🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите сменят целия състав на КЗК въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС

Членовете на ключовия регулаторен орган отново ще са с мандат от пет години

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров заяви, че оценката за сегашния състав на КЗК е дадена, след като депутатите не са приели доклада за работата на регулатора за миналата година
Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров заяви, че оценката за сегашния състав на КЗК е дадена, след като депутатите не са приели доклада за работата на регулатора за миналата година
Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров заяви, че оценката за сегашния състав на КЗК е дадена, след като депутатите не са приели доклада за работата на регулатора за миналата година    ©  Юлия Лазарова
Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров заяви, че оценката за сегашния състав на КЗК е дадена, след като депутатите не са приели доклада за работата на регулатора за миналата година    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващото мнозинство в парламента направи първата крачка към смяната изцяло на състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В четвъртък парламентът гласува на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които ще позволят да бъдат избрани нови комисари в ключовия регулаторен орган. Поправките бяха одобрени с гласовете на четирите партии от мнозинството - "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ), както и на депутатите от "Възраждане".

Срещу промените гласуваха ГЕРБ и ДПС, които по времето на управлението на бившия премиер Бойко Борисов използваха КЗК за натиск над неудобни на властта бизнесмени чрез огромни глоби, за пренареждане на обществени поръчки и концесии, както и за затваряне на очите за монополи и картели.

Какво предвиждат промените

Измененията в ЗЗК предвиждат мандатът на членовете на КЗК да стане отново пет години, вместо сегашните седем. Удължаването на мандата стана в края на управлението на ГЕРБ, като тогава бившите управляващи аргументираха поправките със синхронизиране на закона с изисквания на две европейски директиви, които ще натоварят допълнително с работа членовете на комисията. Истинската причина обаче беше желанието на ГЕРБ и ДПС да запазят влиянието си в ключовия регулатор чрез назначените от тях кадри по времето на второто правителство на Борисов.

Председателят на комисията Юлия Ненкова, чийто син Александър Ненков е депутат от ГЕРБ, беше зам.-кмет на София, когато Бойко Борисов беше кмет, и се смята за лична довереничка на лидера на ГЕРБ. Преди да бъде избрана на поста тя дълги години оглавяваше Агенцията за приватизация и по нейно време беше продаден "Булгартабак холдинг" на дружество с неясна собственост, зад което стояха интересите на тогавашния тандем Цветан Василев-Делян Пеевски.

Спорна биография има и лансираният за член на КЗК от СДС Димитър Витанов, който по времето на управлението на Пламен Орешарски беше председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", а за основен кадровик в държавните енергийни дружества към оня момент се сочеше Пеевски. Другият от общо седемте членове на КЗК - Красимир Зафиров, пък беше издигнат от партията на Христо Ковачки "Лидер", която впоследствие беше преименувана на "Български демократичен център".

Другата промяна, която предвиждат внесените от сегашната коалиция промени, е, че председателят на КЗК вече ще има двама заместници. Завишават се и критериите, на които трябва да отговарят членовете на регулаторния орган.

Съпротивата на ГЕРБ и ДПС

Очаквано най-яростната съпротива срещу промените дойде от двете опозиционни партии - ГЕРБ и ДПС. Те обвиниха управляващите в "опит да овладеят регулаторите" и "вендета". Йордан Цонев от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че "не е добра практика да се удължават мандатите на регулаторите", но тези недобри практики не трябвало да се поправят "с нови недобри практики". Той обвини мнозинството, че завишаването на критериите за членовете на КЗК е "отваряне на вратата за набелязани хора".

Един от аргументите защо не трябва да се променя закона на колегите му от ГЕРБ пък беше, че в редица европейски държави този орган е също със седемгодишен мандат. Александър Иванов изрази недоумение защо ще се сменя съставът на КЗК, след като мандатът на членовете й изтича догодина. А Радомир Чолаков също от ГЕРБ се позова на неизвестни чужди инвеститори, които му казали че "нямат проблем с корупцията, а с политическия риск".

Мнозинството: КЗК е неефективна

Управляващите отговориха с критики към работата на антимонополния орган. Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (ДБ) заяви, че регулаторът е бил неефективен и попита от парламентарната трибуна дали някой знае колко претърсвания са направили от КЗК за 2020 г. "Извършили са само една проверка за претърсване и изземване на място, като оправданията им са с епидемията от COVID, но COVID имаше и за Националната агенция по приходите, и за Комисията за защита на потребителите, които извършваха проверки", каза Димитров.

Той обвини КЗК, че използва като оправдание, че не може да разглежда цените, за да не открива картелите. "В Италия след увеличаване на цените на горивата виждат проблеми и започват проверка. КЗК твърди, че не може да гледа цените, а като не може да прави това как ще хванат изкривяванията на конкуренцията? Още преди войната в Украйна имаше вдигане на цените на горивата, но КЗК казва, че няма компетенции да проверява", каза още депутатът.

Мартин Димитров посочи също, че политическата оценка за работата на КЗК е дадена от депутатите, след като докладът за работата й през миналата година е бил подкрепен само от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че КЗК е била превърната от бившите управляващи в "комисия за защита на картелите", а колегата му Крум Зарков от БСП призова законът да бъде приет, за да се изберат "качествени, независими и всепризнати експерти" в регулаторния орган.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    А някаква съдебна отговорност за настоящите мафиоти от КЗК, които направиха толкова много поразии, по поръчка на ДПС и ГЕРБ?

    Нередност?
Нов коментар