🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офертата на Борисов: Преговори за правителство с всички, които желаят

Лидерът на ГЕРБ заяви готовност за "отстъпки и компромиси", за да има кабинет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Борисов предложи три теми, по които да се търси съгласие между парламентарните политически сили за правителство.
  • Той заяви готовност да приеме предложенията за съдебна реформа на "Демократична България" и в социалната сфера на "Продължаваме промяната".
  • ГЕРБ излъчи контактна група за преговорите, в която влизат бившият президент Росен Плевнелиев и бившият външен министър от правителството "Сакскобургготски" Соломон Паси.

На втория ден след като резултатите от извънредните парламентарни избори станаха ясни, лидерът на победилата във вота партия ГЕРБ Бойко Борисов наруши мълчанието си и излезе с оферта към парламентарно представените политически сили в новото 48-о Народно събрание. Той предложи всяка от тях да излъчи преговорни екипи от експерти по няколко теми за сформиране на правителство.

Борисов призова партийните лидери да се отдръпнат назад и декларира, че самият той не желае да бъде "премиер, министър или депутат". Заяви и че е готов "на всякакви отстъпки и компромиси", за да сформира кабинет.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не вижда вариант, в който ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и дори формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "да управлява". "Не виждам и друг вариант", каза Борисов. Той отхвърли и вариант ГЕРБ да предложи правителство на малцинството. "Ние сме управлявали с правителство на малцинството, но тогава имахме 117 депутати. Сега имаме 67 депутати", заяви той.

ГЕРБ ще преговаря с всички

Първоначално от думите на Борисов се разбра, че желанието на ГЕРБ е да преговаря с формации на база на отношението им към руската агресия в Украйна и към руския президент Владимир Путин. По тази тема декларираната от ГЕРБ позиция съвпада с позициите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

След това се разбра, че Борисов включва към възможните за разговори за кабинет формации тези с "евроатлантическа ориентация", като изрично спомена и името на БСП. А накрая заяви, че излъчените от ГЕРБ контактни групи ще "отидат при всяка една от седемте парламентарно представени партии, включително "Възраждане" и "Български възход".

Заедно с това Борисов направи анонс за отстъпки - към "Демократична България" за съдебната реформа и към "Продължаваме промяната" за социалната сфера. На два пъти в изказването си спомена и името на вицепремиера по еврофондовете на служебното правителство Атанас Пеканов, което може да е намек за бъдеща негова роля.

Офертата на Борисов дойде ден след като от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП отхвърлиха възможността за разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Предложените теми

Борисов очерта три основни теми, по които да се търси съгласие. Първата е евроатлантизмът и отношението към руския президент Владимир Путин. "Най-важното за България е кой е с Путин и кой не е. Евроатлантизмът. Нека това да е първата тема, по която ясно да се заявят позициите. Ние сме заявили нашата", каза Борисов. И добави, че ако има предсрочни избори, това ще е "идеално за Путин". Борисов се позова и на данни, според които 67% от хората в България са "за евроатлантическите партии". "Не мога да кажа за Кристиан Вигенин (зам.-председател на БСП), че не е проевропейски човек", каза Борисов.

Втората тема, по която лидерът на ГЕРБ предлага да се търси съгласие, са "финансите, инфлацията и енергетиката", защото решаването на проблемите в тези сфери минава през решения в парламента. При обявяването на тази тема Борисов разкритикува финансовата политика на бившия финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев, като заяви, че това, което е оставило правителството на Петков, е "ужасно".

"Той (Асен Василев) знае какъв обран бостан е оставил и знае, че който влезе в това управление, ще понесе щети", каза Борисов. И добави, че ако се заяви ясно, че България влиза в еврозоната, финансовите пазари ще се успокоят.

Към темите за преговорите за бъдещ кабинет Борисов прибави и Плана за възстановяване, като заяви, че по нея може "да седнат Томислав Дончев и Атанас Пеканов да се разберат".

Отстъпките на Борисов

Въпреки че разкритикува финансовата политика на предишното правителство на Кирил Петков, Борисов заяви, че е готов на отстъпки и ще подкрепи предложенията на ПП в социалната сфера. "Ние ще подкрепим социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да се строи, няма да се правят капиталови ремонти", каза той.

Лидерът на ГЕРБ призова и "Демократична България" да кажат предложенията си за съдебна реформа. "Нека кажат какво предлагат и ние ще го подкрепим. Но не да казват ние сме за Бойко Рашков и срещу Иван Гешев." Реформа с имена не е реформа", каза Борисов. По повод оставката на главния прокурор Иван Гешев, за която настояват от "Демократична България", лидерът на ГЕРБ каза, че тя "трябва да бъде разписана в споразумението".

На този етап Борисов каза, че не е обсъждал нищо с останалите формации, които влизат в новия парламент, и ще се съобрази и с предложенията за министри на евентуалните участници в бъдещото правителство. "Да кажат кои министри могат да го изпълняват, ще се съобразим и с това. Защото дори и от "Възраждане" в сферата на националната политика сме на едно мнение", каза Борисов.

Преговарящите от името на ГЕРБ: Плевнелиев и Соломон Паси

Той обяви и кои ще са хората, които ще водят разговорите за сформирането на кабинет от името на ГЕРБ. Това са бившият президент Росен Плевнелиев и бившият външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси. В нощта след края на парламентарните избори Паси застъпваше тезата, че трябва да управлява правителство на националното спасение.

Малко след това Плевнелиев потвърди в позиция, изпратена до медиите, че ще участва в контактната група от името на ГЕРБ. В нея се казва, че предстои да се формализира съставът на преговорната група, като тя остава отворена за предложения от другите "проевропейски и проатлантически партии". Контактната група ще започне работа, след като се сформира 48-ото Народно събрание, като ще заседава в сградата на парламента и ще дават пресконференции за постигнатите резултати. "Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места. Целта е да се промени подходът и да се възстанови диалогът", се казва в изявлението на Плевнелиев.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2

    Да се взима бойко с ДПС и Стефан Янев, БСП ще бутнат и те едно рамо, да не говорим за супер скритата лимонка Костя и да се приключва. Тоя банкянски чичко не разбра ли вече, че ДБ и ПП с такъв като него няма да работят? И не става дума за фасони, а за елементарна принципност да не се работи с мушета!

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 1

    Веднага започва с глупостите. Щял да удължава 9% ддс за ресторантите…а кой ще го плаща това и кой ще пълни дупката в бюджета? Само и само ня Тарзан да му е добре

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Това за политическия миш-маш изобщо не е оферта на Борисов.

    Това е отколешна идея на Козяк, където преди 2-3 месеца Мустафата с тази цел събра на "работна закуска" евроатлантическите остриета на парламентарните ни партии.

    Сега пък се стяга някакъв "контактен център" с Плевнелиев воглаве, който да прибутва евроатлантиците към пореден властови конкубинат между Герб, ПП, ДПС и ДБ. Депутатите им абсолютно стигат като топчета на сметалото, но въпросът е: населението това ли иска?
    Не мисля.

    Резултатите от изборите с нищо не подсказват, че мнозинството от далите гласа си искат правителство на всяка цена. Напротив. Разграничителните линии по отношение:
    а) статуквото (Герб) и новото (ПП);
    б) леви и десни;
    в) отношението към войната в Украина
    много ясно определят предпочитанията на населението.

    Пък и никой не му е предлагал ПРЕДИЗБОРНО подобна политическа мешавица.

    Какво ще се получи, ако Козяк и приятелите на грантовата му трапеза все пак наложат на политическите играчи това противоестествено
    съешаване:
    1. Ще се нулира и последната надежда, че изборте изобщо решават нещо, защото ще е много видно, че пазарлъците започват въпреки резултатите от изборите и ги обръщат с хастара навън;
    2. Прогласяваните демократични принципи ще се изпразнят от съдържание;
    3. Апатията към политическото в БГ ще стане повсеместна. Малцинства, задължени работници и купени бабички под строй ще определят изборните резултати.

    А какво ще спечелим?

    1. Изпиране на модела Герб-ДПС;
    2. Ще станем твърдо проатлантическа прифронова държава с армия от мобилизирано непипвало оръжие пушечно месо.

    Имаше един графит: Ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят!

    Оказва се истина.

    Нередност?
  • 4
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 2

    Просто иска да разтакава и печели време , но времето му изтече .https://www.youtube.com/watch?v=HPHQF1FcqK0&t=177s

    Нередност?
  • 5
    grancharovl avatar :-P
    grancharovl
    • + 1

    Никой не го иска в селото - той пита за поповата къща...

    Нередност?
Нов коментар