Новото правителство ще бъде много по-различно от всички през последните години

Коя партия какво получава според официалното коалиционно споразумение

Освен премиер "Продължаваме промяната" ще има двама вицепремиери, един от които без портфейл, и ще контролира общо осем ведомства.
Освен премиер "Продължаваме промяната" ще има двама вицепремиери, един от които без портфейл, и ще контролира общо осем ведомства.
Освен премиер "Продължаваме промяната" ще има двама вицепремиери, един от които без портфейл, и ще контролира общо осем ведомства.    ©  Юлия Лазарова
Освен премиер "Продължаваме промяната" ще има двама вицепремиери, един от които без портфейл, и ще контролира общо осем ведомства.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По темата работи и Велина Господинова

Премиер и четирима вицепремиери, както и общо 16 министерства ще включва новата структура на Министерския съвет, като партийното разпределение следва формулата 10-4-4-3. Водещата партия в бъдещата коалиция - "Продължаваме промяната", освен че ще излъчи премиер, ще има още двама заместник министър-председатели и ще контролира пряко осем министерства. Общо четирима министри, един от които вицепремиер, ще има БСП, а ИТН ще отговаря за четири ведомства. Най-малкият партньор - "Демократична България", ще има трима министри, един от които заместник министър-председател Това става ясно от последния (до момента) вариант на коалиционно споразумение, с който "Капитал" разполага и което трябва да бъде одобрено от всеки от партийните партньори.

Документът предвижда и редица размествания в структурите на ведомствата. Една част от тях целят агенции и дирекции, които в момента са под шапката на непряко свързани с работата им министерства, да преминат към ресорните им ведомства. С друга част пък, изглежда, се търси пряка отговорност на най-високо ниво над проблемни институции.

Към споразумението като приложения подробно (на над 100 страници) са разписани и всички постигнати в публичните преговори между четирите партии приоритети и задачи в общо 18-те сфери на управлението.

В него се виждат и опити да се разбие десетилетният модел на корупция във ведомства, като например Министерството на земеделието.

Пакетът съдържа и законодателна програма с 34 приоритета - сред тях са ключови проекти като приемането на Бюджет '22, реформата на КПКОНПИ и трансформацията на ВСС, нов закон за държавните болници и др.

Тази седмица партиите, преговарящи за участие в управлението, трябва да одобрят коалиционното споразумение. В петък БСП съобщи, че за вторник, 7 декември, е насрочено присъствено заседание на Националния съвет, който да го обсъди и приеме. В понеделник обаче то беше отложено заради продължаващите преговори по окончателния вариант на спорзумението. Предствители на тясното ръководство на БСП казаха неофициално, че забавянето се дължи на други партии, които искат промени в документа.

Кой какво ще контролира

Коалиция "Продължаваме промяната" ще предложи министър-председателя на страната - това ще е Кирил Петков, като номинацията му е отдавна известна. Заместник министър-председател и министър на финансите ще е съпредседателят на коалицията Асен Василев. Формацията ще има и още един вицепремиер - по ефективно управление, като се очаква това да е Калина Константинова.

Под контрола на първата политическа сила в парламента ще са още:

  • Министерството на образованието и науката, като се очаква за поста да бъде номиниран настоящият служебен министър Николай Денков. За това официално съобщиха двамата съоснователи на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев в свои медийни участия през уикенда;
  • Министерството на здравеопазването - спряганото име е това на Асена Сербезова, която от февруари 2020 г е председател на Българския фармацевтичен съюз;
  • Министерството на вътрешните работи - очаква се Бойко Рашков да запази поста. Името на Рашков беше също официално посочено от Петков и Василев като една от номинациите за министър;
  • Министерството на отбраната, което може да поеме сегашният служебен премиер Стефан Янев;
  • Министерството на транспорта и съобщенията, което вероятно ще бъде оглавено от собственика на куриерската компания "Еконт Експрес" Николай Събев;
  • Министерството на растежа и иновациите - както ще се нарича част от бившето министерство на икономиката, което ще се раздели на две ведомства. Очаква се то да бъде оглавено от Даниел Лорер;
  • Министерството на културата - тук се спряга името на Тодор Мечкарски, който е преподавател в НАТФИЗ.

Коалиция "БСП за България" ще има заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията, като очакванията са поста да заеме самата лидерка на левицата Корнелия Нинова. Освен това червената партия ще контролира министерствата на труда и социалната политика, земеделието и туризма. Имената на бъдещите министри от социалистическата партия се пазят в дълбока тайна до този момент дори и в тясното ръководство на формацията. Неофициално обаче като министър на земеделието се сочи бившият депутат Стефан Бурджев. По непотвърдена информация министър на туризма може да стане депутатът Христо Проданов.

"Има такъв народ" ще контролират четири ведомства - и то някои от най-ресурсните: на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на външните работи и на спорта. Очаква се за енергетиката да отговаря Александър Николов, който до средата на август бе зам.-министър със същия ресор в служебния кабинет и бе освободен. Впоследствие Николов бе посочен като евентуален министър във втория, неосъществен кабинет на ИТН. Регионалното министерство вероятно ще поеме ексдепутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който сега е в партията на Слави Трифонов. Външното министерство вероятно ще поеме международният секретар на партията Димитър Гърдев, който в последния парламент оглавяваше комисията по външна политика, а спорта - Радостин Василев. Последното ведомство управлява държавната хазартна компания "Български спортен тотализатор".

Както се и очакваше, "Демократична България" ще има министър на правосъдието - вероятно това ще е юристът Надежда Йорданова, и на електронното управление - Божидар Божанов. Освен това коалицията ще излъчи и екоминистър, който ще е и вицепремиер. Едно от имената, които се обсъждат за поста, е това на съпредседателя на "Зеленото движение" Борислав Сандов, но разговорите продължават.

Значителни структурни промени

Споразумението предвижда и някои значителни промени в структурата на Министерския съвет. Част от тях не са неочаквани, тъй като съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев вече са коментирали в свои интервюта, че в момента има много структури, които са нелогично поставени на нетипични за дейността им места. За пример Петков неколкократно е давал управлението и ремонта на язовирите, които сега са под управлението на ДКК, която пък е част от икономическото министерство, при положение че това в масовия случай са съоръжения за напояване или за питейни нужди.

Коалиционното споразумение сега предвижда именно държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" да премине от икономическото в земеделското министерство, както и още няколко промени в този дух: например Държавната агенция за българите в чужбина преминава към външното министерство, а дирекция "Съдебна защита" - от финансовото в правосъдното ведомство.

Две от агенциите, които сега са под шапката на агроведомството пък - по безопасност на храните и по горите, ще преминат под прякото подчинение на премиера. В последните години агенцията по храните неколкократно бе замесена в медийни разкрития за корупция, а горите от своя страна се управляват неефективно и има сериозни съмнения за масови незаконни сечи от десетилетия. Начело на държавната агенция по горите най-вероятно ще остане Александър Дунчев от "Продължаваме промяната", който я оглавяваше и в служебния кабинет.

Като вицепремиер и министър на финансите пък Асен Василев ще отговаря за дирекция "Централно координационно звено", която сега е под подчинение на МС. Към неговото ведомство ще премине и още една агенция, която сега е към земеделското министерство - "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове".

Това накратко означава, че наложеният и контролиран винаги през последните поне 20 години от ДПС модел за управление на сектора, изглежда, ще бъде сменен. Без "горите" и "храните" и с външен контрол върху изразходването на евросредствата, сегашните схеми ще бъдат трудно възможни.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията пък ще вземе под свой контрол военно-ремонтния холдинг ТЕРЕМ, който сега е в структурата на военното министерство, както и "Транспортно строителство и възстановяване" от транспортното ведомство. Предвижда се и закриването на скандалното предприятие "Държавна петролна компания".

За какво ще отговарят новите министерства

Най-много структури ще бъдат прехвърлени към вицепремиера по ефективно управление, който ще отговаря за административната реформа и ще е министър без портфейл. Сред тях са тематичните дирекции "Добро управление", "Модернизация на администрацията" и Институтът за публична администрация, както и центровете за споделени услуги на база Дирекции "Човешки ресурси", "Информационни технологии", "Управление на собствеността", "Счетоводство". Всички те в момента са към Министерския съвет. Списъка допълва и главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от регионалното министерство. За поста най-вероятно ще бъде предложена Калина Константинова от "Продължаваме промяната", която ще бъде вторият вицепремиер на мандатоносителя.

Редом с това вицепремиерът ще поеме управлението на някои доста нетипични за описанието "административна реформа" структури - като например "Български пощи", Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по вписванията.

Ключови структури, които са под контрола на досегашното икономическото министерство, ще бъдат прехвърлени пък към новото министерството на растежа и иновациите, което се очаква да оглави Даниел Лорер от ПП. Сред тях са ББР, Фондът на фондовете, "София тех парк", Национална компания "Индустриални зони", индустриалните зони на Видин и Русе.

Освен тях още няколко важни агенции също ще минат под подчинение на Лорер - като агенцките за инвестициите, за експортно застраховане, за научни изследвания и иновации и за насърчаване на малки и средни предприятия. Списъка допълват и няколко настоящи дирекции в икономическото ведомство - "Европейски фондове за конкурентоспособност", "Икономическа политика", "Насърчителни мерки и проекти" и "Външноикономическо сътрудничество". Иначе казано, изразходването и контролът на евросредствата по програма "Конкурентоспособност" ще бъде в "Продължаваме промяната".

Министърът на електронното управление пък получава контрола над "Информационно обслужване", Държавна агенция "Електронно управление" от Министерския съвет и дирекция "Информационни технологии" от транспортното ведомство.

В споразумението е посочено, че новата структура ще бъде реализирана без увеличение на общата щатна численост на държавната администрация.

Коалиционна координация с експертни съвети

Взаимодействието и сътрудничеството между коалиционните партньори за изпълнението на различните политики ще се случва с експертни съвети. Те ще са 18 на брой, като всеки партньор ще излъчва до трима представители и ще провеждат работни срещи най-малко веднъж месечно. При необходимост два или повече експертни съвети ще могат да провеждат съвместни работни срещи и обсъждания, ще могат при необходимост да се канят и външни експерти. В работните срещи представителите на едни коалиционен партньор ще имат общо един глас в гласуването. Когато съветът не може да постигне съгласие, въпросът ще се решава на политическо ниво от коалиционните партньори чрез преговори и консултации.

В коалиционното споразумение освен това са разписани и правила за кадровите назначения в агенции, комисии, публични предприятия и т.н. - всички те ще бъдат одобрявани и от Министерския съвет. Това важи и за правилата и комисиите по конкурси.

В проекта за споразумение е записано: "Всяка номинация за министър или заместник-министър трябва да отговаря на два основни принципа, заложени в програмата на мандатоносителя - коалиция "Продължаваме промяната", а именно нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал." "Ресорните министри определят състава на политическите си кабинети", е записано още в документа. Мандатоносителят обаче си запазва правото да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

Как ще работи коалицията в парламента

Документът съдържа и принципи са сътрудничество между четирите партии в Народното събрание. Записано е например, че разпределението на председателските места в постоянните комисии ще отразява съотношението между парламентарното представителство на коалиционните партньори. Ще се спазва и принципът ресорно министерство и съответстващата му ресорна комисия в Народното събрание да не бъдат оглавявани от кадри на една и съща партия. Всяка седмица пък ще има заседания на ръководствата на четирите парламентарни групи по актуални въпроси и по законодателни инициативи. Решенията в тези заседания ще се вземат с консенсус, а когато това е невъзможно - с обикновено мнозинство.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-P
    .........
    • + 4

    Да, бе, помним и като преди десетина години пишехте заглавия от типа "Мисията на технократите" за Герб.

    Нередност?
Нов коментар