Как преброяването почти се провали и една добра новина от него

Отлагането на датата, фалстартът на електронния портал и политическите страсти бяха сериозните проблеми пред НСИ. Но резултатът от усилията им ще е нов портал за данни

Провалът на електронния портал беше основна причина за проблемите на НСИ
Провалът на електронния портал беше основна причина за проблемите на НСИ
Провалът на електронния портал беше основна причина за проблемите на НСИ
Провалът на електронния портал беше основна причина за проблемите на НСИ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • НСИ за първи път не успя да преброи всички места и хора в България.
  • Електронното преброяване този път се оказа проблемно.
  • До края на годината трябва да има нов статистически портал за данни на ниво общини.

Район "Витоша" в София няма особено много улици и няма канализация. Другото, което оказва се, липсва, е преброители. "Там нямахме никакви желаещи. Трудно намерихме", признава Магдалена Костова, ръководител на дирекцията за демография и население в НСИ. Витоша е един от 1700 преброителни участъка в цялата страна, които са изцяло необходени.

Това е проблем, защото за част от страната НСИ е останал "сляп". Извън тези 1700 участъка, повечето от които са в София, става дума за още 2600 с непълни данни за населението и почти 5200 - с непълни данни за сградния фонд. За сравнение - преброителните участъци в страната са общо 33 хиляди.

"Един участък има около 120-150 жилища и 250-300 лица. Те в голямата си част са в София и са по-големи. В някои има преброени електронно, в други няма нищо. Затова се наложи да направим оценка, която предполага плюс-минус 2% грешка", обяснява Костова. Преведено, това значи от минус 150 хиляди до плюс 150 хил. души. Тоест или сме загубили милион, или 700 хиляди.

Защо не се преброиха?

Всички проблеми на НСИ тръгват от две посоки - преместването на началната дата и катастрофалния старт на електронното преброяване. Още в първите дни на електронния портал - в началото на септември миналата година, той се срина заради ДДОС атаки. Въпреки че беше възстановен и работеше на пресекулки, това явно обезвери мнозина, които не успяха да се преброят, когато искаха. "Ние удължихме срока - но най-големият дневен ръст беше на 15 и 16, което беше първият краен срок. После при удължението падна активността", казва Костова. В крайна сметка онлайн са се преброили 36% - двойно по-малко от очакваното и по-малко дори отпреди десет години, когато бяха 41%.

"Ниският брой на преброените онлайн всъщност обърка цялата ни организация и планиране. Ние бяхме планирали на минимум 50% електронно преброяване. И това повлече неприятности - преброителите не ни стигнаха, особено в София, трябваше да допечатваме карти", обяснява директорката в НСИ.

Отлагането беше другият проблем. Първоначалната дата беше 22 януари, но тя беше отменена заради ковид. Костова уточнява, че са се старали да е далеч от предварително известните избори - през април и октомври. Годината обаче се оказа с много повече политическа активност, а това стана принципен проблем.

"Има известна доза негативизъм", казва тя, докато се чуди как да опише кампанията срещу преброяването, която започна от антиваксърството и засегна и участието в изборите.

Отлагането е навредило и на набирането на преброители. Първоначално наетите още през 2020 г. е трябвало да изчакат още седем месеца, а това е променило плановете и част от тях са отпаднали, трябвало е да бъдат обучавани нови хора - де факто НСИ е бил в процес на непрекъснат оборот на преброители. София пък е особено пострадала, тъй като заплащането не е било атрактивно спрямо възнагражденията в столицата.

Като цяло, казва Костова, надеждата ѝ е следващото преброяване да не включва изобщо ходене по вратите и попълване на карти (които този път са над 3 милиона), а да се случи по регистри и онлайн.

Ако има много висок процент на отказали да отговорят (на допълнителните въпроси - бел. ред.), например 30-40%, останалите данни се считат за ненадеждни. И няма да можем да ги публикуваме, което ще е загуба. И за нас, и за обществото. За мен е жалко - този път включихме много нови въпроси. Да запълним липсата на данни за енергийната ефективност, възобновяема енергия и прочее. Няма регистър колко жилища са санирани.

Магдалена Костова

ръководител на дирекцията за демография и население в НСИ

Новият регистър на НСИ

Добрата новина, която статистическият институт има след това преброяване обаче, е свързана с нова услуга, която ще се появи тази година.

По европейски регламент България е задължена да предостави мрежа на населението в един квадратен километър, или т.нар геореферирано население. Това е невъзможно, защото ние нямаме национален адресен регистър, а едва 30% от територията е покрита от кадастъра. Изправени пред този проблем, НСИ решават да се справят сами.

"Наложи се ние да направим през 2020 г. един предварителен обход на територията. Наехме 2000 регистратори за три месеца, които обходиха цялата страна. И върху подложката от кадастъра потвърдиха сградния фонд, а там където няма, точкувахме всички жилищни сгради. Всички те вече имат координати", обяснява Магдалена Костова.

Това е де факто първото преброяване, което лежи на тази основа - досега то се правеше спрямо избирателните списъци. След обхода НСИ е разделило страната на над 33 хил. участъка, всеки от които е имал даден брой сгради и в тях е нанесено население.

Подобен регистър, който би бил адски полезен както на изследователи, така и на общини, за да планират политики и да могат да правят адекватни намеси на територията, ще бъде пуснат онлайн от НСИ, обещават от там. Държавата така или иначе е платила за това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venimus avatar :-|
    Волен от Ривиа

    2 г. по-късно обещават да публикуват някой ден регистъра правен през 2020

    Нередност?
  • 2
    hamali_sofia_24 avatar :-(
    Петър Иванов

    Нормално да се провали, като го организират хора, които не знаят за какво става въпрос въобще

    Нередност?
Нов коментар