Най-важното от уикенда: Затягане на ковид мерките, партия на българите в Северна Македония

И още: Слаба активност при избора на двама нови членове на Съдийската колегия във ВСС; Полицаите със задължителен идентификационен номер

Нашивка с Наказателя върху полицейска униформа при протеста срещу правителството миналото лято.
Нашивка с Наказателя върху полицейска униформа при протеста срещу правителството миналото лято.
Нашивка с Наказателя върху полицейска униформа при протеста срещу правителството миналото лято.    ©  Георги Кожухаров
Нашивка с Наказателя върху полицейска униформа при протеста срещу правителството миналото лято.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почивните дни дадоха по-скоро вяло начало на предизборната кампания за двата вота на 14 ноември - за президент и за парламент. Това се дължи вероятно и на познатата вече ситуация, в която поредните избори ще съвпаднат с поредната ковид вълна - като при поправителен изпит заради ненаучен урок.

За новата седмица остана да се решават поредното затягане на мерките срещу епидемията, както и интригата с регистрацията на листите на "Демократична България" в Стара Загора. След решението на ЦИК, потвърдило отказа на старозагорската РИК да направи регистрацията, защото документите са внесени с електронен подпис, казусът стигна до Висшия административен съд.

В събота говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов определи решението на висшия изборен орган да не позволи регистрацията на листата на ДБ в Стара Загора като абсурдно, включително и защото 12 други районни избирателни комисии са регистрирали листите на обединението, подадени по същия начин. Томов също така очаква след взетото решение от ЦИК за проверка на регистрациите при предишните избори на 4 април и 11 юли да се открият подобни случаи.

От "Демократична България" пък съобщиха през уикенда, че са внесли жалба, подписана също с квалифициран електронен подпис (КЕП), в Административен съд - Стара Загора, срещу отказа на местната РИК да регистрира листата им. В жалбата са посочени редица неверни твърдения и са добавени нови детайли по действията на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври.

По-важните новини от уикенда

Експертният съвет обсъжда затягане на мерките в понеделник

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров свиква в понеделник извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология, на което да бъде обсъдено затягането на мерките, предложено от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Решенията за ограничения ще се вземат по области, а предложенията ще бъдат разпратени до представителите на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе обективно решение, каза Кацаров. Главният здравен инспектор предлага два алтернативни варианта за противоепидемични мерки. Единият предвижда въвеждане на сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест за COVID-19 за достъп до образователни, обществени, развлекателни, културни, спортни и други обекти. Вторият вариант е да се определят допълнителни ограничения в капацитета и да се прекратят определени дейности.

Корабът Vera Su вече замърсява водите

Превишения на допустимите норми на замърсители бяха отчетени от Министерството на околната среда и водите в района на заседналия край Камен бряг кораб Vera Su, който превозва карбамид. Пробите са взети на 60 м южно от кораба и от пункт непосредствено до носа и показват увеличено съдържание на азотни съединения. За резултатите са уведомени "Морска администрация" и областният координационен щаб. Ден по-рано край кораба се усети силна миризма на нефтопродукти и беше забелязано малко мазно петно, но до вечерта то се разнесе.

Полицаите със задължителна идентификация

Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер и на връхните си дрехи. Това предвижда промяна в инструкция на МВР, публикувана за обществено обсъждане на сайта на ведомството, съобщи "Медиапул". Причината за предлаганата промяна е, че след полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято много от полицаите не можаха да бъдат идентифицирани, защото личните им номера не се виждаха под якетата.

Ниска активност в гласуването за нови членове на ВСС от съдийската колегия

След като изборът на двама нови члена на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се провали в събота, тъй като броят на гласувалите беше под минималния праг за легитимност, изискващ половината от имащите право на глас 2202-ма съдии, в неделя повторното гласуване протича също с ниска активност, съобщи БНР. Двамата кандидати са варненският съдия Деян Денев и Марина Михайлова - съдия във Върховния административен съд. Те ще бъдат избрани, ако днес в избора са участвали една трета от имащите право на глас съдии, или 727.

Партия на българите в Северна Македония

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов обяви в събота в профила си във фейсбук, че фондацията "започва процес на изграждане на политическа партия на българите в РС Македония". В следващите седмици по думите му предстои да се сформира ядрото и да бъде излъчено ръководството на партията, която си поставя за цел "българите в Северна Македония да управляват държавата". На сайта на фондация "Македония" е посочена целта "българското и македонското общество да станат едно общество в две държави. Да се изградят мостове между нас във всички сфери на живота - икономически, културни, социални и обществени".

Идеята на фондацията беше подкрепена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев. БНР цитира думите му по време на срещата на българските медии в Рилския манастир, организирана от БТА, че с даденото право по конституция такава партия би била "единственият и правилен път, по който българите в Северна Македония трябва да защитават заедно и с българската държава своите права".

Изборите 2 в 1

Президентът Радев откри кампанията си с поход до Черни връх

Под наслов "Поход за по-справедлива България" президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и членове на инициативния комитет, който ги издигна за втори мандат, предприеха в неделя изкачване на Черни връх от хижа "Алеко" във Витоша. С това беше открита официално кампанията за преизбирането им. "Избрахме това място, защото Щастливеца е от онези българи, които повече от век вдъхновяват с родолюбие, талант и дързост. Той е гражданин на света и патриот, народопсихолог, любител на природата и ценител на красотата", каза Радев преди началото на акцията.

Кампанията на проф. Герджиков започна от Карлово

Издигнатите също от инициативен комитет и подкрепени от ГЕРБ за президентските избори проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева поднесоха цветя на паметника на Васил Левски в Карлово, след което се срещнаха със симпатизанти в местното читалище. " Тук е родена майка ми. Разбира се, това, че Левски и много други родолюбиви българи са родени тук, също беше важен аргумент, но най-вече спомените ми от детство, когато съм играл в църковния двор и съм поднасял цветя на този паметник", обясни Герджиков.

"Продължаваме промяната" ще обяви програмата си

До края на деня или най-късно утре управленската програма на "Продължаваме промяната" ще бъде качена на сайта на формацията, обяви днес пред "Нова телевизия" съпредседателят й Кирил Петков. Най-новият политически проект, основан от бившите служебни министри на икономиката и на финансите, се очаква според социологическите проучвания не само да влезе в парламента, но и да се бори за позиция, която дава възможност да получи мандат за съставяне на правителство.

Още ковид новини

Арести заради фалшиви сертификати за ваксинация

Четирима души са били задържани за 24 часа след акция за заблуждаващи сертификати за ваксинация срещу COVID-19 във Велико Търново, съобщиха от районната прокуратура през уикенда. Те са посредничели за търговия със сертификати, които са истински, но без ваксината да е реално поставена. Цената на такъв документ е била средно 500 лв., а прокуратурата продължава да разследва дали има участие на лекари в схемата.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч ще прекрати в понеделник (18 октомври) договора за поставяне на ваксини с медицинския фелдшер от филиала на спешната помощ в Ябланица, когото прокуратурата разследва за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация, съобщи директорът на инспекцията д-р Росица Милчева, цитирана от БНТ.

Фандъкова и Нинова с положителни проби

Кметът на София Йорданка Фандъкова и лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщиха, че са с положителни проби за COVID-19 и излизат под карантина. "Днес съпругът ми, който е лекар в отделение с COVID болни деца, даде положителен антигенен тест за COVID-19. PCR тестовете, които и двамата си направихме след това, са положителни. Затова в следващите дни ще бъда под карантина" , написа Фандъкова във Facebook и уточни, че и двамата са ваксинирани и нямат симптоми. Отново в социалната мрежа съобщение публикува и Нинова, която преди година лежа в болница за COVID-19. "Добре съм. Нямам симптоми, но ще остана под карантина и ще работя от дома", написа тя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ser001082454 avatar :-|
    micheal
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Пожелавам на г-жа Фандъкова да се възстанови от болестта. Също така като гражданин на София мога да кажа, че изобщо не личи кога е в отпуск и кога - не.

    Нередност?
Нов коментар