Световната банка обвини Кристалина Георгиева и Симеон Дянков в манипулиране на Doing Business

Институцията прекратява изготвянето на класацията след проверка, установила натиск в полза на Китай и Саудитска Арабия

Преди дни Кристалина Георгиева беше удостоена със званието "доктор хонорис кауза" от Американския университет в България
Преди дни Кристалина Георгиева беше удостоена със званието "доктор хонорис кауза" от Американския университет в България
Преди дни Кристалина Георгиева беше удостоена със званието "доктор хонорис кауза" от Американския университет в България    ©  Велко Ангелов
Преди дни Кристалина Георгиева беше удостоена със званието "доктор хонорис кауза" от Американския университет в България    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световната банка спира да изготвя класацията Doing Business след разследване за нередности в данните за 2018 и 2020 г., проведено от наета за целта външна фирма.

В публикуван доклад от проверката се отправят обвинения към тогавашното ръководство на институцията в намеса и натиск спрямо изготвящите я служители в полза или ущърб на конкретни държави.

В скандала са замесени имената и на двамата българи на висши позиции в банката. Централна роля в документа е отредена на тогавашния главен изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която понастоящем оглавява МВФ. Немалко е участието и на съветника ѝ Симеон Дянков, който беше финансов министър на България в първия кабинет на ГЕРБ (2009-2013). Когато беше за първи път представен в екипа на Бойко Борисов, Дянков беше посочен като идеолог на класацията Doing Business.

И двамата, според разследването, са били замесени в промени в класацията, базирани не на обективните критерии.

"Бих искала да изразя принципното си несъгласие с констатациите и тълкуванията в разследването на нередностите в данните, доколкото то се отнася до моята роля в работата по доклада Doing Business на Световната банка за 2018 г. Вече проведох първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос", заяви Кристалина Георгиева в изявление по повод доклада.

Да спасим Китай

Единият детайлно описан случай е от 2017 г. при изготвянето на изданието на класацията за условие за правене на бизнес през 2018 г. То се случва в ключов момент, когато банката е в преговори по увеличението на капитала си с правителствата на големите икономики, включително Китай, и балансира между интересите и страховете им.

Тогава представители на китайското правителство нееднократно изразяват неудовлетворение включително и пред президента на Световната банка Джим Йонг Ким от заеманото от страната 78-o място. На срещите те изтъкват в прав текст, че според тях реформите им не са отчитани правилно от анализаторите на банката.

А в месеца преди датата на публикуването на класацията (30 октомври) този натиск се засилва.

Тогава хора от кабинета на президента започват да се интересуват от изготвящите Doing Business за представянето на Китай и научават, че "няма да е толкова зле, колкото са мислели в началото, но още не могат да кажат с колко места ще падне". В средата на октомври финалните сметки показват, че страната губи 7 места до 85-о. При нейните показатели е отчетен напредък, но по-слаб от този на други страни в близки позиции.

В следващите дни започват совалки с идеи как да се подобри класирането на Китай, като част от тях са данните й да се обединят с тези на Тайван и Хонконг, които дотогава са класирани отделно, но това се оказва политически неприемливо. Според доклада два дни след вътрешно одобрената класация (16 октомври) Кристалина Георгиева лично се намесва в опитите да се издигне Китай в класацията.

В резултат на този натиск служител предлага идея да се вдигне тежестта на двата големи града, включени с данни в класацията - Пекин и Шанхай. Тази модификация на методологията обаче също не дава резултат.

Така с помощта на Симеон Дянков се намират три конкретни "меки показателя", където оценката е променена. А именно - "Стартиране на бизнес", "Достъп до кредит" и "Плащане на данъци".

В крайна сметка Китай е класиран на 78-мо място, без промяна спрямо 2017 г. Човек от екипа праща промените на Дянков по мейл, който му отговаря: "Чудесна работа. Преминавайте към публикуване на доклада."

В интервюто за вътрешното разследване Дянков е казал, че не помни този мейл, и не е могъл да обясни защо той е одобрявал промените и публикуването.

Нагоре-надолу

Китай не е единствената държава, която е прибегнала до този метод. Другите два казуса са от 2019 г., когато се изготвя класацията за 2020 г. Едната намеса е след оплаквания на Саудитска Арабия и търкания с екипа на Световната банка, работещ с властите в Рияд.

През август 2019 г. работната версия на класацията посочва Йордания като най-подобряваща условията си за бизнес страна в региона, а Саудитска Арабия е на второ място. Дянков инструктира екипа, изработващ класацията, да намери начин да смъкне Йордания от лидерската позиция, като обяснявал, че страната изпитва икономически и социални проблеми и докладът няма да е правдоподобен. Отново са променени показатели на Саудитска Арабия в опит тя да се класира по-напред.

Същевременно по разпореждане отново на Дянков се прави проверка на данните на Азербайджан, тъй като според него правителството влияе на източниците от частния сектор, които допринасят с информация за класацията. След като проверката не установява нарушения, част от реформите на Азербайджан просто не са признати и тя губи две точки в класацията си и мястото си сред най-подобряващите условията за бизнес. В интервюто си Дянков потвърждава скептизицма си и счита решението за правилно.

За тези два казуса не са открити данни за намеса от президента или борда на банката. За сметка на това се споменават конкретни потенциални неща, които може да са мотивирали действията на Дянков. Например Саудитска Арабия в този период е клиент на Световната банка по редица консултантски договори. Отделно още през януари 2019 г. самият Дянков предвижда в своя реч, че страната ще отбележи напредък в класацията благодарение на съветите на банката и с променената методология сбъдва собственото си пророчество.

Що се отнася до Азербайджан липсва ясно обяснение, а много служители на банката са разказали, че им изглеждало, че Дянков питае лична омраза към държавата.

Токсична култура

Разследването, проведено от външна фирма, констатира, че служителите са се подчинявали, въпреки че считали намесата за нередна основно по две причини. Едната е, че не считали, че има къде да се оплачат, и считали, че не могат да оспорват решения на президента или главния изпълнителен директор без риск да загубят работата си.

Самият Дянков изтъквал пред екипа на Doing Business, че има връзки в етичната комисия и ще разбере, ако някой се оплаче.

А второто е работната среда под ръководството му, която служителите описвали най-меко като "дълбоко проблемна". Някои го описвали като "насилник", който управлява, като всява страх. Мениджърският му стил е описван като "психологически тероризъм", който създава "токсична среда".

Много от служителите изпитвали страх от отмъщение и затова не са изказали притесненията си до неговото напускане. Това се отнасяло особено до служители на краткосрочни договори и такива от други държави, които се опасявали, че ако загубят работата си в банката, ще трябва да напуснат САЩ.

Докладът завършва с редица препоръки към методологията на Doing Business, така че класацията да не може да се манипулира, а също и към културата в банката, която да защитава служителите от натиск.

Решението на борда обаче е класацията да бъде напълно преустановена.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 1
    • + 10

    Е, Сталинка, кво. Как няма да помогне на Китай, тя червената кръв вода не става.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 8

    Бай Ганьо се оср@ и в Световната Банка!!!

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 3

    Нормално, политика и големи пари.

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 1
    • + 4

    Сталинка и като директор на СБ, и като еврокомисар, както и на текущия си пост показа, че е само сламен човек, който може единствено да ръси дълбока китайска мъдрост... празни приказки без никви практически последици... Като комисар по бедствията не направи почти нищо при наводненията на Балканите, а като предусети вълната средноизточни и сирийски мигранти, бързо подаде оставка, за да се върне в СБ като топ меринджей и да продължи с това, което най-умее - словесно празнодумие за голямя заплата.. Сигурно презентацията и за отпускане на Лукашенко 1 млрд. е съдържала усмихнати човечета или нещо подобно - всеки топ меринджей има такива вдъхновителни графики вътре..

    Нередност?
Нов коментар