🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборите на живо: ПП няма да подкрепи ГЕРБ за кабинет. Янев влиза в парламента, ИТН - не, Възраждане е четвърта (графики)

Най-важните новини, данни и коментари от предсрочния парламентарен вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес България избира народни представители за четвърти път в рамките на година и половина. В сложна международна ситуация с няколко препокриващи се кризи, страната ни е и в политическа криза, а новият вот не се очаква да посочи ясен изход от нея. Обществените настроения са силно поляризирани между двете водещи партии - олицетворяващата статуквото ГЕРБ и реформистката "Продължаваме промяната". Минимални са обаче шансовете и на двете да успеят да съберат формално мнозинство и да излъчат устойчив кабинет, още повече че очакванията са да има силно фрагментиран парламент с между шест и осем партии. По-вероятно според политолози и социолози е търсенето на временно решение под формата на "надпартиен" кабинет или някакъв вид антикризисно правителство (програмно или експертно).

На този фон интересът към сегашния вот е видимо вял от страна на избирателите. Самите партии също не показаха хъс и кой знае каква активност в кампанията за поредните "междинни" избори. И все пак - нищо не е предрешено. Социолози споделят, че много голям брой хора ще решат в последния момент кого да подкрепят. А това може да донесе големи изненади.

Екипът на "Капитал" следи най-важното от изборния ден в настоящия лайв блог, където може да прочетете хронологично (с най-новото отгоре) всички по-ключови събития, данни и коментари от журналистите на "Капитал".

В 17:30 ч. започва и изборното студио на "Дневник" и "Капитал", което може да проследите през уебсайтовете на двете медии тук и тук, както и във фейсбук или в Youtube.

00:12

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи ГЕРБ

"Продължаваме промяната" няма да влиза в коалиция с ГЕРБ, но и едва ли ще състави кабинет, ако получи втория мандат. Това стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на формацията Кирил Петков и Асен Василев в първите им коментари след изборите в неделя. От изявленията и на двамата се разбра, че хем прогнозират тежка зима, хем отговорността за това, според тях, изцяло ще бъде на победителите на изборите - от ГЕРБ.

Кирил Петков пък коментира, че партията му осъзнава колко е важно да има правителство, но "много по-отговорно е да сме опозиция, който да следи всечи харч, всяка обществена поръчка, всяко залитане на управляващото мнозинство и да сме сигурни, че това фриволно управление с корупция без конструктивна и бдяща опозиция няма да се върне".

Какво още казаха лидерите на ПП четете тук.

23:14

Карадайъ: ДПС е готова да преговаря за управлението с всички отговорни партии

С всички, които са отговорни за решаването на проблемите, можем да говорим за съставяне на стабилно мнозинство и стабилно правителство, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Нашите европолитически партньори в тази сложна ситуация също са притеснени от политическата криза в България, добави той. "В името на стабилността и сигурността на държавата е нужен диалог, а не разделителни линии. Независимо дали мандат ще бъде даден на ДПС или не - ние от днес призоваваме за диалог в търсене на решение", обяви още Карадайъ.

22:16

Ето как би изглеждал парламентът и след 100% паралелни преброявания

При тези мандати "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат 95-99 места. Дори към тях да се присъедини "Български възход", те нямат възможност за мнозинство.

От друга страна ГЕРБ и ДПС също нямат мнозинство и се нуждаят от "Възраждане", за да го постигнат. Мандатите на Стефан Янев не биха били достатъчни, за да заместят партията на Костадинов в подобна конфигурация. Заради поставените червени линии за сътрудничество между някои партии, ситуацията все пак засега е патова.

21: 49

Без съмнение изборите са пречупени и през призмата на войната на Русия в Украйна. Именно това е една от разделителните линии между партиите с най-голям шанс за влизане в парламента и за това ще е изключително важно кой лагер колко гласове ще получи.

21:21

При паралелните преброявания": Янев влиза, ИТН - не, Възраждане - четвърта

Промени настъпват в подреждането на партиите над границата за параламента при 100% паралелно преброяване на "Галъп" и 100% на "Алфа Рисърч". Според тях "Възраждане" излиза като четвърта сила. БСП пада под 9%, а ДБ е със 7-7.5%. "Български възход" пък и в двете преброявания излиза над чертата - с 4.3-4.7%, а ИТН пада под нея с 3.5% според "Галъп" и 3.9% според "Алфа Рисърч".

Същата подредба, макар и с малко по-различни числа, се вижда и в данните при 100% преброяване при "Тренд", и "Маркетлинкс". Последната агенция до последно показваше, че ИТН и Стефан Янев са на ръба с по 3.9%, но при 100% преброяване "Вългарски възход" постига 4.9%, а формацията на Слави Трифонов е на 3.9%.

Докато не пристигнат и гласовете от чужбина, което вероятно ще се случи до вторник, все пак няма да е ясно дали едната или двете формации ще намерят място в парламента или не.

21:10

Първи коментари на лидерите на "Български възход" и "Възраждане"

Първите партийни лидери, които направиха коментари, бяха лидерът на "Български възход" Стефан Янев и Костадин Костадинов - на "Възраждане". Останалите партии все още пазят мълчание.

"Основното задължение на всички партии в парламента е да излъчат мнозинство и да съставят кабинет", който да преведе България през кризите, каза Янев. "Дали това ще бъде експертен кабинет, кабинет на спасението, това е въпрос на договорка и разговори. Този разговор трябва да се състои в името на българския народ". С уговорката, че все още не ясно дали "Български възход" влиза в парламента, той посочи и червените линии за неговата формация при такива разговори - "българските национални интереси". Той коментира, че е доволен от резултатите, доколкото са влезли в кампанията с "организация, която се прави от движение".

Нямаме допирни точки с нито една партия, която влиза в парламента, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на въпроса на бТВ за участие в бъдещи коалиции в управлението. И даде пример, че всички останали партии, които влизат в новото Народно събрание искат да се въведе еврото, а "ние сме за запазване на българския лев". "Каквото и правителство да се създаде, държавата трябва да съществува мирно и нормално. Ние поставяме под въпрос съществуването на държавата си", каза той. Категорично сме против санкциите за Русия, ако приемем това, трябва незабавно да променим позицията на държавата по отношение на Косово.

20:05

Ето как изглеждат и мандатите в парламента според данните от екзитполовете на четири агенции

Ако това разпределение на местата се запази, то потенциална коалиция ПП-ДБ-БСП би имала между 100 и 104 депутата, което е видимо недостатъчно за мнозинство. Дори към тях да се присъедини пак ИТН - за което от партията на Петков и Василев бяха категорични, че няма да приемат, то мандатите пад са под 120.

ГЕРБ взимат между 65 и 71 места и при обединение с ДПС и Възраждане би постигнала мнозинство, но пък подобна колаиция би била проблемна на прекалено много нива и е много малко възможна. Замяната на Възраждане с ИТН пък не води до мнозинство.

Така прогнозите на политилози и социолози за патова ситуация след вота изглежда доста вероятна.

20:00

ГЕРБ печели изборите според екзитполовете с около 5% преднина, шест или седем партии в парламента

Ясни са резултатите от екзитполовете на четири агенции към 20 ч и те са много сходни: Печели ГЕРБ с над 5% преднина пред ПП, ДПС е категорично трета с до 4% преднина пред БСП. Малко зад Левицата е Възраждане, следвана от "Демократична България". Според 3 от 4 прогнози - ИТН е с малко над границата от 4% и засега попада в парламента, а само според Тренд партията на Трифоное е под границата с еднакъв резултат. Според "Галъп" пък и "Български възход" е на прага на параламента с 4%.

18:12

Под 7% вече е разликата между първия и втория

Това се вижда от екзитпол, който споделя "Дневник" в Youtube и Viber канала си, като тази тенденция се наблюдава и в данните, споделяни от други медии. Според този екзитпол обаче (към 16:30 ч), третият има значителна преднина пред четвъртия, който пък има близки резултати с петия. Шестата партия е малко по-назад, но с по-добър резултат от повечето прогнози. Седна партия засега прескача с малко бариерата от 4%.

17:23

Активността според ЦИК към 16 ч е абсолютно същата като на вота през ноември - 25.58 %

Избирателната активност към 16 часа стигна 25.58 %, обяви ЦИК. Парадоксалното е, че абсолютно същата избирателна активност - 25.58 %, е обявила комисията и в 16 часа на изборите на 14 ноември. Според данните за активността по райони най-висок процент на гласували има в 23-ти МИР София - 33.95%, следван от Монтана - 29.76%, Смолян - 28.85% и 25-ти МИР - София - 28.73. Най-ниска активността остава в Кърджали (19.72), почти същото и в Сливен - 19.92. Ниска е активността и в Пловдивска област - 21.73%, докато в град Пловдив тя е 25.19%.

Според данните на "Галъп" пък активността към 17 ч е 28.7% или малко под тази от предходния вот, която бе около 30%.

17:03

Картината, очертана от агенция, чиито данни споделя "24 часа" във вайбър канала си, сочи 6% разлика между първия и втория, т.е. тя започва да намалява. Отстоянието между третия и четвъртия е 3 пункта, а между петия и шестия - 1.5%. Една от двете формации на ръба засега прескача с малко бариерата за парламента.

Не твърде по-различни са екзитпол данните на агенциите, чиито данни споделя "Клуб З". Към 16 ч. разликата между първите две партии малко намалява до под 7%, а процент и половина делят третия от четвъртия и петия от шестия. Шест партии са над чертата.

Според други данни от 15 и 16 ч., разликата на върха е малко по-голяма, но пък тази в средата (между третата и четвъртата) е и в дъното (между петата и шестата) е много малка, а седмата партия е под въпрос.

16:30

Вял интерес към изборите в ромските квартали на Пазарджик и Пловдив

Данните от екзит половете сочат избирателна активност, подобна на последния вот, който бе белязан от слаб интерес, а това се потвърждава и на места.

Още преди 8 ч.кандидат-депутатът Делян Пеевски тихо, без медии и изявления, е гласувал по настоящ адрес - този път в начално училище "Васил Друмев" в гр. Пазарджик, където тази година той е водач на градската листа на ДПС. По думите на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) в училището пред репортер на "Капитал", активността е сходна с тази на предходните парламентарни избори и не се очакват каквито и да е изненади в тази насока.

Изненади няма и в ромския квартал в града - "Изток", където се гласува на 3 места - две училища и един пенсионерски клуб. Към обяд от всички секции само в една изборът от началото на деня се прави с хартиена бюлетина поради повреда в машината, която е установена още вчера, но не е могла да бъде поправена. Въпреки оживлението в квартала, избирателната активност е ниска.

Подобна е ситуацията и в пловдивския квартал "Столипиново", където за разлика от обичайното хората не се радват на камерите. Към 12 ч. в една от секциите с 800 избиратели едва 25 човека са упражнили правото си на глас. И в "Изток" и в "Столипиново" има засилено полицейско присъствие, а немалка част от гласоподавателите се затрудняват с използването на машината - предимно защото не могат да четат, както и със запазването тайната на вота още докато подават бележката. Гласуващите свободно си казваха, че са гласували за "1" (ДПС) и търсеха на висок глас "Движението" в листите. Твърди се, че цената на вота в тези махали е куп обещания и 100 лв.

14:21

Липсата на работещ парламент и редовен кабинет оставят широко поле за действие на всякакви интереси, които често не съвпадат с националните. Вижте как "Исторически парк" спира вятърен проект за 1.2 млрд. лв., който може да повиши електроенергийното производство на страната със 7-8%, при това на ниска цена и със собствен ресурс какъвто е вятъра.

16:01

Без много нарушения до деня на вота

От началото на предизборната кампания до 10 часа сутринта в изборния ден са образувани общо 567 преписки и 60 досъдебни производства за изборни нарушения, свързани с вота за 48-о Народно събрание, обяви прокуратурата. Най-много са производствата в София, следвани от Варна и В. Търново. Привлечени като обвиняеми са петима души. Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

По време на първия тур на изборите на 14 ноември м.г. прокуратурата обяви, че от началото на предизборната кампания до 13 часа на изборния ден на територията на цялата страна са образувани общо 704 преписки и 113 досъдебни производства. Тогава обаче паралелно се провеждаха и президентски избори. В този смисъл ситуацията е сравнима с тази от миналите избори.

15:46

Избирателната активност е идентична с тази от миналите избори според две агенции

Почти същата избирателна активност като на извънредния вот за парламент отчитат "Галъп" и "Алфа Рисърч". Според данните на първата към 15 ч правото си на глас са упражнили 23.3% от избрателите, точно колкото са били и през ноември 2021 г. 20% пък е избирателната активност към 14 часа по данни на "Алфа Рисърч", докато на последните избори е била19.9% към същия час.

Подобна активност е определено ниска, но все още има тенденция до края на деня да надхвърли поне с малко нивото от ноември м.г., когато бе регистрирано рекордно ниско участие на изборите - гласували са общо 40.23 % от избирателите. От април м.г. досега се наблюдава ясна тенденция за драстичен отлив на гласуващи. По данни на ЦИК на изборите през април м.г. са гласували 50.61 % от избирателите, през юли - 42.19%.

15:29

Сред основните задачи на новия Парламент и евентуално ново правителство е поддържането на стабилността в енергетиката. Колкото и хаотично да изглежда, че е положението през последните месеци, България реално е в много добра кондиция по отношение на електроенергията, горивата, а дори и природния газ.

Предстои обаче приемането на обща европейска регулация за таван на цените, стои въпросът защо горивата остават скъпи, въпреки поевтиняването на петрола, както и каква ще е политиката на София към руския газ и на какво ще разчита страната през 2023 г. и след това.

14:15

Трябва ли да имаме едно наум за данните от екзитполовете?

Обезателно, по ред причини.

На първо място, в по-ранните часове на деня първи излизат да гласуват най-мобилизираните симпатизанти на партии с твърди ядра, както и често по-възрастни хора. За това и в предиобедните и обедните часове анкетите на социолозите обичайно показват превес на едни партии, докато следобед други формации могат да наберат скорост - партии, които имат по-широка периферия избиратели, както и такива със симпатизанти от по-млади групи и хора в активна възраст. Те по-често решават да гласуват следобед.

На второ място, социолози споделят, че и за тези избори има много голям брой хора, които твърдят, че ще гласуват, но до последния момент не са решили за кого. Вотът на тези избиратели също би могъл съществено да наклони везните в една или в друга посока до последния момент.

И, разбира се, социологическите агенции не могат да се ангажират с данни преди края на изборния ден, затова никъде в медиите не се посочва техният източник. Риск числата да са манипулирани има, затова първата преценка, която потребителите трябва да направят, е за репутацията на канала, през който са споделени прогнозите, а също да имат предвид и другите фактори.

13:56

Обедните прогнози: 6-10% преднина на първия пред втория, петият и шестият започват да изравняват резултатите си

По обед данните на агенции, посочвани от медии в канали в социалните мрежи, не показват драматични промени с предварителните прогнози на социолозите, но според част от тях една от водещите партии увеличава преднината си пред другата и води убедително. Все още обаче е доста рано за изводи.

Според информацията, споделяна в Youtube канала на "Дневник", преднината на една от водещите партии вече е над 10%. Свива се обаче разликата между третия и четвъртия, и особено тази между петия и шестия - те вече са с под процент един зад друг. Една от двете по-малки формации - тази, която вече е била в представена в последните три краткотрайни парламента, е точно на ръба за влизане отново в него, а новият претендент остава под чертата засега.

Между 6 и 9% е преднината на първата партия пред втората и според данните на четири агенции, към които препраща "Клуб З". Разликите между третия и четвъртия варират между 1 и 5% към 13 ч. според тези прогнози, а резултатите на петия и шестия в подредбата започват силно да се сближават.

Според два от екзитполовете едната малка партия засега прескача границата за парламента, но с много крехък резултат, а другата остава под прага от 4%.

Според една от агенциите, цитирана във вайбър канала на "24 часа", преднината на първия е 8.5%, разликата между третия и четвъртия е около 2%, а между петия и шестия - под 1%. Една от двете партии на опашката прескача засега прага с малко.

13:48

На фона на политическите сътресения през 2021-а г. българският бизнес продължава да се развива изключително добре. Класацията К100, която подрежда най-големите компании в страната, показва, че приходите им са се увеличи с 38% на годишна база, а печалбата на три пъти. Всички теми и анализи от класацията може да видите тук.

13:36

Без опашки и напрежение пред секциите преминава изборният ден в Турция

Според БНР към този момент в секциите в истанбулския квартал "Авджълар", където живеят компактни маси български турци, избирателната активност е ниска. Към 11 ч. до урните са отишли около 400 избиратели, което е с 50% по-ниска активност в сравнение с предходните избори през ноември миналата година.

Едно от обясненията за това е, че на този вот за разлика от предишния в югоизточната ни съседка има разкрити по-голям брой секции - 166, с 40 повече от вота през ноември. Освен това на тези избори попълването на декларациите от избирателите в чужбина, че няма да гласуват на друго място, може да става предварително, а не в изборната секция, както беше на предходни избори. На вота през ноември това затрудняваше избирателите и забавяше гласуването.

Липсват и обичайните опашки пред секциите във Великобритания, където българските граждани също гласуваха активно на предишни избори според bTV. Във Великобритания има общо 126 секции. На предишните избори там гласуваха около 34 хил. души.

13:06

Кирил Петков: Да спрем "прехода" веднъж завинаги

"Днес изборът е много важен. Изборът е между връщане назад в годините на прехода и спиране с този преход веднъж завинаги, отивайки към една нова, просперираща, можеща променена България. И аз вярвам, че всички българи в този момент ще направят избора България да продължи напред." Това заяви съпредседателят на политическа партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като даде своя глас на днешните избори.

Според Петков едно от първите неща, което ще направи партията му, ако участва в новата власт, е да се заеме с увеличаването на средната работна заплата. "Едновременно с това нещо, които всички българи се надяваме: всеки млад българин да избере България за свой дом, много от българите да могат да се върнат от чужбина и да имаме просперираща, можеща държава без корупция", обобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната".

12:30

В много държави, включително Германия, инфлацията вече е двуцифрена, а за да се се справят с това ЕЦБ, ФЕД и други централни институции започнаха да вдигат лихвените проценти. Вижте кога може да се очаква повишение на лихвите в България.

12:19

8.89% е избирателната активност към 10:30 ч., каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова пред bTV. ЦИК за пореден път обявява данни за активността в час, различен от този за последния вот, което прави сравнението неточно. Все пак - изглежда, интересът към вота е подобен или малко по-висок от този за миналите избори, когато отчетената активност бе подобна - 8.59%, но към 11 ч, т.е. половин час по-късно.

Както обикновено ЦИК публикува и карта на изборната активност към 11 часа по райони. Според нея през първите четири часа на изборния ден най-активни са били избирателите в Монтана и Видин, съответно с 12.85% и 12.04%, най-слабо е представянето в Кърджали (6.65%) и Кюстендил и 24 МИР София със 7.09%..

Избирателната активност пък според данните на "Галъп" към 11 ч. е 10.3% - малко по-висока от тази на предходния вот през ноември 2021 г. и малко по-ниска от по-предишните избори през юли 2021 г.

12:20

Избирателната активност в Пловдив към 11 часа е ниска - 6.26%. В една от секциите в район Тракия машина се е повредила и изборният процес е преминал на хартиени бюлетини. До този момент са постъпили няколко сигнала за неправомерна агитация, но тези са били отхвърлени след проверка на МВР. По-висока е активността в област Пловдив - 8.09%, където въпреки наводненията община Карлово е с по-висок резултат до този момент от град Пловдив - 7.63%.

11:59

11:41

Още данни от екзитполове

"Първи данни публикува "Дневник" в канала си в Youtube. Резултатите според тях са близки до последните прогнозите на повечето социологически проучвания, като за момента единият претендент за първа сила на изборите води значително пред втория. Близки са позициите на третата и четвъртата сила, а пета е една от новите формации в последния парламент. Две са формациите около 3-те процента - засега под прага за парламент. Данните обаче са едва към 9:30 часа, когато най-активни са най-мотивираните избиратели на партиите с твърдия ядра.

Информация от още една агенция към 9:45 ч дава и "24 часа" във вайбър канал си. Тя също е в синхрон с прогнозите, като шест партии засега са над 4-те процента, а две са близо, но под този праг.

11:30

Една от темите, с които ще трябва да се занимава властта - каквато и да е тя, през следващите месеци е инфлацията. Темата за поскъпването беше описана в "Капитал" много преди то да започне да се усеща от повечето хора. Вижте тук причините да се стигне до сегашното поскъпване и докога ще продължи инфлацията.

11:17

Въпреки забраната за обявяване на социологически проучвания прогнозни резултати от екзит полове, представени алегорично, традиционно има в социалните мрежи и в медийни сайтове. Първите неофициални данни от екзитполове на две агенции, към които препраща "Клуб Z", са вече факт. Според информацията на едната от тях подредбата към 10 сутринта се движи доста близо до предизборните прогнози, като разликата между първите две партии е в рамките на 5%. Засега над бариерата за парламента са шест партии. По необичайни са данните от втората агенция, която класира на изненадващото второ място една от партиите, която обичайно финишира на 3-то или 4-то място.

Първи данни от екзитпол към 10:30 ч дава и в. "24 часа" в своя вайбър канал. И според тях подредбата преповтаря прогнозите на водещите агенции от последните дни, като шест партии прескачат твърдо прага за парламента, а две остават на ръба.

Към този ранен час обаче подобни данни ни най-малко не са показателни. Партиите с твърди ядра често излизат напред в екзитполовете в по-ранните часове заради високата мобилизация на техните избиратели. В същото време подкрепящите формации с по-голяма периферия, както и колебаещите се гласоподаватели са склонни да пуснат гласа си в по-късните часове и резултатите в края на деня могат да се променят драстично.

10:23

До момента няма сериозни изборни нарушения, само някои секции отвориха с леко забавяне, защото не можаха да се сформират секционните избирателни комисии, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Пловдив, където гласува. Той потвърди на въпрос на журналисти, че в някои избирателни секции в ромски махали имало данни за подготвян саботаж чрез струпване на много хора, които твърдят, че вотът им не е отчетен и така да се премине към хартиено гласуване. "Дали сме инструкции в такива случаи да бъде извършена незабавна проверка", коментира той.

10:18

Как гласуваха партийните лидери

В ранните часове на изборния ден обичайно гласуваха част от политическите лидери. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган каза пред журналисти, че не очаква розово бъдеще, но отказа да отговаря на повече въпроси. Председателят титуляр на ДПС Мустафа Карадайъ пък се обяви за възстановяване на демокрацията и диалога, който, по думите му, отсъства повече от десетилетия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че гласува за сигурност и спокойствие във всеки български дом. "Без силна социална партия няма да е лесно в тези трудни моменти", коментира още тя.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев очаква "максимален резултат" за партията си. В изявление пред журналисти, след като гласува, той каза, че партията ще отстоява националния интерес, който разбира като "три стълба - сигурност, справедливост, благоденствие".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова всички да гласуват, за да не се ходи на избори пак, но и за да върви държавата напред. България се нуждае от смело реформаторско управление, което да се справи с предизвикателствата и да предизвика скок в развитието на страната, коментира той.

След като гласува, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се самообяви за най-добронамерения и разумен политик. "Призовавам след края на изборния ден да има разум, стига емоции", каза той. Борисов се обяви за ясно позициониране "в свят на война".

10:12

Избирателната активност в страната в 9 ч е 3.6% според данните на "Галъп" - малко по-слаба в сравнение с тази на предходните два вота, която е била 5.7% (през юли 2021) и 4% (през ноември 2021). Според екзитпола на "Тренд" към 10:00 часа тя е 6.2 на сто, докато на предишните парламентарни избори е била 7.1%.

Първите официални данни за избирателната активност от ЦИК се чакат около 12 ч.

09:13

Изборният ден започна спокойно в България и в чужбина, без значителни инциденти, като се изключат някои технически неизправности с машините. Странното съобщение "Дневникът е подправен" се е изписало на екраните на няколко машини в избирателни секции във Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Изборите там ще се проведат само с хартиени бюлетини. Случаите са предадени на прокуратурата, тъй като не е ясно дали става дума за опит за въздействие или технически проблем, заради който се е включила системата за защита.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bzy16555033 avatar :-|
    Родолюбец
    • + 2

    олицетворяващата статуквото ГЕРБ

    Добре де. ГЕРБ, създадена някъде към 2006г олицетворява "статуквото".
    А какво олицетворява БСП, наследник на БКП?

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Нахуй Бойко! Ще гнирш в затвора за предателство!

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Или ще те гръмнат!

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Вай, вай, вай, каква стана тя.
    Май дойде време изчегъртваните да чегъркат.
    Гешев?..

    Нередност?
  • 5
    dani_2077 avatar :-|
    dani_2077
    • - 1

    До коментар [#4] от "dobadoba":

    Гешев е като папата - до живот 🤬.

    Нередност?
Нов коментар