Голямата промяна, или поредната малка партия

Кирил Петков и Асен Василев стартираха "Продължаваме промяната" със заявка за мнозинство на "почтените" в следващия парламент

Кирил Петков и Асен Василев представят политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представят политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представят политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Кирил Петков и Асен Василев представят политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кирил Петков и Асен Василев ще опитат да наложат друг тон в българската политика.
  • Заявката им е да привлекат гласовете на хора с по-умерени центристки и леви нагласи.
  • Големият въпрос е дали проектът ще помогне за реформистко мнозинство, или само ще размести подреждането в дъното.

"От всички стартъпи, в които съм участвал, този гълта най-много време", казва Асен Василев, докато сяда в редакцията на "Капитал", за да даде интервю с подробности за неговите и на Кирил Петков политически планове. Двамата обявиха официално миналата неделя, че ще създадат нов политически проект, който ще участва самостоятелно на изборите, като използва формална коалиция от вече регистрирани партии. Досега на Василев и Петков им се случи със сигурност едно нещо - недостигащо време."Имаме 55 дни", уточни бившият вече служебен финансов министър в деня на интервюто. Очевидно двамата са наясно какво трябва да бъде свършено до изборите на 14 ноември. А то е много.

Първо трябваше да намерят вече съществуващи партии, с които да се регистрират за участие в ЦИК - процедурата за създаване на нова отнема много повече време спрямо крайния срок. Това не е никак лесна задача - партиите трябва да са вече създадени, което означава да имат история и тя да не бъде много компрометираща. В България повечето хора по принцип имат не толкова политически пристрастия, колкото разочарования, и рискът да понесат щети от този ход е голям. Това се видя от първоначалните им преговори с "Екогласност" - изцяло компрометирана организация, която се използва за мръсни поръчки срещу неудобните на ГЕРБ и ДПС. В крайна сметка Петков и Василев избраха две други партии - ВОЛТ и "Средна европейска класа", които не са толкова скандални, но не са и съвсем без петна по политическото си CV. Твърде вероятно към тях ще се присъединят и други организации, което би намалило риска от претенции постфактум и опити за извиване на ръце.

Освен партии-носители "Продължаваме промяната" (както двамата основатели избраха да нарекат политическия си стартъп) има нужда от още много. Те трябва да рекрутират близо 300 човека, които да запълнят листите им във всички избирателни райони. Тези хора трябва да бъдат и проверени, така че да няма поне много скандални лица и да е сигурно, че след това ще бъдат лоялни и с тях ще може да се работи добре в парламента. Трябва да се създаде национална организация на партията, която да изнесе предизборната кампания. Да се организира самата кампания. Да се намери финансиране на всичко това...

Осигуряването на средства не е лесна работа. Асен Василев и Кирил Петков идват от среда, в която са свикнали, че това не е особен проблем. За стартиращите компании никога не е било по-лесно да получат финансиране, стига да имат добра идея и компетентен екип. В българската политика обаче положението е доста по-различно.

"Старите" партии са се окопали с държавни субсидии, а частното финансиране е ограничено. Нещо повече - кампаните в това отношение са много по-сериозни, отколкото с намирането на партия носител. За crowdfunding (да съберат по малко пари от много хора) времето няма да стигне, а двамата едва ли ще минат на варианта bootstrapping - сами да финансират стартъпа си.

Ако Кирил Петков и Асен Василев имат нещо сигурно в момента, това са единствено възможностите им на старта - с предварително измерените от социолози близо 10% подкрепа, колкото и да са относителни към този момент, този старт изглежда летящ. Двамата популярни служебни министри от последните пет месеца влизат в политиката с надеждата да са политически дисръптъри. Идеята им е да променят пазара на този тип услуги - да му дадат нова енергия и той да произвежда по-качествен продукт за хората. Ако това се случи, може да видим един по-различен парламент - от третия опит през тази година. Ако не се случи, алтернативата е да са поредната малка партия, която ще поразмести гласовете срещу политическото статукво, без особено да му навреди.

Какъв е потенциалът на "Продължаваме промяната"?

При представянето на проекта Кирил Петков каза, че социолозите оценяват най-високия им възможен резултат на малко над 30% от гласовете. Не теория подобен вариант, разбира се, не е изключен, но на практика е много малко вероятен. Когато Симеон Сакскобургготски се включи в парламентарните избори, първите прогнози му даваха малко под 10%, а в крайна сметка той получи почти 50%. Неговият случай обаче е по-скоро изключение и трудно може да бъде повторен. Социологическо проучване, което до момента е измерило потенциала на тяхната партия - на "Тренд", им дава 9% (толкова прогнозират и от "Алфа рисърч"). Това обаче също не е сигурен ориентир, доколкото изследването е правено, преди те официално да обявят, че ще правят партия, и да заявят намеренията си. Вероятният резултат може би ще бъде някъде между тези две стойности и наистина ще зависи изцяло от поведението на Петков&Василев и от кампанията им през следващия месец и половина.

Защо избраха да са отделно от "Демократична България"

В дните преди официалното обявяване на "Продължаваме промяната" от "Демократична България" отправиха няколко настоятелни покани Кирил Петков и Асен Василев да се включат в тяхната формация, а да не създават нова. На двамата бяха обещани водещи места в най-знаковите кандидатдепутатски листи, както и ако се стигне до такава възможност, номинация за премиер на Кирил Петков. Логиката на това предложение беше, че заедно с тях "Демократична България" би могла да постигне изборен резултат, който ще й даде възможност да получи мандат за съставяне на правителство. В крайна сметка обаче те решиха да се явят отделно. Тяхната логика е, че така двете формации имат шанс да получат повече гласове, отколкото, ако са заедно. Според тях има хора с по-умерена политическа ориентация, които са повече в политическия център и вляво от него и които не биха гласували за "Демократична България", а бих подкрепили "Продължаваме промяната". За хората около ДБ това е dejà vu. Преди пет години "Да, България" отказа с абсолютно същите аргументи коалиция на ДСБ. Резултатът от това беше, че нито една от двете формации не влезе в парламента, а ГЕРБ и ДПС нямаха практически никаква опозиция в продължение на четири години. Сега обаче ситуацията е малко по-различна. ДБ няма вероятност да остане извън парламента и според логиката на Асен Василев (вижте интервюто) дори някакви гласове да отидат от едната към другата формация, те пак ще бъдат запазени сред реформистки настроените формации.

Какво биха направили след изборите?

Според изказванията и на двамата след изборите "Демократична България" ще бъде един от ключовите им партньори, но той далеч няма да бъде единствен. До момента те не са затворили вратата си към нито една партия, като поставят условия, в които на етапа не се вписват само ДПС и ГЕРБ.

Откъде ще вземат гласове?

Този въпрос засега е много теоретичен - няколко дни след официалното обявяване на новата партия и първите политически заявки на Кирил Петков и Асен Василев е много рано да се прецени дали и как ще ощетят съществуващите партии или ще създадат нова ниша на политическия пазар. Политологът от "Тренд" Анастас Стефанов коментира пред bTV, че на етапа изглежда, че "Продължаваме промяната" взима гласове от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Крайният резултат обаче ще зависи от това как всички тези партии изиграят картите си през следващите седмици.

В какви области ще се фокусира новата партия?

От първоначалните изказвания на Петков и Василев се разбира, че те се опитват да се позиционират повече в политическия център и вляво от него. Тези ориентири обаче са изкуствени и нямат голямо отношение към резултата, който те ще получат на изборите. Към момента прави впечатление, че те се фокусират върху две области - образование и здравеопазване. Двамата говорят много малко за корупция и реформа на съдебната система. Обяснението за това, както и за позиционирането вляво най-вероятно е, че внимават да не навлизат в територията на "Демократична България".

Кой е и ще бъде в екипа им?

Според техни изказвания по-голямата част от екипа им ще бъде търсен сред хората, преминали през така наречените харвардски курсове в Софийския университет. Това е инициатива, създадена в България от тях и други бивши възпитаници на Харвард. В основата си е курс по икономическо развитие Microeconomics of Competitiveness (MOC). Лекциите се водят от българи, завършили в Харвардския университет, които са и инициаторите на програмата. Учебните материали се базират на бизнес казусите, разработени и използвани в класа на проф. Майкъл Е. Портър в Harvard Business School. Освен тях за банка кадри се предвиждат и хората от организации като "Заедно в час" или Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

Четири са критериите за участниците в новата формация. Първият е да имат успешна кариера извън политиката, "да са независими". Вторият е да не са участвали в повече от една партия досега. Третият е да не са замесени в публични политически скандали. Последното условие за всеки, който иска да се включи в новия политически проект, ще е да подпише "Договор за почтеност", с който се отказва от банкова тайна, що се отнася до отговорните институции (НАП и ДАНС). Сред основните участници във формацията има членове на екипа, с който двамата министри са работили. Става въпрос за бившите заместник-министърки Калина Константинова и Яна Балникова, за Даниел Лорер от Комисията по прозрачност към икономическото министерство и за Деница Симеонова, началник на кабинета на Асен Василев във финансовото министерство. Лорер е и управляващ партньор във фонда за рисково инвестиране BrightCap Ventures. Освен тях в представянето участва адвокатът Никола Минчев*.

---------

*Поправка (17:00): В по-ранна версия на статията беше написано, че Никола Минчев e част от софийската адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", но преди обявяването на проекта, той е прекратил взаимоотношенията си с тях. Редакцията се извинява за допуснатата грешка.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 32
    • + 15

    Не разбирам какво е почтеното - да подпишеш невярна декларация, че нямаш двойно гражданство? Да ходиш да източваш пълни язовири, за да се снимаш и да клепаш предишните управлящи. Другия Асен бизнес партньорите му го обвиняват, че е измамник, мошеник и се е стигнало до съдебно споразумение. И за капак на всичко тези двамата тръгнали да купуват политическия клуб Екогласност дългогодишен коалиционен партньор на БСП. Как толкова време не се появи един смел журналист да ги попита с какви пари ще купувате вие "почтените" партии?? И понеже ще се ограждате само с почтените започнахте първо с Настимир - най-почтения в цялата държава. Пълна идиотия, която показва до къде сме се докарали като общество :(

    Нередност?
  • 2
    happymimi avatar :-|
    happymimi
    • - 11
    • + 12

    По-скоро поредната малка партия.

    Нередност?
  • 3
    koevip avatar :-?
    koevip
    • - 13
    • + 12

    Почтен - честен, не краде, не лъже.
    Дали това се отнася до двамата харвардски възпитаници?
    За единия, този който е бил бакалавър в Харвард, мнението на колегите му е: надменен, неприятен човек.
    За другия няма следа в Харвард, освен аке не е бил в кратките курсове по бизнес. Те не се водят завършили Харвард в регистъра му./там където са намерата на дипломите им/

    Нередност?
  • 4
    causaperduta avatar :-|
    Умен
    • - 9
    • + 11

    Поредна доза празни приказки. Корумпираните директори на управления и дъщерни дружества в ББР още са си на постовете. Малкия бизнес няма достъп до финансиране

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-P
    chichka
    • - 11
    • + 8

    ПП "Продължаваме измамата"! Това достатъчно лие за тези мошеници!

    Нередност?
  • 6
    ufm26649506 avatar :-|
    ufm26649506
    • - 4
    • + 12

    Очевидно имат желание и вяра, че могат да променят нещо. Имат и интелект. Но са твърде зелени.
    Видимо се престарават в опитите да се изкарат мега-почтени и бие на фалш, защото реалността винаги е малко по-различна. Това подценяване на аудиторията не може да не се отрази негативно.

    Ами сгафиха със Спецов и канадското гражданство.
    Още бидейки министри си провеждаха предизборна кампания и преговаряха с партии-ракетоносители. Как точно се обявява нов полит. проект без да си си подсигурил участие в изборите? Не звучи сериозно, че всичко се случило спонтанно и тепърва щели да търсят варианти. Да не се окаже този Настимир от Волт и той минал през Харвард?

    Сами си създават задкулисен инженерингов имидж. Дори ги е страх да произнесат на глас името на "Демократична България" и се правят на улави като ги питат за тях. Да не им откраднем електората сме се разбрали ние да го играем уж център-леви, пък те уж десни? Да сме уж към президента за да точим гласове от неговите поддръжници и от БСП. Ама май сме от едно и също либерално котило, гравитиращо около "Америка за България"?

    Защо една партия би се страхувала да вземе от гласовете на друга? Що за сметки и схеми - поотделно да са били взели повече, отколкото заедно. Самата идея да се правят няколко свързани проекта за обхващане на целия политически спектър противоречи на демократичните принципи. Практикува се в тоталитарни режими за имитация на опозиция и избор.
    От там насетне олекват всички приказки за ляво, дясно, център и пр. Без принципи, без политически идеологии, само сметки и стратегии за по-висок резултат.

    Твърде много учебникарски ПР вкарват във всичко и поведението им изглежда неестествено. Тук не е Америка и подобни заучени трикове трудно минават. Искаш да изглеждаш по-непринуден, с човешко лице, да покажеш, че не си като другите политици? Ако ти идва отвътре - бъди такъв. Но това не става с пресилени демонстрации, защото фалшът винаги личи и има обратен ефект. Например, на импровизираната пресконференция всички до един облечени с дънки, бели ризки и сака - хоп, ние сме новите, различните. Различни, ама със строго зададен дрескод, целящ да внуши нещо на драгите зрители.

    Нередност?
  • 7
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 11

    Симпатизирам на новия проект, но на 14.11. ще гласувам, както преди.
    Мисля, че трябваше заедно с представянето на "Продължаваме промяната" да бъдем информирани за програмата на проекта. Все едно към г-дата Петков и Василев да се обърнат собственици на стартиращи компании и да им поискат значителен финансов ресурс, разчитащи единствено на уверения, без никакъв бизнес или финансов план.
    Определено ме разочарова изборът на Настимир Ананиев за мандатоносител. Какво общо има той с почтеността, на която разумно държат учредителите на "ПП"? Сещам се за есето на Умберто Еко "Кант и птицечовката", което започва с "Какво общо има между Кант и птицечовката? Нищо".
    Надявам се на мислещо, експертно и действащо мнозинство в 47-ия парламент.

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 10
    • + 8

    Ще им дам еднократен кредит на доверие. Ще видим от тоя проект какво ще излезе.
    Със сигурност , ако се бяха обединило със ДБ няма да гласувам за тях. Там либерал-зелените-лъгбтисти са нещо тотално чуждо, дето няма почва у нас.
    Големият лакмус за новата партия ще бъдат съдебната реформа и въпросът за евроинтеграцията на Северна Македония.

    Нередност?
  • 9
    ufm26649506 avatar :-|
    ufm26649506
    • - 3
    • + 11

    А иначе засега изглежда като поредната средна партия.
    Изхвърляйки ИБГНИ зад борда може да се окаже, че ГЕРБ и ДПС дори ще увеличат общия си дял в парламента след цялото това преразпределение на гласове. И сметките пак да излязат криви.

    Много са факторите, които ще им попречат да постигнат по-сериозен резултат.

    - Първо са двама, не се знае кой кара влака и кой хвърля кюмур. Българите предпочитат да виждат един ясно изразен лидер начело, който ще поеме и отговорност.

    - Малко са тип Трюдо - усмихнат добряк, но това не се асоциира точно с лидерство. Тук върви по-сериозен и строг типаж.

    - Имаха твърде малко време народът да ги опознае - само 4 месеца. Царя, Бойко и Слави изграждаха образа си с години.

    - Десни политики, леви резултати, или обратно. После станаха център. Но всеки знае, че са от либералните кръгове, а това е като да се явиш на избори с предварителен пасив от поне 10%. А и самата политическа неопределеност не им помага и може да стане от два стола на земята.

    - Трудно ще изчистят и обвиненията за покровителстване от Америка и обслужване геополитическите и икономическите ѝ интереси. Лично Байдън поздрави Петков; отношението им към списъка Магнитски; категоричният отказ от АЕЦ Белене; от газови ТЕЦ-ове и пр. засега само загатват за това. Но къде е гаранцията, че утре съставяйки правителство няма да ни вкарат в някой конфликт с Русия и да обслужват американските интереси по Македонския въпрос, джендърството, гейбраковете и пр.? Това ще откаже достатъчно хора да гласуват за тях.

    - Малко в повече идват маркетинговите им похвати и старание да се изкарат идеални и почтени, след като очевидно и те се забъркват в достатъчно скандали и задкулисни комбинации.

    Нередност?
  • 10
    kolevbg avatar :-|
    Боби Колев
    • - 3
    • + 4

    Поредна малка партия:

    - Не можеш за 5 месеца да намериш 300 качествени кандидати, особено когато се бориш срещу добре смазана машина за саботаж и корупция.
    Дори да приемем добронамереност от тях, мафията ще ги напълни с бушони, които да бъдат изгърмяни в подходящия момент и да нанесат максимални щети.

    - Не можеш да изградиш идеология на партия , нито политика за 4-5 месеца време и 4-5 седмици след това. 5 точки хубаво, но приоритетите се сменят всеки ден, просто реалността е такава, заложените капани са много и си гърмят един по един. Кой е виновен? Ами новите управляващи, разбира се, независимо кои са те, стига да не са на щат при мафията. Тогава дефектите се покриват просто.

    - Не можеш да събереш капитал за избори за 4-5 седмици. Това е добре описано в статията, само са забравили да добавят, че мафията си има медии, а тези двамата - нищо. Е, някой и друг добър олигарх на тяхна страна. Може и да успее. Ако успее вероятно пак няма да е задълго.

    - Вече се поставиха в зависимост от други партии, които избраха за носители. Това е почти същото като да станеш министър докато си чужд гражданин. Един път стомна за вода, втори път стомна за вода...или няма четвърта стомна или на деветото стъпало имаме съшите политиканти от които искаме да избягаме.

    Нередност?
Нов коментар