Сун Дзъ и изкуството на коалиционните преговори

Какъв е процесът, по който се върви към създаване на мнозинство и избиране на правителство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да има коалиция, всички партии в нея в някаква степен трябва да се чувстват като победители. Това беше едно от основните послания на политолога Иван Кръстев седмица преди да започнат преговорите за кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". В интервюто си за "Свободна Европа" той разви и тезата, че страната има нужда от разговор, който да препотвърди определен тип консенсусни позиции.

Дали хората от екипа на Кирил Петков и Асен Василев са прочели казаното от Кръстев, или просто има съвпадение в начина на мислене, но преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" започнаха именно по този начин - в търсене на консенсусна визия и конкретни мерки в 18 области. Дебатът е публичен, а в него думата имат първо най-малките коалиционни партньори. Както обясни и самият Петков, идеята е на масата да няма разграничение според това коя партия колко места има в парламента, а да се чуе гласът на всеки, без разделение между победители и победени.

Това е радикална промяна в начина, по който се водят дебати и се взимат решения, с сравнение с последните 12 години при управлението на Борисов. В момента ставаме свидетели как правенето на политика се рестартира, след като при ГЕРБ то беше сведено предимно до спонтанни еднолични решения на лидера, взимани по интуиция и със стремеж да се предусетят масовите предпочитания. В контраст с това в момента се провеждат технократски дебати, които са базирани на факти и експертизи, а не на ирационални предпочитания и скрити интереси. Тези позабравени практики сега се появяват под формата на цивилизован дебат между формации, които понякога дори се намират на двата идеологически полюса.

Два дни след началото на маратона от преговори, който започна във вторник и трябва да приключи в събота, изглежда като да е намерена поне първоначалната формула за обединение на четири иначе не чак толкова еднородни формации - "Демократична България", "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ". Крайната цел е да бъде създаден нещо като план за реформи през следващите четири години, който да очертае проблемните области и най-реалистичните мерки за решаването им. Документът трябва да постави основата на коалиционно споразумение и да остави червените линии, които бъдещото управление не трябва да пресича. И както стана ясно по време на срещите - консенсусните точки от всяка отделна дискусия първо ще бъдат оформени и разпратени на партиите за съгласуване, а след това ще станат и публични.

Как се намират пресечните точки за обединение

Тематичните срещи, които се излъчват на живо във фейсбук и са достъпни за гледане от всеки, следват един и същ алгоритъм: Всяка формация участва с по трима или четирима излъчени от нея експерта, като водещ е или Кирил Петков, или Асен Василев. Партиите представят своите идеи, обобщават се в един общ списък, след което се разискват една по една с идея да се включат гледните точки от всички ъгли на отделните партии или да изключат спорни/деликатни формулировки. Идеите, които не срещат подкрепа от останалите формации, отиват в отделен списък. В процеса на преговори стана ясно, че тези теми ще бъдат обсъдени в събота на лидерска среща.

Повечето разговори продължават по-дълго от първоначално определените три часа. На моменти има и спорове, но два дни и осем дискусии по-късно изглежда, че като цяло консенсусът продължава да е водещ.

За да бъде запазен и продължен диалогът, на моменти ПП като че ли прибягват до дребни хитрини - темите, които са спорни и изискват експертна оценка (например има ли икономически смисъл в нова АЕЦ), се записват с уточнение, че ще бъдат обсъдени допълнително. Отсега личат и разделителните линии например между исканията за повече социални политики от страна на БСП и по-прогресивните десни искания на представители на "Демократична България" и на моменти "Има такъв народ".

Засега обаче формулата на преговорите изглежда като да е добре измислена. Допълнително стимулиращ фактор за конструктивността е обстоятелството, че дебатите се излъчват онлайн, официалните гледни точки на различните политически играчи остават записани "за историята" и периодично могат да им бъдат припомняни. И ако до събота диалогът се запази и се създаде общ смислен програмен документ, очевидно преговорите ще преминат към следваща фаза - разпределение на постове и отговорности.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Според друга китайска мъдрост , не бил важен цвета на котката , важно било да лови мишки ! Ама тука нямаме котка а химера ...

    Нередност?
Нов коментар