Двама отцепници от ИТН и Рашков вероятно ще водят листи на ПП

Предизборната коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" изглежда все по-невъзможна

Радостин Василев и Георги Георгиев напуснаха ИТН, за да подкрепят ПП
Радостин Василев и Георги Георгиев напуснаха ИТН, за да подкрепят ПП
Радостин Василев и Георги Георгиев напуснаха ИТН, за да подкрепят ПП    ©  Велко Ангелов
Радостин Василев и Георги Георгиев напуснаха ИТН, за да подкрепят ПП    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предизборната коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" изглежда все по-невъзможна, а на този фон водаческите места на листите на ПП вече са "запълнени". "Навалицата" за първите места по райони, както я наричат в ПП, се ползва за още един аргумент от Кирил Петков и Асен Василев защо коалиция не би работила за партията.

"Имаме много кандидат-водачи и ограничен брой места, а като добавим, че освен традиционните и доскорошни кандидати трябва да сместим и нови - това прави нещата много сложни", казаха неофициално от предизборния екип на ПП за "Капитал".

Така например предварителната подредба на водаческите позиции на ПП сочи, че двама от отцепилите се бивши функционери на "Има такъв народ" (ИТН), които подкрепиха правителството "Петков", ще бъдат водачи на листи на "Промяната". Това са бившият министър на спорта Радостин Василев и ексдепутатът Иво Атанасов.

Според информация, с която "Капитал" разполага, Василев ще води листата на ПП в Габрово, а Атанасов - във Видин. Прави впечатление, че водачески места не са дадени на други напуснали "Има такъв народ", като Георги Георгиев например или Кирил Симеонов.

Именно Георгиев в предишния парламент (след като напусна партията на Слави Трифонов) описа схема, разказана му от строители, според която, за да получат одобрените с решението на парламента средства за ремонт на пътищата, фирмите е трябвало да заделят по 5% за първото плащане. А пък за обществените поръчки Георгиев даде пример с друга схема, за която описа, че за да получат тези поръчки, собствениците на фирми "се срещат с хора в комплекса "Делта хил" (край София - бел. авт.), където им казват условията, след което се срещат с Алексиев и той от своя страна предава на Караджов имената на правилните фирми".

Впоследствие от ПП се позоваваха многократно на тези твърдения, когато илюстрираха съмненията си за корупция в пътния сектор.

От партията на Петков и Василев казаха неофициално пред "Капитал", че за Георгиев "сигурно ще се намери място по-назад в листите", но отказаха да коментират с какви аргументи са подбрали двамата от отцепилите се от ИТН за водаческите места. От формацията казаха само, че "внасянето" на хора от други партии в листите им води до напрежение сред бившите депутати на "Продължаваме промяната".

Още преди да падне правителството "Петков", докато ПП издирваше независими депутати за мнозинство от 121 гласа, след като ИТН се оттегли от коалицията, бившият премиер заяви, че би предложил места в листите на партията си за отцепници от други формации, които помогнат за запазването на управлението. "Петков не е споменавал дали тези места ще са водачески", казват сега от ПП и допълват, че не може "всички да са водачи".

Освен двамата кандидати - бивши партийци от ИТН, места в листите на ПП ще получат досегашните коалиционни партньори на формацията - "Волт" и партия "Средна европейска класа".

Водач на листа ще бъде и бившият вътрешен министър Бойко Рашков. "Той е нашият експерт по сигурността и антикорупцията", казват от ПП и допълват, че Рашков е лоялен към Петков и Василев, въпреки че досега не е бил партиец.

"Ако освен тези пет места дадем и още пет на ДБ, а те ще искат повече, ако сме в коалиция, ние изобщо няма да имаме хора", заключават от ПП.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Да им е честито на полезните идиоти водачите на листи. Все почтени и достойни хора :(. Понякога се чудя кой е повече за бой и при кои тъпотията е по-голяма - при младите полезни идиоти или славитрифоновците :(

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Предизборни коалиции в БГ политическата история по понятни причини почти няма. За сметка на това дал Бог следизборни коалиции - коя от коя по хермафродитна.
    Купата уверено носи последната, четворната.

    Всъщност в БГ политическия модел има една скрита, вътрешна коалиционност. Тя е туморът на БГ политическата система, защото вкарва в първите редове на НС хора с пределно видима политическа дисфункция, като мумиите от СДС, като абсурдно неизвестните от купа леви организации около Корнелия, като тримата влъхви от ДБ, които на последните форуми на партиите си се явиха като единствени кандидати за председатели (и бяха избрани от теснопартийната си клиентела, която те пък изпратиха в парламента), като ренегатите от ИТН в листите на ПП.

    Христос (Q) Иванов ще поиска от ПП поне 6-7 избираеми места, с което ще постави пред невъзможен избор Киро, Асен и Лена Б. Те не че имат повече от 5-6 обществено разпознаваеми личности, но са раздали купища политически индулгенции, на които сега идва падежа.

    ДБ няма никакъв шанс за по-силна консолидация на електорат, защото дели една и съща фенска маса с холограмния си образ ПП, които се опиват от ефектни предизборни словесни изхвърляния и тетрис с политически клишета. Затова некъпаните жълтопаветни хъшове видимо ще заложат на НПО партията.

    Виж, ако ДБ успее да прескочи 4-те%, съратничеството с ПП в парламента им е в кърпа вързано, защото ползват един и същ мозъчен център от крепостта до Правителствена.

    И тогава ще стигнем до действително съществения разговор за политическата валентност - кой с кого и на каква цена ще консумира властта.

    И тъй като Борисов ще е незаобиколим фактор за съставяне на правителство, съществен е въпроса: ще си плюе ли на лицето заради разкарването по занданите в името на евроатлантизма и на прокарването на чуждите интереси?

    Ако отговорът отново е "да", обречени сме!

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    Ако Руди гела влезне в парламента пред някое от нежните остриета на ПП тип Деница "Просто Киро" Симеонова или годеника на Лена Б. Мирослав "На клипа пипа парапета" Иванов ще се скъсам от смях, даже ще отворя някоя бутилка от специалния рафт за да се насладя на нелепостта на ситуацията :-)

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "Quandt":

    Просто си търсиш повод да посегнеш към рафта...
    Естествено, че ще влязат. И доста друга неразпознаваема смет. Едно, защото на хора с характер не можеш с вдигнат маркер да им определяш как да гласуват и второ - никой в секцията ни чете листите.
    Залага се на вълшебни думички: демокрация при Костов, стабилност при баце, промяна при пресните месии.
    В едно е абсолютно прав Борисов - за качеството на материала...

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#5] от "D-r D":

    На специалния рафт трупам близо пет години основно редки питиета, които не отварям без повод, защото са трудни за намиране.

    Пък да видим какво ще влезне в този невероятен нов парламент. То и миналия път имаше маса неадекватници, аз поне се сещам за офис-администраторката на Саша Безуханова, която се познаваше покрай НПО дейностите и като участник във великите харвардски курсове, а взе, че влезна случайно в парламента от ПП. Горкото момиченце дори на първия учеб...ааа парламентарен ден нещо се беше объркала и се беше облякла като стюардеса. Ясно е, че в тези листи се вкарва всякаква паплач, да видим колко от умнокрасивитета на ПП ще отпаднат за сметка на разни стратегически партньори тип отцепниците от ИТН или пък крайно неприятни политически имбецили като партньорите на ПП от СЕК, Волт и третата партия, която им обра и субсидията...

    Аз поне не бих вързразил на също толкова фрагментиран резултат без някаква крайна коалиция и поредно служебно правителство. Служебните кабинети на Радев поне не поемат пътя на абсурдни конфронтации, както подпочна Просто Киро с руската дипломация тук.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#6] от "Quandt":

    Имам един познат, който миналия април беше облепил витрините на провинциалния си хотел с плакати с логото на ИТН. Целите! Пък и им беше там нещо като местен координатор. Вероятно се е виждал депутат. Явно не е станал, защото от зимата плакати из хотела му няма.

    Разказвам ти това, защото е емблематично за новото политическо еничарство: който не е станал нещо при царя, при тройната, при Бойко, напъва при поредните в списъка, защото времето тече, а само в депутатството е келепира.

    Парламентът се превърна в Йерусалимския храм преди идването на Спасителя - търговец до търговеца, сараф до сарафа. И селяни, дошли отдалеч да видят...а бе - на екскурзия по новому.

    В този смисъл служебните правителства (но единствено тези на Радев) ме навеждат на размисли за прочутата роля на личността в историята.

    И това прехвърля темата към едноличната власт.
    Дали ще е конституционна монархия като при Борис III, или разпасана парламентарна република като при Радев, нещата, които остават, опират до здравия разум, чувството за историчност и за личната отговорност за съдбата на нацията. Както царят единствен от съюзниците на Хитлер не прати български войски в Русия, така и президентът ходи по тънък лед хем да уйдиса на Вашингтон, хем да не погуби страната.

    Знаеш ли какво е представлявала гръцката демокрация? Ами избирали са си водачите, но не с гласуване по подготвени листи, а на случаен принцип, по жребий - чийто нишан от всичките извадят от делвата - той е. Мнозина не са ставали и историята ги е забравила. Но Перикъл?

    Великите гърци, чиито имена знае целият свят вече трето хилядолетие, не са били партийни кандидати!
    Всъщност партиите - в последно време много видимо - монополизираха демокрацията и превърнаха изборите в нещо като ротативка, при която в 90% от случаите печели съдържателя на казиното, т.е. те.

    С две думи - налага се нов прочит на демокрацията.
    А ние тук се готвим с всички сили да спечелим предишната война, по брилянтния израз на Чърчил.

    Нередност?
Нов коментар