🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подменените избори: как преброяването отне над 10 мандата на София

Предвиденото за 3 октомври официално огласяване на данните ще разкрие изкривено представителство в парламента

Представителството в следващото Народно събрание няма да е адекватно на предпочитанията на гласувалите
Представителството в следващото Народно събрание няма да е адекватно на предпочитанията на гласувалите
Представителството в следващото Народно събрание няма да е адекватно на предпочитанията на гласувалите    ©  Надежда Чипева
Представителството в следващото Народно събрание няма да е адекватно на предпочитанията на гласувалите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Поне 15 мандата в избирателните райони ще се разместят след отчитане на последното преброяване.
  • София щеше да има 11 народни представители повече, ако резултатите бяха огласени по-рано.
  • Закъснението попречи и на сформирането на район "Чужбина" за предстоящия вот.

На 3 октомври, понеделник, вече ще е ясно как ще изглежда новият 48-ият парламент след гласуването в предсрочните избори.

В същия ден ще бъдат съобщени още едни резултати - от официалното преброяване на населението, проведено през 2021 г. Доколкото прогнозните данни от него вече бяха огласени, новина в буквалния смисъл няма да има. Основното заключение е, че спрямо предишното преброяване от 2011 г. населението на България е намаляло с 11%, или 844 000 души. С изключение на София, чиито жители се увеличават, във всички останали области в страната броят на хората намалява.

Всъщност новината, която ще дойде наравно с изборните резултати, е, че данните от преброяването ще разкрият не само демографския проблем, а и това, че предстоящият вот е на практика вече подменен. И че изборите са "откраднати" още преди да са се провели. И то напълно законно.

Това, което ще стане ясно, е, че разпределението в следващия парламент няма да отговаря на действителния вот с разминаване от около 15 депутатски мандата. Или иначе казано - с една цяла парламентарна група.

Причината

Кратка разпоредба на Изборния кодекс гласи, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя по колко депутатски мандата се полагат на всеки от 31-те избирателни района на база резултатите от последното преброяване на населението.

Целта на текста е ясна: парламентът би следвало да е представителство на населението в страната. Затова колкото по-населен е един избирателен район, толкова повече депутати следва да излъчи. И обратното - колкото по-обезлюден е друг район, толкова по-малко депутати трябва да се избират от там, за да се следва принципът на представителството.

С решение от 4 август ЦИК вече определи броя на мандатите за изборите на 2 октомври. Разпределението на 240-те депутатски места тази година е същото както за трите парламентарни избора през миналата година. Всъщност то съвпада с всички през изминалите 11 години, тъй като последното официално преброяване на населението беше проведено през 2011 г.

Оттогава насам, освен че България се обезлюдява, текат и процеси на вътрешна миграция, данните за които Националният статистически институт обяви още през януари.

Предварителните констатации на НСИ гласяха, че с изключение на София, където населението се увеличава, във всички останали области в страната броят на хората намалява. Най-значително е намалението в областите Видин, Добрич и Монтана, които са загубили около една четвърт от населението си, а най-малко е в Пловдив, Варна и София-област.

Обезлюдяват се също Търговище, Разград, Шумен. За периода между двете преброявания практически за всички области се отчита чувствителна загуба на жители. За разлика от столицата.

Как биха изглеждали мандатите

Ако се стъпва на предварително известните данни от преброяването (от януари т.г.), би следвало трите избирателни района в София (23, 24 и 25 МИР) да се увеличат с рекордните 11 народни представители, твърдят пред "Капитал" членове на ЦИК.

След като кабинетът "Петков" беше свален, в изборната администрация са правили неофициални изчисления как би изглеждало ново разпределение на мандатите. "И ние като всички граждани знаем, че резултатите от преброяването ще са ясни до края на годината. Трябваше да сметнем горе-долу по първоначално обявената информация, за да сме подготвени. Ако НСИ бяха обявили официално какво са установили до 3 август, щяхме на 4 август да излезем с осъвременено разпределение на парламента", каза член на комисията.

От НСИ обаче не обявиха официалните резултати от преброяването и ЦИК разпредели кой район колко депутати избира по старата "снимка" на населението от 2011 г.

В последното десетилетие от София се избират 42-ма от всички 240 народни представители. Ако НСИ бяха отчели вече промените, на предстоящите избори жителите на столицата щяха да избират 11 депутати повече - 53-ма.

Това означава също, че най-обезлюдяващите се към момента области трябва да намалят своята "квота". Според предварителните данни на НСИ това са Видин, Добрич и Монтана. Към момента от населението на Видин се избират четирима народни представители, от Добрич - шестима, а от Монтана - петима.

Грубо ако се смята, мандатите във Видин и Добрич трябва да са два пъти по-малко. Тоест, два и три, а в Монтана - три или четири. Подобна възможност обаче в Изборния кодекс няма. Законът гласи, че избирателен район трябва да има най-малко четирима депутати. Това означава, че пред законодателите ще има две опции - да запазят съществуващото положение и да намаляват депутати от райони с над четири мандата. Или да се промени законът и минималното представителство да е два мандата.

От останалите райони в Северозападна България също трябва да се отнемат по един или двама депутати. Мандати би следвало да се отнемат и от Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Кой печели и губи от забавянето

Съвсем очевидно е, че разместването не е само аритметично, а едно ново разпределение на депутатските места по избирателни райони ще се отрази "смислово" на следващите парламенти.

Ако погледнем най-обезлюдяващите се райони, в тях традиционно най-много мандати взимат ГЕРБ, БСП и ДПС. Официалното огласяване на резултатите от преброяването ще доведе до редуциране и на местата им в парламента, което на тези избори няма да се случи.

На последните избори в София пък вотът категорично беше спечелен от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които вероятно ще са най-ощетените от забавянето на резултатите от преброяването, доколкото от столицата ще бъдат излъчени 11 депутати по-малко спрямо реалната картина на представителството, изисквано по закон.

Данните от преброяването, разбира се, няма да дадат "служебно" преимущество на която и да е партия. Процентно резултатите на партиите ще са такива, каквито постигнат. Разликата, която ще затрудни особено партийните инженери е, че няма как да изчисляват "запазени" за дадена формация цели райони.

Отново без МИР "Чужбина"

Освен за преразпределението на депутатските мандати от страната обявяването на резултатите от преброяването през 2021 г. има значение и за друга съществена промяна.

Според последните изменения на Изборния кодекс от миналата година създаването на район "Чужбина", от който българите зад граница ще изпращат двама души в парламента, също е поставено в зависимост от данните от преброяването.

Тогавашното НС се съгласи, че за да се създаде нов многомандатен избирателен район, трябва да е ясно откъде ще се вземат тези две места, за да бъдат "дадени" на българите в чужбина. Затова беше възприета идеята, че след като се преброи населението на страната, актуализацията на изборната карта ще даде възможност за прекрояване на представителството.

Очакванията бяха, че изборите за 48-ия парламент ще се проведат вече с включване на самостоятелен район "Чужбина", а не с преразпределение на гласовете на българите зад граница по места в страната. Това отново няма да се случи.

Защо резултатите от преброяването се бавят

Официално преброяването приключи на 10 октомври миналата година, като срокът за провеждането му беше удължен, заради епидемията от коронавирус. Тогава от НСИ съобщиха, че големият брой непреброени ще затрудни отчитането и затова удължиха срока за окончателното обявяване на резултатите "до края на 2022 г.".

През януари статистическото ведомство оповести прогнозните данни за драстичния спад на населението, както и за обезлюдяването на цели райони и увеличаването на жителите на София.

От януари досега движение няма. Затишието прави впечатление и с оглед на факта, че през 2011 г. НСИ успя да обяви резултатите за по-малко от половин година. И тогава, и сега сериозна част от гражданите не чакаха преброители по домовете си, а го направиха онлайн.

От НСИ коментираха пред "Капитал", че данните за населението ще бъдат изнесени на 3 октомври, т.е. ден след изборите, така че разпределението на мандатите от тях ще остане непроменено.

"Забавянето се дължи на това, че регистрирахме около 600 000, които не са преброени, затова се правиха сравнения с административните регистри", коментираха от пресофиса на НСИ. Оттам увериха, че забавянето няма нищо общо с изборите и се дължи само на "тежката работа по сравнението между регистри и преброени".

Формално от НСИ обявиха забавяне в отчитането отдавна. Не е ясно защо след обявяването на предсрочния вот не бяха съобщени готовите проверки (за броя на хората по населени места), които имат общо именно с разпределението на следващия парламент.

Така на 3 октомври заедно с данните от изборите от НСИ ще информират гражданите, че резултатът от гласуването им е изкривен по условие - дори без традиционните изборни злоупотреби. Защото представителството в следващото Народно събрание няма да е адекватно на предпочитанията на гласувалите.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Изглежда, данните от преброяването винаги се изкривяват. След предишното преброяване Ренета Инджова публично разкри всички манипулации и беше веднага уволнена.

    Нередност?
  • 2
    pycku avatar :-|
    pycku
    • - 5
    • + 4

    Дрън-дрън. Представителството ще е точно такова, каквото изберат общо всичко избиратели, това че в София мандатите са по-малко за сметка на провинцията, не означава, че съответната партия, спечелила изборите в София, ще получи по-малко от полагащите й се мандати (както и авторката на статията сама сочи "с половин уста", за да не се развали сензацията на заглавието и общата насоченост на статията), просто ще й се преразпределят в някой друг МИР. По логиката на авторката каквито и правила да има, то те ще изкривят и "подменят" правилното разпределение поради ред причини (например защото броят на мандати в даден МИР зависи от общото население в района, а не зависи от броя пълнолетни граждани или от броя на гласувалите). Правилата, добри или лоши, са обективни и еднакви за всички, а ако някой "партиен инженер" се затруднява повече от друг, значи нещо му куца. В това отношение, ДПС неведнъж са показвали, че имат капацитет, за добро или лошо...

    Нередност?
  • 3
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 2

    https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/pfbid0fDRDq4wdi19gWQTQP9KSk7ynt93RJSnvf5ybgPd4nemS2phEY8QVHQnJp9CsS9x5l

    Трябва да има активна регистрация . Иначе управия няма .И наистина е калпав не само кодекса ,но и конституцията . Страната трябва да е разделена на толкова МИР колкото са областните градове . За всеки процент територия на дадена област 1 народен представител . За всеки процент от население регистрирани гласоподаватели още един и за всеки процент БВП още един . Така народното събрание ще има 200 сигурни народни представители + толкова от останалите 100 колкото процента се регистрират за изборите активно . Ако са половината за цялата страна , значи 250 . Отделно правилата за избори и че не трябва да се разпуска парламента и да има служебни правителства . Според мен страната трябва да бъде разделена на три области : Северна България , Югозападна и Югоизточна . На всяка четна година в една от областите да се правят избори за местна управа и парламентарни . Броя на местата се определя както вече казах според територията , БВП и записаните да гласуват . Няма да са еднакви , но това няма значение . Така мандата на един депутата става 6 години но за сметка на това няма да има право да се яви от същата област и ще трябва да си почине поне две години от тежкият труд .

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    А че живеят в София , но по постоянен адрес още се водят на село ?

    Нередност?
  • 5
    cose avatar :-|
    cose
    • + 2

    По предварителните данни Добрич (от 6 на 5) и Бургас (от 14 на 13) губят по 1 мандат.
    Видин също трябва да загуби 1 мандат, но заради лимита от 4 депутата остава без промяна.
    Стара Загора и Пловдив си запазват мандатите така или иначе.
    София печели няколко, дори 12 трябва да са всъщност.
    Но, заради остатъците на областите Видин, Силистра, Търговище и Смолян би трябвало да загуби поне 1 място от предполагаемите +12.
    Най-добре мандатите от чужбина да се извадят от София също така и така ще има "само" +9 мандата.

    Нередност?
  • 6
    cose avatar :-|
    cose
    • - 6
    • + 5

    Да добавя, че целият дух на статията е леко противен.
    Все едно НПО-тата реват за още по-голяма концентрация в София, защото там имат власт разни партии и фондации, от които се финансира и авторката.
    Полина Паунова трябва да реве за обезлюдяването на провинцията на първо място!

    Защо не се преместиш ти самата в провинцията и там да харчиш парите, като така ще забавиш и преливането на все повече мандати към София?
    Това е личен принос и гражданска позиция.
    А не защото ДБ извън София (и 10-ната им облажили се фамилии) никакви ги няма, та да агитираш за още по-чудовищна концентрация в София на мандати, респективно на власт и пари за сметка на все по-изпусталята провинция.

    Нередност?
  • 8
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "cose":

    Голямата концентрация на мандати в София е следствие на голямата концентрация на население там. За каква агитация говорите? Това са естествени процеси в България и в големи части на света. С намаляването на населението в провинцията е повече от нормално да се променя и съотношението на мандатите. Единственото НЕнормално е, че броят на депутатите си остава същия, който беше и преди 30 години при почти 2 милиона по-малко население в момента.

    Нередност?
  • 9
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#6] от "cose":
    Подменените избори
    Има логика в част от аргументите ви, но я удавяте в политическите си пристрастия. Къде ги има ДБ и къде ги няма зависи от много неща и не НПО-тата или парите на фондациите са решаващи. Убеден съм, че ще имат по-добър резултат в България, ако не са толкова "софиянци". Принципно. Ще се съгласите, че е важно колко българи за кого са гласували. Дали ги е убедил Тръмп, Путин или Ердоган е друг въпрос. Ако обезлюден район, примерно за 100 000 жители има два мандата, а гъсто населен за същите жители има един мандат, картината е грубо изкривена. Тук е много важният въпрос за хората, които са в единия и другия район. Не ме обвинявайте, че деля хората на такива и онакива. Активните, предприемчивите хора мигрират там, където могат да реализират потенциала си. Където няма условия, хората бягат. Понеже всички - образовани, необразовани, красиви, грозни - ТРЯБВА да имат равни избирателни права, не трябва да дискриминирате предприемчивите за сметка на по-пасивните българи. Съгласен ли сте?
    Бъдете здрав!

    Нередност?
  • 10
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1

    Честно казано, потресаващо е как при толкова преформатиране в пространството през всички тия години ние сме все още живи, по пътя на Запад и сме демокрация в ЕС.
    Червените сили, заедно с дясносините си субмисив агенти все изглежда да печелят, ако бяхме стохилядни средновековни армии, в най-добрия случай винаги те са били с 5 хиляди повече превес в жива сила, заграбена икономическа сила, медии, малки партии като ДСБ, Атака, АБВ, евролевици, радикал-демократи, леви безенесета и вемереота и винаги са успявали да размият хибридно истинското дясно демократично и гражданско общество. Доста пъти са били ужасяващо близо до срамен успех, и е необяснимо как досега не ни обърнаха. Волгин и досега води всеки божи ден (?!) едно нагло предаване. Станишев и досега води други леви глупаци. Ковачки и досега кара ТЕЦ. БТВ и всички други и сега са пропити от Р. Гечев и Радев, преди това от Цонев и Библиотекарския. И меродавния руски посланик. И всичко, всичко.
    Не знам. Да опитам обяснения за провала им:
    През 2004 - всички срещу нас. Ама бяха заети да установяват пътища за крадене на парите от ЕС. Забравиха тогава за източните повели. През 2013 - абсолютно всички срещу нас - но Плевнелиев беше там, без президентството не можеха, не могат и няма да могат, а Плевнелиев разбра, и Плевнелиев спаси всичките ви задници тогава, и винаги изниква някой да ви спаси, не ви ли омръзна? 2022 - свръхвсички срещу нас, и пак има една сила, и пак някой ще спасява - Гешев е блокиран, да, но е блокирал и той - също както и Плевнелиев тогава.
    Взеха си поука и взеха Президентството. Впрочем сегашния план се е очертал: след неуспех с форматиране на достатъчно голяма сила от идиоти ПП, които излязоха от контрол, сега се опитва формиране на друга сила - някой си Янев - за носител на прогресивното. БСП трябва да е овладяно. То си е червено и следва съветските доктрини, но там има една запънала се неприятна личност, има бой между слугите, това винаги се е случвало във всички политбюра, генерални секретариати на СССР, НРБ и всички главни управления, бият се, избиват, разстрелват се един друг и прочие, естествено че се случва и сега - единия слуга Корнелия се бие срещу другия слуга Радев - ДБ агентите непричом, но доволни да служат на победилия, всъщност те си го избраха.
    И всичко това за Москва, която нехае, не дава указания, гледа благосклонно с иронична усмивка, изобщо не е давала директни указания (освен на само двама ДС агенти, само двама, това е, не трябва да бъдат засичани в никакъв случай, никога) - тукашните руснаци, случайно родени като българи, сами знаят какво да направят със или без Синдром на жертвата. Има резонанс между тях, тукашните морфично би казал някой усещат какво иска Масква и съответно се стремят да го постигнат.
    Морфичната заповед е Радев да смени Нинова - но тя не ще, не се подчинява и докато не види черно на бяло факс, телеграма, на лист хартия от Москва, няма да се предаде ключовете. А такива по разбираеми причини не могат да донесат. Може би Лавров, но това вече...
    Та тукашните руснаци сега направиха нова партия - толкова е репетирано, работещо - Анев/Янев, който тихичко, лекичко, ще е нормален някакси на вид, после лесно ще влее сили в новото, лесно ще съберат ПП, БСП, ДБ заедно, винаги заедно. Лесно е, то е подложено вече в натурата, в природата, все едно вече чуваме леко налаганите лозунги, ами народа иска единение, ами лявото, прогресивното, социалната държава, да не се делим, ако това не работи достатъчно, ДБ винаги ще крещи никоха никога никога Герб, осигурявайки съпорт.
    Форматиранията се налагат, защото въпреки превеса от 5 хиляди през всичките тези години, всъщност червената доктрина винаги е държала само част от масите, само ръководствата на апртиите, които форматира, а масите им винаги е трябвало да бъдат заблуждавани, защото когато открият истините, масите им започват да гласуват за СДС, НДСВ и ГЕРБ.
    Май открих обяснението.
    Прочетете моите думи.

    Нередност?
Нов коментар