🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интервю | Тодор Тагарев: Войната в Украйна няма да е значим фактор на изборите

Основното разделене между партиите си остава по линията "корупция-добро управление", по което няма готовност за компромиси, смята експертът по отбрана и сигурност

Тодор Тагарев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица започна обратното броене до предсрочните парламентарни избори в неделя, 2 октомври. В последните дни на кампанията "Капитал" разговаря с политолози (вижте също тук) , социолози (вижте също тук и тук ), икономически експерти и по сигурността за възможните развития на ситуацията след вота и с какви рискове за страната те могат да са свързани.

Представяме ви мнението на проф. Тодор Тагарев, дългогодишен изследовател в сферата на сигурността и отбраната и бивш служебен военен министър.

До момента темата Украйна практически почти отсъства от предизборния дебат. Очаквате ли тя рязко влезе в обращение в последните дни преди вота в контекста на последните събития?

Успешното контранастъпление на украинската армия и обявената от Путин "частична мобилизация" определено върнаха темата за войната в медийното пространство. Проруските партии и коалиции, или тези, разчитащи на русофилски гласове, избягват да я коментират. Само една ("Демократична България") се обяви ясно срещу агресията на Кремъл във всички нейни основи форми. Друга ("Продължаваме промяната") се обяви против основен инструмент за влияние на Кремъл - монопола в енергийните доставки за България. Отделни депутати от други партии също изразяват ясни позиции, но самите партии продължават да избягват темата и няма да рискуват в последните дни на кампанията.

Доколко и как ескалацията на войната и предстоящото обявяване на още анексирани украински територии от Русия ще повлияе според вас на изхода от изборите у нас?

Някои колебаещи се избиратели ще решат да подкрепят партия с ясна позиция по войната в Украйна. Като цяло обаче едва ли тези въпроси ще окажат голямо влияние върху изборните резултати. Все пак е възможно нова крупна украинска победа до края на седмицата да накара някои наши съграждани да осъзнаят колко безсмислени и безперспективни са прокремълските призиви във всички техни проявления.

Какви би трябвало да са първите стъпки на едно бъдещо правителство във връзка с ескалацията на конфликта?

Преди всичко - заемане на ясна позиция в подкрепа на Украйна вместо фалшивата дилема, представена от служебния премиер като "санкции/военна помощ или топло". А основните критерии за европейския характер на бъдещото правителство ще са предоставянето на реална военна помощ на Украйна и предприемането на бързи мерки за укрепване на отбраната на източния фланг на НАТО.

Смятате ли, че войната може да провокира сформирането на т.нар. евроатлантическа коалиция?

Основните разделения между партиите, които ще влязат в Народното събрание, са по осите "изток-запад" и "корупция-добро управление". Опитът от последната година показва готовност за компромиси по първата линия на разделение, но не и по втората. Все пак, да не изключваме създаването на евроатлантическа коалиция, особено ако г-н Бойко Борисов приеме да се оттегли от активния политически живот.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • + 2

    Ето това е сериозен човек, жалко че Кирчо и Кокорчо се подиграха с него.

    Нередност?
Нов коментар