Превзетата държава

Властта умишлено и не безкористно в лицето на своите политици се оттегля от ключови дейности и области и ги предоставя на емблематични за прехода фигури

След убийството на Георги Илиев (първият вляво) Таки става лидер на структурите на ВИС и разшири влиянието на групировката в ключови сектори на икономиката и не без помощта на държавата
След убийството на Георги Илиев (първият вляво) Таки става лидер на структурите на ВИС и разшири влиянието на групировката в ключови сектори на икономиката и не без помощта на държавата
След убийството на Георги Илиев (първият вляво) Таки става лидер на структурите на ВИС и разшири влиянието на групировката в ключови сектори на икономиката и не без помощта на държавата    ©  Красимир Юскеселиев
След убийството на Георги Илиев (първият вляво) Таки става лидер на структурите на ВИС и разшири влиянието на групировката в ключови сектори на икономиката и не без помощта на държавата    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Капитан Андреево е еманация на превзетата държава. И не толкова заради контрабандните канали, които преминават оттам
  • Философията на тези, облекли вече костюми на "бизнесмени", е, че в държавата има "тесни" места, които могат да се контролират от самостоятелни икономически субекти
  • Всичко това се е случвало през годините, защото в държавата няма правораздавателни органи, специални служби, прокурори, които да следят за обществения интерес.

Когато през април премиерът Кирил Петков посети граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево и разпореди да бъде направена проверка на фитосанитарния контрол там, едва ли е знаел с какво се захваща. Два месеца по-късно той твърди, че една от причините за свалянето на правителството му е именно схемата на турско-българската граница.

Капитан Андреево е еманация на превзетата държава. И не толкова заради контрабандните канали, които преминават оттам. Опити за контрабанда има навсякъде по света. Разбира се, не навсякъде тя е така "регулирана" и "тарифирана", както на българско-турската граница. Генезисът на тези канали се крие още в далечните години на социализма. Те са създадени от Държавна сигурност, когато т.нар. скрит транзит беше държавна политика - чрез трафик на наркотици и други стоки се осигуряваха приходи в западна валута, до която достъпът иначе беше труден заради санкциите на Запада към соцлагера. Това се случва и до днес в страни като например Северна Корея, където държавата е организирала производството и трафика на наркотици, фалшива валута и пр. В България обаче след рухването на соца контрабандните канали бяха "приватизирани" от хората, които ги контролираха. После преминаха в ръцете на силовите структури, като най-ярките имена - тези, които по различни причини станаха публично известни, бяха на Константин Димитров-Самоковеца (убит през 2003 г. в центъра на Амстердам) и Иван Тодоров-Доктора (разстрелян през 2005 г. в София). Тези хора (както и много други замесени в контрабандата) бяха елиминирани през годините, но каналите останаха.

Големият проблем в казуса "Капитан Андреево" е, че държавата умишлено (най-вероятно не и безкористно) в лицето на своите политици се оттегля от ключови дейности и области и ги предоставя на емблематични за прехода фигури.

А границата е първият признак на суверенитета на една държава.

Историята на прехода

Историята на тези хора започва от началото на 90-те, когато правораздавателните органи на практика се оттеглиха от функциите си в обществото. Групирани около спортното си "борческо" минало, те бързо овладяха улицата. Първоначалното натрупване на капитали за тях мина през пласиране на крадени коли от Европа, рекет на дребния бизнес, връщане на лични кредити, силово застраховане...

Успоредно с това в държавата вървеше по-голямата схема. Държавните компании бяха източвани от групировки като "Мултигруп" по т.нар. система на паяка. Частни фирми на групировката заставаха на входа и на изхода на държавните фирми - продаваше им скъпи суровини, а изкупуваше на безценица произведеното. Президентът на "Мултигруп" Илия Павлов също е бивш борец от училището "Олимпийски надежди". В нея успешно се бяха събрали бивши служители на ДС, бивши борци, които получаваха открита подкрепа от политици на ДПС. Групировката беше един от основните нарушители на югоембаргото през 90-те години и покрай нея в тази печеливша дейност се включиха и други "съотборници" на Павлов. Натрупаните пари след това започнаха да се инвестират в приватизацията в туризма и промишлеността.

Но ключовото във философията при израстването на тези бизнесмени е овладяването на "тесни" места в държавата. Мутрите разбраха, че монополът или ексклузивността носят много повече пари от незаконната дейност, и с помощта на политиците го създадоха.

Много видимо и документирано е превземането на София. В средата на 90-те висаджии (хората от една от двете основни тогава престъпни групи - ВИС и СИК) овладяха общинските паркинги в София, а след това ги приватизираха. С активната подкрепа на ключови политически фигури в Столичния общински съвет (председателят на СОС Антоан Николов за кратко е бил съдружник с висаджията Методи Методиев - Мето Илиянски, изчезнал безследно през 2002 г. Методиев е близък до нашумелите в казуса "Капитан Андреево" Христофорис Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро). Следват различни схеми с общинското дружество "Софийски имоти" и в "патримониума" на групировката преминават важни обекти в Борисовата градина като къпалнята "Мария Луиза" и летния театър, общински пазари, зеленчукови борси и др.

Концесиите за почистването на боклука пък преминаха в ръцете на "сикаджия" като Красимир Маринов-Маргина и Румен Гайтански-Вълка. После пък концесията премина в ръцете на "Титан", които са известни в ъндърграунда като пернишките висаджии. Известно време "висаджии" и "сикаджии" постигат труден баланс в името на овладяването на София чрез различни свои представители в общинския съвет и кметството. Дори когато Бойко Борисов стана кмет, той изглеждаше като логично продължение на тази тенденция заради миналото си в СИК. По това време обаче значението на двете групировки вече е много по-малко, минали са няколко вълни на разстрели и фокусът вече е изцяло в овладяването на публичните активи - имоти, поръчки, спестяване на данъци и пр.

Философията на тези, облекли вече костюми на "бизнесмени", е, че в държавата има "тесни" места, които могат да се контролират от самостоятелни икономически субекти. Достатъчно е държавата да им "подари" тези критични точки, през които се акумулира значителна финансова печалба. Сметосъбирането например е такова ключово място, без което никой град не може.

София е много видим пример, но тази философия се експлоатираше от всички силови структури в държавата.

Така например в средата 90-те една варненска групировка превзе зърнените бази в Северна България. Така постави ръка върху търговията на зърно - важен бизнес за този край на България. Пак тогава "Мултигруп" създаде монопол върху търговията със захар и силово налагаше цената й. В София друга групировка овладя най-голямото тържище за зеленчуци и плодове. В края на 90-те години хората от бившите СИК, ВИС, ТИМ и други взеха на концесии плажовете по Черноморието. В средата на първото десетилетие на този век всички горски стопанства бяха дадени на концесия за десетилетия на едри бизнесмени.

След като потекоха европейските пари за инфраструктурни проекти, концесиите за голяма част от кариерите за инертни материали като чакъл, пясък и други също попаднаха в ръцете на избрани хора. Те съответно си направиха и строителни фирми, за да се включат в усвояването на европейски средства.

Нашумелият скандал с Васил Божков, чийто хазартен бизнес беше разбит от държавата, също е показателен за правенето на бизнес в България. Моделът на Божков е следствие от уговорки с държавата, по негови признания - с финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов, които му позволяват да си спестява данъци, като в замяна на това той "помага" с милиони евро, които предава на Горанов, или финансира други близки до властта бизнесмени, като например Кирил Домусчиев. Признанията на Васил Божков са важни, защото идват от пряк участник в корупционната схема.

Останалата в миналото Корпоративна търговска банка също е нагледен пример за това как държавен ресурс - сметки на големи държавни фирми в банката, се експлоатират в частен интерес. Нарочният фалит на банката беше използван за повторно ограбване на активите й.

След като коалицията на "Продължаваме промяната" започна да анализира обществените поръчки от времето, в което управляваше ГЕРБ, се оказа, че при 80% от тях е имало само един кандидат, който ги е печелил. И това не е случайно - просто поръчките са направени за определен кандидат или конкуренцията е сплашена.

И това са само нещата, които станаха публични. Със сигурност има много повече, които не са известни. Защото "големите пари обичат тишината".

Схемата на Капитан Андреево е същата - фитосанитарният контрол и ветеринарният контрол са задължителни при преминаването на границата. Така преди години т.нар. златен гьол, през който минават тировете за дезинфекция, се оказа отдаден под аренда на една фирма. Проверка на НАП в началото на годината показа, че фирмата, която го експлоатира, трябва да има 32 милиона касова наличност. Но парите ги няма. Нещо повече - касовият апарат, който трябва да прави връзка с НАП, се оказа без връзка с данъчните. Така парите, които са прибирани от задължителния ветеринарен контрол, директно отиват в джоба на някого.

Видно от схемите монополът на само една лаборатория за фитосанитарен контрол е позволил тотално овладяване на Капитан Андреево. Финансовият министър Асен Василев например разказваше, че тировете на границата са се отваряли първо на фитосанитарния контрол без наличието на митничар, както е по наредба. Всичко това е позволено от държавата още през 2012 година - по време на първия мандат на Бойко Борисов.

А размерът на подкупите, предложени на зам.-министър Иван Христанов - 500 000 лв. месечно, и на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, показва размера на далаверата. Последвалите заплахи срещу него, срещу депутата от "Средна европейска класа" Бачийски и срещу други, опитали се да осветлят схемата, показват размера на интересите и типа на играчите на тази територия.

Хора с минало

Имената на много от тези бизнесмени са нови за младото общество. Но те са хора с минало. През август 2020 г. например в публичното пространство се появи отново името на Младен Михалев-Маджо. То беше произнесено от бившия депутат от НДСВ и юрист Димитър Ламбовски по повод негов финансов спор с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Михалев е един от създателите на силовата застрахователна компания СИК, както и съдружник в хазартна компания с Васил Божков в началото на 90-те.

И Ламбовски, и Мавродиев са христоматиен пример как се инсталират близки до групировките във властта. Димитър Ламбовски е в управата на Първа източна международна банка след приватизацията й, наричана тогава банката на СИК. Нейната приватизация е квинтесенция на формулата на прехода - в нея акционери или управляващи бяха бивши комсомолци и бивши комунисти, хора от Държавна сигурност и бивши спортисти. Ламбовски освен това е и в управата на Футболен клуб "Славия", собственост тогава на СИК. Има го и на снимки на коктейла на първата годишнина на застрахователната компания. Ламбовски беше депутат от "царското движение" - НДСВ, по времето, когато главен секретар на МВР е Бойко Борисов, който в CV-то си също има работа за трибуквената групировка. Мавродиев пък, който е бивш депутат от ГЕРБ, бивш председател на Комисията за финансов надзор, преди тези си занятия е бил финансов консултант, който трябваше да бъде разпитван по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо, тъй като по документи на част от офшорните компании, използвани в прането на пари, има негови подписи. Наличието на хора с такива биография във властта показва как се превзема държавата.

В книгата "Кръстникът" на Марио Пузо е описана срещата на петте фамилии, които трябва да прекратят войната помежду си. Там Емилио Барзини казва: "Дон Корлеоне, ти не ни уважаваш. Ти притежаваш политици, сенатори, прокурори, съдии, а не ги споделяш с нас." Всъщност целият конфликт в "Кръстникът" идва от това, че фамилията Корлеоне, която е корумпирала политици, сенатори, прокурори и съдии, е против това да ги даде на Барзини. Накратко - влиянието на тази фамилия не са толкова силовите структури, колкото фактът, че е корумпирала властимащите.

Естествено, всичко това се е случвало през годините, защото в държавата няма правораздавателни органи, специални служби, прокурори, които да следят за обществения интерес. Нещо повече - след като подкупът и заплахите не свършат работа, много често се явява прокуратурата, която размахва бухалката и завежда дела срещу опълчилия се на порочните практики.

Това е в общи линии разказът за превзетата държава. Лошата новина е, че тя е проектирана с десетилетия напред да бъде такава. Концесиите за плажовете например бяха дадени три месеца преди да падне правителството на Борисов за 20 години напред на същите структури. Същото е и с концесиите за инертни материали. Договорът за т.нар. златен гьол не може да бъде прекратен, защото неустойките по него ще нанесат значителни финансови щети на БАБХ... А и с падането на правителството на Кирил Петков, поне за известно време, натискът "тънките" места в държавата да се вземат обратно от хората, на които са раздадени през годините управление на ГЕРБ и ДПС, вероятно ще спре...

Но когато Бойко Борисов се чуди защо не приемат България в Шенген, отговорът е: защото тя е превзета държава на входа на Европейския съюз.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-P
    Николай Колев
    • - 1
    • + 2

    Човек (на някой човек) - това звучи гордо!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 17
    • + 3

    Само като видя автора на тези глупотевини и ми става ясно за какво иде реч :(

    Нередност?
  • 3
    lqt35646795 avatar :-|
    lqt35646795
    • - 12
    • + 3

    От Прокопи ...

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 2

    Поздрави за михлюзите... От признателния народ..
    Ой Тигре, тигре... имаш ли ПАРИ...
    https://www.youtube.com/watch?v=Z-4cx-TrrzM

    Нередност?
  • 5
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 2

    Вижте си съдебната система, корупцията на всички нива в държавата, жалка държава сме, няма и да се доближим до средноевропейско равнище скоро!

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Смених си сигнатурата с мъдростите,които ръсеше един нашенец, върнал се за лятото от гурбет в Англия

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    От такава белетристика ала Христо Карчев полза никаква!
    Това, дето Йово внимателно нарича с аморфните названия "държавата"и "властта", дето били разширили " влиянието на групировката в ключови сектори" ,си имат имена.
    Веднага ми излизат тези на Луканов с борческите бригади, на Софиянски със Софийски имоти, на Никола Николов и Агнешките главички, на Ваньо Костов и касовата приватизация, на Христо Бисеров и куфарчетата от митниците на Раковска 134, на Мавродиев и регистрациите на Брендо и подобни по офшорните райове... Легион!

    Докато не се кажат имената, подобни писаници са по-скоро димна завеса, която цели да скрие истината зад нищо незначещите "държавата","властта", "политиците" и пр. словесни дъвки.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    **** Христо КАлчев, разбира се

    Нередност?
Нов коментар