ДПС поиска премахването на инхаус поръчките и край на парите "от джипката"

Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ говорят за корупцията в схемата "Автомагистрали" и разобличаване на харчовете с ПМС-та

Хамид Хамид, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ са се активизирали със законотворчество.
Хамид Хамид, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ са се активизирали със законотворчество.
Хамид Хамид, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ са се активизирали със законотворчество.    ©  Цветелина Белутова
Хамид Хамид, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ са се активизирали със законотворчество.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пълна забрана за т.нар. инхаус поръчки и сключването на рамкови споразумения предлагат депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид. Те са внесли в Народното събрание промени в Закона за обществените поръчки, като в мотивите към предложението си говорят за корупционните схеми, които се разкриват в този модел на възлагане на различни дейности и критиките на европейските институции.

С друго предложение - за промени в Закона за публичните финанси, същите депутати заедно с бившия финансов министър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов (пак от ДПС) предлагат да се забрани харченето на бюджетни средства с правителствени постановления. По време на ГЕРБ именно по този начин Бойко Борисов раздаваше пари на общини, църкви и т.н.

Катарзис за поръчките

От ДПС заговориха за премахването на инхаус поръчките още в края на миналата година, така че сегашното им предложение не е изненада. Неочаквани обаче са мотивите към предложението им - ограничаване на корупционните практики, които този модел на възлагане на обществените поръчки разкриват. "В редица доклади на различни европейски институции се съдържат все по-остри критики за корупционни практики при разходването на публичен ресурс. Достатъчно е да споменем скандалите около "Автомагистрали". Създава се обществено очакване тези механизми за възлагане на обществени поръчки веднъж завинаги да бъдат премахнати от закона", твърдят депутатите от ДПС. В същото време именно ДПС охотно подкрепяше практика на ГЕРБ да разпределя по този начин публичните средства, като много често именно близки до партията фирми се облагодетелстваха от това.

Освен забрана на инхаус поръчките обаче от ДПС искат и премахване на възможността за сключване на рамкови споразумения - това са отворени договори с няколко фирми, на базата на които възложителите в продължение на години дават конкретни задачи и много често превишават в пъти първоначално одобрените бюджети. Именно с такива рамкови споразумения се случиха ремонтите по магистралите "Тракия" и "Хемус". Пак чрез такива договори се прави и поддръжката на уличната мрежа. По същия начин ЕСО разаде стотици милиони на фирмата ЕМУ, в която преди е работил директорът на държавното дружество Ангелин Цачев.

От тази гледна точка премахването на инхаус поръчките и рамковите споразумение звучи като добър ход. Но истината е, че сами по себе си тези възможности за възлагане на обществени поръчки са допустими от ЕС и буквално спестяват време, а в някои случаи и разходи. Като логиката е, че се използват за регулярни дейности, извършвани от дъщерни държавни или общински дружества - например събирането на боклук, транспорт и т.н. Проблемът е, че в България, и по-специално при последното правителство на ГЕРБ, с тях се злоупотребяваше до крайност и буквално милиарди левове бяха разпределени именно по този начин.

Без пари "от джипката"

Другото предложение на депутатите от ДПС е за промени в Закона за публичните финанси. Ключовата сред тях е да се премахне възможността бюджетни средства да се разпределят с постановления на Министерския съвет (ПМС), като за всеки допълнителен разход да е нужна санкция на парламента. При управлението на ГЕРБ се превърна редовна практика при регулярните ПР обиколки на премиера в страната да се обещават пари, които после да се оформят така. Особено в третия кабинет на Бойко Борисов обаче сумите набъбнаха и чрез ПМС се заделяха дори средства за милиардни инфраструктурни проекти.

"Неотменно в последните години разобличаваме "модела джипка", при който се предоставят на разпоредителите с бюджет, включително на общините, допълнителни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени слагат край на тази практика, като подобни решения ще се приемат само с акт на Народното събрание", пишат от движението.

Според предложените редакции дори и средствата в Резерва за непредвидени и/или неотложни разходи се предвижда да се харчат след одобрение на парламента, с изключение на случаите при бедствия и аварии, когато правителството може да действа по свое усмотрение.

Отделно се предлага и с годишния бюджет да се изготвя капиталова програма за общините, където да се предвижда финансирането на техни проекти. Според мотивите към законопроекта по този начин ще се ограничи практиката текущо, непоследователно и по лично усмотрение да бъдат отпускани подобни средства.

Последната редакция е по-скоро козметична и символна - в изискването за прозрачност при управлението на публичните финанси се записва, че не просто трябва да се предоставя информация на обществото за макроикономическите данни и прогнози, а и тя трябва да е "надеждна, достоверна и навременна".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 1
    • + 2

    "Крадецът вика- дръжте крадецът"

    Нередност?
  • 3
    udw33699664 avatar :-P
    Крадливото ромче
    • - 1

    Пази боже, сляпо да прогледа!

    Нередност?
  • 4
    deaconfrost avatar :-@
    deacon

    До коментар [#3] от "Крадливото ромче":

    Нищо не са "прогледнали"!За тяхното държане си има думичка - популизъм!Ама див популизъм!Тия си мислят че поне малко грамотните и логично мислещите не знаем кои цицаха НОН СТОП от 2001-ва година до сега!!Само при костов бЕха наврени в сФински задник!!!

    Нередност?
Нов коментар