Юристът Никола Минчев от ПП е новият председател на парламента

В понеделник свиквам консултации за правителство, заяви президентът на влизане в Народното събрание

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на НС.
Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на НС.
Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на НС.    ©  Цветелина Белутова
Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на НС.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Юристът Никола Минчев от "Продължаваме промяната" бе избран за председател на 47-ото Народно събрание със 158 гласа "за", 1 - "против" и 72 "въздържал се" на първото заседание на новия парламент днес.

Никола Минчев е на 34 години, доскоро е бил корпоративен адвокат. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", владее английски и немски език. "Той е с изрядна репутация", заяви пред репортери съпредседателят на формацията Кирил Петков малко преди старта на заседанието. Смият Минчевслед избирането си увери, че ще работи за това парламентът да е място за свободни и градивни дискусии, в които да се създават закони, ускоряващи развитието на страната.

Свой кандидат - Цончо Ганев, издигна и новата партия в парламента "Възраждане", но за него гласуваха само съпартийците му.

Изборът на председател на парламента остана интрига до последно, като се предполагаше, че постът е обвързан с преговорите за правителство, а неофициално в медиите се завъртяха имената на лидера на БСП Корнелия Нинова или бившият председател на последните два кратки парламента Ива Митева от "Има такъв народ". В крайна сметка най-голямата партия в парламента излъчи председател, което бе и най-логичното развитие.

Кои са заместник-председателите на парламента

Единодушно и без дискусии бяха избрани и зам-председатели на Народното събрание, като всяка партия има право на свой заместник. Това са:

  • Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната")
  • Росица Кирова (ГЕРБ-СДС)
  • Мукаддес Налбант (ДПС)
  • Кристиан Вигенин (БСП)
  • Ива Митева ("Има такъв народ")
  • Атанас Атанасов ("Демократична България")
  • Цончо Ганев ("Възраждане")


Заради големия брой заместници и липсата на достатъчно място на трибуната в бъдеще те ще заемат местата си на нея на ротационен принцип.

Новият парламент, в който този път участват седем политически формации, стартира с огромни надежди за успех в изключително важната задача по формиране на редовно правителство, след като предишните два опита се провалиха. Нов провал би бил равносилен на много тежка политическа криза и в този дух бяха и изказванията на партийните лидери, от които се очаква да формират колаиция - ПП, БСП, ИТН и ДБ. Опозицията в лицето на ГЕРБ пък обеща конструктивност и толеранс.

Консултациите за кабинет при президента започват в понеделник

Президентът Румен Радев обяви на влизане в парламента, че ще свика в понеделник консултациите преди началото на конституционната процедура по връчване на мандатите за съставяне на правителство. Той не уточни дали разговорите ще са поотделно с всяка парламентарна група, или заедно.

След двуседмични предварителни преговори за формиране на коалиция между "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и ДБ, които имаха публична, но и непублична част, очакванията са коалиционното споразумение да бъде подписано до дни. То все още не е показвано публично, а неофициалната информацията за структурата на бъдещия кабинет и съотношението между партиите в него се променя често.

На влизане в парламента днес лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков все пак изрази надежда документът да бъде подписан още в началото на новата седмица, а до края ѝ да има избрано правителство. Той потвърди, че ще е номинацията на първата сила за министър-председател.

Радев днес пръв държа реч пред депутатите. Държавният глава подчерта, че е нужен политически консенсус за устойчиво, реформистко, социално управление. И отблеяза, че от това зависи съдбата на парламента и на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори. Като приоритетна задача пред страната той посочи "демонтажа на прокурорския чадър над корупцията". Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси реванш, каза Радев.

Какво казаха политическите лидери

"Време е за нулева толерантност към корупцията, за нетърпимост към кражбите, време да защитаваме интересите на избирателите си. Време е да направим България, с която да се гордеем. Време е да бъдем активен член на Евросъюза, който да помага за развитието му, време е България да е лидер в региона, време е за България, където младите се връщат, а възрастните имат достойни старини. Време е за иновации. Време е да вложим нов смисъл в понятието народен представител. Време е за всички нас да си свършим работата", призова депутатите в емоционална реч лидерът на ПП и вероятен бъдещ премиер Кирил Петков.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова увери, че партията ѝ ще направи всичко необходимо за съставяне на стабилно и работещо коалиционно правителство. Тя посочи три големи приоритета за левицата: възстановяване на държавността и принципа на разделение на властите; превеждане на държавата през кризите с грижа за хората; и активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите в ЕС. Като най-голям проблем пред страната Нинова очерта "ръста на цените, обедняването и растящите неравенства" и призова за спешни мерки.

От името на ИТН депутатът Любомир Каримански увери, че партията ще направи възможното да бъде съставено правителство, а парламентът да работи цял мандат и призова колегите си да впрегнат "цялата си съзидателна мощ и да предложат на обществото промяна". Появата му на трибуната вместо досегашният парламентарен лидер на партията Тошко Йорданов бе изненада и е индикация за възможни промени в ролите на ключовите хора в партията на Трифонов.

Съпредседателят на ДБ в оставка Христо Иванов призова партиите да направят крачка встрани от обичайното и да дадат път на новото. Като пример за това той посочи своето решение да не бъде министър и призова колегите си с опит да отстъпят място.

Иванов посочи, че новото Народно събрание и очертаващото се управленско мнозинство дава шанс на страната за истински промени. На първо място сред приоритетите на коалицията той посочи съдебната реформа, подчертавайки, че се оформя все по-голямо съгласие за нея, а като важен акцент за обединението открои и въвеждането на електронно управление. "Ще имаме принос в поставянето на природното наследство и богатство в центъра на политиката като основа на постигането на високо качество на живота в България", каза още той. Именно тези три ресора - правосъдие, електронно управление и екология, се очаква да бъдат контролирани от кадри на ДБ по неофициални сведения.

ГЕРБ от своя страна обеща да е конструктивна опозиция. "Ако бъде сформирано правителство, то ще получи необходимия толеранс и по желание може да получи нашата експертиза за подготвянето на държавния бюджет", заяви от името на втората по численост група в Народното събрание председателят ѝ Десислава Атанасова. И добави, че в ГЕРБ разбират ролята на опозицията не непременно като способност да се излъчва шум и агресия, но и да дава предложения и да участва активно във взимането на решения. Тя призова всички политически сили да концентрират усилията си в решаването на големите задачи за преодоляване на различните кризи и поне в следващите месеци да не се хаби време в политически нападки.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна посвети голяма част от словото си на отминалите избори, отправяйки остри критики към предишните парламенти, изпълнителната власт и изборната администрация. Лидерът на ДПС обяви, че България фатално закъснява с националния си план за възстановяване и устойчивост и допълни, че страната губи и битката с COVID пандемията поради безотговорното поведение на изпълнителната власт.

Последен говори лидерът на най-малката партия в новото Народно събрание - националистическата "Възраждане", която е в него за пръв път. Костадин Костадинов се обяви за единствен борец срещу политическото статукво и повтори основните предизборни тези на партията си, сред които са позиции срещу зелените сертификати и мерките срещу ковид, срещу влизането на Северна Македония в ЕС и т.н.

Парламентът днес избра още и 14-те депутати парламентарни секретари (по двама от всяка група), бяха обявени и ръководствата на парламентарните групи (виж карето). Следващото заседание ще е на 8 декември (сряда), а дневният му ред ще бъде допълнително уточнен.

Кой ще ръководи парламентарните групи

  • Председател на "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, а негови заместници ще бъдат Яна Балникова и Калоян Икономов.
  • Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде водена от Десислава Атанасова, чиито заместници са Александър Ненков, Румен Христов и Тома Биков.
  • Мустафа Карадайъ е начело на ДПС, заместван от Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид.
  • БСП е водена от Корнелия Нинова. Зам.-председатели ще са Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев, Христо Проданов.
  • Начело на групата на "Има такъв народ" остава Тошко Йорданов, ще го замества Виктория Василева.
  • Председател на "Демократична България" е Христо Иванов, заместници: Атанас Славов, Иван Димитров, Владислав Панев.
  • "Възраждане" ще бъде водена от Костадин Костадинов със заместник Петър Петров.


3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 2

    Както можеше и да се предположи - адвокатската мафия заема позиции в държавата!

    п.с. Дано не се окаже вярно това, че новото ръководство на ББР назначено от Киро сключва нов договор за юридическо обслужване на БРР с адвокатската кантора в която работи този Никола Минчев.

    Нередност?
  • 2
    istani123 avatar :-|
    Станислав
    • + 4

    По-добре млад, необременен и интелигентен човек, от колкото някой пенсионер или двуличен индивид със задколисни амбиции...

    До коментар [#1] от "scuby":

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Защо Христо Иванов не е правосъден министър? Ако не той, защо не Янкулов? С години тази партия се бори за някакви резултати в реформата на правосъдието, а най-ярките лица по темата бият отбой в последния момент!

    Нередност?
Нов коментар