Президентската квота в СЕМ остави Кошлуков в БНТ (обновена)

Две години по-късно растат съмненията дали позицията на Радев от 2020 г. срещу предишното статукво е била автентична

С двама от петимата членове на СЕМ президентската квота може да наклони везните при всеки избор
С двама от петимата членове на СЕМ президентската квота може да наклони везните при всеки избор
С двама от петимата членове на СЕМ президентската квота може да наклони везните при всеки избор    ©  Цветелина Белутова
С двама от петимата членове на СЕМ президентската квота може да наклони везните при всеки избор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно преди две години - на 11 юли 2020 г., на фона на избухналите тогава протести след със скандала с пазеното от НСО имение на Ахмед Доган в "Росенец" и нахлуването на прокуратурата в президентството, президентът Румен Радев обяви, че в страната се формира "национален консенсус "Антимафия". По думите му тогава той "обединява милиони почтени български граждани", които, обединени, са по-силни от "парите, медиите и административния ресурс на властта".

Това беше и моментът, в който си извоюва самостоятелна позиция, различна от "президента на БСП". И немалка част от гражданите повярваха, че Радев автентично иска промяна на статуквото, на което даде безпогрешно определение: срастването между политическа и съдебна власт, административен ресурс и купени медии. Маршрутът на тогавашните протести често минаваше покрай сградата на БНТ със скандирания за оставката на Емил Кошлуков като генерален директор на обществената телевизия.

Днес, две години по-късно, съмненията дали позицията на президента е била реална, а не само отговор на действията, с които прокуратурата опита да го засегне, стават все повече. Причина за тях стана и проваленият избор на нов генерален директор на БНТ.

Решаващите гласове в СЕМ

В сряда, когато в Съвета за електронни медии (СЕМ) приключи процедурата по избор на нов генерален директор на финансираната от данъкоплатците медиа, Емил Кошлуков остана на поста си за неопределено време, въпреки че мандатът му изтича на 5 юли. Той ще продължи да изпълнява тази функция, докато медийният регулатор не успее да произведе такава процедура, в която някой от кандидатите да събере необходимата подкрепа от трима от петимата членове на съвета. Нова процедура може да се очаква най-рано след два месеца, колкото е горе-долу времето от обявяването до приключването й.

След три последователни гласувания в рамките на сегашната СЕМ не успя да постигне консенсус. За подобен сценарий, с който Кошлуков да остане на поста, в медийните среди се говореше от седмици. Дали ще се случи зависеше основно от гласуването на Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, които са членове на съвета от президентската квота.

Така Радев на практика има най-силното влияние в регулатора, тъй като останалите трима членове са от парламентарната квота, номинирани от три различни партии.

В сряда никой от 8-те претенденти за поста не получи необходимите 3 гласа, за да бъде избран за генерален директор на БНТ. За поста се състезаваха Емил Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков, Ирина Величкова, Василена Матакиева, Красимир Ангелов, Сашо Йовков и Светлана Божилова.

Бившият шеф на новините в бТВ Венелин Петков беше сочен от медийните експерти като безспорно най-професионалната кандидатура в конкурса. Другият кандидат със силни позиции очаквано беше Кошлуков. Така конкурсът се превърна в надпревара между тях двамата.

Куриозът от гласуването

На финалното гласуване Петков беше подкрепен от двама от членовете на СЕМ - Пролет Велкова, издигната от "Демократична България", и Симона Велева от квотата на "Продължаваме промяната". Останалите гласуваха "въздържал се".

"За" кандидатурата на Кошлуков гласува само излъчената от ГЕРБ Галина Георгиева, останалите четири гласа бяха "против". Така по силата на обстоятелството, че никой не събра достатъчно подкрепа, кандидатът с преобладаващо негативна оценка на практика беше преизбран на поста.

Още в самото начало на процедурата бившата журналистка от бТВ Габриела Наплатанова от квотата на президента обяви, че принципно подкрепя Венелин Петков, но ще гласува "въздържал се", за да не влезе в конфликт на интереси. Подобно обяснение не издържа на логиката на изпращането й в СЕМ, чиято задача е да осигури професионално управление на обществените медии. Нещо повече - с този аргумент никой журналист не би следвало да попада в съвета, защото по силата на професията си би познавал някой от кандидатите.

Другият член на регулатора от квотата на Радев - Соня Момчилова, пък се извини на Кошлуков за критиките, които в годините е отправяла към него.

БНТ на Кошлуков

Това е третото участие на Емил Кошлуков в конкурс за директорския пост в БНТ. През 2017 г. беше сочен за фаворит, но след скандала заради вписания в документите му стаж като ръководител в партийната телевизия на "Атака" на поста беше избран Константин Каменаров, който назначи Кошлуков за програмен директор на БНТ 1. Впоследствие след влязла в сила присъда Каменаров беше отстранен, а Кошлуков зае мястото като изпълняващ длъжността генерален директор. През 2019 предишният състав на СЕМ, доминиран от ГЕРБ, го избра за титуляр.

Мандатът му се свързва с уволнения на независими журналисти, а самото му влизане в телевизията предизвика протести. Според "Репортери без граница" под негово ръководство качеството на БНТ се е влошило.

При изслушването му в СЕМ в сряда единствено Пролет Велкова му зададе въпрос за работата му в партийната телевизия на "Атака". Той пък представи "проучване" на синдикатите в БНТ, според което 70% от работещите в медиата искали да продължи да я ръководи.

След проваления в сряда конкурс от Асоциацията на европейските журналисти в България излязоха с критична позиция за СЕМ. В нея се казва, че "гласуването, в което Кошлуков е получил четири отрицателни от общо пет гласа, е "вот на недоверие". "Не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията, дори като временно изпълняващ длъжността", заявиха от АЕЖ и призоваха спешно да се открие нова процедура

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 1

    Нали демократичния генерал-прокурор от преди '89-та Атанасов направо каза, че използвали само юмрука на Радев, за да докопат властта. За това по подаден сигнал полезните идиоти ходеха клечаха и се дупеха пред президенството за което казах още тогава, че някой ден ще ги е срам. Сега чакате от онзи в президенството да ви подкрепи човека в БНТ?? Скоро ще ревете, че и кандидатите за ВСС не ви минават. Време е собственикът на този сайт да организира нова среща някъде на Боровец и да раздаде задачите, да спусне опорките, да насочи мейнстрийма в правилната посока и да подсигури офисния планктон за бързо реагиране и бъдещи улични протести ако се наложи и когато се наложи. Така се прави политика от местната олигархия при такава затъпяла нация!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Неетично е внушението, че по квотен принцип парламентът и президентът вкарват в държавни агенции/ комитети/комисии/съвети не уважавани експерти, а зависими от менторите си пултове за гласуване.

    По тая логика каква беше Бетина Жотева от квотата на Плевнята?
    Познавах преди години Пролет Велкова и макар че отдавна не я слушам по Дарик, през ум не ми минава, че тя е креатура на Ицо Иванов в СЕМ.

    Защото в този патологичен ред на мисли може да ми хрумне, че уважаваната Полина Паунова в Капитал е далегиран комисар и следи за изпълнението на задачите, които изпълняваше и в Свободна Европа, която пък се финансира и изпълнява задачите на... и т.н.

    За страховете, фобиите и маниите трябва да се търси квалифицирана помощ навреме.
    Иначе, видимо от текста, нещата се задълбочават.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Взе да ми писва от фасадна демокрация, лицемери и дребни душици, които за някой лев са готови да продадат общественото благополучие.

    Да ходим на избори, да видим кой ще спечели и ако се наложи разумните да се махаме от тази територия.

    Нередност?
  • 4
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld
    • - 1
    • + 2

    Интересна адженда имате, колега Паунова!
    Всички медии от този спектър бият по Габриела Наплатанова, а пропускат действията на Симона Велева. Нека само припомним, че:
    1. Първоначално тя се въздържа и каза, че е “отворена към дискусия”, за да промени мнението си.
    2. В хода на същия първи тур, преди гласуването, веднага промени мнението си и предложи Ирина Величкова
    3. В хода на втория тур предложи Сашо Диков
    4. В хода на едно гласуване тя подкрепи и Диков,и Венелин Петков

    Интересно, какви са мотивите й за всеки от тези избори? Дали не гласува за Венелин Петков, за да хвърли горещия картоф към Наплатанова, която да бъде припозната като виновник?
    Ще задам и още един въпрос, който едва ли Вие ще зададете на някого, но дори и в коментар е хубаво да го има. Един вид - да има следа онлайн. Хората в медиите знаем за какво става дума ;-)
    Та - истина ли е, че този, общо взето, непознат за медийните среди кадър Велева се е кръстила в няколко църкви, за да се добере до мандат в СЕМ?

    Нередност?
  • 5
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Нещо в СЕМ не върви и колко много са приликите с действията на ВСС - всички ключови играчи в тези органи пазят статуквото. Макар компрометирани и Гешев, и Кошлуков като шефове се оказват с подкрепа от членове на тези органи- Например, Габриела Наплатанова може и да е известна журналистка, но става още по-известна като "криво ли гласувах или криво ме разбрахте". Очевидно номинациите на Радев говорят за фалшивата му загриженост да има истинска демокрация...

    Нередност?
Нов коментар