Структурата и съставът на правителството вече се очертават

Логично "Продължаваме промяната" ще управлява най-много министерства, но партията на Слави Трифонов може да вземе джакпота от ресурсните

Намерението на Кирил Петков и Асен Василев е да обявят кабинета в началото на седмицата.
Намерението на Кирил Петков и Асен Василев е да обявят кабинета в началото на седмицата.
Намерението на Кирил Петков и Асен Василев е да обявят кабинета в началото на седмицата.    ©  Велко Ангелов
Намерението на Кирил Петков и Асен Василев е да обявят кабинета в началото на седмицата.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата седмица беше под знака на прецедента по прозрачност, който създадоха излъчваните онлайн разговори за принципните позиции за държавното управление на четирите формации в новата коалиция. И това направи още по-видим контраста с тишината през тази седмица, в която протекоха закритите преговори за персоналния състав на бъдещото правителство. Не е изключено в даден момент водещите ги лидери на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев да съжалят, че не са приложили същия подход и в този случай. В сложната ситуация с "незаобиколими фактори", в каквито резултатът от изборите превърна партиите в парламента, яснотата е ценен съюзник.

Дни преди свикването на парламента неофициалната, но потвърдена от повече от един източник информация за интензивните разговори на Петков и Василев с ръководствата на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" очертава в голяма степен структурата и състава на бъдещата изпълнителна власт. Като начало се разпределят около 20 висши позиции в нея - министерства и агенции, а заедно с това върви съгласуването на окончателния вариант на коалиционното споразумение, което четирите формации ще подпишат. С присъщата за победителите от "Продължаваме промяната" амбициозност се очаква още в началото на следващата седмица новият кабинет с премиер Кирил Петков да бъде официално представен.

Различна структура на министерствата и политическите кабинети

За по-голямата част от министерствата вече е уточнено в чия сфера на влияние ще попаднат, както и хората, които ще ги оглавят. Има и няколко "висящи" ведомства, за които преговорите продължават. Все пак дори и тези, които на този етап се смятат за договорени, могат да претърпят промени в последния момент, изрично посочват източници на "Капитал", запознати с хода на преговорите.

За някои от ведомствата се предвижда прекрояване с части от други, както и агенции да преминат от министерства под шапката на правителството. Създава се и ново министерство - на електронното управление, което ще отговаря и за администрацията. Очаква се то също да приеме части от други досегашни структури.

Прави впечатление различният принцип, по който ще се назначават зам.-министрите. Противно на практиката в предишни коалиционни правителства, в която заместниците на даден министър бяха от другите формации от коалицията, за да има взаимен контрол, сега министърът сам ще ги определя. Все пак в политическите им кабинети ще има и по един представител от друга формация от коалицията, но все още не е ясно точно каква ще бъде позицията му. Представители на някои от политическите сили се опасяват, че такъв подход може да доведе до партийна феодализация на различните сектори в държавното управление.

Другият предвиден начин е чрез разпределението на председателските места в парламентарните комисии на принципа: ако дадена формация има министър в една област, председателят на ресорната комисия да е от друга.

Кои министерства взема ПП

Засега е сигурно, че бившият служебен министър на финансите Асен Василев ще бъде отново начело на финансовото министерство, както и вицепремиер. По неофициална информация Даниел Лорер ще оглави икономическото министерство, въпреки че се сочеше като евентуален външен министър.

Към министерството на транспорта аспирации е имала ИТН, но то най-вероятно ще остане под контрола на "Продължаваме промяната", като за транспортен министър се сочи бизнесменът Николай Събев, собственик на "Еконт", избран за депутат на последните избори. По време на експертните разговори миналата седмица от ПП лансираха идеята Агенция "Пътна инфраструктура" да премине от регионалното към транспортното министерство, срещу което енергично се обявиха от "Има такъв народ". Тази идея все още се обсъжда, твърдят източниците на "Капитал".

Със сигурност Изпълнителната агенция по горите ще бъде извадена от земеделското министерство и ще се обособи като държавна агенция, подчинена на Министерския съвет. Очаква се да продължи да я управлява Александър Дунчев, който заема този пост в две служебни правителства на президента Радев от тази година. Такава идея има и за агенцията по храните (БАБХ), която сега е под контрола на земеделското ведомство.

Двама министри от служебния кабинет се очаква да запазят постовете си - вътрешният Бойко Рашков, който може би ще е и силов вицепремиер, както и на образованието Николай Денков.

Още едно министерство - на културата, ще е в сферата на влияние на "Продължаваме промяната".

Тъй като Петков и Василев се връщат в изпълнителната власт, председател на най-голямата парламентарна група в новото Народно събрание се очаква да стане Андрей Гюров, който водеше листата в Благоевград Той е професор по финанси в Американския университет в България и има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа.

ИТН с две ресурсни министерства

В преговорите формацията на Слави Трифонов е настоявала да получи контрола над транспортното министерство, което няма да се случи, но пък за сметка на това партията е компенсирана с две от т.нар. ресурсни ведомства. Едното е енергетиката, където за министър е предложен Александър Николов. В първия служебен кабинет на Радев той беше може би най-активният в министерството, изяви се с несполучливата тогава смяна на ръководството на БЕХ и според източници от сектора беше предложил неизгодна сделка за авансова продажба на тока от АЕЦ "Козлодуй", до която така и не се стигна. Николов беше уволнен от служебния кабинет, след като ИТН го бяха включили в проектокабинета си след вота на 11 юли.

Другото ресурсно министерство, над което партията на Слави Трифонов ще има контрол, е регионалното. За министър там се сочи Гроздан Караджов, чието име също беше в неуспелия проектокабинет на ИТН, но като кандидат за транспортен министър. Партията ще получи най-вероятно и Министерствотона външните работи. По неофициална информация за министър е предложен депутатът Димитър Гърдев, който пръв повдигна в предишния парламент въпроса за гражданството на Кирил Петков, но не е сигурно, че ще е той. Сигурно обаче е четвъртото министерство за ИТН - на спорта, с познатия кандидат за министър Радостин Василев.

ДБ все пак ще участва във властта

Противно на първоначалните заявки, че "Демократична България" може да подкрепя бъдещото правителство, но без да участва в него, от обединението все пак ще излъчат свои представители. Без да е взето окончателно решение, бившият депутат Надежда Йорданова се сочи като една от вероятните кандидатури за правосъдното министерство. Министерски пост ще има и "Зелено движение", засега обаче не е уточнено дали техният представител ще е министър на околната среда, или ще е вицепремиер без портфейл по климатичните промени, или ще съчетава и двете позиции. В медиите беше лансирано името на съпредседателя на партията Борислав Сандов.

Неуточнените ведомства

Все още не е окончателно решено кой ще оглави новото Министерство на електронното управление. Сред обсъжданите имена са Божидар Божанов от ДБ и Калина Константинова от "Продължаваме промяната". Тя беше зам.-министър на Кирил Петков в служебния кабинет.

Няма решение и за здравното министерство. Първоначално за поста се е обсъждал депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, но той засега отказва. По тази причина остава неясно кой ще оглави министерството, както и от коя от четирите политически сили ще бъде министърът. Единият от вариантите е да бъде посочен от БСП.

В орбитата на БСП

Другото неясно министерство е земеделското. Първоначално от ИТН настояваха за него, като за поста се сочеше бившият депутат Пламен Абровски. При преговорите обаче този вариант е бил отхвърлен. На този етап все още не е ясно коя от двете формации - ПП или БСП, ще посочи министъра, като по-вероятен изглежда вариантът да е социалист. Сигурните министерства за БСП са социалното и на туризма.

Нинова може да е председател на парламента

Много е вероятно Корнелия Нинова да оглави Народното събрание. За пост отново се сочеше Ива Митева от "Има такъв народ", която го заемаше в двата кратки предишни парламента, но при разговорите името на лидера на БСП е надделяло. От преговарящите екипи твърдят, че се обсъжда вариантът председателският пост да е на ротационен принцип между четирите формации в коалицията.

Разбира, се до официалното обявяване на кабинета могат да се случат персонални промени, но те няма да са от най-голямо значение. Същественият въпрос е за котвите в коалиционното споразумение, които ще гарантират, че промяната, която все още е доста крехка, наистина ще продължи. Което означава най-напред да продължи демонтирането на ключовите системи в държавата, в които корупцията се е окопала. После ще стане по-лесно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Демократична България ще повторят съдбата на Реформаторския блок ако се полакомят за власт.

    Нередност?
  • 2
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    Структурата и съставът на правителството вече се очертават?!

    Логично e "Продължаваме промяната" да управляват с най-много министерства, но партията на Слави Трифонов може да вземе "джакпота" от ресурсните - каквото и да значи това?!!!
    Намерението на Кирил Петков и Асен Василев е да обявят кабинета в началото на идната седмица?!
    Като миналата седмица беше под знака на прецедента по прозрачност, който създадоха излъчваните онлайн разговори за принципните позиции за държавното управление на четирите формации в новата коалиция! И това направи още по-видим контраста с "тишината" през тази седмица, в която протекоха закритите преговори за персоналния състав на бъдещото правителство! Не е изключено в даден момент водещите лидери на "Продължаваме промяната" да съжалят, че не са приложили същия подход и в този случай?!

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":
    "Д Б ще повторят съдбата на Реформаторския блок ако се полакомят за власт"?! (не мисля даже даваха знаци, че може и да не участват с министри в управлението, но знаеш ли?)
    Предстои да разберем?!!!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Защо Христо Иванов няма да е правосъден министър?

    Нередност?
Нов коментар