🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Официално: Кирил Петков и Асен Василев ще участват в изборите

Двамата довчерашни министри ще се явят на вота с чужда регистрация - все още неясно коя, но възнамеряват да следват досегашната си визия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Влизаме в политиката и ще участваме в следващите избори." Това бяха най-чаканите няколко думи в държавата през последните няколко седмици и вече бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков ги изрече при предаването на министерския пост на своя наследник в новия служебен кабинет Даниела Везиева. Макар подробностите около формата на новия проект, който стартира с Асен Василев, все още да не са ясни, Петков отговори и на няколко важни въпроса, оформящи силуета му: те няма да се самоограничават в категориите "ляво" или "дясно", опровергават твърденията, че са "президентска партия", но ще работят за "продължаване на промяната". Заради липсата на време новата формация ще се яви на вота с вече съществуваща регистрация на друга партия, но все още не е ясно коя.

Още в началото на август Петков каза, че двамата с Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин" и след като мандатът на служебното правителство изтече. За 5 месеца като служебни министри двамата в най-голяма степен предприеха действия, отговарящи на това, което протестът от миналото лято поиска - реална борба с корупцията по високите етажи на властта.

Широката обществена подкрепа, на която Петков и Василев се радват, личи от самоорганизирането на симпатизантите им в социалните мрежи, а потенциала им виждат и анализатори, според които подкрепата за политически проект около двамата може да достигне до 30-35%.

Политическите нагласи

Досега двамата привличат подкрепа отляво и отдясно. Петков посочи, че новата формация ще продължи да следва посоката, зададена от него и Василев в служебния кабинет, която им спечели тази подкрепа.

"Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Това означава привличане на инвестиции, не вдигане на данъци, освобождаване на бизнеса от корупция. За какво? За да се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване, по-добро образование", каза Петков и за пореден път опроверга твърдения, че партията ще е обвързана с президента Радев.

"Ако това беше някакъв инженеринг, сега щеше да има една перфектна партия носител, в която ние да влезем и да тръгнем напред, а такава няма", посочи Петков.

Форматът на новия проект

"Даваме си сметка, че времето, което остава до следващите избори, не ни позволява да регистрираме нова партия", каза Петков. При положение че тази възможност е извън рамките на постижимото, новата формация ще се яви на предстоящия вот с вече съществуваща регистрация. Засега двамата бивши министри не са избрали партньор, чиято регистрация да използват.

"С който и да излезем, условието ни ще бъде: доверете ни се. Видяхте какво можем да постигнем за 4 месеца. Не искаме да имаме споделена идея. Искаме да продължим това, което започнахме в последните 4 месеца, да сме независими", подчерта Петков.

Участниците в него

Съставът на формацията около Петков и Василев също не е окончателно изяснен. Засега двамата са единствените членове от приключилия служебен кабинет, които ще участват в проекта. Николай Денков, за когото също се предполагаше, че ще се присъедини, остава министър на образованието.

"Имам пълно доверие на професор Денков за развитието на българското образование. Ще се радваме да работим с него, но засега той реши да се върне към ролята си на министър. Това говори за отговорността му към образователната система. Чест му прави, че се върна, за да се погрижи за учебната година", каза Петков.

Сред участниците в проекта ще има членове на екипа, с който Петков работи в Министерството на икономиката. Условие за всички ще е да са с успешна кариера извън политиката. "Да си независим значи да имаш алтернатива", каза Петков и добави, че от всеки член на новата формация ще се изисква прозрачност на доходите, каквато сега се очаква от заемащите министерски постове.

Петков отрече твърденията, че представители на новата формация набират членове от съществуващите формации.

"Чуваме, че има всякакви хора, които обикалят терена и говорят от наше име. Ако някой е говорил с вас, без да е свързан с нас, а казва, че ни представлява, не му вярвайте. Хората, които искаме да привлечем, ще имат личен достъп до нас", каза той.

Финансирането

Според Петков "всякакви мисионери са започнали да ходят напред-назад и да събират пари от наше име". "До този момент не сме оторизирали никого", добави той.

Довчерашният министър на икономиката се обяви твърдо против порочния модел на финансиране, при който донорите очакват многократна възвръщаемост "през обществени поръчки" и декларира, че финансирането на новия политически проект ще бъде направено по прецизен и прозрачен начин.

"За нас методът за постигане на целите е важен колкото самите цели. Затова всичко ще бъде ясно и прозрачно, никакви тайни инвеститори, никакви мисионери. Който иска да бъде част от промяната, ще трябва да се съобрази с нашите правила", каза той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 18
    • + 4

    Ясно е, че това е пореден американски проект у нас, който трябва да подкрепи ДБ за следващ парламент след като ИТН игра самостоятелно и не се подведе. Не е нужно дори Байдън да хвали Киро в обръщение или Херо Мустафато да ходи при Спецов в НАП. Американците имат пари, много медии и по света и у нас така, че това което искат ще се случва!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 5

    Нероден Петко го заченаха и влезе във фаза Фетус ...

    Нередност?
  • 3
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 3

    Все една и съща грешка повтарят от Созопол. Това вече сме го гледали как се играе с два коня, накрая и двата коня получават еднакво малко. :) Като цяло лошо за 102 и 103 в листите на ДБ.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 5

    Успех в новото начинание! Имат подкрепата на много хора, а дали ще съберат достатъчно, ще видим през Ноември. При всички случаи това е добра вест, защото от герб и дпс не могат да си намерят място след като тези двамата им се поразшетаха в ла***та. Демек, линията им е добра.

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 3

    Предоставянето на левове с договорени права и задължения за притежание е полезност, ала е с вероятност за щети.
    Стопанското развитие на държавата е със зависимост от (1) без … или (2) с необходима защита срещу щети от предоставяне на левове с договорени права и задължения за притежание.
    В Република България, без необходима защита срещу щети се предоставят левове с договорени права и задължения за притежание. Поради налична парична грешка, господата Кирил Петков и Асен Василев са с подсигуряван политически провал.
    Защо господата Кирил Петков и Асен Василев реално са за запазване на сгрешена парична система?

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Всички тролове обясняват кой откъде ще открадне гласове. Краденето на гласове не е фактор. Факторът е протестни партии срещу статуквото ГЕРБ-БСП-ДПС. По тази линия новата партия категорично ще спечели гласове на лагера против статуквото - къде оттеглили се от други партии, къде оттеглили се от политиката като цяло.

    Дали е политически инжинеринг - изглежда, че е. Дали е правилен ход - определено да. Иначе троловете нямаше да са в такава паника.

    Нередност?
Нов коментар