🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осем кандидати за генерален директор на БНТ начело с Венелин Петков

Очакването, че Асен Григоров ще се кандидатира, не се оправда, настоящият шеф на държавната телевизия Емил Кошлуков ще се бори за нов мандат

През изминалия месец парламентът попълни състава на СЕМ с журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева.
През изминалия месец парламентът попълни състава на СЕМ с журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева.
През изминалия месец парламентът попълни състава на СЕМ с журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева.    ©  Велко Ангелов
През изминалия месец парламентът попълни състава на СЕМ с журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Фаворитът на "Има такъв народ" - Камен Воденичаров, не подаде документи за участие в конкурса.
  • Все още не е ясно партията на Слави Трифонов с кой кандидат ще играе.
  • Ако СЕМ не събере мнозинство от три гласа за дадена кандидатура, Кошлуков може да остане на поста.


В петък точно в 17 часа изтече крайният срок, в който желаещите да оглавят Българската национална телевизия (БНТ) можеха да подадат документи в конкурса, организиран от Съвета за електронни медии (СЕМ). Очакванията бяха основните претенденти за поста да са бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков и журналистът със солиден телевизионен опит Асен Григоров. От съобщението на медийния регулатор обаче стана ясно, че Григоров не се е включил в конкурса и така Венелин Петков остава като кандидатът с най-големи шансове да бъде избран.

Документи са подали настоящият шеф на БНТ Емил Кошлуков, журналистът Сашо Диков, както и спортният водещ Сашо Йовков. Спортната журналистка Василена Матакиева, която от екипа на БНТ премина в Управителния съвет на медията, също ще се бори за директорския пост. Документи са подали още преподавателката в журналистическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Светлана Божилова, кореспондентът на БНТ в Кърджали Красимир Ангелов и юристката Ирина Величкова.

Изненадващо от участие в конкурса се е отказал актьорът и водещ в телевизията на Слави Трифонов - 7/8 ТВ - Камен Воденичаров. Той беше сочен за един от фаворитите на "Има такъв народ" за директорския пост в БНТ. Преди месец пред "Капитал" Воденичаров потвърди, че обмисля да се кандидатира и не отрече, че е водил разговори с представители на ИТН за това.

Неофициално от управляващата коалиция отдавна твърдят, че "Има такъв народ" имат желание начело на БНТ да бъде избран предложен от тях кандидат. Това, че ИТН се отказаха да излъчат свой представител в попълването на СЕМ, се тълкуваше като тактическа отстъпка, за да поставят претенциите си за генерален директор на държавната телевизия. Не е ясно дали отказът на Воденичаров означава, че партията вече няма интерес към този пост.

За бъде избран който и да е от кандидатите, трябва да получи поне 3 гласа от 5-членния състав на СЕМ. Ако не се събере необходимото мнозинство, изборът се смята за провален, а на директорския пост остава настоящият шеф на телевизията. Такъв беше случаят преди години с Вяра Анкова, която остана дълго след официалния край на мандата си начело на медията.

Според закона СЕМ е независим регулаторен орган, който провежда конкурса за генерален директор на БНТ. Правилата гласят, че изборът му трябва да се случва по независима преценка на петимата му членове. На практика обаче членовете на съвета често остават лоялни към издигналите ги (партии или президент). Засега няма ясно мнозинство около която и да е от официално огласените кандидатури.

През месец май съставът а СЕМ беше обновен с трима души и на този етап няма членове с мандат, който изтича скора. От президентската квота в регулатора са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова. Останалите членове са избрани от парламента: Симона Велева, предложена от "Продължаваме промяната", Пролет Велкова, предложена от "Демократична България", както и издигнатата от ГЕРБ (и подкепена от ДПС) през 2019 г. Галина Георгиева.

През април управляващите имаха намерение да увеличат регулатора с още двама души, които да бъдат гражданска квота, но избирани от парламента. До такъв вариант така и не се стигна.

Мандатът на Емил Кошлуков изтича на 5 юли. Дотогава трябва да се проведе и конкурсът, след който да стане ясно ще има ли избран нов генерален директор на медията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3

    Ще падне голямо ритане по кокалчетата за ...кокала !

    Нередност?
  • 3
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld

    Личи сериозният уклон на дадени медии и журналисти (към които и Вие, драга колега Паунова се причислявате) леко да подбутват Венелин Петков.
    В този иначе скучен и неособено информативен текст можеше да разкриете повече за предизвестената победа на Петков.
    И понеже явно Вие не можете да си го позволите, но аз мога - ще кажа кои ще изберат Венелин. Направих го и във форума на Дневник, ще го направя и тук. А вие можете да си направите скрийншот и да се върнете внимателно към него на 29 юни, когато Венелин ще бъде избран от:

    Соня Момчилова - президентска квота
    Габриела Наплатанова - президентска квота
    Пролет Велкова - ДБ

    Нередност?
Нов коментар