Резултатите в големите градове: Доминация на ГЕРБ и ДПС

Гласовете на двете партии са се увеличили съвсем малко, по-скоро другите партии са загубили

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В някои от големите градове разликата между ПП и ГЕРБ е едва няколкостотин гласа.
  • ДПС компенсира спада на вота в Турция с вот в България.
  • "Демократична България" не успява да възстанови най-добрите си резултати в София.

Загубата на 167 000 гласа на "Продължаваме промяната" на извънредните парламентарни избори в неделя в сравнение с предходните избори през ноември миналата година промени драстично картата на изборните резултати в 31-те избирателни района в страната. На предишния вот формацията на Кирил Петков и Асен Василев беше първа политическа сила в 14 области, включително и в трите софийски избирателни района, ГЕРБ спечели 12 региона, а ДПС победи в пет.

Извънредният вот в неделя обаче преобърна рязко съотношението на силите. "Продължаваме промяната" запази челната си позиция само в двата софийски избирателни района - 23-ти и 24-ти, докато ГЕРБ стана първа политическа сила в столичния 25-и район и в още 23 региона в страната. ДПС запази първата си позиция в петте района, където традиционно има влияние - Кърджали, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В част от областите разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" в гласовете е сравнително малка, в други обаче партията на Кирил Петков и Асен Василев дори отстъпва второто място на друга политическа сила.

Така изборната карта на България отново е оцветена основно с цвета на ГЕРБ.

Преливане на гласове в София

В София се наблюдава съществено преливане на гласове сред партиите, без обаче това реално да води до съществени размествания на водещите позиции.

  • Много от партиите губят гласове - най-вече "Продължаваме промяната" и ИТН, а също и БСП и няколко по-малки формации като "Изправи се...". И докато ГЕРБ в София е в застой и на практика резултатът на партията на Борисов е почти без промяна, загубеният вот на другите партии прелива към: "Възраждане", които удвояват резултата си в столицата до общо над 48 хил. гласа (около 10% от общия вот в София) - и то и в трите избирателни района; към "Демократична България", която подобрява малко резултатите си спрямо ноември; и към "Български възход" на Стефан Янев, който събира над 23 хил. гласа.

Почти тройно повече са и гласовете в графата "Не подкрепям никого" и в трите избирателни района на столицата.

"Демократична България", която загуби половината си гласове в София след появата на "Продължаваме промяната" през ноември 2021 г., сега подобрява резултата си, но не успява да възвърне силните си позиции от изборите през април и особено юли 2021 г. Тогава тя бе първа сила в 23 и 24 МИР и трета в 25 МИР, но също с много добри резултати (виж графиките).

След като през ноември миналата година спечели София изцяло, партията на Кирил Петков и Асен Василев осезаемо губи вот на тези избори в столицата. В 23 МИР резултатът й е с близо 28 хил. гласа по-нисък, а в 24 и 25 МИР - с над 11 хил. гласа по-нисък. "Промяната" все пак удържа трудна победа в 23 и 24 МИР, докато ГЕРБ си връща 25 МИР. В него ДБ е дори четвърта сила, а "Възраждане" я изпреварва.

Националистическата партия на Костадин Костадинов очевидно стъпва на наследството на ВМРО и "Обединени патриоти" в региона. Сега тя взима малко над 16 хил. гласа там - точно толкова, колкото имаха "Патриотите" в този избирателен район на изборите през 2017 г., преди да се разпаднат на съставните си части и да престанат да бъдат политически фактор.

ГЕРБ от своя страна пък не увеличава резултатите си в София номинално. Броят гласове за партията на Борисов в трите столични района, общо взето, е същият като ноември 2021 г., има дори минимален спад. А победата в 25 МИР се дължи на съществения дял, който "Възраждане" отхапва от ПП и ДБ.

Какво се случва в другите големи градове

В Пловдив-град например разликата между първата политическа сила ГЕРБ и втората - "Продължаваме промяната", е само 349 гласа, но в сравнение в предходните парламентарни избори през ноември спадът в подкрепата за партията на Кирил Петков и Асен Василев е чувствителен. На този вот формацията е получила с близо 9 хил. гласа по-малко.

Подобна е картината и в друг от големите областни градове - Варна. На предишните избори победител там беше "Продължаваме промяната" с 45 500 гласа, а ГЕРБ останаха втори с близо 4 хил. гласа по-малко. На вота в неделя партията на Кирил Петков и Асен Василев отстъпи челната позиция, като спадът в подкрепата за бившата управляваща формация е 11 688 гласа.

а интерактивната карта цветът на отделните области указва партията, получила най-много гласове, а при поставяне на курсора на мишката върху всяка област се вижда и броят гласове за трите най-големи партии в областта.)

Чувствителен спад в гласовете за "Продължаваме промяната" има и в Бургас, където на миналите избори партията беше първа политическа сила с близо 36 000 гласа. Тогава ГЕРБ бяха втори с близо 32 000 гласа. На вота в неделя партията на Борисов успя да си върне първенството в района, като спечели близо 35 хил. гласа, а ПП станаха втори с малко под 24 хил. гласа. Осем хиляди гласа губи бившата управляваща партия и в Стара Загора. На предишния вот тя беше първа политическа сила в региона с 28 683, а на изборите в неделя стана втора с 20 141 гласа.

В няколко региона бившата управляваща партия дори отстъпва второто място на друга формация. Така например в Монтана от първа политическа сила на изборите през ноември ПП е трета на този вот. В неделя челното място в региона зае ГЕРБ, а втора политическа сила стана ДПС. Бившата управляваща формация отстъпи второто място на движението и в Благоевград и в Пазарджик.

ДПС компенсира спада в Турция с повече гласове в България

С добрия резултат на ДПС в страната се обяснява и компенсацията на спада на гласове за движението от Турция на тези избори. На предишния вот за движението в югоизточната ни съседка гласуваха малко под 90 хил. души, а на този вот ДПС взе с 33 хил. гласа по-малко. За сметка на това движението увеличи избирателите си в няколко региона. В Монтана например на предишния вот за ДПС гласуваха малко над 8 хил. избиратели, а на тези избори подкрепата за движението се увеличи с още 3 хил. гласа.

По-добър резултат ДПС постигна и в двата региона, където водач на листата беше санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. В Пазарджик ДПС получи 14 621 гласа - с 4 хил. гласа повече от предходния вот. В Благоевград гласовете са с 2200 повече от вота през ноември. С около 1000 гласа ДПС увеличава гласовете си в София-област и с малко над 2000 във Видин.

Вотът за "Възраждане"

В седем региона националистическата формация на Костадин Костадинов "Възраждане" е трета политическа сила - Варна, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и в 25-и избирателен район в София. Чувствително увеличение на гласовете формацията има във Варна, където подкрепата за "Възраждане" се е увеличила двойно. На предишните избори партията на Костадинов е спечелила 10 560 гласа, а на този вот те са 20 851. Двойно са се увеличили и гласовете в Габрово, където на вота през ноември миналата година партията е спечелила 2224 гласа, а на този вот - 4550. Подобно е и положението в Стара Загора. С малко под 3 хил. гласа "Възраждане" са увеличили подкрепата си и в Пловдив.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    otto avatar :-|
    otto
    • + 1

    Капитал, оправете си картите.
    Ивайловград не е отдавна част от Кърджалийска област. Т.е. Избирателен район Кърджали тук е с неверни граници. Не е голямо нещо, но се забелязва.

    Нередност?
Нов коментар