🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На стероидите на властта: Нинова остана лидер на БСП без вътрешни избори

След трите тежки изборни загуби и разчистването на опонентите й конгресът в събота си затвори очите за реалните проблеми на партията

След конгреса Нинова обяви, че даденото й от партията доверие ще я мотивира да работи двойно по-силно
След конгреса Нинова обяви, че даденото й от партията доверие ще я мотивира да работи двойно по-силно
След конгреса Нинова обяви, че даденото й от партията доверие ще я мотивира да работи двойно по-силно    ©  Лили Тоушек
След конгреса Нинова обяви, че даденото й от партията доверие ще я мотивира да работи двойно по-силно    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влизането на БСП във властта отложи решаването на лидерския въпрос в партията и на проблема с интензивните вътрешни противоборства, откакто Корнелия Нинова оглави левицата. След трите тежки изборни загуби на трационни за БСП гласове през миналата година и обявената оставка на Нинова повечето анализатори очакваха конгресът в събота да гласува поне за нови вътрешни избори, на които членовете на партията да дадат необходимата легитимност на лидера. Това не се случи и Нинова остана на поста с помощта на партийния апарат, който не прие оставката й, като не я "констатира", както е записано в устава. С 415 гласа против, 164 за и 20 въздържали се най-важният форум на социалистическата партия отказа да констатира подадената още през ноември и очевидно формално оставка на Корнелия Нинова.

"Как може така да стане, че в своя доклад пред конгреса Нинова констатира още веднъж своята оставка като акт на волеизлияние, а сега изведнъж тя приема в разрез с устава и волеизлиянието си да й се наложи тежката мисия насила да продължи?" Така бившият член на Националния съвет на БСП проф. Захари Захариев описа абсурда от решението на проведения в събота 50-и конгрес на БСП.

Това решение обаче не може да бъде определено като слагане на край на лидерския въпрос в БСП. Протеклото на моменти като фарс заседание по-скоро замаскира временно кризата в партията и разделението в левицата. След трите съкрушителни изборни загуби през 2021 г. БСП се срути от почти един милион гласа на парламентарните избори през 2017 г. до 268 000 гласа и четвърто място зад ДПС през ноември миналата година.

Влизането във властта "купи" отсрочка за лидерството на Нинова, но заедно с това го направи заложник на сегашните й постове на вицепремиер и министър. В последните дни преди конгреса тя предприе директни чистки на вътрешните си критици, включително като изключи най-големия си опонент досега, Кирил Добрев от партията. На самия конгрес пък дори критично настроените към ръководството активисти от местните структури си замълчаха на фона на започналото раздаване на постове в структурите на изпълнителната власт по места и в областните администрации.

Конгресът на практика бетонира ситуацията в БСП и през оставащите две години от мандата на Нинова - ръчно управление на партията от тясното ръководство на принципа на моркова и тоягата. Този курс е функция и на участието на БСП в правителството - неговата жизнеспособност ще зависи от това колко дълго във времето ще просъществува сегашната коалиция. От друга страна, постовете в администрацията, които БСП може да "усвои", са краен брой и със сигурност няма да бъдат задоволени всички интереси, така че може да се стигне пак до вътрешнопартийни противоборства. А ако подобна криза се задълбочи достатъчно, трусовете в левицата може да засегнат и коалиционните й партньори в управлението.

Предрешена битка

Още преди началото на заседанието започна да става очевидно, че оставка на Нинова няма да има. Сутринта по бTV зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова обяви, че от регионалните структури на благоевградската организация е тръгнала подписка вместо оставка на Нинова да се гласува вот на доверие, подписана от ⅔ от делегатите на конгреса. Успоредно министърът на туризма Христо Проданов повтори същата "нагласа" в ефира на "Нова тв". От седмици вътрешната опозиция на Нинова, в това число и изгоненият в края на декември Кирил Добрев, предупреждават, че от ръководството на БСП прозвъняват местни структури, за да им обясняват, че "лидерът си седи добре на мястото".

Преди доклада на председателя на партията бяха изброени поздравления до лидера от редица структури, което сочеше разминаване с главната точка на конгреса, а именно да приеме оставката й. В последвалата едночасова реч Корнелия Нинова обвини машинното гласуване, коронавируса, новите политически субекти и вътрешните борби в БСП за изборните крахове на левицата от миналата година, като пак повтори тезата, че определени членове на партията са работили за кампаниите на други партии.

Конгресът потвърди и конфликта на Нинова с Радев. Делегатите отхвърлиха предложението заседанието да започне по-късно, за да могат да присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на президента, чието преизбиране Весела Лечева определи като "гордост за левицата". Съотношението на гласувалите беше подобно на вота, с който по-късно беше отхвърлена оставката на Нинова.

Задочен конфликт с Радев

За пореден път лидерът на БСП навлезе в задочен спор с президента Радев. "Именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера на Радев, с номинацията му за президент през 2016 г. и лично аз през 2016", изтъкна тя и отрече между тях да има конфликт. Веднага след това обаче нападна служебния му кабинет. Тезата й е, че БСП е действала принципно и е отстоявала въпроси на идеология и на политики - за енергетиката и за здравеопазването. В доклада й не беше дадено обяснение за това, че между двата тура на президентските избори тя отказа да призове да се гласува за него.

По същото време в словото си при встъпването си в длъжност Радев обеща, че ще е гарант за европейското развитие на България.

Светло бъдеще за БСП

По-голямата част от речта на Нинова съдържаше обещания за бъдещето - че предстои обновление на партията, развитие на кадрите й, но най-важното - че БСП е във властта. "А ние, които 4 години се борихме и не се предадохме и не се продадохме, се озовахме от страната на статуквото. И ако въпреки тежката загуба на тези избори, ние, БСП и коалиция "БСП за България", имаме значителен успех, това е, че за 3-4 месеца обърнахме тези нагласи и станахме желан партньор за промяна", отчете Нинова. Тя отхвърли тезата на критиците на ръководството, че влизането й във властта се дължи на парламентарна математика на принудата, и настоя, че е резултат от действията на ръководството.

Лидерът заяви, че БСП ще е социален вектор в това правителство, и изброи дълъг списък от числа, "зад които стои основната политика на партията - 20 млрд. лв. за социална политика" в обявения ден по-рано проектобюджет. Нинова акцентира и върху любимите си теми - Северна Македония и Истанбулската конвенция, и напомни на останалите партии в коалицията, че исканията на БСП по тези двa въпроса са залегнали в коалиционното споразумение.

Всички (почти) обичат Корнелия

Това, което последва речта й, трудно може да се определи като дискусия. Един след друг на подиума се изредиха поддръжници на Нинова - както редови делегати на конгреса, така и участници във властта. "Конфронтацията е излишна и само с този лидер можем да продължим започнатото", каза депутатът Веска Ненчева по време на дискусията. "На нас ни трябва лидер боец, другари. Такъв, какъвто е другарката Нинова. Днес не е време за смяна на курса, другари", каза Емилия Жилиева от Лясковец. В същия дух се изказаха и министърът на земеделието Иван Иванов и заместникът му Стефан Бурджев, депутатът Александър Симов, председателят на общинската структура в Хасково Камен Тодоров и други. Във всички изказвания под една или друга форма се съдържаха три основни послания:

  • Отговорността за трите изборни загуби е колективна до най-ниското ниво на всяка структура и не следва Нинова да подава оставка
  • Партията трябва да решава проблемите на българските граждани, а не да губи енергия в ненужни вътрешни избори
  • БСП е във властта, което е голям успех, а Корнелия Нинова е силен лидер

Дискусията се оживи едва час преди края, когато единственият засега официален кандидат за председател Крум Зарков взе думата. "Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния, за фаталния удар", попита той. Зарков посочи, че БСП е във властта единствено по силата на парламентарната математика и че "някои от нас" са направили всичко възможно, за да опорочат втората кампания на Румен Радев. За очерталото се неприемане на оставката на Нинова той предупреди, че "този фарс ще бъде наистина пореден, ако не и последен пирон в ковчега на публичния имидж на БСП", и призова за решение за преки вътрешни избори, както е по устава на партията.

Речта му посъбуди залата и в негова подкрепа се изказаха и бившият вече говорител на служебното правителство Антон Кутев и евродепутатът Петър Витанов. Витанов отбеляза, че за пръв път негови близки съпартийци го съветвали да не говори. "Къде ще стигнем, ако продължаваме така? И затова днешният ден е значителен. Това е решителният ден за БСП и това не е лична битка. Това е опит за изваждане на БСП от тресавището", каза евродепутатът.

Как се отхвърля оставка

Оставката на Нинова беше отхвърлена с голямо мнозинство - около две трети от общия брой делегати на конгреса в залата, а Нинова е напуснала залата. Това може да й създаде проблеми оттук нататък. Според устава на БСП конгресът само трябва да констатира оставката, като при закритото заседание юристи на партията са посочили, че в такъв случай правната практика е да се гласува единствено положително. Те са сравнили ситуацията с казуса с депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който през 2017 г. подаде оставката си от парламента заради "Кумгейт", но тя по предварителна уговорка не му беше приета. Тогава БСП изготви конституционна жалба по случая, а самата Корнелия Нинова заяви: "Оставката не се гласува, а се констатира."

И поддръжници, и критици на Нинова в партията неофициално казват, че много по-добре имиджово за нея би било да следва устава и процедурата, внесени от собственото й ръководство, и да се изправи на пряк избор за лидерския пост. С всички институционални предимства, които Нинова има и като вицепремиер и министър, тя най-вероятно пак би спечелила, смятат те. "А и тя има под колана си почти всички държавни предприятия - тепърва ще се назначават бордове на директори във всяко от тях", отбеляза с насмешка член на вътрешната й опозиция пред "Капитал".

"От тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Но и демократична партия, която взема решенията си в своите органи и с мнозинство."

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Председател на БСП

Този по-чист за всички сценарий обаче не се състоя, въпреки че след подадената през ноември оставка конгресът беше насрочен през януари именно с тази цел - чрез участието на БСП във властта Нинова да си гарантира достатъчна подкрепа и да разчисти сметките си с неудобните. Но оттук нататък стои въпросът за легитимността й като лидер на БСП. И дали би заложила на карта и стабилността на правителството в името на оцеляването си в партията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Няма да има нищо по-добро ако доживеем "смъртта" на тази доказано престъпна партия БСП. Но това няма как да стане с този сатанизиран и изкуфял избирател на тази партия. Ако ще да фалират държавата няколко пъти и да ни докарат 10 национални катастрофи достатъчно е да сменят лидера и имат нов кредит на доверие. Няма нещо направено в цялата история на тази партия което да е било в интерес на националния интерес на България.
    Толкова им е изкуфял избирателя, че с гласове на БСП и демагогията на Радев им американците си поставиха у нас правителство с посочен от тях предварително премиер.

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis

    Ситуацията е тъжна. Много напомня на процесите в дясно, довели до пълното затриване на СДС. Последвалото бляскаво изгряване на един генерал, самоопределил се като десен, както и безвремието на последните години от управлението му. Сега има друг генерал, отново заобиколен от представителни деятели, с мастити дипломи. Да видим ...

    Нередност?
Нов коментар