Стефан Янев ще използва регистрацията на партия номад

"Български възход" ще участва на вота с формацията на Румен Йончев, партнирал на СДС, БСП, Бареков, Мая Манолова и т.н.

Румен Йончев и Николай Бареков от времето, когато бяха коалиционни партньори
Румен Йончев и Николай Бареков от времето, когато бяха коалиционни партньори
Румен Йончев и Николай Бареков от времето, когато бяха коалиционни партньори    ©  Велко Ангелов
Румен Йончев и Николай Бареков от времето, когато бяха коалиционни партньори    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев получи регистрация в съда, но въпреки това ще се яви на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври с регистрацията на три формации - "Земеделски народен съюз" (ЗНС), "Партия на зелените" и партия "Свобода". Причината е, че решението на съда все още не е влязло в сила и по тази причина формацията на Янев трябва да използва регистрацията на други партии, за да се регистрира в ЦИК за участие във вота.

От трите партии, с които "Български възход" ще участва на изборите, впечатление прави ЗНС, който през годините е влизал в предизборни коалиции с различни партии от левия, десния и националистическия спектър, а лидерът й Румен Йончев е бил на няколко пъти депутат от различни парламентарни групи.

От СДС, през БСП до Бареков и нататък

Партията е учредена през 2006 г. след разцеплението на земеделския съюз на Анастасия Мозер, чиято формация управляваше заедно със СДС в периода 1997 - 2001.

Няколко години след това - през 2013 г., ЗНС става партньор на БСП като част от "Коалиция за България", а лидерът й Румен Йончев е и депутат от червената парламентарна група. Година след това обаче малко преди управляващата коалиция БСП - ДПС, която стоеше зад правителството на Пламен Орешарски, да се разпадне, Йончев напусна групата на социалистите, а бившият телевизионен водещ Николай Бареков, който тогава изграждаше структурите на партията си "България без цензура", го обяви "за своя първи депутат" в парламента.

На предсрочните парламентарни избори през 2014 г. ЗНС се яви в коалиция с партията на Бареков и формацията на Христо Ковачки - "Лидер". ЗНС тогава успя на вкара в парламента двама депутати - Румен Йончев и заместникът му в партията Явор Хайтов, който дори беше зам.-председател на парламента.

На президентските избори през 2016 г. ЗНС подкрепи кандидатпрезидентската двойка на "Обединените патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака") Красимир Каракачанов - Явор Нотев, която се класира трета. Очакванията, че на предсрочните парламентарни избори няколко месеца по-късно - през март 2017 г., ЗНС ще се яви в коалиция с партиите на Каракачанов, Симеонов и Сидеров обаче не се оправдаха. Партията на Румен Йончев се яви на вота заедно с коалицията, съставена от СДС, с лидер тогава Божидар Лукарски, ДБГ, която се оглавяваше от Меглена Кунева, "Глас народен" на Светослав Витков и още две партии, под името Реформаторски блок (различен от оригиналния, който влезе в парламента през 2014 г.). Коалицията, наричана РБ-2, обаче тогава не успя да прескочи бариерата.

В лагера на протестиращите

На парламентарните избори през април миналата година Йончев си намери нов партньор - платформата на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!". Освен че с регистрацията на ЗНС движението се яви на изборите, Румен Йончев беше водач на листата в Пловдив-област и стана отново депутат.

В съобщението от пресцентъра на партията на Янев по повод регистрацията в ЦИК за предсрочните избори на 2 октомври се казва, че "Български възход" ще се яви на вота с "партии съмишленици". Не е ясно обаче на каква точно база са "съмишленици" Янев и Йончев най-малкото поради факта, че ЗНС са влизали в коалиция с формации от целия политически спектър.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    Интересен текст. Все пак и ПП се възползваха от Волт, СЕК и Социалдемотрати (последното им обра лъвския пай от субсидията), тоест след като за тях беше възможно, но и социално приемливо, защо това да не бъде и за Български възход?

    И за Кироасен не беше много ясно на каква база са съмишленици с Ананиев, Бачийски и Елена Нонова, но това не беше проблем...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола, Quandt.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1

    Господинова, в градацията за политическо номадство къде е Настимир Ананиев, чиято партийка напусна Изправи се БГ на Мая Манолова, за да предостави мандата си на Киро и Асен на последните избори?
    А самият Киро, основателят на Да, БГ?

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Сентенциите относно двойните стандарти звучат по-галещо жълтопаветното ухо когато са на оригиналния латински. Обикновено защото така си остават в сферата на блаженото неведение какво точно означават и няма нужда да се замислят дали всъщност не се отнасят до техните герои на деня...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "Quandt":

    Виж какво ми изпадна от Ст.Антонов

    http://www.na-stenata.com/who_and_why_attacks_ivo_prokopiev/

    отпреди 5 г е, ама чупи кости.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Да, прочетох го това. Бистър ум, трезва мисъл и адекватен анализ. Филип Буров също беше излизал с дълги очерци по темата, като например този тук https://baricada.org/2017/12/27/culture-capitalism-media/

    Дисекцията на подобни проблеми следва да се прави с малко емоции, макар че след като и двамата журналисти са прекарали време на Иван Вазов и са видяли преструктуриранията на вестници с оглед сриващия се пазар на хартиени медии и как умело се е преплитал с политиката, то е трудно да останеш без такива. Още повече на фона на 6,3 млн лева, които са отпускани от АзБ към Икономедиа от 2019 до 2017-та. Чакам с удоволствие сега да се включи Йоан Запрянов или политкомисаря Полин Паунов за да обясни, че това са джеб парасъ, ама хич не са. Пак в Барикада имаше един очерк и за какво са предоставяни парите:

    1. Платформи за граждански дебати
    2. Блогове за съдебна реформа, архиви на ДС, развитие на медии и тн - чудно откъде ли е дошъл капиталът за невероятните разследвания на Христо Христов
    3. укрепване на водещите позиции на изданията в разследвания и анализи за реформи във важни обществени сектори
    4. укрепване на водещите позиции на изданията в обективно отразяване на обществения живот и задълбочени журналистически изследвания.

    Значи от всички, които са минали през т. нар. "школа" на Икономедиа, има тъкмо двама(които аз знам за момента), които открито говорят за преплитането по линия държавно финансирана фондация и медии, както и нюансите върху темата за свобода на словото. По-неприятното е с останалите. Интелектуални имбецили като Стайков се появяват в "независимия" анти-корупционен фонд, палавите дечица, които се заиграват с теми, които не разбират в Асоциацията на Европейските Журналисти или пък самоповярвалите си социални предприемачи на държавна хранилка тип Деница "Просто Киро" Симеонова. Като тук дори не засягам откровено политически мотивираните НПОта, тип института на Антоанета Цонева (велик изборен експерт, след като до последно тръбяха, че можело и след срока за подаване на документи в ЦИК можело да решат да се обединят ПП-ДБ, а то се оказа, че това не важало за коалиции) или този на Христос Иванов...

    Едно време като четях книгата, а после и гледах и сериала La Piovra, изглеждаше плашещо. Този кръг седи по-плашещо на фона на Ла Пиовра.

    Нередност?
Нов коментар