Започва тежка седмица за Кирил Петков, два фронта на напрежение в коалицията

"Демократична България" иска реални резултати от управлението, ИТН плаши с разпад, ако падне ветото за Северна Македония

Премиерът Кирил Петков ще трябва за пореден път да балансира между различните позиции по ключови въпроси на коалиционните му партньори
Премиерът Кирил Петков ще трябва за пореден път да балансира между различните позиции по ключови въпроси на коалиционните му партньори
Премиерът Кирил Петков ще трябва за пореден път да балансира между различните позиции по ключови въпроси на коалиционните му партньори    ©  Цветелина Белутова
Премиерът Кирил Петков ще трябва за пореден път да балансира между различните позиции по ключови въпроси на коалиционните му партньори    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кирил Петков тази седмица ще трябва да търси баланс между много различни позиции на партньорите си.
  • Едната формация е недоволна от това, че не се прави нищо, а другата от това, че се прави нещо за Македония.
  • Правителството едва ли ще падне, въпросът е дали противоречията ще продължат да го блокират.

Усилването на натиска над България да даде зелена светлина за започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС до края на френското председателство в края на юни е напът да предизвика имплозия в управляващата коалиция със заряд, дори по-голям от темата за предоставянето на военна помощ за Украйна.

Тогава управляващите намериха взаимно приемлива формулировка, която удовлетвори БСП, но създаде напрежение в редиците на "Демократична България", които бяха на диаметрално противоположната позиция от тази на социалистите в полза на изпращането на военна помощ за Украйна.

Постигнатият компромис обаче наруши баланса в друга посока. Преди седмица в "Демократична България" сериозно се е обсъждал въпросът за оттегляне от коалицията. Той е бил поставен на заседание на парламентарната група, но в крайна сметка се е взело решение да бъде даден последен шанс на мнозинството. В опит управляващите да поставят на преден план изпълнението на обещанията, с които дойдоха на власт, от ДБ поискаха да се приеме управленска програма за следващите 12 месеца, в която да се набележат мерки за "депутинизация" на страната и ускоряване на работата по реформите в съдебната власт и антикорупционното законодателство. От ДБ поискаха и среща с премиера, на която да се обсъдят предложенията им.

Така тази седмица Кирил Петков ще трябва да тушира напрежението от липсата на реален прогрес през последните месеци, но това не е всичко.

По темата за Северна Македония заплаха за оттегляне от управлението сега отправя и другият партньор от коалицията - "Има такъв народ" (ИТН). Тази заплаха прозвуча съвсем реално в петък, когато според депутати, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов е заявил, че лидерът на формацията Слави Трифонов е решил да оттегли партията от коалицията тази седмица заради очакването, че премиерът Кирил Петков ще предприеме стъпки за вдигане на ветото върху Северна Македония.

Опасенията на Трифонов се основават на заявено намерение на премиера по време на един от коалиционните съвети на управляващите от преди около месец и половина, когато той е споделил пред партньорите си, че може да се използва съвместното честване на 24 май в Рим и присъствието на двете делегации от България и Северна Македония в италианската столица за обявяването на намерението на страната ни за вдигането на ветото върху западната ни съседка.

Широк фронт срещу премиера за Македония

Тези намерения с днешна дата не изглеждат реалистични, но станаха причина за сформиране широк фронт срещу премиера. Освен ИТН срещу вдигането на ветото за започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС е и още един от партньорите в управляващата коалиция - БСП, както и президентът Румен Радев. Вътрешнополитическият натиск върху премиера се засили след дипломатическите усилия от страна на ЕК и САЩ през миналата седмица за бързото решаване на спора, както и в навечерието на посещението на българската делегация в Рим, в рамките на което в понеделник предстои среща на българския премиер Кирил Петков с македонския му колега Димитър Ковачевски.

Заедно с това министър-председателят за пореден път трябваше да обяснява, че няма да се предприемат никакви стъпки по казуса със Северна Македония без съгласието на всички политически сили от управляващата коалиция, както и без санкцията на парламента.

Развръзката по всички тези теми и изясняването на вътрешнокоалиционните отношения в управляващото мнозинство се очаква да се случат през тази седмица.

Въпреки на моменти фалцетния тон на разговори в коалицията правителството не изглежда да е заплашено. Всички партии в нея на етапа имат интерес от запазването й, а освен това в момента няма реална алтернатива на това мнозинство.

В опит да пресече заплахите от евентуален разпад на коалицията Петков поиска от президента във видеообръщение в петък да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което представителите на правителството, службите и лидерите на парламентарно представените партии да обсъдят състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Петков предложи и на заседанието да бъде разгледан докладът на външно министерство за хода на разговорите между двете държави.

Президентът засега мълчи за КСНС

Засега обаче не е ясно дали такова заседание ще бъде свикано. От президентската институция на този етап не казват дали държавният глава Румен Радев ще откликне на предложението на Петков. По темата се изказаха единствено главният секретар на президента Димитър Стоянов и вицепрезидентката Илияна Йотова. В профила си във facebook Стоянов припомни решенията на КСНС за Северна Македония от януари тази година и написа: "Каквото е необходимо, е казано! Какво ли се очаква да произлезе от ново заседание на КСНС?"

Йотова също посочи, че на заседанието на КСНС на 10 януари се е постигнала консолидирана национална позиция. "Тя имаше два елемента - че не можем да се обвързваме със срокове и чакаме конкретни резултати. Ако министър-председателят има аргументи в тази посока, беше добре да ги чуем. Неговите аргументи във видеообръщението бяха с външен адрес. Ако правителството е постигнало гаранции и договорености, редно е да ги знаем", заяви Йотова пред "Нова телевизия" и каза, че президентът ще направи анализ и ще обяви решението си дали да свика КСНС.

Лидерите на коалицията се събират във вторник

За разлика от неяснотата около евентуалното заседание на КСНС при президента, засега традиционната среща на лидерите на четирите партии от управляващата коалиция е насрочена за вторник вечерта. Първоначално те трябваше да обсъждат текущи управленски въпроси, но във видеообръщението си от петък премиерът заяви, че основната тема ще бъде за Северна Македония. В неделя Ива Митева препотвърди твърдата позиция на ИТН за оставане на ветото. "Пазарлъци със съвестта си, с българските граждани и с правата им няма да правим. Ние сме казали, че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай", каза Митева пред БНТ. Колегата й Любомир Каримански пък се оплака от "недобрата комуникация" в коалицията и заяви, че "компромисите вече са изчерпани".

Антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с коалиционното споразумение, а то предвиждаше да се извършат редица реформи, които трябваше да са стартирали. До този момент дори не се обсъждат реформи и споразумението не се спазва

Любомир Каримански
Любомир Каримански

Депутат от ИТН пред bTV

Разговор за реформите

От ДБ настояват тази седмица да се срещнат с премиера и представители на "Продължаваме промяната", за да разговарят по предложението им за приемане на едногодишна управленска програма за "депутинизация" на сектор "Енергетика" и службите за сигурност, съдебната реформа, преформатиране на антикорупционата комисия КПКОНПИ, както и започване на консултации за съставяне на парламентарно мнозинство за промяна в конституцията, Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

До това решение на ДБ се стигна, след като преди две седмици депутатите от парламентарната група обсъждаха дали да не напуснат управляващата коалиция. Конкретния повод за това беше гласуваното от парламента половинчато решение за предоставянето на "военнотехническа" помощ за Украйна, заради което депутатите от ДБ получиха остри критики от привържениците си в социалните мрежи. Това принуди съпредседателят на обединението Христо Иванов, който е и лидер на една от партиите в обединението - "Да, България", да сондира сред колегите си възможността ДБ да изтегли министрите си от правителството и да напусне управляващата коалиция, като подкрепя всички ключови решения на останалите партии от мнозинството.

Предложението му обаче не срещна подкрепата на другите две партии - ДСБ и "Зелено движение". Така се стигна до решението дясното обединение да предложи програма, чрез която да се ускорят реформите в редица сектори, от изпълнението на която ще зависи и поведението на ДБ занапред.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    По собствена воля, правителството подсигурява своя политически провал.

    Кратко за ситуацията:
    България потребява с добри и с много лоши качества метод за емитиране на левове. Неправилният метод за емитиране на левове е водеща причина за сегашната национална инфлация в България.
    Сега правителството запазва неправилния метод за емитиране на пари. Държавната власт, колкото повече помага заради нанесени щети от инфлация – толкова повече възникват щети.
    Понеже в достатъчно време, щетите от много лошите качества на въведения метод за емитиране на левове са повече от ползата от работата на министрите – правителството е с подсигуряван политически провал.

    Нередност?
Нов коментар