🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВиК холдингът е с ново ръководство и променена структура

Продължават промените в дружествата под шапката на МРРБ

Освен във ВиК холдинга регионалният министър Гроздан Караджов вече смени ръководството на АПИ, а в момента вървят рокади и в "Автомагистрали"
Освен във ВиК холдинга регионалният министър Гроздан Караджов вече смени ръководството на АПИ, а в момента вървят рокади и в "Автомагистрали"
Освен във ВиК холдинга регионалният министър Гроздан Караджов вече смени ръководството на АПИ, а в момента вървят рокади и в "Автомагистрали"    ©  Юлия Лазарова
Освен във ВиК холдинга регионалният министър Гроздан Караджов вече смени ръководството на АПИ, а в момента вървят рокади и в "Автомагистрали"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С решение от 18 януари министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е променил изцяло структурата на държавния ВиК холдинг и е назначил нови директори. Очаква се това да бъде подадено за вписване в Търговски регистър до дни.

За "Капитал" от регионалното министерството отговориха, че промяната е с цел осигуряване на по-голяма оперативност при вземането на решенията за развитието на ВиК сектора. И смятат, че това е механизъм да се ускорят инвестициите и кредитирането на водните оператори и съответно да се намалят административните разходи.

ВиК холдингът съществува от януари 2020 г., когато държавата му предостави 1 милиард лева. Част от тези средства вече са дадени като заеми на ВиК дружества в страната или похарчени за издръжка на самия холдинг. Последните рокади в структурата бяха по време на служебното правителство и на практика сега се махат назначените от Виолета Комитова хора.

Промените

Решението на Караджов е за преминаване от двустепенна към едностепенна структура на управление, като ще се управлява само от Съвет на директорите. Той ще се състои от най-малко 5-ма членове с договори за управление за най-много 5 години.

Начело на дружеството ще има изпълнителен директор, вместо досегашния председател на управителния съвет. Той ще бъде избран от новия Съвет на директорите.

Освободените

Съгласно новата структура се освобождават всички членове на Надзорния съвет на дружеството, които обаче не се освобождават от отговорност. Това са Надежда Николова, Николай Ганев (който беше и заместник- председател), Георги Георгиев, Пламен Владимиров и Атанас Паскалев.

Новият Съвет на директорите

В новия Съвет на директорите постовете си запазват, Ася Стоянова, Ивайло Ванков и Кънчо Кънчев. И само двама са изцяло новите членове - Борислав Попов и Цветелина Василев.

Първият е юрист от УНСС и икономист от Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий". Оглавявал е дирекциите по обществени поръчки в няколко министерства, последно е бил главен секретар на ДНСК.

Справка в Търговски регистър показва, че Попов е член на управителния съвет на Сдружение "Национална асоциация правна инициатива за отворено управление", а през 2011 г е бил член на съвета на директорите на Балнеологичен център "Камена". През 2016 г. е бил заместник главен директор на главна дирекция "Отбранителна аквизиция" в Министерството на отбраната и в същото време е бил собственик на "Хюб България" ЕООД. Съпругата му Елена Попова е бивш съдия в Специализирания наказателен съд. а в края на миналата година стана една от одобрени за делегирани европейски прокурори.

Цветелина Василева пък е управител и съдружник в "МДИ-2018". Тя е юрист, също с богат опит в областта на обществените поръчки. Завършила е право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". От 2003 до 2016 г. е работила в Комисия за защита на конкуренцията, където е заемала длъжността директор на дирекция "Обществени поръчки и концесии".

Ситуацията в холдинга

От МРРБ смятат незабавно да възложат на холдинга подпомагането на инвестиционната програма на всяко едно от дъщерните ВиК дружества. Приоритетно трябва да се разработят инвестиционни проекти, които да доведат до промяна в състоянието на ВиК инфраструктурата. "През последните 30 години тя не е била приоритет и по нея се е работило "на парче", посочиха от ведомството.

Новото управление ще трябва да упражни и по-строг контрол по отношение на разходването на отпуснатия от държавата 1 млрд. Сумата ще се инвестира в обновяване на ВиК мрежата, в изграждане на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води. Приоритетно ще се финансират проекти, свързани с подобряване на енергийната ефективност на водните оператори и намаляване на загубите по ВиК мрежата.

Преди няколко дни министър Караджов съобщи по време на парламентарния контрол, че ВиК холдингът е на загуба от 944 хил. лв. До момента дружеството е изразходвало почти 107.5 млн. лв, а от отпуснатите над 71 млн. заеми, 64 млн. са отишли за погасяване на стари задължения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    regular_observer avatar :-|
    regular_observer
    • - 1
    • + 3

    Има ли смисъл от такъв холдинг?

    Нередност?
  • 2
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 2

    До коментар [#1] от "regular_observer":
    според мен - не.
    той беше набързо измислен от ГЕРБ покрай кризата с водата на Перник и аз. Студена. Която си беше абсолютно "пернишка" криза - т.е. безстопанственост, безхаберие и разхищения в общината.
    Като се почне от това как се пълнеше язовира, как се точеше, кои заводи черпеха вода от него и т.н., та до разпадналата се ВиК мрежа на миньорския град.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    КОНКУРСИ???

    Нередност?
Нов коментар