В следващия Столичен общински съвет ще има поне две нови формации - "Продължаваме промяната", които печелят вота в София на последните избори, както и "Възраждане", които са четвърти
В следващия Столичен общински съвет ще има поне две нови формации - "Продължаваме промяната", които печелят вота в София на последните избори, както и "Възраждане", които са четвърти    ©  Надежда Чипева

Битката за София: ново анти-ГЕРБ мнозинство или поредното разделение

Кампанията за местните избори догодина вече реално започна в столицата и ще се търсят варианти за обща листа между "прогресивните" партии

В следващия Столичен общински съвет ще има поне две нови формации - "Продължаваме промяната", които печелят вота в София на последните избори, както и "Възраждане", които са четвърти    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кампанията за местните избори догодина вече реално започна в столицата.
  • Екипът на арх. Любо Георгиев вижда като партньори "Продължаваме промяната", ДБ и "Спаси София", те обаче още нямат ясна визия, а ГЕРБ загрява отстрани.
  • Идеята за общ кандидат за кмет и листа с общински съветници обаче изглежда трудна задача.

Страничен ефект на изборите е, че дават ясен сигнал за политическите настроения в градовете. А година преди предстоящия местен вот това е повече от важно за бъдещите кандидати за градоначалници и за стратегиите на партии в тази традиционно най-ожесточена надпревара.

Това, което прави най-силно впечатление от изборите на 2 октомври (подобно на предишните три вота) е, че в София се задава истинска промяна. Градът, който вече 17 години се управлява от ГЕРБ, очевидно е готов за ново управление. Разбира се, отсега е рано да се правят прогнози, но е сигурно едно - ерата "Фандъкова" е към своя край.

Затова и още от сега започва загрявката за местните избори догодина. Своеобразно начало на кампанията даде бившият директор на общинското дружество "Софияплан" - арх. Любо Георгиев, който на 1 октомври представи новата организация "Екипът на София". Говори се за голяма коалиция от "прогресивни" партии и формации с обща листа, което по принцип е добра идея, но в действителност може да доведе до още по-голямо разцепление заради политическо его на отделните играчи.

На този етап изглежда, че в следващия Столичен общински съвет (СОС) ще има поне две нови формации - "Продължаваме промяната", които реално печелят вота в София на последните избори, както и "Възраждане", които са четвърти. "Спаси София" също могат да вкарат съветници ако регистрират листа - нещо, което на предните избори не направиха. Патриотите, които сега осигуряват мнозинство на ГЕРБ изглежда ще изчезнат, а БСП ще се стопят на половина.

"Сега ще се структурираме, за да имаме успехи и в местните избори", заяви многозначително съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев в края на изборния ден на 2 октомври. Засега другите партии пазят формално мълчание по темата, но в партийните централи тя без съмнение е сред най-обсъжданите.

Обединението: с ПП, ДБ, "Спаси София" и БСП под въпрос

Създадената от арх. Георгиев нова организация си поставя за цел да обединени партии, граждански организации и инициативи, които да се явят с общ кандидат за кмет и с обща листа от общински съветници. Ако тази идея се осъществи, то този подход ще бъде изцяло нов в историята на града. И ще гарантира успешен резултат за инициаторите му.

Вече има известна яснота кои могат да са бъдещите партньори - "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София", като вратата за БСП също не е затворена. Това, разбира се, е с уговорката, че има още една година до местните избори и може да се появи нова партия или да изчезне някоя от съществуващите. Любопитно е, че новата организация "Екипът на София" (повече за нея тук) е привлякла хора, които са били част от всички споменати формации (без БСП). В миналото те са били ангажирани за различни стратегии и са работили с арх. Георгиев. Tова обаче не означава, че новата организация се вижда като техен "конкурент", "откраднал кадрите им", дори напротив - по-скоро като помощник на другите и техен медиатор.

Има и още една "новост" - екипът на арх. Георгиев си представя, че във въпросната обща листа участват и хора, заети с квартални инициативи и районни комитети, ангажирани с проблемите в местата, в които живеят, или с определени казуси - като например водните ресурси на София, съдбата на Централна Баня, проблемите в т. нар "нови квартали" и др.

В последните години има много такива примери на граждански сдружения, които информират за нередности в определени сфери и са ангажирани с каузи за града (като например "Българска Асоциация за Термално Наследство", "Заедно за Овча Купел-Инициативен комитет"). Опитът на подобни организации, активни на квартално и местно ниво дори би помогнал за решението на друг проблем - децентрализацията.

"Трябва заедно да напипаме формулата, така че всеки да бъде удовлетворен от резултата. Тази формула не може да се каже днес, защото зависи от разговорите. Целта ни е да няма само "мерене на тежести", както би се случило при едни такива официални разогови, а по-скоро да има диалог и консенсус. Дадохме старт в деня за размисъл, един ден преди изборите, за да може да помислим всички и да не позволим да не стане "както винаги", казва Жоро Пенчев, който е част от "Екипът на София", работи като IT експерт и е бил съветник в кабинета на бившия министър по електронно управление Божидар Божанов.

Арх. Любо Георгиев иска да има готов план за действие какво да се прави още от първия ден на новото управление. "За да постигнем тази качествена промяна в управлението на града, която да доведе до качествена промяна в начина на живот, започваме да връщаме назад лентата. В София са нужни много реформи. За тези реформи е нужно мнозинство, което разбира защо е там и какво цели да постигне", коментира той.

Избори след избори

От "Демократична България" заявиха за "Капитал", че партията не е имала възможност да обсъжда инициативата и идеята на "Екипът на София" и за момента "няма политическо решение за местните избори през 2023 г.".

От БСП също не се наемат да кажат еднозначно дали биха подкрепили или не подобна инициатива. "Познаваме работата на арх. Георгиев и неговият екип по изготвянето на "Визия за София" и ценим усилията му. Приемаме голяма част от идеите за развитие на града и ще подкрепим всички предложения, които ще допринесат за развитието на нашия град като модерен град за хората", казват от партията.

Неофициално всички т. нар опозиционни формации в Столичния общински съвет говорят за фигурата на арх. Любо Георгиев с добро - той е доказан експерт, известен с работата си по стратегията "Визия за София", правил опити да промени средата и процесите в общината.

Истината е, че последните две години бяха доста уморителни за партиите заради изборния маратон на национално ниво. Въпреки това разговорите за бъдещето управление на София трябва да започнат от сега, за да не се решава всичко в последния момент и за да не се постъпва неуважително към гражданите - те трябва да имат достатъчно време, за да се запознаят с кандидатите.

"Тази поредица от избори е изтощителна. Съответно фокус е все държавата. Те нямат възможност да се фокусират върху местните структури. А "Спаси София" имат единствен фокус София. В този смисъл можем да предложим нещо, от което партиите имат нужда, и това е експертиза на местно ниво, плюс хора, които могат да се ангажират на местно ниво с решение. И това не е в конкуренция с тях, ами е намиране на това кой в какво е силен, обединяване на усилия и спечелване на доверието, а после изпълняване на тези решения", казва арх. Любо Георгиев. Той вижда много смисъл и гражданска енергия в "Спаси София", но се разграничава от тях например по метода им на комуникация. "Конфронтацията ни е чужда и не обичаме да представяме нещата през шумното и зрелищното. Разбирам ценността на този подход, но той просто не е този на нашия екип", казва той.

И "Екипът на София", и независимият общински съветник Борис Бонев са категорични, че " Демократична България" има голям опит в политиката в местния парламент, както и в сферата на дигитализацията и това би било много полезно за управлението на града.

Интересно е, че Бонев вижда и в БСП евентуален участник в бъдеща обща коалиция. "Възхищавам се на Милка Христова от БСП. Тя е изключителен професионалист, ерудирана, добронамерена, диалогична. Защо да няма участие, тя и хора като нея, в бъдещето управление, независимо, че са от БСП? За мен са важни хората, а не толкова конкретната им партийна принадлежност", казва той. А арх. Георгиев казва, че вратата е отворена за преговори и с БСП, но "със сигурност имат дълъг път да извървят".

Идилията за общи листи и един кандидат за кмет обаче е много трудна за осъществяване.

Макар да не коментират официално, има индикации, че хора от ДБ и БСП също се готвят за местните избори. Сред обсъжданите кандидати за кмет на демократичната партия са районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков и този на "Слатина" - Георги Илиев, а на социалистическата - кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Те са и едни от най-активните в дейността си и в публичното пространство.

В никакъв случай не трябва да се подценява и ГЕРБ. Партията има буквално вкоренени структури в общината и ще направи всичко възможно, за да ги удържи. Без Фандъкова (която ясно дава сигнали, че повече няма да участва в избори), партията ще има нужда от нов кандидат, който хем да се приеме от твърдия електорат, хем да убеди и по-широка публика в това, че може да има промяна в начина на управление на града. Вероятният избраник е сегашният председател на общинския съвет - Георги Георгиев, който е бивш председател на финансовата комисия и реално е в редиците на ГЕРБ от последния мандат.

Най-трудният въпрос: кой да бъде кмет?

Борис Бонев единствен коментира инициативата на арх. Георгиев, като в нея разпознава в голяма степен собствените си усилия и тези на "Спаси София" през 2019 г. "Ние призовавахме за общ фронт още преди миналите избори. След като видяхме че ГЕРБ не са си взели никакви поуки, макар и след шамара през 2019 г., не сме спирали да работим и да призоваваме не само политически партии, но и граждански организации, които ги е грижа за София, да намерим обща посока за работа", коментира той. Сега Бонев реално попада в ролята на политик с опит, който е поставен пред въпроса дали да подаде ръка на гражданска организация - докато ситуацията беше точно обратната за него и "Спаси София" през 2019 г. Той признава и една своя грешка - заради това, че не се яви като партия, формацията "подари" мнозинството на ГЕРБ на миналите избори.

"Със сигурност няма да допуснем тази грешка отново и на следващите избори "Спаси София" ще се яви с листа - дали ще е само наша, или в общ, обединен широк опозиционен фронт срещу ГЕРБ, предстои да видим", казва той.

От коментарите му обаче личи, че вижда арх. Любо Георгиев в една определена роля - тази на главен архитект, а не на кмет. "Ние бихме работили с него и аз лично считам, че той би бил един прекрасен главен архитект. Припознали сме неговия упралвенски, експертен потенциал в тази роля, която е изключително важна, предвид че следващия мандат предстои изработването на Общия устройствен план", казва Бонев.

А на въпроса дали би бил съгласен той да бъде кметът, издигнат от евентуалното обединение, казва, че със сигурност не би избягал от тази отговорност. Разбира се, всички казват, че тепърва предстоят разговори и има време да се изясни кое да бъде лицето на София.

"Кой да бъде кмет трябва да се прецени и реши консенсусно между всички въвлечени в обединението, на базата на преценка кои са хората, които имат най-подходящите качества и са най-компетентни да свършат поставените задачи", отговаря арх. Георгиев.

Но опитът е показал, че политиците трудно преглъщат егото си, за да дадат поле на някой друг, който не е от "техните". Същото важи и за идеята за общата листа - при този вариант съществува страх от загуба от идентичност за по-нови организации, както и усещане, че по-старите и утвърдени са "принизени". Стои и най-баналния въпрос - кой да води листата, При обща такава има място само за един, а при отделни - лидерите може да са трима или четирима.

Но може и да се намери баланс, ако всички роли бъдат изяснени. "Екипът на София" например отчита, че в тази ситуация има нужда от трета страна, която се намесва и успява да създаде подобно обединение и се вижда като "медиатор". А Борис Бонев казва, че в такъв случай "Спаси София" би била "активен участник".

Новите националисти в града

Ако съдим от пресните резултати от парламентарния вот "Възраждане" ще е новият фактор в управлението на столицата. Партията на Костадин Костадинов се подреди на трето място след ПП и ГЕРБ в 25 МИР и дори изпревари "Демократична България". В другите два софийски избирателни района пък е четвърта, което значи, че има шанс, ако запази сегашната си инерция, да "нахлуе" ударно и в общинския съвет.

София добре познава подобни кандидати - и сега в СОС има обединение "Патриоти за София" със съветници от ВМРО и "Атака". Силата им, като цяло, е в защитата на колите, паркирането, таксиметровия бранш, и често съпротивата срещу по-иновативни градски проекти.

Самият Костадинов е бивш член на две националистически формации - на НФСБ, а преди това и на ВМРО, която през 2011 г. го издигна като кандидат за кмет на Варна. Месец преди тогавашните избори Костадинов беше арестуван, защото след етнически конфликт в Катуница, бе повел към ромската махала във Варна команда от младежи с бръснати глави.

И "Екипът на София", и Борис Бонев от "Спаси София" казват, че не биха имали нещо общо с подобна бъдеща група от типа на "Възраждане". "В следващия СОС ще има и хора, които предпочитат да се занимават с популизъм и с това кое е актуалното за деня, за да залъгват хората, вместо да вземат да свършат някаква работа, така че това е напълно очаквано", коментира Бонев и казва, че няма да работи с "псевдо националистически и псевдопатриотични организации".

Заявките на двете организации са категорични и за друго - че няма да работят с ГЕРБ, ами точно обратното - ще бъдат заети да поправят завещаният счупен град. Но какво ще стане наистина и дали ще удържат на думата си ще се види точно след една година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Тъпанари, стига с тоя Трайчо Трайков!!! Обединете се, когато има истински шанс за прогрес!

    Нередност?
Нов коментар