Преговорите за кабинет: Северна Македония и Русия предизвикаха спорове, но се стигна до съгласие

Ще имаме огромен напредък през следващите 4 години, обеща лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в края на последната от 18-те работни групи

С темата за външната политика първата част от преговорите за съставяне на кабинет приключи
С темата за външната политика първата част от преговорите за съставяне на кабинет приключи
С темата за външната политика първата част от преговорите за съставяне на кабинет приключи    ©  Георги Кожухаров
С темата за външната политика първата част от преговорите за съставяне на кабинет приключи    ©  Георги Кожухаров

Искаме да наложим нов бранд на България - страната, която успя най-бързо да изкорени корупцията. Това беше посланието на "Продължаваме промяната", с което те отвориха своя пакет от предложения във външната политика.

Последната от 18-те преговорни групи за нов кабинет започна в късния съботен следобед и предизвика много по-малко сериозни спорове, отколкото предварително се очакваше. За сметка на това дебатът по окончателно одобрение на точките продължи близо 7 часа, като повечето спорове бяха около дребни детайли или формулировки.

Партиите - ПП, ИТН, БСП и ДБ - се обединиха малко или много около фразата на дипломата Стефан Тафров, че "няма външна политика без стабилна вътрешна такава". От ПП посочиха ясно, че смятат предстоящото изчистване на българската държава от корупционни практики за мощен външнополитически инструмент, който да помогне за новия имидж на България и новите ѝ отношения с партньори. "Искаме да сме пример за държавите в региона, да бъдем виждани като лидер. Ние имаме технологичните възможности, ако изчистим и институционалната среда, няма да има кой да ни спре", заяви Даниел Лорер от ПП.

В края на изморителната последна среща Кирил Петков заяви, че по всички теми от национален интерес през изминалата седмица е бил постигнат "огромен напредък" и партиите нямат различия по основните неща. България ще е различна страна в края на следващите 4 години, обеща той.

Двете най-спорни и горещи теми бяха ясни предварително: "Северна Македония (РСМ)" и "Русия". Партиите обаче явно са с нагласата да търсят общ тон, защото нито една от двете теми не предизвика разгорещен дебат - въпреки няколко закачки между "Демократична България" и БСП.

Северна Македония

По темата за започването на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, която се чака с особен интерес както от Брюксел, така и от Скопие, България затвърди позицията, че иска от съседната страна да започне да изпълнява условията, поставени в декларацията на 44-ото Народно събрание.

Стефан Тафров от ДБ предложи пътна карта с конкретни искания към Скопие, които да са измерими в близко бъдеще и да могат да се комуникират добре. Димитър Гърдев от ИТН допълни, че договорът (особено частта, че нямат малцинствени и териториални претенции, прекратяването на езика на омразата и др.) трябва да остане основа на преговорите за присъединяване. БСП в лицето на Кристиян Вигенин настояваха да се спомене рамковата позиция, одобрена от предишния кабинет, в която са доста по-детайлни исканията към Скопие.

ПП пък заявиха, че искат по възможно най-бърз начин да започнат да заседават икономическите комисии между двете страни, където да бъде поканен истинският бизнес, който работи със и в РСМ. Отделно да бъде започнато сближаване чрез транспортни мерки като директна авиолиния София - Скопие и завършване на Коридор 8. Заговори се за комисия за реабилитация на гражданите с българско самосъзнание и такава за граничните райони. Даниел Лорер поиска обмяна на архиви между двете страни за разкриване на историческата истина.

В крайна сметка в документа беше записано освен това и искането за гаранции от страна на съседната държава за трайна защита от дискриминация на гражданите на РСМ с българско самосъзнание.

Руската мина

Най-спорната точка беше предложението на БСП да се работи активно за свалянето на режима на санкции от страна на ЕС към Русия и обратното. Това срещна съпротивата на "Демократична България", като ИТН и ПП предложиха компромис - да се заяви, че България ще работи за възстановяване на отношенията с Русия в рамките на политиката на ЕС.

Проблемът с Русия експлодира и на още няколко момента - например при обсъждането на ситуацията в Черно море, когато БСП поискаха да се запише, че България ще работи за деескалация на конфликтите, визирайки Украйна и Русия, докато от ДБ застанаха на позицията, че искат вътре в точката да пише "в рамките на НАТО".

В крайна сметка тези неща бяха минати доста умело от водещия разговора Кирил Петков, който се опитваше да намери бърз компромис, приемлив от всички, дори по такива теми. Беше записано и че се очаква България да иска връщането на архивите от Втората световна война, конфискувани от съветската армия.

Българите в чужбина

Българите в чужбина също бяха на фокус - разбираемо за партии като ИТН и ПП, които разчитат силно и на симпатиите на този електорат. Тук дискусията се раздели на две - историческите български общности в места като Украйна и Молдова и новите такива общности на скоро емигрирали.

Павела Митова от ИТН предложи културните институти като средство за културна дипломация и създаване на мобилно приложение за българите в чужбина. От ДБ заявиха, че стратегията от 2014 г. не се изпълнява, искат пълноценно участие на тези граждани в политическия живот с отделен избирателен регион, пасивно изборно право, гласуване по пощата и дистанционно, както и съставяне на Национален съвет на българите по света.

БСП пък поискаха преструктуриране на Държавната агенция за българите в чужбина, вливането й към външно министерство и повече пари за културни дейности в чужбина, особено в Украйна и Молдова.

ПП се съгласиха с реформата в ДАБЧ, като посочиха, че кадър оттам е бил санкциониран по "Магнитски". Партията има две идеи, с които да мотивира българите в чужбина да се завърнат в родината си. Първата е доброволен регистър на хората в чужбина, в който те да се записват с местоположение и квалификации - така, когато чуждестранен инвеститор поиска да дойде, правителството ще може да му предоставя хора в собствената му държава, които биха могли да му помогнат. И втората е т.нар. фонд "Стамболов", по името на българския държавник, който ще дава стипендии на българи да учат в престижни чужди университети срещу ангажимент след това да се върнат за поне 5 години в България.

Реформа във Външно

Партиите се обединиха около нуждата от реформа в дипломатическата служба. Най-наболели се оказаха консулските услуги - ИТН и ПП посочиха, че хората получават неадекватна консулска услуга като местонахождение и обслужване.

ПП поиска да се прегледа като цяло обучението на служителите, както и системата за атестации, въвеждане на оценка от самите граждани и разширяване на броя на почетните консули.

ИТН обърнаха по-специално внимание на нуждата от оптимизиране на вътрешните звена, пропуски с програмата за кариерно развитие на младите дипломати; конкурсите и корупционните практики, които произлизат от тях, ниското ниво на заплатите в министерството.

Димитър Гърдев от ИТН подчерта, че външно министерство вече е готово с преглед на службата, който включва предложения за нови приоритети на външната политика и промени в устройствения правилник. Според него тези действия трябва да бъдат одобрени и от бъдещото Народно събрание и да има консенсус по тях от политическите партии.

След кратък спор партиите се разбраха, когато се сформира парламент, коалицията да прегледа този анализ и да одобри стратегическите насоки в него.

ЕС

Темата за Европейския съюз присъстваше в разговорите, като не беше напълно ясно дали това е външна или вътрешна политика.

Партиите бяха единодушни, че страната ни трябва да престане на бъде обект и да стане субект в правенето на европейски политики. От "Демократична България" заговориха за обща полицейска служба и разузнавателна агенция, както и за обща отбрана, които бяха препотвърдени и от ИТН, с изключение на разузнаването.

Беше постигнат консенсус, че не искаме Европа на две скорости, нито данъчна хармонизация.

Във финалните точки беше записано и влизането в Шенген и еврозоната, но с разяснителна кампания и мерки за подкрепа на населението (което не беше уточнено, защото е работа на групата по финанси).

Точки на споразумението

(както бяха чути от репортерите на "Капитал")

  • Външната политика като субект, а не като обект.
  • Затвърждаване на геополитическата принадлежност на България към ЕС и НАТО (координирано с отбранителната стратегия на България).
  • Запазване на добросъседските отношения с Турция; защита на човешките права и с респект към МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО (включително правата за предоставяне на политическо убежище).
  • Подобряване на двустранните отношения с Великобритания в координация с политиката на ЕС.
  • Равноправни отношения с Русия, основани на принципите на международното право, настояване на връщане на българските архиви.
  • Засилване на връзките с Украйна с фокус върху правата на българските общности (и в региона).
  • Задълбочаване на отношенията с Индо-Пасифик, диалога с Африка и др.
  • Стратегическо сътрудничество със САЩ (включително работа по премахване на визите).
  • Развитие на взаимоизгодно сътрудничество с Китай в съответствие с политиките на ЕС (включително по формат 17 +1?).
  • Реформиране на европейската политика по миграция и убежище.
  • Влизане в Шенген и еврозоната в съответствие с финансовата ни политика.
  • Подкрепа на механизма за върховенство на закона в ЕС.
  • Подкрепа за Зелената сделка на ЕС в полза на конкурентоспособността на българската икономика.
  • Активно участие в следните проекти: Конференцията за бъдещето на Европа, наука и иновации, обща сигурност и отбрана, обща полицейска служба.
  • Обща енергийна политика.
  • Съхраняване на националната компетентност при определяне на данъчните ставки.
  • Недопускане на Европа на две скорости.
  • Насърчаване участието на българите в чужбина в изборния процес чрез улесняване и сигурно гласуване.
  • Преглед на съществуващото законодателство за българите в чужбина.
  • Да се изработи външнополитическа стратегия.
  • Подобрение на състоянието и управлението на имотите в чужбина.
  • Възстановяване на отношенията с Русия в рамките на политиката на ЕС.
  • Онлайн подаване на молби за визи.
  • Реформиране на ДАБЧ.
  • Обсъждане на прегледа на дейността на дипломатическата служба в коалиционен формат.
  • Засилване на ролята на МВнР за засилване на външноикономическите връзки, привличане на инвестиции и енергийната сигурност.
  • Промотиране на българския туризъм.
  • Активно участие в преговорите за членство в ОИСР до 2023 г.
  • Активна подкрепа за искането на обезщетения на тракийските бежанци.
  • Координирана политика към съседните страни, която да е финансово обезпечена.
  • Подкрепа за деескалация на конфликтите в Черно море в рамките на ЕС и НАТО.
  • Привличане на поне една европейска агенция в България.


Македония

Потвърждаване на единната позиция на България

Нейното надграждане в конструктивен дух

Обмен на архиви между двете страни

Създаване на двустранни комисии, предвидени в договора за добросъседство

Привличане на истинския бизнес, който работи между България и Македония, за да работи в икономическата комисия, като част от сближаването

Самолетна линия между Скопие и София

Работа по завършването на Коридор 8

България очаква от РСМ гаранции за трайна защита от дискриминация на гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ldt32646647 avatar :-|
    ldt32646647
    • - 2
    • + 6

    Очевидна е зависимостта на ПП и ДБ от Америка. Първо, къде са се разбързали с Македония, България нема закъде да бърза, ние сме си в ЕС.

    Второ, опитват да разводняват дискусията с изсмукани от пръстите несвързани неща като бизнес, директни полети и пр. Тези въпроси не могат да са част от нашите условия за допускането им до преговори за ЕС, защото и двете държави искат да развиват икономически и транспортни връзки помежду си. Такива дискусии могат да си вървят паралелно, но немат никакво отношение към ветото.

    А и ние и без друго немаме особен икономически интерес там, това е един малък пазар с ниска покупателна способност, в сравнение с останалите ни съседи. Пък и те вече търгуват с нас безмитно, туристите им идват без визи и т.н. Членството им в ЕС не би променило кой знае какво.
    Нито пък към Македония водят важни и натоварени транспортни коридори, че да бъдат приоритет. Какви полети до Скопие при 160 км. разстояние по въздух? Поредните небивалици на ПП.

    РСМ изгражда своята история, език и етническа идентичност чрез кражба и фалшифициране на българските. Това е основният проблем за нас и докато не се промени нема смисъл изобщо да се преговаря за вдигане на ветото. След това идва антибългарската пропаганда, дискриминацията на гражданите с българско самосъзнание и малцинствените им претенции. Всичко останало са алабализми за отвличане на вниманието от опитите за измяна на българските интереси.

    Нередност?
  • 2
    ldt32646647 avatar :-|
    ldt32646647
    • - 4
    • + 5

    ДБ немат нищо против България да бъде включена в конфликта между Америка и Русия заради Украйна и дори настояват да се случи с желанието си за повече американски и натовски войски на наша територия. Това е национално предателство. В навечерието на зреещ конфликт искат насила да вкарат България в него, превръщайки я в жива мишена.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Видимата цел на П-образните разговори, предавани директно, беше да е контрапункт на задколисните догодоври, които отвратиха народа от партийното.
    От друга страна се видя отново с какъв капацитет разполага партийното. Ами с много скромен. Същият, който отвращаваше доскоро.
    Какво могат да измислят друго БСП енергийните експерти, освен АЕЦ? Ама с каква технология? Щото с тия зачулените реактори май вече не става.
    Какво може да измисли експертизата на ДБ Шаламанов и Тагарев, освен да обявим война на Русия?

    На седянката може най-пищните глупости на партиите да не са приети, но няма никаква гаранция, че с упоритото им вадене от ръкава отново и отново няма да блокират в удобен момент лелеяното редовно правителство?

    Какво ще правим с БЮРМ? Ще откриваме губеща авиолиния София-Скопие или ще продължим да натискаме за езика на омразата? Всъщност София (както и Атина на времето) нищо не губи от отказа си. Най-много да поспечели нещо. Ако новите не се огънат на западния натиск.

    Всъщност БЮРМ ще е лакмуса.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    *задкУлисните

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    ...Искаме да наложим нов бранд на България - страната, която успя най-бързо да изкорени корупцията...

    Ще зашишат лай ...о в непрозрачен целофан !

    Нередност?
  • 6
    rlo231090353 avatar :-?
    rlo231090353
    • - 3
    • + 2

    руснаците казват: паживьом, увидим.
    турците: интереса клати феса.
    сърбите: барайте си правата.
    българите / ние /: не ща аз да съм добре, а комшията да е зле.
    и още: кой каквото си направи, никой друг не може да му направи.

    Нередност?
  • 7
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 2
    • + 2

    Не съм съгласен с точката за еврото. Никой не иска еврото. Хората искат да се запази българския лев и финансовия ни суверенитет.
    Стига сме рушили и раздавали. Трябва да запазваме и надграждаме.

    Раздадохме си цялата банкова система на чужди банки. Би трябвало 70% от банките да са български, а да са допуснати до 30% чужди.

    Да не изреждам по отрасли какво е положението.

    Трябва да има най-малко референдум с въпрос: “Искате ли България да запази българския лев или да приеме еврото?”

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#7] от "Данчо":

    "Никой не иска еврото." Кой Ви каза, че никой не иска еврото? Аз например го искам.

    Нередност?
  • 9
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#8] от "evpetra":

    Абсолютно никой от моите познати и приятели не иска еврото.

    Имам предвид абслолютно никой.
    100% искат запазване на лева, казвали са го, споменавали са, коментирали са.
    Аз не познавам нито един, който иска да приеме еврото.

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#9] от "Данчо":

    Абсолютно никой от моите познати и приятели не иска еврото.

    "Имам предвид абслолютно никой.
    100% искат запазване на лева, казвали са го, споменавали са, коментирали са.
    Аз не познавам нито един, който иска да приеме еврото."

    Е, Вашите приятели не са "всички". Те вероятно не излизат от България, а на мен и на моите приятели и колеги ни е омръзнало да обменяме валута. Ние искаме поне в Европа да пътуваме без тази грижа.

    Нередност?
Нов коментар