"Галъп": "Има такъв народ" се срива до четвърто място

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев стартира с 8-9% подкрепа според "Алфа рисърч" и носи дискомфорт за всички партии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" очевидно е най-големият губещ след няколкото неуспешни опита да се състави правителство с техен мандат, което носи разочарование на фона на високите очаквания. Ако изборите бяха сега, формацията би се сринала до четвърто място, след като на последния вот през юли бе първа.

Това показват данните от редовно национално представително изследване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл".

Същата позиция за ИТН отреди и проучване на "Маркет линкс" от края на август, а днес бе публикувано изследване и на "Алфа рисърч", което отрежда втора позиция за ИТН, но вече доста зад ГЕРБ и със символична преднина от под половин процент пред БСП.

Проучването на "Алфа рисърч" е и първото публично обявено тестване на подкрепата на новия политически проект на двамата бивши вече служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. То показва потенциал от 8-9% сред твърдо решилите да гласуват. Изследването е правено в периода 8-15 септември - малко преди официалното обявяване, че двамата влизат в политиката, което се случи в четвъртък (16 септември) и от агенцията избягват категорични оценки.

"На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат, не по-малък от "десетка", но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора - политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор", пишат анализаторите на "Алфа рисърч".

Проучването на "Галъп" пък е правено малко по-рано - в периода 2-10 септември, и те се въздържат засега да прогнозират подкрепа за новия проект на Петков и Василев, но отчитат, че двамата са сред политиците с най-бързо растящ личен рейтинг - на Петков той е например 33.8%. За сравнение - рейтингът на Бойко Борисов според "Галъп" е 15.1%.

Как би изглеждал следващият парламент

Социологическите сондажи показват, че и след вторите извънредни парламентарни избори отново ще има фрагментиран парламент с вероятно шест политически сили, като шестата - "Изправи се.БГ! Ние идваме!", е на ръба за влизане в парламента с подкрепа малко над прага от 4%.

Доколкото новата формация на Петков и Василев не бе официализирана, когато са правени сондажите, тя не е включена в тях. Но все пак може да се приеме по-скоро за сигурно, че би попаднала сред парламентарно представените партии, ако участва в изборите, каквито са заявките.

И двете проучвания отреждат на ГЕРБ първо място, макар този факт да не е от съществено значение, доколкото партията на Борисов се очертава отново да бъде в изолация. Тя според "Алфа рисърч" съумява да запази твърдите си привърженици, оставайки встрани от най-яростните скандали в 46-ия парламент. Но липсата на перспектива, вкл. отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техния резултат леко надолу.

Основната причина ГЕРБ да е първа е сривът на ИТН. В подредбата на двете агенции има съществени разлики, но прогнозните проценти за партията на Трифонов са сравнително близки - 16.9% според "Алфа рисърч" и 15.5% според "Галъп" - далече под онези 24%, които ИТН взе на вота през юли.

"Алфа рисърч" отрежда трето място на БСП, чийто резултат е много близък до този на ИТН, а "Демократична България" е четвърта с около 3-4% зад тях.

Според "Галъп" пък БСП е втора, следвана от "Демократична България", а ИТН е четвърта. В този сондаж трите формации са с много близки резултати и разликата помежду им е в рамките на около половин процент.

Националистите от "Възраждане" на Костадин Костадинов и в двата случая надхвърлят трите процента и единствени сред по-малките формации са близо до бариерата за парламента. Такива бяха прогнозите за тях и предишния път, но все пак те не можаха да се надскочат.

Изводите

Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в тези нагласи - отлив на избиратели, прегрупиране и засилване на конформизма като реакция срещу радикализацията на политическите партии, посочват социолозите от "Алфа рисърч". Показателен е фактът, че макар и все още да преобладава, оптимизмът за сформиране на правителство от третия опит намалява. Сега 38% смятат, че следващият парламент ще излъчи кабинет, а 28% са на обратното мнение. През юли близо 60% очакваха сформирането на правителство. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря и нишата за нови проекти като този на Петков и Василев, смятат анализаторите.

Те посочват че за момента при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти - най-голяма се очертава щетата за "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които "Харвард" се очертава да потопи под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при "Демократична България". И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

По-скоро мотивирани да гласуват

"Разочарованието от неуспеха на два поредни парламента да излъчат правителство и от безпрецедентно "хейтърските" отношения между политическите опоненти, но и между потенциалните съюзници, амбицира по-голямата част от избирателите да участват в изборите и да излъчат ново мнозинство. Извън тази донякъде неочаквана нагласа съчетаването на двата вида избори - президентски и парламентарни - също допринася за повишаване на интереса към вота и съответно на избирателната активност", се посочва в анализа на "Алфа рисърч".

И двете проучвания отчитат добра мобилизация. Според "Алфа рисърч" 51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските. "Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се предполага, че ако кампанията не протече по начин, който да отврати избирателите, и ако не възникнат технически затруднения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас", казват анализаторите на агенцията. В прочуването няма данни колко се колебаят дали да гласуват.

Според "Галъп" 47.1% със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23.8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден, отбелязват от агенцията.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 7
    • + 4

    Време е сега н.в. Доктора да дойде и да обяви чутовния прогрес на БСП. Те нали и без друго са безалтернативни, щото кой иначе ще гласува на ДПС кандидатите за ръководители съдебната власт.

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 9

    Моята прогноза е че и следващия парламент няма да успеее да направи правителство. ИТН ще саботират всичко което се предложи от другите партии на протеста. Чак след следващите избори, когато ИТН няма да влезнат или ще имат към 4-5%, ще има шанс за съставяне на действащо правителство което да работи за махането на гешеф и разслдването на вожда.

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 7

    50% избирателна активност. Интересно, на другите 50% какъв сеир още им трябва, за да се затътрят да гласуват?

    Нередност?
  • 4
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 6

    До коментар [#2] от "event_horizon":
    Чул те Господ! Ако мога да използвам думите на един гологлав лидер на партия, откакто нямаме работещ парламент, изпитвам неописуемо облекчение да не трябва да чета всяка седмица нови и все по-безумни закони, писани на коляно от идиоти без грам юридическа мисъл и законотворчески инстинкт. Белгийският модел отпреди няколко години почва да ми изглежда много привлекателен :)

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 12

    Цифрите на трите агенции са пределно ясни и нямат нужда от сложни обяснения или тълкувания:

    1. Т.н. "партии на протеста", които с неизпълнените шумни обещания да махнат Гешев, да сменят ВСС, да разкарат Цацаров и да сложат кръст на спецправосъдието на Цецерон, по същество излъгаха очакванията на хората и закономерно губят подкрепа;

    2. Въпросните "партии на протеста" за 4 месеца "работа" в две НС показаха тотална неспособност за диалог помежду си и търсене на общи позиции по декларираните общи цели - Гешев, ВСС, Цацаров и пр. И тъй като с изкл. на Дай,БГ нямат структури и разчитат на аморфната електорална подкрепа, се видя, че тя колкото лесно се печели, толкова и бързо се губи;
    3. Въпросната аморфна маса - младежи, политически неориентирани, емигранти, жители/пребиваващи в големите градове - лесно сменя предпочитанията си и тъкмо тя е таргета на "министерската партия". Т.е. следващите социопроучвания най-вероятно ще регистрират отлива на тази маса от нейните обичайни предпочитания: шумните и неслизащи от екран полиици, и преливането им към тандема Петков/Василев. Които също правят това, но предимството им е, че са неизхабени политически;
    4. Най-същественото от тези проучвания е неизменното първо място на Герб. Обяснението ми е аналогично с това на проф. Иво Христов за 80-те %;
    5. Единствената партия, която увеличава резултатите си, е БСП. Това също е обяснимо, предвид че беше единствената партия, опититала (уви, неуспешно) да вкара нормалност в политическия живот;
    6. Допускам, че кръгът по интереси Много вожд, малко индианци (ИБНИ) окончателно ще се разлее преди изборите и ще стане електорален донор за министрите;
    7. Забележително е представянето на Възраждане! Фактът, че те бият с 50% подкрепа представящото се за ключ към националното - ВМРО, говори не само, че националната идея е отшумяла, а и че неадекватното копиране от БГ на чужди политики спрямо Русия е неприемливо за мнозина, и те търсят парламентарна представителност.
    8. Следващото НС също няма да излъчи правителство, защото Герб отново ще е в изолация, БСП и ИТН - също.
    9. Ицо Иванов в този живот няма как да стане министър-председател.

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2
    • + 8

    Поуките за всички нас са, че чалгажийска партия не може да има успех - никога в БГ. Едно е да правиш шоа, друго - ясна политика. Ясната позиция е да заявиш предварително, преди изборите, програмата си, какви са ти кадрите и приоритетите. А не да мълчиш като в края на турски сериал, за да поддържаш интереса на публиката.
    Видяхме, че модела Кой/Грух може да буде креативен, заплашителен и агресивен.. Последните 2 седмици ясмо се разбра как библиотекарите консултират ИТН и Слави, от което произлязоха 500к, неявяване на Доган бей пред комисията за Росенец и имбецилски изявления на иначе способен асистент на Герджиков... Видя се как корупцията в съдебната система се ражда още от студентската банка - в ЮФ на СУ...
    А че чалгата е тежка болест, подобна на ковид и деменцията, стана ясно и на 6 годишните... За съжаление няма ваксина... бронебойни патрони не са открити... Голи глави - гумени белииии..!

    Нередност?
  • 7
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 16
    • + 5

    Първи ще са ГЕРБ-СДС.
    Видя се, че от другите нищо не става.
    Най-вече от партиите на мафията и олигарсите - ДБ и ИБГНИ.

    Нередност?
  • 8
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#7] от "Зуйю":
    То и едно време имаще 1 млн. партийци.. роднина-милиционер-комисар...
    Явно за БСП ша гласуват... Проблема на ДС олигарсите и червениа те милионери беще СДС - затова там се намъкнаха един куп агенти.. създадоха си ДПС... за да играят театро на демокрация при грабежа... банки пук.. приватизация за наште... ГЕРБ уж дойдоха на власт как да изцицат дембелите на тия.... пък им хареса крадокрацията...
    Как да се откажат върлите гербажии от далаверата.. Да кажат - не, ние сме противници на корупцията, не щем вече да крадем орташки и тепегьозки урбулешката... Ми и те са 1 млн. с тъщите.. и калинките..
    Вие от тях ли сте.?.. Инвестор в пътни строежи.. Баба ти може ли да си плати сама отоплението зимъска?...

    Нередност?
  • 9
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Предоставянето на пари с договорени права и задължения за притежание е полезност, ала с вероятност за щети.
    Стопанското развитие на Република България е зависимо от (1) без необходима защита срещу щети от … или (2) с необходима защита срещу щети от предоставяне на левове с договорени права и задължения за притежание.
    В Република България, без необходима защита срещу щети се предоставят левове с договорени права и задължения за притежание.
    Поради прилагания грешен паричен метод, партия Има такъв народ е с подсигуряван политически провал.
    Защо партия Има такъв народ реално е за запазване в Република България на сгрешена парична система?

    Нередност?
  • 10
    ctx43648508 avatar :-|
    ctx43648508
    • + 3

    До коментар [#1] от "":

    Очевидно си обсебен от БСП. Не може да има прогрес, защото много от електората им отново ще си остане вкъщи. Април го направиха заради пандемията, юли заради машините, а сега и двете причини в едно. При това машинното гласуване се усложнява допълнително заради съвместяването на двата вида избори, което значи още по-ниска активност.

    Нередност?
Нов коментар