🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Северна Македония може да започне преговори за членство в ЕС, но при определени условия

Българският парламент вдигна ветото на съседната държава

Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да "бъде смел и да приеме предложения от Франция компромис
Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да "бъде смел и да приеме предложения от Франция компромис
Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да "бъде смел и да приеме предложения от Франция компромис    ©  Reuters
Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да "бъде смел и да приеме предложения от Франция компромис    ©  Reuters
Темата накратко
  • За предложеното от "Демократична България" проекторешение, което одобрява предложението на френското председателство, "за" гласуваха четири формации - ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС
  • По време на продължилия повече от четири часа дебат подкрепящите отпадането на ветото наричаха решението "историческо" и "най-доброто предложение, което България е получавала", а противниците му обвиняваха колегите си в "предателство"
  • Лидерите на Западните Балкани изразиха в Брюксел сериозно разочарование, че техните собствени преговори не са започнали или остават в застой

В последния ден на заседанието на срещата на върха на лидерите на Съвета на ЕС в Брюксел и седмица преди края на френското председателство българският парламент вдигна ветото върху Северна Македония и така даде зелена светлина за започването на преговорите на западната ни съседка за членство в ЕС. Това стана с конституционно мнозинство от 170 народни представители. За предложеното от "Демократична България" проекторешение, което одобрява предложението на френското председателство, "за" гласуваха четири формации - ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС. Против бяха депутатите от ИТН и "Възраждане", а от БСП се въздържаха. В парламента бяха внесени още два проекта за решение - на ГЕРБ и на ДПС, но те бяха отхвърлени от депутатите.

До необходимостта парламентът да вземе отношение по казуса "Северна Македония" се стигна, след като премиерът Кирил Петков прехвърли на Народното събрание решението дали да одобри предложението на френското председателство, за да може Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

За да започнат преговорите обаче, е нужно и Скопие да приеме предложението на Франция. В четвъртък обаче македонският премиер Димитър Ковачевски го отхвърли, като го определи като неприемливо в настоящия му вид.

Какво реши парламентът

Проектът на "Демократична България", чийто вносител беше съпредседателят на обединението Христо Иванов, одобрява преговорната рамка на Северна Македония, но при изпълнението на определени условия. Едното е вписването на българите в конституцията на страната. Другото е, че не трябва да има допускане, че България признава "македонски език". Освен тях в решението има и още две условия - ЕК трябва да следи изпълнението на договора за добросъседство от 2017 г., както и да има референции в преговорната рамка на Северна Македония към двустранните протоколи на двете държави. Именно в тях северномакедонската страна поема ангажименти за изпълнението на българските условия.

По време на продължилия повече от четири часа дебат подкрепящите отпадането на ветото наричаха решението "историческо" и "най-доброто предложение, което България е получавала", а противниците му обвиняваха колегите си в "предателство".

Иванов: Френското предложение е шанс за България

Вносителят на решението Христо Иванов нарече френското предложение "шанс за България". "Няма друга страна членка като Франция, която да предложи такава оферта на България. В момента, в който френското председателство свърши, политическите условия изчезват. Рискуваме да загубим реален шанс за гаранции за нашите интереси. Всеки, който се противопостави сега, работи за това ние да пропуснем този шанс", каза Иванов. Той посочи, че всички, които се противопоставят на предложението на френското председателство, са го определили като "най-доброто" досега. "Това беше заявено и от президента, и от външния министър", заяви съпредседателят на "Демократична България". По думите му най-силният аргумент "за" приемането на предложението е гаранцията, че българските условия ще влязат в преговорната рамка. "Най-силният инструмент за натиск е преминаването през преговорите за членство. Спирането на преговорите, което ще им се налага, ще става със силата на ЕС", заяви Иванов.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" добави и още един аргумент в полза на приемането на френското предложение за решаването на спора със Северна Македония. "Бойко Борисов спря целия процес под натиск на своите коалиционни партньори, които пък вчера протестираха пред неговата къща. Има 35 преговорни глави и за всяко тяхно отваряне и затваряне ще може да се налага вето", каза Ананиев.

С вдигането на ветото губим монопол върху Северна Македония

По време на дебата противниците на вдигането на ветото от "Възраждане" и ИТН нарекоха колегите си "национални предатели". Най-активен от формацията на Слави Трифонов беше председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. Едно от изтъкнатите от него съображения беше свързан с македонския език. "В предложението се оставя отворена вратата за езика, която дава основания на македонците да твърдят, че всеки документ е написан на македонски език, а такъв няма", каза той. Другото му съображение беше, че условията за спирането на езика на омразата и спазването на правата на българите в Северна Македония ще се изпълняват след вдигането на ветото, а не преди това. "Вдигайки ветото, ние губим всякакъв контрол върху Македония", заключи накрая Йорданов. Той няколко пъти призова президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от разговорите за ветото на Северна Македония от КСНС, на който лидерите на парламентарно представените партии обсъждаха темата преди няколко месеца. След като парламентът гласува решението пък, той прочете от парламентарната трибуна мнението на лидера на ИТН Слави Трифонов. "Току-що "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега - имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера за Кирил Петков от "Продължаваме промяната" и за Христо Иванов от ДБ да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът "ГЕРБ и ДПС" трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България", прочете Йорданов мнението на Трифонов, което беше публикувано и в профила му във фейсбук.

Депутатите от "Възраждане" пък бяха в пленарната зала с плакати "Македония е България".

Позицията на БСП срещу вдигането на ветото беше изразена от зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин. Пред депутатите той заяви, че в момента правителството е в оставка, а парламентът няма председател и в такава ситуация Народното събрание не трябва да взема толкова важно решение.

"ИТН, нали вие свалихте правителството да не може да извърши предателство. Как стана така, че вашият министър внася решение в МС да се свали ветото", обърна се той към депутатите от формацията на Слави Трифонов. Думите му са по повод изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска в комисията по външна политика в четвъртък, която заяви, че е внесла проект за решение на МС за приемането на френското предложение, но то не е било прието от правителството. Вигенин посочи, че ключов момент в това предложение е, че двустранния протокол между България и Северна Македония все още не е подписан, което означава, че не е договорен изяло. "Ние не сме готови на компромис по въпроса за езика", заяви още той.

Западните Балкани са недоволни

По време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани очаквано лидерите на Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия приветстваха напредъка на Украйна за промяна на статуса на "кандидат-член на ЕС", но изразиха сериозно разочарование, че техните собствени преговори не са започнали или остават в застой.

В преговори, продължили почти четири часа в Брюксел, двете страни първоначално трябваше да обсъдят последиците от войната на Русия срещу Украйна и по-нататъшното укрепване на отношенията между ЕС и Западните Балкани. Развитие по важните за тях въпроси днес никой не очакваше, а в последващата декларация се повтарят вече споменати фрази като "пълен и недвусмислен ангажимент към перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани" и "ускоряване на процеса на присъединяване". Към момента това ще се случва по-конкретно чрез инвестиционен план зa 3.2 млрд. евро в подкрепа на 21 проекта за транспортна, цифрова, климатична и енергийна свързаност в Западните Балкани, който ЕС ще финансира.

Съвместната пресконференция, първоначално планирана с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, беше отменена "поради ограничения във времето", което още повече засили напрежението сред балканските лидери. "Губим ценно време", каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, говорейки за своето "недоволство от динамиката на процеса на разширяване". Заявявайки, че ветото на България е "удар по доверието в ЕС", той подчерта, че страната му е заседнала в чакалнята от 18 години.

Премиерът на Албания Еди Рама също изрази недоволство, че ЕС е "неспособен да освободи двама заложници", визирайки Албания и Северна Македония, "това не прави добро впечатление, особено в контекста на войната" .

В интервю за брюкселското издание на Politico в петък сутринта премиерът на България Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да "бъде смел и да приеме предложения от Франция компромис, който ще отвори вратата на Скопие да започне официални преговори за членство с ЕС". Петков призна, че това може да срине правителството на Ковачевски, точно както се случи с неговото в България.

"В края на деня знам, че е изключително трудно политически", добавя още Петков в интервюто в момент, когато се очакваше българският парламент да гласува за премахване на дългогодишната блокада на преговорите за присъединяване на Северна Македония. Той призова премиерът на Република Северна Македония да вземе своето трудно, но необходимо решение: "Ако бях на негово място, нямаше дори да се замисля. Ако той може да влезе в историята, като отвори вратата на Северна Македония към ЕС, мисля, че това е добро постижение за министър-председател. Но това изисква смелост."

Той добавя, че предложеното решение от френското председателство е европейско решение. "Сега не е България срещу Северна Македония", каза Петков. "Ако това решение бъде взето, това трябва да бъде европейската сделка на масата в Северна Македония", добави още Петков и настоя, че е демонстрирал необходимата политическа смелост, за да се бори със задкулисни интереси, да потисне корупцията и да настоява за сделка със Скопие.

"Ако нашето правителство щеше да е най-стабилното, ние изобщо нямаше да водим тази дискусия", каза той. "Ако бяхме затворили едно око за старите корупционни практики и не бяхме толкова откровени срещу например използването на газ като оръжие в рамките на блока, сега щяхте да имате не много гласна, много стабилна нация в ЕС. Но това, което бихме пропуснали, е възможността страните да кажат: "Добре, добре, искаме да се движим по-бързо." Така че съм повече от щастлив, че платих цената сега с този вот на недоверие. Защото това е единственият начин да се случи промяната. В противен случай сте заседнали в в бедняшкия квартал", казва още Петков в интервюто с брюкселската медия.

От своя страна българският премиер в оставка получи подкрепата на френския държавен глава. Макрон похвали Петков, че е "направил всичко", но добави че Северна Македония е жертва на вътрешната политика на България. "Това е и резултат от политическа криза в България", каза Макрон.

По време на първия ден от съвета Макрон успя се възползва от възможността да популяризира предложението си за създаване на така наречената "Европейска политическа общност". Макрон я описва по следния начин: "Тази нова европейска организация ще позволи на демократичните европейски нации, придържащи се към нашия набор от ценности, да намерят ново пространство за политическо сътрудничество, сигурност, сътрудничество в енергетиката, транспорта, инвестициите, инфраструктурата и движението на хора", а в нея могат да се включат както държави в процес да присъединяване, така и вече излезли такива - като Великобритания.

"Такава рамка няма да замени съществуващите политики и инструменти на ЕС, особено разширяването, и ще зачита напълно автономията на ЕС при вземане на решения", заявяват лидерите на ЕС в своята декларация след срещата на върха.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Интересно е да се видят мненията на полезните идиоти, които повтарят като пълни идиоти само за нови коалиции в НС след всяко гласуване. Ето сега има нова коалиция ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ. Новата мафия и задкулисие в България!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 4

    1. Делян Пеевски гласува по същия начин, както Ицо Иванов и баджанаците от 4П и заедно с гербаджиите и ДПС, наричани от първите "мафия" Стряскаща симбиоза!
    2. След Ковачевски от СДСМ и Мицкоски от ВМРО-ДПНМЕ днес и външния Буяни отхвърли т.н. френско предложение и обясни, че приемането му от София ще блокира договора между страните.
    3, Брюксел по навик ще ни нарита като бедни роднини, които каквото и да направят, все е лошо.
    4. Е, защо ручахме жабетата?

    Нередност?
  • 3
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 8
    • + 4

    Жалки, продажни лакеи. Вие сте срам и гнус.

    Нередност?
  • 4
    wns06646792 avatar :-|
    wns06646792
    • - 7
    • + 2

    Решението на парламента е нелегитимно и взето под безпрецедентен външен натиск, както и самият Макрон признава:

    "Упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента ... Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко"

    Не се проведе никакъв обществен дебат, народът дори не разбра какво са гласували и защо, а едва ли и самите депутати са наясно. Скришом и в бързане да обслужат чужди интереси новата коалиция ГЕРБ+ПП+ДПС+ДБ извърши държавна измяна!

    Днес е най-срамният ден в новата ни история.

    Нередност?
  • 5
    wns06646792 avatar :-|
    wns06646792
    • - 7
    • + 1

    Радев да прави партия най-сетне и да ги омита тия продажни боклуци! Стига се е крил в Президентството. Да остави на Йотова да завърши мандата.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-?
    borodino

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Докторе, и само 1,2,3,4 ли?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6

    До коментар [#6] от "borodino":

    borodino, по светофарите - толкова! :)

    За мен основният проблем (на който отново станахме свидетели днес) е с представителната демокрация в БГ.
    Абсурдно е, че при поне 3/4 от българите да се против пускането на БЮРМ, 3/4 от изпратените от тях в НС гласуваха обратното! Тези депутати кого представляват всъщност?

    БГ партиите се изродиха във феодални структури на вождовете си. Много откровено шизо е гербаджийското салто. Баце наложи ветото, за да не се разпадне коалицията му с патриотите. Същия той го вдигна, за да се покаже като голям международник. Еднокнижен монолингвистичен международник.

    И неговите ладскнехти за секунда обърнаха реториката! А ония орачи и копачи, които са гласували м.г. за него си останаха на старото си виждане за Македония, че и тя трябва да направи някаква стъпка към нормализиране на отношенията ни. А не прави...
    Та кого представляваше герб днес в залата?

    Скъсана е връзката между суверена и неговите довереници. Всъщност доверениците живеят свой живот в свой си свят и хич не им е еня за въжделенията на ония, дето сме ги натоварили с отговорности.

    Не си ли регулираме контрола върху представителите си във властта, реално отгреждаме и отхранваме изкуствена каста паразити.

    Тези паразити днес - за мое изумление - не се съобразиха с нещо, които всеки човек с акъла си би отчел: че и опозицията, и управляващите в БЮРМ още преди дебатите в НС обявиха, че отхвърлят френския вариант на споразумение между София и Скопие. И какъв тогава бе смисълът да се подкрепя след цял ден чесане на езиците този вариант, който другата страна не приема?! И който автоматично отива на кино?

    И какво стана сега: слугинската БГ, ако, че не отговаря на националния й интерес, се наведе пред европейската директива, а гордата БЮРМ я отхвърли с презрение, защото не отговаря на нейния национален интерес.

    Така е винаги, когато въртиш опашка на посредника, а не водиш смислен диалог с опонента. Съгласен съм, че БЮРМ е неприятно тегава за преговори страна с обрасла психика. Но точно на случайниците Киро и Весела Чернева ли трябваше доверим тези ужасни преговори? Аз не бих ги помолил да ми продупчат и билета в трамвая.

    Пак казвам: проблемът е в представителната демокрация.
    По-скоро в незаинтересоваността и безкритичността към представителите ни в държавните структури.

    Нередност?
Нов коментар