Как гласуваме на изборите за парламент

Какво е важно да се знае за вота в неделя

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • На предсрочните избори отново ще се гласува само с машина в секциите с над 300 избиратели и с хартиена бюлетина в секциите с под 300 избиратели
  • С машини ще се гласува и в повечето секции в чужбина
  • Болните от COVID-19 и карантинираните могат да упражнят правото си на глас в подвижните секции, чрез които гласуват хората с увреждания

На 2 октомври българските избиратели ще гласуват за депутати на извънредния парламентарен вот. Това са четвъртите поред избори за последната година и половина. До предсрочния вот се стигна, след като една от партиите от управляващата четворна коалиция в 47-ото Народно събрание - "Има такъв народ" (ИТН), оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков и при внесения вот на недоверие от ГЕРБ кабинетът беше свален с гласовете на формацията на Бойко Борисов, ДПС, "Възраждане" и ИТН. Падането на правителството доведе до парламентарна криза и невъзможност да се състави ново правителство в рамките на последния парламент. Последва разпускане на Народното събрание и насрочване на предсрочни избори от президента Румен Радев за нов парламент.

Къде гласуваме

Подобно на предходните два парламентарни вота през юли и ноември миналата година и на тези избори гласуването в страната и в чужбина ще става само чрез машини в секциите с над 300 избиратели и с хартиени бюлетини в секциите с под 300 избиратели. В България с устройства ще се гласува в 9 363 избирателни секции като в 1104 от тях машините ще са по две. 2270 са секциите в страната, където ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Машинно гласуване ще има и в 301 секции в чужбина като в по-голямата част от тях устройствата ще са по две в помещение. Общо секциите за гласуване зад граница са 755 като най-голям брой ще бъдат открити в Турция - 166. Във Великобритания те са 126, в Германия - 77, а в Испания - 65.

Избирателите в чужбина могат да проверят адресите на секциите зад граница на сайта на Министерството на външните работи. Тези в България могат да се информират предварително къде се намира мястото, където ще гласуват, на сайта на ГРАО, чрез SMS на единен номер 18429, като в текстовото съобщение е необходимо да се изпише единният граждански номер, или на номер 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.

Избирателите в България могат да гласуват само по постоянен или настоящ адрес. Ако в деня на вота даден избирател се намира на място, различно от постоянния му адрес и не е подал заявление в съответната община, че иска да гласува по настоящ адрес, то той няма да може да упражни правото си на глас. В чужбина няма ограничение за гласуване в точно определена секция. По тази причина преди да упражни правото си на глас всеки избирател попълва декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

На тези парламентарни избори за разлика от предходните три вота няма да се откриват специални мобилни секции за болните и карантинираните от COVID-19. В неделя те ще могат да упражнят правото си на глас чрез подвижните секции, предназначени за хората с трайни увреждания, ако такива има разкрити в съответното населено място. Такава секция може да се образува, ако са подадени най-малко десет заявления за гласуване с подвижна урна. Болните от коронавирус и карантинираните могат да подават заявления за гласуване с мобилна секция до кмета на съответното населено място и в деня на вота.

От ЦИК обясниха, че причината да няма специални подвижни урни за болните от коронавирус е, че това е било регламентирано в закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което беше отменено в началото на април тази година. Според решението на ЦИК членовете на изборната комисия с подвижната урна първо ще посетят домовете на избирателите с трайни увреждания и след това при спазването на противоепидемичните мерки и жилищата на болните от COVID-19 и карантинираните.

Гласуване с машина

При гласуването с машина избирателят получава от секционната избирателна комисия карта. След поставянето й в устройството на екрана се зарежда електронната бюлетина. От лявата й страна в квадратчета са изписани номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на кандидатите за депутати, за които може да се гласува преференциално. В изборите участват 29 партии и коалиции, а в два избирателни района - Варна и 25-и МИР в София има и по един независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Номерата на кандидатите за депутати започват от 101 и изобразяват поредността, в която те са подредени в листите на партиите. Преференциалното гласуване за даден кандидат може да пренареди листата на съответната партия. Това става, ако за определен кандидат са гласували поне 7% от избирателите, подали гласа си за съответната партия в избирателния район.

След като машината зареди електронната бюлетина избирателят трябва да открие партията, за която иска да гласува. Ако тя не се намира на първата страница с натискането на бутон "следващ" се отваря втората страница. Участващите в изборите формации са изписани на общо три страници. Гласуването става чрез докосване на екрана в квадратчето срещу името на партията или коалицията, а ако избирателят иска да даде предпочитанията си за съответния кандидат в листата, той трябва да докосне и номера му в кръгчето. За целта избирателят трябва да знае предварително под кой номер в листата е кандидата, за който иска да гласува. Номерата с имената на партиите и кандидатите в листите са изложени пред помещението за гласуване.

След като избирателят направи своя избор за партия и за предпочитания от него кандидат от съответната листа, той трябва да натисне бутона "преглед". На екрана на устройството ще се появи името на формацията и кандидата за депутат, за които е гласувал. Ако избирателят иска да промени вота си, може да го направи като натисне бутона "промени избора". Тогава на екрана ще се появи отново електронната бюлетина.

Ако избирателят иска да потвърди вота си, трябва да докосне опцията "гласуване". Веднъж натиснал този бутон, избирателят не може да промени избора си. След като приключи гласуването избирателят ще получи от машината разписка с името на партията, за която е гласувал и името на кандидата за депутат, ако е гласувал преференциално. Тази разписка трябва да се пусне в непрозрачна кутия. Подобно на предишния вот и на този ЦИК реши секционните избирателни комисии да преброяват всички разписки след края на изборния ден. Резултатът от това преброяване обаче е само за сведение. Крайният изборен резултат е този, отразен в протокола от машината, който се отпечатва след края на изборния ден.

Избирателите в чужбина гласуват само за определена партия или коалиция на парламентарните избори и не могат да гласуват с преференция за даден кандидат за депутат от листа. Това е така, защото няма отделен избирателен район "Чужбина", а подадените гласове за дадена формация се прибавят към резултата й в България.

В електронната бюлетина има и опция за гласуване с "не подкрепям никого". Гласуването по този начин не влияе на крайния резултат от вота, а само на избирателната активност.

Видео пътеводителят на ЦИК за гласуването на машините може да видите по-горе, а всеки може да и се упражнява през симулатора на ЦИК, достъпен на сайта на комисията тук.

Гласуване с хартиена бюлетина

Хартиената бюлетина изглежда по същия начин като електронната. При гласуването с нея избирателят отбелязва избора си за партия и за кандидат за депутат със знак "Х" или "V" с химикалка със син цвят. Ако цветът е различен, бюлетината се счита за недействителна. Тя е такава и ако отбелязването със знаците е излязло извън очертанията на квадратчето с номера на партията или кръгчето с преференцията за кандидат за депутат.

Освен в секциите с под 300 избиратели, с хартиена бюлетина ще се гласува и в подвижните секции, както и в секциите в болниците, домовете за възрастни хора и местата за задържане.

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа. Ако до този час пред секциите има все още желаещи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още един час.

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината

1. ДПС

2. "Български съюз за директна демокрация"

3. "Българско национално обединение - БНО"

4. "Национално движение Единство"

5. ВМРО

6. "Справедлива България"

7. "Пряка демокрация"

8. НФСБ

9. "Продължаваме промяната"

10. МИР

11. "КОД - Консервативно обединение на десницата"

12. "България на труда и разума"

13. "Коалиция за теб България"

14. "Възраждане"

15. "Български възход"

16. "Български национален съюз"

17. "Изправи се България"

18. "Движение на непартийните кандидати"

19. "Има такъв народ"

20. "Глас народен"

22. "Правото"

23. "Народна партия истината и само истината"

24. ГЕРБ-СДС

25. "Демократична България"

26. "Българска социалдемокрация - Евролевица"

27. "Атака"

28. "БСП за България"

29. "Русофили за възраждане на отечеството"