Метаморфозите на Еленко Божков, или кой е новият зам.-министър на енергетиката

Партиен номад, близък до президента и Кирил Добрев, който открито защитава руския газ

Еленко Божков беше в инициативния комитет, който издигна Румен Радев за втория му президентски мандат
Еленко Божков беше в инициативния комитет, който издигна Румен Радев за втория му президентски мандат
Еленко Божков беше в инициативния комитет, който издигна Румен Радев за втория му президентски мандат    ©  Юлия Лазарова
Еленко Божков беше в инициативния комитет, който издигна Румен Радев за втория му президентски мандат    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изненадващото назначение на Росен Христов за служебен министър на енергетиката бързо беше засенчено от неговия заместник
  • Еленко Божков има дълга, но и спорна биография в политическите и енергийни среди, като най-силно впечатление прави връзката му с Кирил Добрев
  • Той е и открит привърженик на руския газ, като сега ще участва в определянето на държавната политика по този въпрос

Когато преди осем години служебното правителство на Георги Близнашки поиска от част от членовете на КЕВР, назначени от правителството на Пламен Орешарски, да си подадат оставките, един от тях - Еленко Божков, оказа сериозна съпротива. Към онзи момент ключовият регулаторен орган в енергетиката е държавна комисия и членовете й не се избират както сега от парламента, а от Министерския съвет, но въпреки това за смяната им трябва да има сериозни мотиви - те трябва или да са в трайна невъзможност да изпълняват задълженията си, или да са в конфликт на интереси, или пък сами да пожелаят да напуснат поста си.

Тогава част от членовете на регулаторния орган доброволно подават оставки, но зам.-председателят Еленко Божков отказва. Заради упорството му правителството е принудено да го уволни с мотива "конфликт на интереси". Какво точно е нарушението не се обявява публично, а самият Божков предполага, че най-вероятно става въпрос за участието му в управителния съвет на неправителствена организация - федерацията по парапланеризъм, и се заканва да съди служебния кабинет за отстраняването си. Дава и гневни интервюта в медиите, в които нарича кабинета на Близнашки "измекярско правителство", чиято цел е "реализация на лобистки интереси", а министрите му "марионетки".

"Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация. Отстранен бях по подобие на футболен треньор - обикновено те научават от пресата, че са уволнени. Аз съм на 61 години и не започвам жизнения си път с ДЕКВР. Потомствен енергетик съм. Правил съм АЕЦ "Козлодуй", "Мариците" и не мога да приема някой да ме обвинява в конфликт на интереси.", казва тогава Божков и дори вади в студиото на bTV електрическа крушка, за да илюстрира коментара си, че служебният премиер Близнашки и министърът на енергетиката Васил Щонов "не разбират разликата между нея и ядрен реактор".

Той пак е тук

По ирония, сега вече на 69 години, Еленко Божков отново е "на върха" на управлението в енергетиката, при това благодарение на служебно правителство. Той беше назначен за зам.-министър на енергетиката в кабинета на Гълъб Донев, след като преди това беше съветник на Румен Радев.

В биографията си Божков има дълъг списък от различни постове в енергетиката и ключови позиции в държавни енергийни дружества, които заема по време на управлението на разноцветни правителства от началото на 90-те години на миналия век. Дълголетието му се дължи главно на две негови способности - на честата смяна на политическата принадлежност, което винаги го поставя близо до силните на деня, както и на бизнес отношения с различни политически фигури или близки до тях хора.

В началото той е демократ от СДС, впоследствие либерал, след това социалдемократ. Паралелно с това е и съдружник във фирма със съпругата на Румен Овчаров, който отговаряше за енергетиката в две правителства - на Жан Виденов и на Сергей Станишев, и дълги години беше незаобиколим фактор в сектора. Съдружник е и с дългогодишния член на Националния съвет на БСП Светлана Шаренкова.

В последните години Божков е член на стратегическия съвет към президента Румен Радев. Това заедно с близостта му с една от ключовите фигури в БСП - Кирил Добрев, който води яростна битка с лидера на социалистите Корнелия Нинова, са най-вероятните причини за поредния му възход на зам.-министерския пост, който засега е най-високият, който е заемал.

Политическата кариера на Божков започва в зората на демокрацията, когато е избран за депутат във Великото народно събрание от СДС като представител на Федерацията на клубовете за гласност и демокрация, а малко по-късно и част от Българска партия либерали с лидер Петко Симеонов, която през 1991 г. напуска СДС. По тази линия Божков става първо секретар на Комитета по енергетика, а след това секретар и на Министерството на енергетиката в социалистическото правителство на Жан Виденов в периода 1995-1997 г. Заедно с това е и член на съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК). Следват четири години затишие, когато на власт е правителството на СДС с премиер Иван Костов.

В жълто-червената мъгла

Звездата на Божков изгрява повторно по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, когато през 2002 г. влиза в управителния съвет на "Енергоремонт", а година след това става и председател на директорския борд. Следват няколко години кариера, свързана с ТЕЦ "Марица-изток 3" като ръководител на проекта за рехабилитация на блоковете там, а от 2006 г. до 2010 е и член на управителния съвет на "Енел Марица-изток 3".

Повторният му възход е свързан и със смяна на политическата партия. В този период той става социалдемократ. Влиза в партия "Български социалдемократи" на Георги Анастасов, който по това време е коалиционен партньор на БСП в Коалиция за България, част от управляващата тогава тройна коалиция заедно с ДПС и НДСВ. Благодарение на това става и член на ДКЕВР през 2013 г. по време на правителството на Пламен Орешарски, излъчено от БСП и ДПС.

Назначението си тогава Божков описва така: "Бях в командировка и в телефонно обаждане ми казаха, че спешно трябва да дам автобиография. В голяма степен аз съм партийно предложение, партийна креатура. Все пак аз съм зам.- председател на партия "Български социалдемократи" от Коалиция за България. 36 години съм в енергетиката, имам 2 години, когато се занимавах с друга дейност - продавах кебапчета и бира, защото не ме оцениха достатъчно като експерт.", казва той след назначението си в регулаторния орган.

Дайте ми кола

Източници на "Капитал" от енергийното министерство разказват, че ден преди да бъде обявен за зам.-министър, в началото на миналата седмица, Божков се появил във ведомството и поискал да му предоставят служебен автомобил. Именно така в министерството разбират, че той ще е един от заместниците на служебния министър Росен Христов.

Едно от обясненията за назначението му е, че то е по линия на президента Румен Радев. Божков е член на стратегическия съвет към държавния глава още от първия му президентски мандат и като такъв се появяваше често в медиите да коментира енергийни въпроси в качеството си на експерт. Беше и един от активните протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов преди две години. Тогава Божков, заедно с бившия депутат от НДСВ, сега адвокат Минчо Спасов натиснаха аварийния бутон на метростанцията при Софийския университет. Прокуратурата им повдигна обвинения за хулиганство и им наложи мярка за неотклонение "парична гаранция". По късно обаче съдът ги оправда напълно. (б.а - допълнено на 7 март 2023 г.)

По повод участието на Божков в саботажа от президентството тогава разпространиха съобщение, в което се казваше, че "членовете на стратегическия съвет не са служители на президентската администрация и имат пълните права като граждани да изразяват свои позиции".

Атомният зам.-министър

Освен недоволство от управлението на Борисов обаче Божков критикува и правителството на Кирил Петков. Отказът на предишния кабинет да плаща руския газ на "Газпром" в рубли, което доведе до спирането на доставките, той нарече "бесовщина". "Министърът на енергетиката Александър Николов трябваше да подаде оставка си поради допуснати многобройни нарушения в енергийния отрасъл и прикриването им", казва той пред БНР в средата на юни.

В същото интервю съобщава и плашещата новината, че в АЕЦ "Козлодуй" е имало пожар. "Дори си залагам главата за това нещо. Ако искат, да ме съдят. Вече съвсем подигравателно на шефовете на АЕЦ-а им казват пожарникарите. Всичко е от едно прословуто бързане, за да могат да се изкарат комисионни от това, че блокът се пуска по-рано или, че се спира по-късно. ... Това се е случило когато по време на пуска хората, които извършват ремонта, са предупредили, че има теч на масло, ръководителите на централата са ги накарали да бързат. В следствие на това се стига до този пожар... Спор няма. Трябва да се вземат мерки и тези хора да бъдат изхвърлени от АЕЦ "Козлодуй" и това трябва да е едно от последните действия на министъра в оставка".

Впоследствие от централата обясниха, че пожар не е имало, а се е стигнало до заземяването на масла, попаднало върху изолация на паропровод. Риск за централата в създалата се ситуация е нямало.

По бизнес линия

За назначението на Божков на зам.-министерския пост има обаче и друго обяснение и то е свързано с дългогодишните му бизнес връзки с Кирил Добрев, който дълги години беше една от ключовите фигури в БСП, но след като се скара с лидера Корнелия Нинова, тя го изключи от социалистическата партия, а съдът наскоро го възстанови. Добрев е част от опозицията на Нинова, която президентът толерира и възнагради с постове в изпълнителната власт както по времето на предишните две служебни правителства, така и в сегашното.

Божков е управител и съдружник на Добрев в дружеството за производство на електрическа енергия "Пирин ват", което притежава няколко малки ВЕЦ-а - "Топлика", "Пирин ват 1", "Пирин ват 2" и "Пирин ват 4". Съдружник е и със сина на Кирил Добрев - Николай, във фирмата "Синерджи холдинг", което до 2021 г. Притежава дружеството за търговия с електрическа енергия "Тера кап". В момента то е собственост от единия от съдружниците в "Синерджи холдинг" - Стоян Христов, но действителни собственици на фирмата освен него са още Кирил Добрев с най-голям дял от 80% и Еленко Божков.

Засега не е ясно за какво ще отговаря Божков като зам.-министър на енергетиката. Със сигурност обаче като такъв ще трябва да напусне енергийните дружества. Той веднъж вече е правил това в качеството си на зам.-председател на ДКЕВР. Друг е въпросът дали като зам.-министър няма да продължи да работи в тяхна полза.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 8
    • + 3

    Руски газ си купуваме и сега - през МЕТ и гръцката национална компания (която го плаща на Газпром по рублевата схема), само че с 33% оскъпяване.
    Икономедиа се е вкопчила в темата за руския газ като Дон Кихот с вятърните мелници и не ще да засегне важната тема, че реалната зависимост на страната ни от руския петрол е 100%.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 7

    Гнус, гнус, гнус.....хвана ме гнус от другаря Еленко само докато четох статията. Няма начин такъв класически типаж, мимикриращ към всяко правителство на Държавна Сигурност, да не е бил неин кадър още от времето на комунистическата диктатура в България. Всичко е като по учебник!

    Нередност?
  • 3
    bkatchev avatar :-|
    Boytcho Katchev
    • + 4

    До коментар [#2] от "Любопитната Съседка":

    Още по-интересна е фигурата на министъра на енергетиката Росен Христов. В сайта Лупа има материал, че е созополски гларус, специализиран по възрастни богати жени. Има катамаран, който дава под наем. Вероятно калифорнийската диплома и Менса са измислици.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4

    Еленко ви Божков гравитира около кръга на Радев от край време. Гледам и се явява чест анализатор по енергийните теми на продажните ни национални медии Бтв и Нова. Но когато Еленко ви дърпаше шалтера на тока в метрото всичко за умнокрасивитета и кръга Капитал беше наред след като се бореха срещу кръволака Борисов.
    Младият полезен идиот дори няма елементарна интуиция да усети интуитивно кой му мисли доброто, кой е почтен, кой не, кой е вътрешно нечистоплътен и затова Бабикянни, Минекяни, Хаджикяни, Еленковци разнасят черни чувал, бесилки, ковчези, хвърлят умряла риба, домати по обществени сгради и всичко се приема за нормално. За нормално започна да се приема и редовното нарушаване на Конституцията. Какво чакате сега да се случи от тези хора? Нещо добро ли??
    Когато ненормалното в дадена страна започне да се приема за нормално нищо добро не я чака. А когато младият, изманипулиран полезен идиот го направят озлобен и пълен с омраза срещу някой, който единствено му мисли доброто на него и държавата съвсем не отиват на добре нещата и всички го виждаме!

    Нередност?
Нов коментар