Нов директор в МБАЛ - Велинград, стар интерес към терен от 39 дка

Лекари и общински съветници подозират, че зад това стоят интересите на д-р Михаил Тиков, а целта - да овладее лечебното заведение

Общинската болница във Велинград
Общинската болница във Велинград
Общинската болница във Велинград    ©  Капитал
Общинската болница във Велинград    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е коригиран и допълнен с право на отговор от община Велинград на 29 ноември.
Право на отговор

"Истината за помощта на Общинската болница и прословутите 39 декара"

Уважаема редакция,

На 25 ноември в capital.bg е публикувана статия със заглавие "Нов директор в МБАЛ-Велинград, стар интерес към терена и от 39 дка". В нея са казани откровени неистини, засягащи община Велинград и лично кмета д-р Костадин Коев. Не е потърсена другата гледна точка и за това настояваме за право на отговор.

Правят впечатление противоречията между публикацията и реалността, които са отразени в статията чрез думите на д-р Данчо Гурдев.

Цитираният д-р Данчо Гурдев със думите си: "Изпратихме молба до кмета и до общинския съвет за ремонтирането на последните два етажа от ДКЦ-то, за да преместим там ковид-отделението, но отново ни беше отказано.." откровено лъже и заблуждава Вас и Вашите читатели, като твърди, че Общината и лично кметът е отказал да подпише документи до здравното министерство за помощ към Общинската болница.

Всъщност истината е съвсем различна.

Ръководството на община Велинград изцяло подкрепя изграждането на ново ковид-отделение, тъй като настоящото такова заема територията на вътрешно, неврологично и детско отделения в сградата на болницата. МБАЛ-Велинград поема здравното обслужване на жителите на още три общини - Сърница, Ракитово и Якоруда. Община Велинград с поредица от свои действия и решения, които ще цитираме по долу, както и приложените официални документи /писма/ е осигурила помощ на МБАЛ-Велинград:

1. Взето е Решение № 298 от 12.11.2020 г на ОбС -Велинград за обособяване и преустройство на ковид-отделение на третия етаж в сградата на "Медицински център -Велинград" и извършване на СМР за изграждане на асансьорна клетка за сметка на "МБАЛ-Велинград" ЕООД. Във връзка с това решение на ОбС-Велинград, кметът на община Велинград д-р Костадин Коев изпраща писмо до Министерство на финансите с наш Изх. №04-19/119 от 17.12.2020 г. с искане за осигуряване на средства за СМР, изграждане на асансьорна уредба, инсталация за медицински газове, медицинско оборудване, апаратура за реанимация и др.

2. Два месеца по-късно - на 17 февруари 2021 г. - кметът д-р Коев изпраща ново писмо с Изх. №04-00/33 -17.02.2021 г , но този път до Министерство на здравеопазването, въз основа на същото решение на Общински съвет -Велинград, с искане за осигуряване на средства за ремонт, изграждане на медицинска газова система, асансьор и др.

Внушенията в тази посока продължават с още едно твърдение: " Болницата не е получила никаква подкрепа от общината във връзка с пандемията", което също ще опровергаем като поредната лъжа:

С решение № 121/16.04.2020 г на Общински съвет-Велинград са удължени сроковете за погасяване на три безлихвени заема, предоставени в предишни периоди в рамките на двата мандата на д-р Коев като кмет. Остатъчната сума по заемите е на обща стойност 159 000 лв. Този акт сам по себе си е вид финансова подкрепа за болничното заведение, именно по време на кризата с Ковид-19.

Благодарение на финасовата оздравителна програма на Община Велинград, която касае и всички нейни търговски дружества, в това число и МБАЛ-Велинград, множеството финансови задължения към доставчици са погасени.

В статията правите внушение, че цитираме: "целта е лечебното заведение да се докара до фалит" и "опит то да се овладее от собственика на верига от болници". Тази информация не отговаря на истината, защото политиката, която води кметът Коев с неговият екип, е за запазване на МБАЛ - Велинград. Още през първия си мандат, когато се установи, че финансовото състояние на общинската болница не е добро, д-р Коев инициира създаването на комисия, която да работи в посока стабилизиране на здравното заведение. Годишните финансови отчети на МБАЛ - Велинград за последните 5 години са с положителен баланс. Създаден е нов общински медицински център, в който работят лекари от "МБАЛ - Велинград", и с услугите си той допълва и завършва цикъла на възстановяване след болничното лечение. Най-голямото доказателство срещу неверните твърдения е решение №21/25.01.2018 г. на ОбС - Велинград. С него имотът, върху който е построена четириетажната сграда на болничното заведение, е изключен от капитала на "МБАЛ - Велинград" ЕООД и става отново общинска собственост. Така, че прословутите 39 декара за които се твърди, че са обект на особени интереси, са собственост на община Велинград, а не на МБАЛ-Велинград!

Не приемаме нито едно от лъжливите обвинения, които се разпространяват от уважавана медия като Вас, и се надяваме в бъдеще при подобни твърдения да търсите всяка една от заинтересованите страни, за да може вашите читатели да си изграждат правилна и обективна картина, а не да бъдат тенденциозно информирани с неистини.

Днешното заседание на Общинския съвет във Велинград започна бурно и със скандал. В залата имаше масирано присъствие на лекари от МБАЛ - Велинград, и граждани от инициативния комитет "Да работим за Велинград", а причината беше предложението за смяна на временно изпълняващия длъжността управител на общинското лечебно заведение д-р Иван Динев.

По време на продължилата около час бурна дискусия лекари и граждани обвиняваха кмета и част от общинските съветници в опит чрез рокадата "да обслужат частен интерес". Подобни обвинения си отправяха и самите общински съветници по между си. В крайна сметка решението за смяната на д-р Динев мина на косъм. "За" него гласуваха 15 общински съветници, а 14 бяха "против". Подкрепилите решението бяха от ГЕРБ, ДПС и четирима техни колеги, избрани с листата на партия "Глас народен". (На 30 ноември лидерът на партия "Глас народен" Светослав Витков изпрати опровержение според което на 4 ноември формацията е "снела правото на четиримата общински съветници да представляват ПП "Глас народен",заради системните им действия, които не са координирани с ръководството на партията и водят до дискредитация й. От партията прилагат и уведомление до председателя на велинградския общински съвет. Групата на четиримата вече се казва "Глас за Велинград", въпреки че на сайта на общината, те все още се водят като представители на "Глас народен".)

Освен че рокадата е изненадваща за лекарите в болницата във Велинград и за част от общинските съветници, те смятат, че зад това се крие поредния сценарий за фалит на лечебното заведение и опит то да се овладее от собственика на верига от болници в страната д-р Михаил Тиков, който от години има апетити към него.

Този сценарий според тях започва с медийните публикации за финансови нарушения в болницата в края на миналата седмица, продължава със светкавично внасяне на проекторешение за освобождаване на управителя от близък до д-р Тиков общински съветник и след това с бързото му придвижване за гласуване като допълнителна точка в дневния ред на заседанието на общинския съвет този четвъртък. Още повече че за временен шеф на болницата беше предложен д-р Атанас Ташев, който преди години е бил управител на МБАЛ - Велинград, а сега работи в МБАЛ "Здраве", чийто собственик е д-р Тиков. А пък предложението за назначаването му беше направено от общинския съветник Тодор Ушев, който е и управител на болницата на д-р Тиков.

Така на практика смяната на д-р Динев се оказа третата рокада на управител на общинското лечебно заведение в рамките на една година. При това само два месеца преди да се проведе конкурс за нов управител на болницата.

Изненадващото искане

Проекторешението за смяна на временно изпълняващия длъжността управител на МБАЛ - Велинград, д-р Иван Динев беше внесено изненадващо на заседанието на комисията по образование, култура, здравеопазване и социална политика в понеделник. Един от аргументите за смяната на временния управител, само няколко месеца след като беше назначен на поста, е "тежкото финансово състояние" на болничното заведение. Другият мотив е, че д-р Динев "живее в София и работи в друго лечебно заведение", а на болницата й трябва "човек, който да взема ежедневни управленски решения".

В повод за исканата рокада обаче се превърнаха медийни публикации в края на миналата седмица, в които се твърди, че зам.-председателят на общинския съвет във Велинград и председател на местната организация на БСП Венко Бозев, който е и началник-поддръжка в МБАЛ - Велинград, е получавал неправомерно 1000 лв. върху заплатата си, които се дават на лекарите на първа линия за борбата с ковид, без да е медицинско лице. Пред телевизия "Bulgaria ON AIR" управителят Иван Динев уточнява, че Бозев е получил два пъти бонуси - веднъж през ноември 2020 г. и след това през февруари 2021 г. и те са за работа в ковид зоната, като това е ставало при предишния управител на болницата и по стария регламент, който е позволявал немедицински лица да получават допълнителните средства. Бозев пък смята, че целта на атаката срещу него е да се компрометира ръководството на болницата. "Знае се много отдавна, че има апетити към общинската болница", казва той пред телевизията.

Тези публикации бяха придружени и с обвинения към зам.-председателя на Общинския съвет Екатерина Каферинова и Александър Даскалов от Земеделския народен съюз, че "се готвят на същото заседание на общинския съвет да променят статута на сови семейни имоти в с. Драгиново и във велинградския квартал "Чепино", за да предприемат строителство върху тях".

Кой иска смяната на управителя на болницата

Любопитно е обаче, че вносител на решението за смяната на управителя на болницата е общинският съветник от партия "Глас за Велинград" д-р Костадин Паунов, който работи в МБАЛ "Здраве"- Велинград, чийто собственик е д-р Михаил Тиков. Тя се намира непосредствено до МБАЛ - Велинград. Общинските съветници на тази формация във велинградския общински съвет са четирима и са известни като "групата на д-р Тиков", защото на още един от тях той е работодател. Това е д-р Тодор Ушев, който е и управител на болницата на Тиков във Велинград.

По тези причини лекари от общинската болница във Велинград подозират, че опита за поредната смяна на управителя има други цели. "От месец и половина се правят опити за дестабилизиране на болницата, основно от страна на частната болница. Управителят й д-р Ушев присъства на всяко едно събрание на нашата болница и се опитва да влияе върху управлението й.", каза за "Капитал" д-р Данчо Гурдев. Според него в случая има и конфликт на интереси, защото лекар от частна болница, който е и общински съветник, предлага смяна на управителя на общинската болница.

По повод планираната смяна на управителя персоналът на общинската болница излезе с декларация, в която се казва, че целта е лечебното заведение да се докара до фалит, а не да се овладее болницата. Според лекари тези опити се правят за пореден път като апетитите са за земята, която е 39 дка, намира се в центъра на курортния град и на територията й има минерална вода.

Лекари припомнят, че интересът на д-р Тиков към общинската болница не са от вчера. Преди години той предложи да се създаде публично-частно партньорство между фирмата му "Булфарма", в което да се прехвърлят 51% от собствеността на общинската болница, но предложението му не беше прието. Към съмненията, че болницата се води умишлено към фалит, д-р Гурдев прибавя и това, че тя не е получила никаква подкрепа от общината във връзка с пандемията.

"Отправихме запитване към общината за изграждане на кислородна инсталация. Пускането на съобщението беше умишлено забавено и не се отпуснаха пари. Изпратихме молба до кмета и до общинския съвет за ремонтирането на последните два етажа от ДКЦ-то, за да преместим там ковид отделението, но отново ни беше отказано. Само преди месец болницата беше включена в списък от 150 лечебни заведения, които да получат субсидия от Министерство на здравеопазването. Субсидията за нашата болница беше предвидена да бъде около 160 хил. лв. Документите бяха готови и единствено трябваше да се сложи подписа на кмета като принципал. Той отказа да го постави", казва д-р Гурдев.

Той твърди още, че натиск върху болницата се оказва и по линия на регионалната здравноосигурителна каса в Пазарджик, която за последните два месеца е правила четири проверки на болницата за едни и същи клинични пътеки, което е прецедент.

Скандалите в общинския съвет

Без директно да назовават името на д-р Тиков, подобни намеци, свързани с неговите интереси, имаше и в изказването на общински съветници, противници на смяната на управителя, а един от тях нарече вносителите на решението "тиковчета". Каферинова ги обвини, че това решение е в полза на "частен интерес" и заяви, че въпреки публикацията, тя няма да го подкрепи. Други нейни колеги пък изтъкваха факта, че болницата обслужва околните села и жителите на пет общини и, ако лечебното заведение фалира, тези хора няма къде да се лекуват.

Смяната на управителя разцепи и групата на общинските съветници от ГЕРБ като двама от тях се обявиха против решението. "Сега не е момента да се сменя ръководството на болницата, а и лекарите застават зад сегашния управител. Аз съм гласувал за смяната на д-р Ташев като управител на болницата и сега няма да гласувам за връщането му.", каза и председателят на общинския съвет от ГЕРБ Любомир Перчинков. В залата присъства и счетоводителят на болницата Николай Русев, който заяви, че по време на управлението на Ташев през 2015 г. болницата е била на загуба от 550 000 лв и е имала задължения в размер на 1.3 млн.лв. "За 2020 г. болницата е на печалба от 195 хил.лв и има 600 000 лв. задължения", добави той.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев от ГЕРБ пък гарантира, че още през 2018 г. сградата на болницата и земята са извадени от капитала на дружеството.

Д-р Тиков отрича да има интерес към болницата

Пред "Капитал" д-р Тиков отрече да има интерес към общинската болница. "Нямам никакво отношение към проблема. Това са инсинуации на засегнатите общински съветници с имотни проблеми. Единственото общо между двете болници е, че се намират в един двор. Това, че председателят на комисията, която предлага смяната, работи при мен, не означава нищо, той е един общински съветник и неговото предложение трябва да бъде одобрено. Нашата болница има 140 легла, както и общинската, но развива много по-голяма дейност и това е единственият ми интерес във Велинград", заяви д-р Тиков.

Веднага след решението граждани на Велинград започнаха организация за събиране на подписи с искане решението на общинския съвет за смяната на управителя на болницата да бъде върнато от областния управител на Пазарджик.