Нов вариант за пробив в спора със Северна Македония - ще успее ли

Възможно е да има среща на премиера Петков и президента Радев с френския президент Макрон в Париж по същата тема

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Четирите управляващи партии са обсъдили варианта за евентуалното включване на българските условия в преговорната рамка между Северна Македония и ЕК.
  • Възможно е да има среща на премиера Петков и президента Радев с френския президент Макрон в Париж по същата тема.
  • От ИТН, които са противници на вдигането на ветото, са скептични, че този вариант е реалистичен.

Българското вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС) остава, но все още е възможно намирането на компромис в рамките на френското председателство на съюза, което изтича в края на юни. Като вариант за това се обсъжда включването на българските условия в преговорната рамка на Скопие с ЕК.

Това стана ясно след приключилия късно в петък коалиционен съвет на лидерите на четирите формации от управляващото мнозинство, на който темата за Северна Македония беше една от основните заедно с други управленски въпроси като предстоящата актуализация на бюджета и промени в законодателството, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Бориславова: Коалицията е единна за Северна Македония

След продължилото близо три часа заседание началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова препотвърди многократно изразяваната преди това от премиера Кирил Петков позиция, че правителството няма да предприема никакви стъпки по темата "Северна Македония" без санкцията на Народното събрание.

Тя посочи, че управляващата коалиция е единна по въпроса, и призова "да бъдат оставени експертите и дипломатите да работят, за да намерят най-добрия начин, по който да бъде представена и защитена българската позиция".

"Това няма да е правителството, което ще предаде българския национален интерес. Абсолютно заставаме зад идеята за широка подкрепа, ако има стъпки по Северна Македония", заяви Бориславова, но уточни, че темата може да се обсъжда в парламента едва когато има доклад на външното министерство за напредък по поставените от българска страна условия за вдигане на ветото.

Слухове и подозрения

Въпросът за Северна Македония беше поставен в коалиционния съвет, след като миналата седмица се създаде напрежение между партньорите заради подозрения, че премиерът Кирил Петков може да предприеме самостоятелно стъпки за деблокиране на наложеното от последното правителство на ГЕРБ вето върху възможността Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

Слухове приписаха на българската правителствена делегация в Рим за Деня на светите братя Кирил и Методий намерението това да се случи по време на среща с македонската делегация там по същия повод. "Има такъв народ" (ИТН) заплаши, че ако се предприемат стъпки в тази посока, ще напусне коалицията. БСП, които също са противници на вдигането на ветото, отново заявиха, че промяна не може да има, преди Северна Македония да е изпълнила поставените от българската страна условия.

Това накара премиера Петков да поиска от президента Румен Радев, чиято позиция съвпада с тази на БСП и ИТН, да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който в широк формат казусът да бъде обсъден отново. Радев не даде ясен отговор, като първо каза, че ще поиска среща с Кирил Петков за изясняване, а след това посъветва управляващите "да се придържат към решенията на КСНС от януари", когато за последен път беше обсъждан въпросът за ветото на България за Северна Македония.

В петък, преди заседанието на коалиционния съвет, президентът отново повтори, че очаква от правителството да следва взетите през януари решения на КСНС за условията, при които

България може да даде зелена светлина за началото на преговорите на Скопие с ЕС. "Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на Северна Македония да върви по този път", заяви Радев.

Вариант за деблокиране на процеса

По неофициална информация по време на коалиционния съвет премиерът Петков е лансирал вариант за изход от сложната ситуация. Според присъствали той предвижда поставените от България условия да бъдат включени в преговорната рамка на Северна Македония с Европейската комисия (ЕК). Това на практика означава, че позицията на България ще стане позиция на ЕК. И по този начин ще се гарантира и изпълнението на българските условия. Включването на условията в преговорната рамка обаче зависи и от съгласието на останалите страни - членки на ЕС.

За подобен изход от задънената ситуация намекна и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди заседанието в петък. "Нашите очаквания са свързани със защитата на човешките права. Това са теми, свързани с базовите критерии за изобщо допускане до процедура по приемане, т.нар. Копенхагенски критерии. Към днешна дата Скопие не изпълнява тези критерии, но, ако се намери в тристранните отношения между София, Брюксел и Скопие такава ситуация, в която ние да запазим и да повишим гаранциите, че подобно изпълнение ще настъпи, това трябва да бъде обсъдено внимателно. Ние очакваме гаранции, че Северна Македония ще промени своята конституция и те да станат част от преговорната рамка между ЕК, ЕС и Северна Македония", каза Иванов.

Коалиционните партньори са били запознати и със сериозния ангажимент на френският президент Еманюел Макрон за намиране на изход от спора и вероятността премиерът Петков и президентът Радев да бъдат поканени на посещение в Париж в първите дни на юни за разговори по темата.

В събота обаче председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отново нападна "Продължаваме промяната" с обвинение, че се опитват да заобиколят Договора за сътрудничество и приятелство между България и Северна Македония, като "говорят едно с партньорите си у дома, а друго пред представителите на Северна Македония и европейски дипломати". Йорданов беше скептичен и към идеята за включването на българските условия в преговорната рамка на Северна Македония и ЕК. "Това е трудно реализируемо на практика. Това са политически, а не реалистични очаквания", каза той пред "Нова тв".

Другите теми на коалиционния съвет

Партньорите са обсъдили и предстоящата актуализация на бюджета, както и необходимостта от промяна на законодателството във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Лена Бориславова каза, че актуализацията ще бъде внесена в парламента в седмицата между 6 и 10 юни, а във връзка в плана за възстановяване трябва да се приемат промени в 22 закона.

Първоначално на заседанието на коалиционния съвет се предвиждаше да бъдат обсъдени предстоящите назначения в част от регулаторните органи, но въпросът е отложен за следващото заседание. За кратко е била засегната темата за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), чийто състав предстои да бъде сменен. Това ще стане, след като окончателно бъдат приети промените в Закона за защита на конкуренцията, които предстои да се одобрят на второ четене в парламента.

От БСП са поставили искането си техен кандидат да оглави ключовия регулаторен орган, но от "Продължаваме промяната" не са се съгласили с това. Според направеното преди време квотно разпределение на състава на КЗК между четирите управляващи партии в него ПП ще имат мнозинство от четирима души, а останалите формации - по един.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 10

    Тази успиваща статия е като песента на сирените в Одисея - мазно-приспивна за националното съзнание! И смъртоносна. За националната ни чест и достойнство!

    Целенасочено натрапвана измама е, че проблемите ни с раздухването на антибългаризма, краденето на история, потискането на гражданите с българско национално съмосъзнание и т.н. в БЮРМ ще се решат, когато БГ даде съгласие за започване на проговори за присъединяване.

    Естествено, в Капитал не се споменава дори, че ако БГ оттегли ветото си, с преговорите ще се занимава не България, а чиновниците от ЕК и никой отвън вече не може да влияе на процеса. Чиновниците ще взимат решения, зачитайки единствено Брюкселската целесъобразност. И като се има пред вид колосалния натиск, който сюрия еврочиновници от всякакъв калибър упражняваха и упражняват над българските институции, е повече от ясно какъв ще е ефектът от включването на българските претенции в т.н. преговорна рамка - НУЛЕВ !!!

    Още повече за 5 години Скопие не направи и една-единствена макар и формална отстъпка пред българските искания! Просто защото са сигурни, че бугарашите ще се огънат пред Вашингтон и Брюксел - защо да отстъпват?!

    Ако БГ оттегли ветото, решението ще вземат тия, които цяла година ни натискт да си плюем на достойнството, историята, културата и всичко това, което ни прави нация! Българските Киряк Стефчовци са ясни. Не е ясно само докога ще ги понасяме?

    Единственият шанс на родината ми да защити националното ни достойнство е да продължава да спира процеса на присъединяване на БЮРМ заради несъобразяването на вече многократно изговорените теми!

    А мантрите, че щом е в ЕС БЮРМ ще е откъсната от руско влияние е за идиоти! Членството й в Нато не е достатъчно, така ли? Тогава защо я приеха на юруш?

    От логика еврочиновниците изобщо не се интересуват!
    Брюксел слугува на американските геополитически идеологеми.
    И гледайки #кироперсонанонграта# на снимката, и четейки песента на сирените тук, Брюксел не е единствен ...

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 4
    • + 4

    P.S. Дали да не вземем да мислим?
    И в ретроспекция?

    Страхотната измама на последните избори бе, че т.н "промяна" , която медиите шумно обявяваха, че краде електорат от Дай,БГ, всъщност бе "Б" отбора на ДБ. А президентът Радев просто бе качен на пързалката, за да промотира необходимите задалаверата хора.

    US грантаджиите за по-сигурно на изборите играха с два коня - основният (Ицо Иванов) ктастрофира с 6%, но непознатият на публиката ухилен канадец спечали надеждите . И зауправляваха заедно Киро и Ицо, твърдейки, че не се познават...От Козяк...
    Но с едни и същи приоритети:
    а) клякането пред Бюрм,
    б) налагането на еврото,
    в) антирусизмите
    г) отказа от руския газ, нефт, ядреното гориво, от отвеждането на отработеното ядрно гориво, ...

    Двете партии - ПП и ДБ имат едни и същи антинационални теми на натиск вече 6 месеца.

    Верно ли но го виждате!?

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 5
    • + 6

    Тошко Йорданов - политолог! Скептичен бил по отношение на плана! Омръзнаха ми тези от И т.н. с ниското си самочувствие! Все никой не бил говорил с тях, никой не се съобразявал с тях. Да си погледнат външния министър - на какво прилича, какво говори, как говори! Тя ще ни измъкне от задънената улица, в която ни вкара Борисов заради интересите на "патриотите"! Крайно време е да се отпуши този проблем с Македония. Големият вой за правата на българите в Македония! Нали правата на човека и гражданина са един от основополагащите принципи на ЕС - тези проблеми няма да са наша грижа, гарант за спазването им ще бъде ЕС, затова е правилно въпросът вече да се отнесе там и да се приключва. Претенциите ни ще бъдат при отварянето на главите по присъединяването.

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 4

    Факт е, че преговорите по главите по присъединяване се водят от ЕК. Така че, каквото и да напишем там, няма кой да го прочете.
    Т.е. безсмислено е да не лъжат, че това е работещ механизъм. Не е.

    Нередност?
Нов коментар