Вярно или не: Има ли Пеевски охранител, вкаран в парламента като депутат от ДПС?

Според Ицо Хазарта, вече депутат от "Продължаваме промяната", колегата му не ходи и до тоалетната сам

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов следва депутата Делян Пеевски в пленарната зала при откриването на 47-ото Народно събрание.
Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов следва депутата Делян Пеевски в пленарната зала при откриването на 47-ото Народно събрание.
Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов следва депутата Делян Пеевски в пленарната зала при откриването на 47-ото Народно събрание.    ©  Цветелина Белутова
Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов следва депутата Делян Пеевски в пленарната зала при откриването на 47-ото Народно събрание.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно изказване на новия депутат от "Продължаваме промяната" Христо Петров (Ицо Хазарта) пред "Нова TV" за първите му впечатления от откриването на 47-ото Народно събрание буквално взриви социалните мрежи в неделя. "Ще кажа нещо, което вероятно голяма част от хората няма да могат да асимилират - ДПС имат депутат, който всъщност е охранител. Когато Пеевски отива до тоалетната, той отива с него. Когато някой друг от тяхната група напуска залата - той също отново отива с него. Това е депутат със заплата, който е сложен на избираемо място и ще гласува закони. А всъщност е охранител", каза той.

Впечатлението на Ицо Хазарта от първия работен ден на народните представители беше публикувано в редица сайтове, а електронното издание "Сега" публикува и снимка как Делян Пеевски отива към депутатската банка в пленарната зала, а зад него е зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. Публикациите бяха масово споделяни във facebook, като по-голямата част от коментарите бяха придружени със суперлативи за "наблюдателността и смелостта" на новия депутат, както и с критики към парламентарните журналисти, че не са отразили "факта", че Пеевски си има "депутат охранител".

По повод на тези критики журналистката от БНР Мария Филева, която има дълъг стаж в парламента, написа в социалната мрежа: "Нямаше депутат охранител, който да води Пеевски из парламента. Посрещна го Халил Летифов, до стаичката за вземане на биометрични данни го придружи Ахмед Ахмедов - все зам.-председатели на ДПС, в залата влезе заедно с Карадайъ, Йордан Цонев, Летифов, Ахмедов и Петър Чобанов, изпрати го пиарката на ДПС Велислава Кръстева. Може някой от новите депутати на движението да има в сивито си стаж като охранител, но определено не е влизал в тази роля в първия пленарен ден. Сори, но творецът Христо Петров има право да вижда по-артистично света около себе си и да не разпознава лица, които на парламентарните репортери са познати", написа тя.

Отношение по въпроса дали ДПС има "депутат охранител" взе и председателят на движението Мустафа Карадайъ. След консултациите при президента в понеделник на журналистически въпрос има ли движението "депутат охранител" той отговори така: "Мен ли визирате? Да, охрана съм на всички български граждани, на правата и свободите на българските граждани, на човешките права, на гражданските и политическите права и свободи на българските граждани. Не само аз, а и цялата ни парламентарна група, цялото ръководство на партията и цялата партия сме охрана", заяви Карадайъ, а зад него бяха трима от зам.-председателите на движението, сред които и Ахмедов.

Депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов, който на снимката придружава Пеевски на влизане в пленарната зала, е зам.-председател на движението, който отговаря за структурите на партията. Той е бивш кмет три мандата на Цар Калоян и народен представител от 43-ото Народно събрание досега, включително и последните два кратки парламента, когато санкционираният по закона "Магнитски" за корупция Пеевски не беше в парламента.

Нещо повече - Ахмедов придружава неотлъчно председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента и на влизане в пленарната зала и това беше обичайна гледка в предишните парламенти. Често Карадайъ е придружаван в парламента и от другия зам.-председател на ДПС, Йордан Цонев. Иначе казано - шефът никога не се движи сам.

Така "охранителят" на Делян Пеевски всъщност е статус символ - знак, че той е (поне) равен на председателя на движението.

Всъщност придружаването на "важните" хора в ДПС е част от манталитета и традицията, които са установени в тази формация.

Когато сегашният почетен председател на ДПС Ахмед Доган беше официален лидер на движението и присъстваше в парламента, той обикновено влизаше в пленарната зала, придружаван от своите заместници и от всички депутати от парламентарната група на движението. Дори по това кой от зам.-председателите е непосредствено зад него журналистите се ориентираха кой от тях в момента е в силна позиция пред лидера и кой в немилост.

Като част от този манталитет може да се определи и начинът, по който активистите на ДПС реагираха по време на националната конференция на движението през 2013 г., когато Октай Енимехмедов се опита да застреля Ахмед Доган, докато той произнасяше словото си пред делегатите в НДК. Тогава първият, който реагира и прикри с тялото си Доган, беше сегашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ. А няколко активисти демонстративно ритаха поваления на земята Енимехмедов, докато дойде охраната от НСО да го арестува. Те не бяха охранители, но изпълниха и тази задача.