К: България | "Продължаваме промяната" може да направи коалиция с ДБ след изборите; Комисията LIBE идва в България

И още: Епидемията в София отново набира скорост, Половината публични разходи през годините са провал

Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Цветелина Белутова
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Цветелина Белутова
Високите цени на тока и природния газ все повече изместват политическата криза от вниманието на хората. Днес например електроенергията поскъпна с 25% на дневна база, а държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви, че ще поиска ново поскъпване на газа от 1 октомври - с 16%, след скока от над 20% в началото на септември.

Всичко това вече предизвиква вълнения сред бизнеса, но съвсем скоро ще започне да засяга и домакинствата. Което пък поставя предстоящите избори - и за парламент, и за президент, в съвсем нов контекст на високи сметки и покачваща се инфлация. Решения обаче засега не се виждат.

Кои са водещите световни новини във вторник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Възможна е следизборна коалиция между "Продължаваме промяната", ДБ и "Изправи се..."

Бившият икономически министър и настоящ съпредседател на движението "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков отхвърли възможността за предизборна коалиция с "Демократична България" (ДБ) и формацията около Мая Манолова "Изправи се БГ! Ние идваме". Той обаче приветства идеята за следизборна коалиция.

Как се стигна дотук? Вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов директно призова неговата формация и тази на бившите служебни министри "Продължаваме промяната" да се явят с общи листи на вота на 14 ноември. Същата идея лансира и Мая Манолова, като към ПП и ДБ тя включи и нейната партия - "Изправи се БГ! Ние идваме". Днес обаче Петков отхвърли тези предложения. "Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И отляво, и отдясно тези две формации казаха "дайте да седнем да говорим заедно". Всъщност това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общите ни цели и ние припознаваме техните. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва обаче преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, които никога не биха гласували за Мая Манолова. Има хора вляво, които не биха гласували за най-дясното", каза пред "Нова телевизия" той.

Защо е важно? Това, че няма да има голяма предизборна коалиция, е гаранция за нов фрагментиран парламент. От друга страна, има теоретичен шанс новите партии да съберат повече гласове, ако се явят самостоятелно. Шансът да имат мнозинство без "Има такъв народ" обаче пак остава малък. Но заявката за следизборна коалиция все пак е точно обратното на това, което партията на Слави Трифонов залагаше - самостоятелно правителство на малцинството, без коалиционни партньори. И поставя политическите играчи в нова ситуация.

Повече от половината публични разходи през последните 23 години са пълен провал

Нов анализ на Института за пазарна икономика показва, че 82.6 млрд. лв. от общо 156 млрд. лв. публични средства през последните 23 години са похарчени неправилно. Изследването "Успехите и провалите на българските правителства 1998 - 2020" анализира работата на централната администрация чрез одитните доклади на Сметната палата, като сегашното, седмо поред, издание допълва предишните с нови 69 одитни доклада.

"В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнесът", пишат експертите на ИПИ и обобщават, че основните слабости на администрацията не се променят значително през годините.

Епидемията отново започна да расте в София

Разпространението на коронавируса в София и София-област отново започна да се ускорява от началото на седмицата и двата района пак влязоха в т.нар. червена ковид зона със заболеваемост между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население. До миналата седмица те бяха в жълтата зона (заболеваемост между 100 и 250 нови заразени на 100 хил.), а данните за заразените показваха ако не лек спад, то поне задържане. Сега обаче тенденциите започват да се променят и това най-вероятно се дължи на началото на учебната година. Епидемиолози очакват отварянето на училищата да тласне епидемията силно нагоре, а очаквано ефектът първо започва да се проявява в големите градове. Днес е отчетен и най-високият брой новозаболели от края на април насам - 2360 души.

Проучване на "Галъп" пък показва, че над 45% от пълнолетните българи нямат намерение да се ваксинират. Други 21% имат, но още отлагат. А още 9% не желаят да отговорят. Ваксинираните българи дотук са само около 20% от пълнолетното население.

Свободата на медиите, съдебните реформи и корупцията са фокусът на посещение на евродепутати в София

Няколко дни след като проблемите с корупцията в България и санкциите по закона "Магнитски" предизвикаха дебатите в пленарната сесия в Страсбург, делегация от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейският парламент пристига в България на 23 и 24 септември. Евродепутатите ще се срещнат с президента, главния прокурор, представители от неправителствения сектор и медиите. Очаква се членовете на ЕП да повдигнат пред тях въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите. Председател на делегацията ще бъде г-жа София ин'т Велд (Renew, Нидерландия), която е и част от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на правото и основни права. Тя разкрива, че в България разговорите за съдебната реформа и борбата с корупцията също ще бъдат на дневен ред. Българският представител в делегацията, Елена Йончева, сподели пред "Капитал", че очаква у представителите на служебното правителство европейските депутати да открият партньори, които въпреки краткия срок на мандата им са готови да работят за превръщането на България в правова държава. "Надявам се да се набележат конкретни реформи за преодоляване на натрупаните през последните години системни проблеми с корупцията, медийната свобода и превземането на държавни структури. Да се идентифицира реалното състояние и пропуските, останали неоткрити и непосочени в докладите на ЕК", споделя още тя.

Число на деня

1 707 458 души са се преброили електронно до 6.00 ч. тази сутрин, показват данните на НСИ.

Висшият съдебен съвет ще започне избора на нов председател на ВКС

Процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще влезе в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, 23 септември. Това съобщи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който председателства съвета. Мандатът на Лозан Панов като председател на ВКС и един от тримата големи в съдебната власт - заедно с председателя на Върховния административен съд и главния прокурор, изтича на 10 февруари следващата година. Процедурата по избор на наследника му на поста трябва да започне не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди края на настоящия мандат, което определя 10 октомври като крайния срок за откриването й.

Според днешно решение на съдийската колегия в съдебния орган тя ще предложи на Пленума на ВСС процедурата да бъде открита на 30 септември, а самият избор на нов председател на ВКС да се състои на 14 януари 2022 г.

Същевременно съдии от ВКС организират подписка, с която призовават четиримата членове на съдебния съвет от съдийската квота - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да подадат оставка, съобщи lex.bg. "Това ще бъде решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет", заявяват инициаторите. Те изброяват и провалите на съдебния орган, заради които според тях настоящият ВСС е лишен от легитимност и не може да продължи да функционира.

Още новини от деня:

Нов заместник-министър на енергетиката

Ива Петрова е назначена за заместник-министър на енергетиката. Тя беше изборът на служебния министър Андрей Живков за нов директор на БЕХ, но вписването й бе блокирано след жалби на старите шефове. В периода 2000 - 2009 г. тя е работила в Министерството на енергетиката, където през 2008 г. достига длъжността директор "Енергийни пазари и преструктуриране". Отговаряла е за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други. След това работи за кратко като директор "Проекти и инвестиции" в Българския енергиен холдинг, а последно е била съдружник в "ЗБи Адвайзъри" ООД заедно с бившия изпълнителен директор на БЕХ от времето на тройната коалиция Галина Тошева.

Започва регистрацията на партии и коалиции за изборите

От днес до 29 септември включително ЦИК ще приема заявления от партии и коалиции за участие в насрочените за 14 ноември президентски и парламентарни избори. До 12 октомври пък партиите трябва да регистрират листите си с кандидати за депутати, както и номинацията си за президент и вицепрезидент. Жребият за номерата в бюлетините ще бъде изтеглен на 13 октомври, като се очаква водещи да са президентските избори - партиите и коалициите, които имат кандидати за държавен глава, ще бъдат наредени първи и ще имат еднакви номера в двете бюлетини. Предизборната кампания ще бъде открита на 15 октомври.

Бившият специален прокурор на Словакия е осъден на 14 години затвор за корупция

Специализираният наказателен съд в Пезинок край Братислава е признал Душан Ковачик за виновен по всички обвинения в корупция, злоупотреба със служебно положение и подкрепа за престъпна група. Имуществото му също бъде конфискувано. Присъдата обаче не е окончателна и Ковачик вече обяви, че ще я обжалва.

В мотивите си съдът твърди, че при определяне на наказанието е взет предвид фактът, че пред съда застава бивш спецпрокурор, който би трябвало първи да се бори с престъпниците.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Мисля, че медийното чувство за мярка по отношение на "проекта" на Киро и Асен е катастрофално загубено.
    Което е логично да доведе до всенародно медийно преяждане, тежест и Vomitus или по народному - повръщане.

    Медиите повтарят като дрогирани папагали две-три неща: някаква мантрата за почтеност (демек като не съм обладан от духа на министрите-отличници не съм почтен, така ли?), с десни мерки ляв резултат (разменете си обувките, за да го разберете), няма да правят пред-, но дума няма за възможните следизборни коалиции.

    Дума не казват министрите-отличници какво ще прави групичката им по въпроси, които живо интересуват популацията:
    1. БЮРМ в ЕС. Ще я приемаме ли под диктата на US-пратеника Пабло (?) Ескобар?
    2. Истанбулската - пиршеството на неолибералното виждане за устройството на света? Ще я приемаме ли под диктата на ливичарите от ДП на US?
    3. Отношенията с Русия? Ще правим ли нови US бази? Ще разширяваме ли старите? Ще купуваме ли нови US самолети, кораби, танкове? Или с две думи - ще ставаме ли фронтова държава?

    Защото никой не прави политическа формация само за да вдига пенсиите или за да раздава индулгенции за почтеност. Налага се да взема (под дикрат) и непопулярни решения.

    Е, какви ще са решенията на Киро и Асен & Co по отношение на горните три теми?

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 2
    • + 2

    Абсолютна мафия.
    Тези ще ни продадат интересите на Русия и РСМ за жълти стотинки.

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 3
    • + 1

    Всичко е наред като прочета, че редовния тролетарят се е изходил под статия за ДБ и новата цел - Продължаваме промяната. Много добре, доволен съм :)

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "":

    Пресолява се манджата и котлонът е на макс, докторе, защото проектът ПП трябва да мине на всяка цена. Властовата трансформация повече не може да чака, защото се оказа, че тия, дето бяха определени да поемат властта след катастрофата ГЕРБ и те не стават и за чеп за зеле. Медийният потоп ПП няма да повлече единиците, дето могат да разсъждават, но ще подкара мисловната слама и шума към поредната политическа шахта след тази на царя, на Борисов, на Бареков, на Яне Янев, на реформаторите, на Слави. Шума да има - тарикати ще се намерят.
    Апропо, днес се навършват 100 г от смъртта на Иван Вазов. Докато ни залива с безкрайно повтаряне на едни и същи съждения за Петков/Василев, местната журналистика проспа тази годишнина.
    Което говори много, както за духовното ниво на нацията, така и за панаирджийските станьолчета, по които се прехласва.
    Ще прочетем с децата нещо от Епопея на забравените.
    За да изтупаме праха от забравените. И да възпитаваме хора, а не сламки и шума, които всеки полъх премята насам-натам.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Re: borodino
    Почитания, докторе. Мисля в същия дух и като човек, който е разбрал, че не всичко, което хвърчи се яде, смятам, че не бива да изоставяме скептицизмо особено към политиката и политиците.
    И съм притеснен за менталното здраве на мислещите се за десни, която съдеха БСП, че не била говорела много срещу Гешев, а не я впечатлява, че проектът ПП изобщо не барва тая тема, както и тези за търсенето на вина за дереджето, за олигарха, стремящ се към власт, за БЮРМ Истанбулската, военното обвързване.
    Да, млади са, напористи са, но много видими са зависимостите им. Това ме спира.
    И у дома ще четем Вазов.
    Моля и всички със съхранен национален дух да го направят.

    Нередност?
Нов коментар