Архитектът на проекта за хотел "Щастливеца": старо мое задание, което няма да се реализира

Визуализация на нов обект на Витоша предизвика лавина от негативни коментари в социалните мрежи. Собственикът Воденичаров не даде коментар. Журито реши да извади от конкурса проекта, докато се разясни казуса с инвеститора. (обновена в 22:01)

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визуализация на проект на нов хотелски комплекс "Щастливеца" на Витоша предизвика силно възмущение в социалните мрежи през изминалия уикенд. Информацията беше споделена от организаторите на конкурс The Balkan Awards of Tourism Industry 2021 - PR агенция "ВИП Комюникейшън".

Тя се появи като финалист в една от категориите на конкурса - за туристически проект и иновации, а самото събитие тепърва предстои - на 2 декември в хотел "Маринела".

Идейният проект за комплекс би трябвало да се намира на мястото на стария хотел "Щастливеца", който беше в съседство с хижа "Алеко" и станцията на Симеоновския лифт. Той беше приватизиран през 1995 г., а през 2007 г. взривен от собствениците. Това не е първият път, в който за хотел "Щастливеца" се появяват визуализации.

По-късно от организаторите на конкурса изпратиха информацията, че "във връзка с номинацията на хотел Щастливеца журито взе решение да извади от конкурса проекта, докато се разясни казуса с инвеститора".

Какво казва архитектът

Пред "Капитал" архитектът на настоящия проект Антония Христова коментира, че проектът няма да бъде реализиран. Работила е по него преди 4 години, като заданието за идейното проучване, съобразено с парцела, е било предоставено от университета, в който е учила. Тя допълни още, че не знае кой е собственик на терена, както и какви са неговите намерения.

"Хората да бъдат спокойни. Това е идеен проект. Той няма да бъде реализиран. Няма входирано инвестиционно предложение. Няма входирано сериозно намерение", казва Христова. Тя добавя, че е била поканена да го представи в конкурса, тъй като преди това е печелила и друга награда в друга категория.

Допълнително напрежение по темата се създаде от съвпадения на имена: архитектката работи за пловдивската фирма "Проарх", като името е аналогично с компанията на бившия главен архитект на София Петър Диков - "Проарх".

Предположенията за появата на визуализацията сега е идеята е да се тества общественото мнение.

"Капитал" се опита да се свърже със собственика на имота "Алеко Щастливеца" Веселин Воденичаров, като според данните в Имотния регистър тъй продължава да се води такъв, но не получи обратна връзка в рамките на днешния ден.

Пред "Дневник" дирекцията на Природен парк "Витоша" пък е потвърдила, че няма внесено инвестиционно намерение за строителство в имота на бившия хотел "Щастливеца".

Продажбата на една легенда

"Щастливеца", построен в края на 60-те години, е приватизиран от тогавашния Комитет по туризъм през 1995 г. Хотелът беше продаден като обект - обособена част от държавното дружество "Алеко спорттур". Купувач става фирмата "Милтън", част от структурата на "Трон". Впоследствие купувачът не успява да осигури пари за ремонта и препродава дружеството на Веселин Воденичаров.

Областният управител пък продава парцела. Сделката за продажбата на земята под легендарния хотел с размер 7500 кв.м е от 30 април 2004 г. Купувач на имота е "Алеко Щастливеца". Старо разследване на "Капитал" показва, че фирмата е купила парцела за сумата 113 000 лева, като със съгласието на областния управител 75% от цената е била платена с компенсаторки.

В едно от интервютата си Воденичаров е заявявал, че земята е трябвало да бъде продадена още при приватизацията на хотел "Щастливеца" през 1995 г. "Ние правим големи усилия за възстановяване на "Алеко Щастливеца". Имало е възможности той да се възстанови като един тризвезден хотел. Това ще бъде, буквално казано, едно ограбване на софиянци. Защото аз лично смятам, че вече в София има една прослойка от хора, които в пълния смисъл на думата имат европейски поглед за това какво трябва да се очаква от един планински курорт. Така че хотелът "Щастливеца" трябва да бъде изграден по друг начин. Не е възможно да бъде изграден по начина, по който той е създаден в края на 60-те години", коментира преди години Воденичаров.

Съвременна Витоша

В крайна сметка през 2007 г. хотелът е разрушен.

Един от документите на МОСВ показва, че през 2009 г. има входирано инвестиционно предложение за възстановяване на хотелски комплекс "Щастливеца" на "Алеко Щастливеца", който включва 6 етажа и 216 легла и 105 подземни и 52 надземни паркоместа, както и три басейна и конферентен център.

През 2016 г. в конкурса ARCH2O Students Week се появи проект за "Щастливеца" на млада архитектка Елизабет Ерменкова за хотел с кристални форми.

Последната визуализация, станала популярна през изминалия уикенд, предвижда сградата да минава над морените, а двете тела да са свързани посредством вътрешен остъклен мост, като фасадата е изцяло остъклена. Хотелът е с голям СПА център, витамин бар, нощен бар, голям покрит басейн с панорамна гледка към София и планината, магазини и фризьорски салон.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2

    "Един от документите на МОСВ показва, че през 2009 г. има входирано инвестиционно предложение..."

    Е-е, и Капитал възприе жаргона на Искра Фидосова!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-P
    evpetra

    О-хо, тук има двама почитатели на Фидосова! Същите сигурно се възхищават и на Цецка, и на Дани Ръбъла, и на тяхното слънце, разбира се - Тиквата!

    Нередност?
Нов коментар