🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПП пред сложен избор, ако до петък няма 121 гласа за кабинета

Партията трябва да реши дали Асен Василев да предложи правителство на малцинството, което ще зависи от опозицията, или да върне мандата неизпълнен, което почти сигурно означава избори

Според кандидат-премиера Асен Василев ръководството на "Продължаваме промяната" ще реши съдбата на мандата
Според кандидат-премиера Асен Василев ръководството на "Продължаваме промяната" ще реши съдбата на мандата
Според кандидат-премиера Асен Василев ръководството на "Продължаваме промяната" ще реши съдбата на мандата    ©  Юлия Лазарова
Според кандидат-премиера Асен Василев ръководството на "Продължаваме промяната" ще реши съдбата на мандата    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ДБ и БСП потвърдиха поддръжката си за кабинет на финансовия министър в оставка.
  • Разговорите в търсене на гласове до 121 ще продължат през цялата седмица.
  • Независимите депутати ще обявят в петък дали ще подкрепят ново правителство на ПП.

След вота на недоверие, организиран от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", засега изглежда, че ново правителство на "Продължаваме промяната" начело с вицепремиера в оставка Асен Василев би консолидирало същата подкрепа, каквато имаше кабинетът "Петков". Зад него биха застанали БСП, "Демократична България" и независимите народни представители, отцепили се от "Има такъв народ". Политическият уикенд не донесе новини за евентуално разширяване на подкрепата и преговорите за постигане на мнозинство от 121 депутати, с които се ангажираха лидерите на ПП, ще продължат през цялата нова седмица.

Въпросът, който няма ясен отговор към момента, е какво ще се случи, ако липсващите гласове за мнозинството не бъдат осигурени до петък - дали кандидат-премиерът Асен Василев ще предложи правителство на малцинството за гласуване в парламента, или ще върне мандата на президента Радев неизпълнен. Според самия Василев, ако ситуацията се окаже такава, решението ще бъде взето от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната".

По всичко личи, че това ще се случи в петък, тъй като това е срокът за отговор, който през уикенда дадоха независимите депутати. По думите на бившия член на "Има такъв народ" Иво Атанасов всеки отцепил се от партията народен представител ще решава сам за себе си и всички ще обявят решението си в петък. Тогава изтича и едноседмичният конституционен срок, който ПП имат, за да изпълнят мандата или не.

Двата сценария

По информация на "Капитал" в партията на Василев и Петков поддръжници имат и двата сценария. Според част от партията, ако не се договорят твърди 121 гласа, формацията не бива да предлага правителство, което почти със сигурност означава отиване на избори. В парламентарната група има защитници и на тезата, че сегашната сложна вътрешна и външна ситуация налага да се предложи кабинет, който може и да мине (с отсъствие на депутати от пленарната зала например, което ще свали кворумът за гласуване). При подобен сценарий, в който кабинет на малцинството бъде одобрен, това би означавало всяко решение на парламента да зависи от опозицията на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", които имат вече мнозинство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти вече направи намеци за сформиране на "евроатлантическа коалиция", което може да се тълкува и като заявка за възможна подкрепа по определени теми, но остава въпросът какво ще поиска в замяна.

В неделя пред БНТ министърът на образованието в оставка Николай Денков изрази мнение, че ПП не бива да предлага кабинет, ако няма сигурна парламентарна подкрепа. Кандидатът за премиер Асен Василев не пожела да отговори на такъв въпрос. "Имам мнение, но ще го запазя за себе си, ще реши Изпълнителният съвет на партията", каза той след среща с независимите депутати същия ден.

Повече комуникация с партньорите

В събота екип на ПП в състав Асен Василев, Кирил Петков, шефът на парламентарната група Андрей Гюров и бившият председател на парламента Никола Минчев се срещна последователно с БСП и "Демократична България". И двете формации декларираха, че ще подкрепят правителство с премиер Асен Василев в рамките на мандата на "Продължаваме промяната".

От проведените разговори стана ясно, че освен посочените миналата седмица от Кирил Петков приоритети, ПП са се ангажирали да работят специално върху грешките в комуникацията и предлагат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет - с изграждането на секретариат. Досега всички коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" са давали публични сигнали, че ПП понякога вземат решения преди да ги обсъдят с останалите партии в коалицията.

От "Продължаваме промяната" са се съгласили в програмата на новия кабинет да залегнат предложени от БСП теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката.

Христо Иванов пък отбеляза, че с ДБ са обсъдени теми като конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген и еврозоната, модернизиране на армията и реформата на службите за сигурност. "Демократична България" са поискали и по-активна дейност по отношение на културната дейност и демографските въпроси.

Разговорите за съставяне на кабинет ще продължат с още "депутати с независима воля". Засега не е ясно дали още хора от групата на ИТН ще се отцепят. В петък партията напусна координаторът ѝ и зам.-председател на парламентарната група Виктория Василева, но тя няма да остане като независим депутат, а напуска и Народното събрание.

Не се знае дали отцепници няма да се появят и в партията на Костадин Костадинов, след като Елена Гунчева първо обяви, че напуска НС, но после реши да остане независим депутат, напускайки само групата на "Възраждане".

При липса на събрани 121 гласа, ако "Продължаваме промяната" предпочетат да върнат мандата за правителство неизпълнен, конституционната процедура продължава с връчване на мандата на втората по големина група в парламента - на ГЕРБ. От партията на Борисов вече декларираха, че няма да опитват да предлагат правителство. За третия мандат президентът сам избира парламентарна група, на която да връчи мандата за нов кабинет.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    4П няма как да има 121 депутати в НС, защото:

    1. Суверенът преди 6 месеца му даде едва 25% подкрепа, която вече се е стопила почти наполовина. Сбиртокът от леви, десни и никакви, които се прегърнаха, за да властват, е противоестествен от първия му ден и с всеки изминал съсипва авторитета на партиите-патерици. ИТН, БСП и ДБ според социолозите днес се боричкат в калта на санитарния минимум на границата на 4-те процента;

    2. Опитите да се "мотивират" политически еднодневки за роенето на полит.формации е дълбоко противно, в абсурден разрез с основни принципи на демокрацията и наподобява калташкото време на Янетата, Дудуците, Ковачките, които сменяха партиите по-често от чорапите си;

    3. Обществените нагласи след катастрофалните решения на кабинета Киро:
    а) за отказа от руски газ;
    б) за истината за срамните два варианта - за БГ и за БЮРМ - на френското предложение;
    в) за фактическото прекратяване на отношенията с Русия
    г) за цените в магазините и на комуналните услуги
    катастрофално не отговарят на днешното разположение на партиите в НС.
    С електоралната подкрепа, която би имала днес, остатъчната коалиция ще има едва около 22%.

    Избори!
    Нищо по-добро не е измислено!

    Така ще се даде възможност на реализиране на евроатлантическата коалиция герб-4П-ДБ и зад пердето ДПС.
    Да, и аз не я искам, но ще ни я "изберат"...
    Гаранция Франция!

    Нередност?
Нов коментар