Икономическият министър Даниела Везиева отстранява трима директори на ДКК (допълнена)

В писмо до медиите те заявяват, че ги махат, защото са осветлили нередностите на наскоро назначената Ваня Караганева

Министър Даниела Везиева задейства махането на назначеното от ГЕРБ трио в държавния холдинг.
Министър Даниела Везиева задейства махането на назначеното от ГЕРБ трио в държавния холдинг.
Министър Даниела Везиева задейства махането на назначеното от ГЕРБ трио в държавния холдинг.    ©  Цветелина Белутова
Министър Даниела Везиева задейства махането на назначеното от ГЕРБ трио в държавния холдинг.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като в петък служебният икономически министър Даниела Везиева поиска оставките на тримата директори на Държавната консолидационна компания (ДКК), които предизвикаха шумен публичен скандал с отправени обвинения към наскоро назначената Ваня Караганева, днес тя заяви че като принципал е взела решение за отстраняването им. От думите ѝ става ясно, че изпълнителният директор Рая Каназирева вече е получила решението, а до края на деня то ще бъде връчено и на останалите двама - Диляна Софиянска и Радостин Вазов.

Формалното основание за отстраняването им първоначално не беше оповестено, но според текста на решението то е мотивирано с възможност в Закона за публичните предприятия това да се предприеме при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения". По-рано сутринта пред БНТ Везиева повтори тезите си, че "някой не иска да бъдат правени промени в начина, по който се управлява компанията" и че скандалът е добре подбран във времето. Въпросните трима са назначени в последните дни на управлението на ГЕРБ, като обаче през цялото време подчертават, че акцията им не е политически мотивирана, а цели защита на интересите на дружеството.

Те изпратиха писмо до медиите, в което не заявяват твърдо дали смятат да обжалват решението, но изтъкват, че с него не се назначават нови лица, което остава дружеството без легитимен орган на управление. "Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности", пишат тримата, които апелират медиите да проследят спазването на закона и процедурите за предстоящите нови назначения в ДКК.

Това обаче не е съвсем така, тъй като от подаденото късно през деня заявление в Търговския регистър става ясно че паралелно с решението за отстраняване, има и такова за назначаване на трима нови члена. Така реално бордът няма да бъде съставен само от двама души - Караганева и Чавдар Христозов. Към тях се добавят експертът от икономическото министерство Борислава Пенева като представител на държавата и независими членове адвокат Венцислав Димитров и юристът Росица Бачева-Цветанова, която от 2017 до 2020 г. е била в борда на НДК. Те са назначени до провеждане на конкурс, който вече тече.

По информация на "Капитал" Каназирева, Вазов и Софиянска не планират да обжалва решението. Първата още миналата седмица беше декларирала, че е готова да се оттегли от дружеството, но не смята да подава поисканата й оставка, тъй като не счита, че е извършила нещо нередно.

Невписаният преврат

Самото решение, с което тримата директори се опитаха да свалят от поста изпълнителен директор Ваня Караганева, беше взето на 29 ноември - месец след избирането ѝ. В петък то беше блокирано, като длъжностното лице от Агенцията по вписванията излезе с отказ то да бъде вписано в Търговския регистър. Мотивът е, че няма доказателства, че заседанието на съвета на директорите на ДКК, когато тримата са решили това, е свикано по надлежния ред. По устава на компанията единият начин да се свика такова е от председателя на борда по искане на принципала или член на борда, а другият е от които и да е двама членове. Представената покана обаче е подписана само от Рая Каназирева. Отделно Караганева твърди, че въобще не е била уведомена за това заседание.

Везиева още от самото начало на започналия преди седмица скандал застана зад Караганева, а в петък препотвърди позицията си, като обяви, че след извършени проверки обвиненията към нея са се оказали несъстоятелни. Междувременно по първоначалния списък от обвинения на директорите през седмицата имаше развития, които не са детайлно коментирани от министерството.

Едното от тях е за ексклузивен договор на дъщерното на ДКК ВМЗ - Сопот - военният завод да бъде представляван следващите пет години в Египет от "Български индустриален инженеринг и мениджмънт". Това е компания, която до 2020 г. е собственост на оръжейния търговец Петър Манджуков, който я е продал на Димитър Манолев. Той е баща на зам. икономическия министър при управлението на ГЕРБ Александър Манолев, който беше санкциониран от САЩ по подозрения за участие в корупция.

На прощаване

Писмото на тримата директори, в което те подчертават, че не е позиция на ДКК, не дава ясен отговор за техните планове, но пък добавя нови щрихи към вече изнесеното от тях.

Те уведомяват, че в петък следобед в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела, по които дружеството е страна, и когото е упълномощила за воденето им. В него той се отказва от този ангажимент за процесуално представителство. "С цел изясняване на текущата ситуация в петък, 3.12, свикахме ново извънредно заседание на съвета на директорите за 9 декември, с цел да установим как Ваня Караганева ще организира защитата на интереса на дружеството и косвено на държавата по дела за десетки милиони лева, съответно на кого и при какви условия е възложена защитата по тях, като се има предвид, че г-жа Караганева изрично е оттеглила пълномощията на доскорошния адвокат по всички тези дела", твърдят тримата, които считат, че отстраняването им се дължи на това и на осветляването на нередностите, извършени от Караганева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Браво, да махат калинките от ОПГ-то!

    Нередност?
Нов коментар