи и е смешно разни стратези да говорят за нуждата от нова левица "от европейски тип". Гласуващите за БСП го правят не толкова защото е лява и социална, а защото е наследник на БКП и подхранва идеята за силната държава по примера на НРБ, отстояват по-консервативна идеология и т.н. В България има много живковисти.

    Липсата на собствена партия също е в техен минус. Ако имат теоретична възможност да регистрират такава, е по-добре да го направят, отколкото да ползват чужда.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 11
    • + 11

    Поредните месии.

    Ясно е, че това политинженерингов проект на Радев и Прокопиев.

    С което не искам да кажа, че Василев и Петков са кукли на конци - не мисля, че те биха се поставили в това положение, но също така е ясно, че ползват ресурс, както от Радев така и от Прокопиев

    Има логика в този проект защото от 2-та избора тази година и за най-големите оптимисти стана ясно, че ДБ няма как да спечели изборите. Може да стигне трето или дори второ място, но не е вероятно да се доближи до сегашната електорална тежест на ГЕРБ, хеле пък да я мине. А с по-малко от 1/3 от местата в НС няма как да се опитваш да играеш първа цигулка - както ИТН разбра на свой гръб

    Затова сега Прокопиев се пробва с втори проект. Има логика в това защото Петков има харизма за разлика от Христо Иванов и може да стигне и до хора, които не биха гласували за ДБ

    Колко е електоралния потенциал на тази нова партия е трудно да се каже. Мисля, че биха могли да стигнат до 15% при благоприятно стечение на обстоятелствата. Което пак не би решило проблема на Прокопиев. Но,освен това, електората на Петков и ДБ се припокриват частично. Моето очакване е, че значителна част от гласовете за Петков все пак ще бъдат на хора гласували за ДБ. Така тези максимум 15% ще съотвестват на нетен плюс за Прокопиев от максимум 10% - т.е. ДБ + Петков ще изкарат общо макс. 25% от гласовете. Няма да е достатъчно Прокопиев да вземе сам властта, но ще го постави в по-добра позиция за преговори

    Освен това, не е без значение, че така няма да е зависим от евентуални капризи на Христо Иванов или други лидери в ДБ - Петков е човек на сделките и ще може да се договори с когото трябва докато Христо Иванов обича да се прави на ощипана мома и да отхвърля възможни партньори

    Но, както писах, това е в най-добро стечение на осбтоятелствата. А то може и да не е най-доброто.

    КС работи над казуса с гражданството и има вероятност да се произнесе преди изборите. Ако се потвърди, че Петков е имал двойно гражданство през май (което изглежда почти сигурно), то това ще навреди на електоралните шансове на новата партия. Всъщност, потенциално дори може да сложи край на политическата кариера на Петков ако се окаже, че е подписвал декларация с невярно съдържание (което изглежда вероятно).

    Така, че неизвестните са много и съвсем не е сигурно, че обтоятелствата ще се развият по най-благополучен начин за Петков и Василев.

    Да не говорим, че няма да им е лесно да напълнят избирателната листа с изцяло непроблемни хора. Все ще се намери някоя гнила ябълка, която да хвърли допълнително сянка

    Във всеки случай няма да е скучно

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 9
    • + 16

    Тъкмо стана ясно, че БСП има много да губи от новото движение и господин Доктора мигновенно започна да громи "Киро и Асен"

    Разбрахме Докторе, БСП са най-умните и най-красивите, и най-демократичните, и най-българите. Преди всичко най-безалтернативните. Затова сигурно цяла България ги мрази и над половината му гласове идват от пенсионери-носталгици.

    Нередност?
  • 8
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Не разбирам защо мислите че доказване на шмекеруването с гражданството би имало каквото и да е значение. По принцип в България се гласува на емоционална база и нямат (почти) никакво значение някакви действия или бездействия. Дори да е брутално - като признание че е искал да купи партия и т.н.

    Нередност?
  • 9
    saz391051887 avatar :-|
    saz391051887
    • - 2
    • + 8

    чудесно е. такива политици искаме. омръзна ми от стари муцуни, окопали се и които си мислят, че им се полага да управляват, защото това е начин на управление, при които някакви хора се назначават за депутати, за министри, за кандидат президенти и т.н.и на това му казват демокрация и даже и политика. Дани митов е такъв пример - не че е лош сам по себе си - но той е назначен, сам и едни избори за шериф не може да спечели. и той поне става, за останалата пасмина подвизаваща се в българския полтически живот да не говорим.
    аналогиите с царя са нелепи - народа тогава чакаше месия да го оправи - и това и получи. сега очакваме едни образовани и смислени хора.
    надявам се тези хора да внеста свеж полъх и страната да започне да излиза от това блато.

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 9

    Гласи се български Макрон - няма ляво, няма дясно. Само че психологическият портрет на българина е много различен от този на французина. Българинът на средна и над средна възраст е твърд традиционалист в предпочитанията си и не се интересува много-много от новите лица.
    Младите емигрантите, градските жители - това са таргета на министерската партия. Чета Смилов пише, че основен донор щяла да им е БСП. Глупости на търкалета. Новите разчитат на аморфен електорат като този на Слави, на тези, които не намират за кого и затова гласуват за Хр.Иванов или Мутри вън.
    Много ясно е, че министерската партия ще попречи на възходящото развитие на ДБ, защото ще пропорционално от тях ще отмъкне най-много. В което няма лошо.

    Нередност?
Нов коментар