Защо опозицията в София потъна в политическа тишина

Година преди местните избори опозицията в общинския съвет е притихнала, активни са само вероятните кандидати за кметове

В началото на мандата имаше примери и заявки за съвместна работа между опозиционните сили, но сега партиите рядко си партнират.
В началото на мандата имаше примери и заявки за съвместна работа между опозиционните сили, но сега партиите рядко си партнират.
В началото на мандата имаше примери и заявки за съвместна работа между опозиционните сили, но сега партиите рядко си партнират.    ©  Велко Ангелов
В началото на мандата имаше примери и заявки за съвместна работа между опозиционните сили, но сега партиите рядко си партнират.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Гласът на опозицията не се чува през последните месеци и усещането е за безвремие година преди местните избори
  • БСП, ДБ и Борис Бонев се сблъскват със стената на мнозинството за повечето си предложения и това често ги демотивира
  • Ключово е обаче гласът на опозиционерите да продължи да се чува най-малкото защото осветлява решенията на управляващите

Покрай кметските избори през 2019 г. София кипеше. Най-заплетената за последните 15 години предизборна кампания тогава роди нова енергия и нови надежди. За първи път на изборите се яви граждански активен кандидат, който спечели убедителен резултат. Това мотивира донякъде двете големи опозиционни групи - "Демократична България" и БСП, да са по-шумни и по-инициативни. Освен това мнозинството в Столичния общински съвет (СОС) се смали и като цяло имаше очакване за промени.

Три години по-късно, когато четвъртият мандат на кмета Фандъкова вече тлее, спринтьорите изглеждат уморени. Гласът на опозицията не се чува през последните месеци, а фокусът на някои опозиционери вече се измества към подготовка за следващите избори и започва да придобива по-скоро пиар оттенък.

Свършеното до тук все пак не е малко - "Демократична България" може да се похвали с някои разрешени нередности, БСП - с активност предимно по темите за детските градини и сметосъбирането, a независимият общински съветник и основател на "Спаси София" Борис Бонев има внесени над 30 доклада в СОС (виж карето).

Една от най-важните задачи на опозицията обаче е да дава прозрачност на решенията на управляващите. Затова е страшно, когато реши да си вземе "почивка" от шума и делата. Напоследък трудно можете да се отличи активност извън тази на ГЕРБ, а лятото (което върви и с августовата ваканция) не вещае особена надежда за промяна.

Изборите погълнаха СОС

Обяснението за затишието донякъде е в изборните маратони през миналата година. Независимият Борис Бонев се изключва от общата тенденция, като припомня, че е внесъл десетки предложения с решения на проблеми. "Oпозицията в СОС сякаш се посвети върху спечелването на националната власт и много колеги съветници станаха депутати. Фокусът им е в парламента, а не в Столичната община, което за мен не е честно към избирателите. Който е искал да става депутат или министър, не е трябвало да се явява на местните избори през 2019 г., защото проблемите на София изискват сериозен фокус и дългогодишно постоянство. Няма какво да се лъжем - знаете и за подозренията, че част от опозиционерите работят заедно с ГЕРБ по някои ключови за управляващите въпроси", коментира той за "Капитал".

От БСП казват, че според тях е нямало затишие, като се аргументират с това, че все пак 2021 г. е била изключително наситена с политически проблеми на национално ниво, в т.ч. и три предизборни кампании, които са променили фокуса на обществения интерес от местната проблематика към националната такава. "За създаването на такива представи роля безспорно изигра и ковид пандемията, поради която почти две години постоянните комисии и сесиите на СОС допреди няколко месеца се провеждаха изцяло онлайн", казва зам.-председателят на СОС и общински съветник Милка Христова за "Капитал". Според нея предвид това, че през 2023 г. предстои провеждането на местни избори, очаквано ще се повиши градусът на напрежение по проблемите на управление на Столична община.

"БСП ще насочи усилията си да се открои като основна опозиционна сила и алтернатива на управляващото мнозинство на ГЕРБ в СОС, като не само критикува слабостите в управлението, но и предлага своите решения за тях", казва Христова.

От "Демократична България" също считат, че не може да се каже, че има затишие в действията на опозицията. От там приемат, че в началото на мандата е имало по-голям интерес заради пробива на ДБ в столицата и вниманието на медиите. "През миналата година фокусът - и политически, и медийно, се измести към националните избори и сформирането на правителство, което вероятно е създало усещането, че действията в столицата са неактивни. Напротив, общинските съветници не са спирали с инициативите и може да се очаква дори идентификация с оглед на местните избори през 2023 г.", казват оттам.

Какво изсветлиха

Причината за умората на опозицията вероятно е в безвремието, продиктувано от средата на мандата, когато никой няма особена изгода да извлича политически дивиденти. Друг демотивиращ фактор остава това, че повечето предложения катастрофират в стената на мнозинството. Понякога се случва още при обсъждането им в комисии с обяснението, че са нужни още становища или приложения към документите, а после се бавят с месеци.

Все пак остава безценната роля на опозиционерите да съобщават, когато управляващите се готвят да приемат спорен доклад в общинския съвет (с осигуреното мнозинство ГЕРБ + ВМРО), както и да припомнят за какво отиват парите на софиянци в крайна сметка - било то чрез снимки на некачествени ремонти, репортажи от място за това какво става с боклука или разпространяване на данни.

"От "Спаси София" осветихме скандалите около ремонтите на "Граф Игнатиев" и Западен парк, на общежитието в "Дружба", където цените бяха силно завишени, публикувахме и стряскащите разлики в цените за уличното осветление на стойност 73 млн. лв. Подобни безобразия има във всяка сфера на градското управление - от ЦГМ, през ремонтите на ремонтите до сметопочистването", казва Борис Бонев. Според него прозрачното управление и честното инвестиране на парите на гражданите е абсолютно базовото условие София да започне да се развива като нормална европейска столица.

БСП пък наблягат на внасянето на повече прозрачност по начина, по който се изразходват средствата от общинския бюджет, включително за неизпълнението на инвестиционната програма, качеството на извършваните ремонти, забавянето на строителството на детските градини, дейностите по план-сметката за чистота, събираните такси. От групата на социалистите например сигнализираха за неизгодни сделки за продажба и отдаване под наем на общински имоти, порочни практики в управлението на "Чистота Искър" (вече "Софекострой"), проблемите на "Топлофикация", бюджета на София и план-сметката за чистота.

От "Демократична България" също внесоха яснота в поредица от публикации за състоянието на "Топлофикация София", както и за обещаните, но незавършени булеварди. Фокус на групата е градският транспорт - осветлиха нередностите около незавършената тикет система, липсата на интеграция с метрото и от тук насетне с Google Maps и подобни приложения. Периодично общинският съветник Симеон Ставрев от ДБ иска и справки от ЦГМ за приходите и разходите от синя и зелена зона, както и нивото на запълняемост.

Изборите идват

В началото на мандата имаше примери и заявки за съвместна работа между опозиционните сили, но сега партиите рядко си партнират. Един такъв пример са отношенията между "Демократична България" и Борис Бонев - макар и често да сигнализират за едни и същи нередности и да имат сходни предложения за решението им, те не си показват взаимна подкрепа.

Любопитният момент тук ще бъде при следващите избори - неофициално в момента се говори за вариант, в който ДБ се съгласява да издигне за свой кандидат Борис Бонев. Така много критики за липсата на обединение биха се изпарили, но биха се родили и нови, най-вече от твърдия електорат на ДБ, свързани с различията на групата със "Спаси София" и различния образ, който двете организации са гонили във времето. Другата неизвестна ще бъде дали от "Продължаваме промяната" ще се припознаят с Бонев - засега самият той намекна, че би се съгласил на подобно предложение.

Иначе по всичко личи и че и в самата ДБ има желаещи за кметския стол - поне ако съдим по активността в последните месеци на двама от районните кметове - Трайчо Трайков ("Средец") и Георги Илиев ("Слатина").

Друг районен кмет - от БСП, също прави впечатление с активността си и изявите по медиите, което говори, че е възможен кандидат. Това е д-р Делян Георгиев, който твърди, че е приел като основна кауза презастрояването и дори внесе предложение за референдум срещу презастрояването в "Изгрев" в общинския съвет.

За наследник на кмета Йорданка Фандъкова, се твърди, че от ГЕРБ ще издигнат председателя на общинския съвет Георги Георгиев. Той зае мястото на Елен Герджиков, след като от началото на мандата беше и председател на финансовата комисия, която пък наследи от Орлин Алексиев. В интервюта Георгиев не отрича категорично кандидатурата си за кметското място.

Кой какво направи в СОС?

Борис Бонев

Паркиране: Доклад за изграждане на 10 монтажни паркинга в кварталите и намаляване на служебните абонаменти на институциите, така че да има повече места за свободно ползване.

Чист въздух: Доклад с комплексни мерки за постоянно намаляване на замърсяването на въздуха,

Подобряване на градския транспорт: БУС ленти, синхронизирани разписания

Според него е странно, че в ситуация на "финансов колапс на градския транспорт" от ГЕРБ отказват да вземат мерки, и "чакат като парализирани помощ от държавата". "Всъщност тази криза ясно показва липсата на управленски капацитет, но и демонстрира безотговорното им отношение към София и софиянци", казва той.

БСП

Бюджет :Доклади с алтернативни предложения за приходно-разходната част на столицата - 30 млн. лева, които да бъдат предоставени на разположение на 24-те районни кмета, 10 млн. лева повече за отчуждаване, повече средства за спорт

Чистота: Доклад с предложение да се създаде общинско предприятие "Чистота", което да поеме извършването на дейностите по почистването и отпадъците.

Искане да се преосмисли мястото на изграждане на инсталацията за изгаряне на РДФ, като това място се измести от центъра на града и се позиционира до завода за твърди отпадъци до с. Яна.

Детски градини: БСП предложи създаване на публични регистри за имотите с отреждане за детски градини за по-добро планиране. "Предложението не бе прието, с което за всички стана ясно, че строителството на обекти на социалната инфраструктура в града ни е въпрос на приоритети на ГЕРБ, а не на липса на имоти", коментира зам.-председателят на СОС и общински съветник от БСП Милка Христова за "Капитал: Тя обяснява, че съветниците от БСП са предложили и възстановяване на ОДЗ във всички бивши такива сгради, в които сега е разположени звена на общинската и държавна администрации, но отново докладът не е бил приет.

"Топлофикация София": БСП настоява за технологично обновяване на дружеството и за по-ефективното му управление, като в момента разработва проекти за такива мерки

Демократична България

Транспорт: Разсрочено плащане на годишната карта за обществен градски транспорт в София

Безплатно превозване на велосипеди и електрически тротинетки в обществения транспорт

Билети с банкови карти в метрото

Боклук: Инициатива за затваряне на незаконните сметища в Челопечене и Враждебна

Сигнал до прокуратурата за сделки с имоти, ощетили бюджета на СО с 4 милиона лева - "Чистота Искър"

Два доклада с предложения за вземане на проби от двете сметища, за да се разбере какво е истинското замърсяване там

Дигитализация: Входиране на документи с КЕП

Предложение ДБ да дари на общината софтуер за гласувания, анкети и допитвания

Детски градини: Предложени обекти за детски градини и ясли към "Програма за строителство на детски градини 2021 - 2023 г."

Култура:Подаден сигнал до главния прокурор заради злоупотреби на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош

Инициативи за запазване на недвижимото културно наследство: редица питания: за къщата на Гешов; за къщата на Райна Княгиня; за 49-о училище "Екзарх Антим I" (сграда на арх. Фингов); за архитектурно-строителен и производствен комплекс "Захарна фабрика"

Доклад за обследване на недвижимите културни ценности

Поискана актуализация на регистъра на паметниците в София"

Зелено: Внесен доклад за изкупуване на частни зелени терени със средства от Оперативна програма "Околна среда 2021 - 2027"

Конкретни стъпки, с които да се подобри достъпът до Природен парк "Витоша" за гражданите
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-?
    demokoko18
    • + 2

    Ако има как ДБ, ПП и Спаси София да се разберат за един кандидат, може и да успеят този път. Иначе ще има още 4 години мъка и мизерия.

    Ако отново не се разберат, то това вероятно ще подари нов мандат на ГЕРБ, а за тях кмета на София е много важна фигура - основна в бюджета.


    Подаването на предложения и сигнали е много важно, но е по-важно да се махне Дарт Вейдър.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Госпожо Сантова, в българския език няма такава дума - "входиране". Има "внасяне". Документите се внасят, те не могат да ходят, за да се входират. Една полуграмотна нотариуска от ГЕРБ въведе тази неизвестно как появила се дума и всички полуграмотни журналисти започнаха да я натрапват. Бъдете отговорна към езика!

    Нередност?
Нов коментар