Политическата криза: Радев и ГЕРБ форсират сроковете, ПП и БСП забавят темпото

"Продължаваме промяната" и тази седмица ще търсят петима депутати от ИТН за ново правителство

Президентът Румен Радев свика светкавични консултации за съставяне на нов кабинет, минути след като Кирил Петков формално депозира оставката на правителството си
Президентът Румен Радев свика светкавични консултации за съставяне на нов кабинет, минути след като Кирил Петков формално депозира оставката на правителството си
Президентът Румен Радев свика светкавични консултации за съставяне на нов кабинет, минути след като Кирил Петков формално депозира оставката на правителството си    ©  Цветелина Белутова
Президентът Румен Радев свика светкавични консултации за съставяне на нов кабинет, минути след като Кирил Петков формално депозира оставката на правителството си    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече е официално: кабинетът "Петков", който миналата седмица беше свален с вот на недоверие от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", депозира оставката си.

С това формално действие се сложи началото на конституционно установената процедура по опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Ако партиите не успеят да се споразумеят, страната отива на предсрочни избори.

Кой форсира и кой бави?

В тази ситуация видими са две тенденции. Първата - очевидно е, че от една страна, президентът Румен Радев, а от друга, ГЕРБ опитват да форсират процеса. Държавният глава свика консултациите с парламентарните групи още в същия ден, когато Кирил Петков депозира оставката си, а ГЕРБ, отивайки в президентството, декларираха, че когато получат мандата (като втора сила в НС), ще го върнат веднага и няма да правят опит за формиране на кабинет.

Другата тенденция, обратно на видимото бързане от ГЕРБ и президентството, е опит от страна на "Продължаваме промяната" и БСП да забавят темпото. В понеделник и ПП, и социалистите последователно поискаха отлагане на срещите си с държавния глава за края на седмицата. Официалният аргумент, който ползваха, е разглеждането на актуализацията на бюджета.

Неофициално и от двете партии твърдят, че тече опит да се "организира подкрепа за нов кабинет на Кирил Петков в рамките на този парламент". От ПП смятат, че е напълно постижимо да получат подкрепата на още петима народни представители от "Има такъв народ". Дали това ще стане на този етап не е ясно, а шансовете си от ПП определят на 60%.

Единственото сигурно е, че развръзката на ситуацията ще бъде публична до 10-ина дни.

Два въпроса

Тук обаче изникват два въпроса. Първият е има ли опция ГЕРБ да подкрепи по някакъв начин (дори с неприсъствие в зала) кабинет на "Продължаваме промяната"? От формацията на Кирил Петков не изключват подобен вариант.

В тази посока заваляха въпроси още в края на миналата седмица, когато министър-председателят в оставка декларира, че няма да разговаря с Бойко Борисов, Слави Трифонов, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Той обаче не изключи разговори с партиите им.

След анонса на Петков в понеделник президентът Росен Плевнелиев преразказа пред bТВ свой разговор с Борисов. Според Плевнелиев лидерът на ГЕРБ бил готов да се оттегли. Малко по-късно обаче Борисов опроверга тази информация и обясни, че няма да претендира за пост в парламента или изпълнителната власт, но заяви, че няма да напуска председателството на партията си.

Наред с това ГЕРБ хем не изключиха съставянето на правителството, без да се минава през избори, хем се обявиха отново за опозиция.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че те разбират отговорността си в настоящата ситуация и затова участват активно при вземането на решения за държавния бюджет, чието неприемане би било катастрофа. Очакваме от Министерския съвет да внесе законите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, но до този момент това не е станало, отбеляза тя.

ГЕРБ призова останалите партии да проявят разум и да работят заедно, ако и когато парламентът има достатъчно време, за да функционира и да взема такива решения, засягащи хората.

Междувременно от ДПС, които също в понеделник бяха на консултации в президентството, също се обявиха за нови избори.

Третият мандат - коя страна ще заеме Радев?

Колко време ще има парламентът е въпрос, пряко свързан с другата неяснота в публичното пространство - ако ПП не успеят да намерят подкрепа за свой кабинет с БСП и ДБ, коя ще е третата партия, която ще получи мандат от държавния глава.

По информация на "Капитал" това няма да е БСП, както се случваше до момента. Третият проучвателен мандат се връчва по преценка на държавния глава и не е производен на големината на парламентарните групи като първите два. Досега Румен Радев обаче връчваше мандат на левицата с формалното обяснение, че те са третата по големина сила. След разрива между Нинова и президента обаче от "Дондуков" 1 твърдят, че левицата не е опция.

Президентът няма как да връчи мандат и на ДПС или "Възраждане", затова остават две опции - "Има такъв народ" и "Демократична България".

От ИТН няколко пъти казаха, че стигне ли до тях проучвателният мандат, те ще се опитат да преговарят за кабинет. Нагласата им последно беше потвърдена през уикенда от Ива Митева. ДБ засега не са коментирали подобна опция.

От това на кого ще връчи мандат държавният глава ще стане ясно и чия страна ще заеме - на старата коалиция, която вече остана тройна - ПП, ДБ и БСП, или на новосформиралата се с вота на недоверие - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Бонус: ИТН може да подкрепи нов кабинет на ПП, но без Петков

На този фон има и още една опция - "Има такъв народ" да подкрепи нов кабинет на "Продължаваме промяната", но изричното условие на партията на Трифонов е той да е без Кирил Петков. През почивните дни заместник-председателят на партията Тошко Йорданов коментира, че ИТН няма да прави коалиционно правителство с ГЕРБ и с ДПС.

Ако "Продължаваме промяната" поканят ИТН за разговори за съставяне на ново правителство в този парламент, от партията ще се отзоват, стана ясно от думите на Йорданов.

"Ако ПП си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме. Ще трябва да работим по други правила, с по-голяма конкретика", обясни Йорданов партийната позиция на ИТН, които всъщност станаха причина за падането на кабинета.

За такъв вариант са и от БСП. Корнелия Нинова няколко пъти публично лансира идеята "старите коалиционни партньори" да се съберат около програма и срок за нов кабинет.

На този етап от ПП коментират неофициално, че първо ще опитат до четвъртък да привлекат независими депутати. След това ще отидат на разговори при президента. После ще предложат правителство, което или ще бъде одобрено от парламента, или не.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Царе сте в Капитал на евфемизмите!
    "Търсенето" на депутати реално е откровена корупция/злоупотреба с власт/изнудване/заплаха и все действия, описани в разни състави на НК със срок за излежаване. И в този ред на мисли би следвало да е престъпление. Най-малкото след чутото от записа с Радостин Василев за "търсенето" на оная г-жа.

    Всъщност 4П могат да си спестят този цирк. Покупката, пардон - "търсенето" - на депутати няма как да ги спаси от избори, но пък изборите (ако не тези - следващите или по-следващите) отново ще ги инсталират във властта под формата на следизборна евроатлантическа коалиция с герб и холограмния им образ ДБ. Ще им кумува ДПС.

    Електоратът - както винаги - ще си гласува по симпатия, а представителната демокрация позволява - както винаги - чрез следизборното коалиране реално да се промени вота.

    Защото и аз, гласувайки за червените изобщо не съм си помислял, че Корнелия ще си чеше властовата краста в комбинация с А и Б отбора на Козяк в лицето на 4П и ДБ и с анархолибералите на Слави. Не съм си и помислял, че въпросната ще ме смята за идиот и ще ми са кълне по телевизора, че работещите 24/7 от февруари насам военни заводи не бълват продукция за Украина, нито пълнят с нея кацащите в София, Варна и Бургат украински транспортни самолети, просто защото - чисто формално - в договорите на получателя на оръжието и боеприпасите не е вписано, че продукцията не може да се препродава на трета страна. И тъкмо това се случва - всичко отива в Украина.
    А Нинова просто лъже. И цялото й войнство.

    Сборът на Герб, 4П и ДБ е единственият вариант на калкулаторно мнозинство. Пък и имат доста общо:
    - проЕС реториката;
    - пронатовството;
    - американоцентричния модел;
    - налагането на еврото;
    - въпиющата некадърност.

    Разбира се, сега от всички страни ще се отрича коалицията с "мафията", но след някой месец тя ще се назове "за национално спасение".

    А къде е там БСП-то на Нинова?
    В кошчето до тоалетната чиния.
    Където е мястото на използваните сълфетки, за де не задръстват системата.

    Нередност?
Нов коментар