"Продължаваме промяната" няма да подкрепи ГЕРБ, но и едва ли ще състави кабинет

Формацията прогнозира тежка зима, но акцентира, че избирателите са предпочели Борисов

Продължаваме промяната на пресконференция в деня на предсрочните парламентарни избори Кирил Петков
Продължаваме промяната на пресконференция в деня на предсрочните парламентарни избори Кирил Петков
Продължаваме промяната на пресконференция в деня на предсрочните парламентарни избори Кирил Петков    ©  Лили Тоушек
Продължаваме промяната на пресконференция в деня на предсрочните парламентарни избори Кирил Петков    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Продължаваме промяната" няма да влиза в коалиция с ГЕРБ, но и едва ли ще състави кабинет, ако получи втория мандат. Това стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на формацията Кирил Петков и Асен Василев в първите им коментари след изборите в неделя. От изявленията и на двамата се разбра, че хем прогнозират тежка зима, хем отговорността за това, според тях, изцяло ще бъде на победителите на изборите - от ГЕРБ, които първи ще получат и мандат за съставяне на кабинет.

Лидерите на ПП декларираха, че не са обидени на гласоподавателите за това, че са избрали ГЕРБ, но пък акцентираха, че те и Борисов са представили две коренно различни визии за България и "очевидно е предпочетена тази на ГЕРБ".

"Искаме да уважим избора на хората и това, че ГЕРБ е първа политическа сила, защото сега носят огромна отговорност. Преди месеци само с 67 депутати ние създадохме трудно коалиция", каза Петков.

Асен Василев акцентира на предстоящата "тежка зима" и подчерта, че отговорността за съставяне на кабинет в тези условия ще е на ГЕРБ.

Впоследствие пред "Капитал" Василев обясни, че ако "Продължаваме промяната" получат втория мандат ще търсят съюзници по приоритети. Изброявайки формациите, които влизат в следващия парламент, Василев заключи, че чисто математически вероятно и ПП няма да се справят със съставянето на кабинет.

И двамата лидери обаче акцентираха, че ще изпълнят обещанието си, дадено преди изборите - да не влизат в колаборация с ГЕРБ и ДПС. По думите на Василев ПП и ГЕРБ са демонстрирали два различни модела и "очевидно, че хората са предпочели този на ГЕРБ". Затова и отговорността на партията на Борисов. На въпрос дали така не демонстрират обида към избирателите и не ги наказват с отказа си да коментират каквато и да е колаборация при тежката зима, която сами в ПП прогнозират, Василев отговори отрицателен.

"Ние ще се борим за това, което заявихме в кампанията си - за социална България, да не се харчат непрозрачно пари към определени фирми. С всички инструменти ща отстояваме тази позиции", допълни Асен Василев.

Той пожела успех на ГЕРБ във формирането на коалиция, "защото това ще е успех за всички българи". По думите му, ако няма кабинет, ще е зле. "Не сме съгласни с начина, по който са управлявали страната, но българите гласуваха за тях", допълни той по повод победата на ГЕРБ.

"С ГЕРБ имаме огромни разлики за това как да се управлява държавата. Вярваме, че България трябва да тръгне по съвсем различен път, това стана ясно на всички гласоподаватели и те направиха своя избор. Нашите 60 депутата, ако са толкова, не могат да се противопоставят на каквато и да било коалиция в парламента", допълни Василев.

Кирил Петков пък коментира пред бТВ, че партията му осъзнава колко е важно да има правителство, но "много по-отговорно е да сме опозиция, който да следи всечи харч, всяка обществена поръчка, всяко залитане на управляващото мнозинство и да сме сигурни, че това фриволно управление с корупция без конструктивна и бдяща опозиция няма да се върне".

Според него много хора в малките населени места не са отишли до урните вероятно заради инфлацията и случващото се в държавата. "Ние давахме най-доброто, което можехме. Работехме от сутрин до вечер за това, но хората не са били достатъчно мотивирани. Но има и мотивирани с мечта за просперираща България. Сега ще се структурираме, за да имаме успехи и в местните избори. Виждаме дълъг път, който трябва да се извърви, но ще стигнем до края", заяви Петков.

"Няма такова неща като експертно правителство, всяко е подкрепено от политически сили, независимо как се нарича. Следете кои партии ще подкрепят бъдещото правителство, както и да е представяно с маркетингови стратегии", коментира той по повод призивите за съставяне на кабинет на всяка цена заради кризата с войната в Украйна и енергийните цени и доставки.

От ПП коментираха, че няма да правят обща парламентарна група с "Демократична България". Лидерите на формацията не смятат, че са направили грешка, че не са били в коалиция с ДБ. Аргументът им - имали са различия в икономическите програми. Преди изборите обаче ПП твърдяха, че не желаят коалиция с ДБ, само защото са социологическите сондажи не показват подобна полза.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    huj16647609921143670 avatar :-|
    Palmer Lee

    "политически сили, независимо как се нарича. https://drift-hunters.io

    Нередност?
Нов коментар